הכי טובה ומשובחה: 10 גלידות הבוטיק הכי טובות שיש
פעם ליקוק גלידה היה פסגת הבילוי המשפחתי. לכבוד החודש הכי חם בשנה, קבלו 10 המלצות רותחות על גלידריות הבוטיק הכי מענגות בישראל
בדרך כלל אחוז השומן בגלידות בוטיק מגיע עד 8% לעומת 30% בגלידות התעשייתיות, ובמקום שימוש באבקות חלב, בחומרים מייצבים מלאכותיים ובשומנים צמחיים, הם מייצרים גלידה מחלב אמיתי ומחומרים טבעיים, בשאיפה לייצר טעמים אישיים ולשמח אנשים. תקצר היריעה מלהכיל את כל הגלידריות המשובחות שקמו בשנים האחרונות. אספנו כאן עשר גלידריות בוטיק שאהבנו מכל רחבי הארץ (ולכן לא כל הגלידריות המשובחות כמו אייסברג, זיסלה ואורו התל אביביות, מוסלין הירושלמית וגלידת באר שבע הוותיקה נכנסו לרשימה), שבהחלט יחזירו את כולכם לטעם של פעם, לגלידה הכי טובה, הכי טובה ומשובחה.
למספרים שבצד המקומות אין משמעות והם אינם מייצגים דירוג פנימי
"עכשיו חזרתי מהירקן עמוסה בתפוחים, דובדבנים, בננות וענבים,“ מספרת ורד בן יקר, לשעבר קונדיטורית ומלונאית ויצרנית גלידה בהווה בגלידרייה הקסומה בתחנת הדלק בצומת רופין. בן יקר מספרת שמדי יום היא ממציאה טעמים חדשים ויוצרת שילובים מעניינים לפי עונת השנה ותנובתה. היא למדה את הכנת הגלידה במפעל באיטליה, ואת הידע המקצועי שלה כקונדיטורית היא רותמת להשבחת הגלידה. בבוקר, לפני שהיא מגיעה, היא מכינה במטבח הביתי שערות קדאיף לגלידת המלבי, מלית של עוגת שטרודל או ריבת תותים שמשמשות בסיס לטעמים משובחים נוסף על הטעמים הידועים. "מכל טעם אני מכינה לא
דידה, צומת רופין, תחנת הדלק, טל‘ 09-8944450

את פסגת האושר ימצאו אוהבי הגלידה הנוסעים בדרך ממצפה רמון לאילת, בפונדק הדרכים של קיבוץ נאות סמדר. בחנותמסעדה, שבה מגישים ארוחות ואפשר לקנות מתוצרת המקום, מציעים גלידת פירות מיוגורט מחלב עזים אורגני, המעוטרת בתערובת גרנולה עשירה גם מתוצרת המקום. בקיבוץ מעבדים את התוצרת המקומית ברוח הקהילה המושתתת על עקרונות השיתוף, חקלאות אורגנית ושמירה על איכות הסביבה. לצד היקב האורגני והמרכז לעיבוד פירות, מייצרים במחלבה מוצרים מחלב עזים אורגני כמו יוגורט, גבינות ובאחרונה גם גלידת יוגורט. גם הגלידה מיוצרת ללא חומרים משמרים וממותקת בסירופ אגבה אורגני במקום בסוכר. בני ליכטמן, הממונה על הפונדק, מנצח על ייצור הגלידה: "ראינו ושמענו על גלידריות יוגורט בארץ, אנחנו אוהבים לחדש ועשינו ניסיונות רבים עד שהגענו למתכון הרצוי.“ לפני שנה נרכשה מכונת גלידה חדשה המשפרת את הייצור. מכונה נוספת משמשת לייצור גלידות מחלב בקר בטעם שוקולד וגם לסורבטים.
נאות סמדר, טל‘ 08-6358170 (המוצרים עצמם כשרים)

"כשהיינו בתיכון,“ מספרת חברתי ענת, שילדותה ונעוריה עברו עליה בכפר סבא, "יזמנו עצומה להחזרת ופל בצורת אמבטיה של גלידה פינגווין, שבו הוגשו שני כדורים זה לצד זה. יום אחד הוא נעלם ואנחנו לא ויתרנו.“ היום ענת היא תושבת תל אביב וכבר מזמן לא טעמה מהגלידה של פינגווין, אבל עדיין
מאמינה ש“זו הגלידה הכי טעימה בעולם.“ מדובר בגלידרייה מיתולוגית שקמה לפני כ60- שנה על ידי משפחת קריסטל. לפני 30 שנה הציע שמעון דדוש למעסיקיו להפעיל אוטו גלידה. מאז הוא לא חדל להשמיע את הנעימה החורקת המבשרת על בואו לשכונה ומוציאה את הילדים והמבוגרים מהבתים הקרירים לאוטו עמוס הטעמים. "פעם היו רק שלושה טעמים: שוקו, וניל ופונץ‘ בננה. היום מספרם גדל ל15- כי הקהל דורש גיוון, אבל בסוף כולם חוזרים לטעמים שהכירו בילדותם.“
אוטו גלידה פינגווין, כפר סבא, טל‘ 050-5415677 (כשר)

אחרי שנים של עיסוק בצד הניהולי הרגיש אבי קינן, מבעלי רשת רולדין, צורך לחזור ולגעת בחומרים ולעבוד עם הידיים: "התחלתי לקנא בשפים שעבדו ברשת, וגם תמיד אהבתי לעשות דברים חדשים.“ הוא השתעשע ברעיונות, ובעקבות ביקור בתערוכת מזון נפל הפור
על הגלידה. "פתאום הבנתי שהגלידה הכי מתאימה לאזור שלנו ויחסית היא קינוח דל קלוריות,“ אומר מי שמבין משהו במאפים ובקלוריות. הסניף הראשון ברשת המתוכננת נפתח באחרונה בטבורו של רחוב ביאליק ברמת גן. קינן רתם את הרקע שלו כקונדיטור ויצר טעמים בנוסח איטלקי. בירכתי החנות ניצבים מקרר ומכונת גלידה המספקת מדי יום טעמים טריים וריחניים. על המדף הוא משרה צימוקים ברום, המיועדים לאחת ההפתעות. ותיקי העיר, בני 80 ויותר, נכנסים לכאן, בוחרים טעמים נועזים שלא הכירו בילדותם, נדהמים מהמחיר העכשווי וחוזרים מדי יום. גולת הכותרת של המקום היא אריזת כוסות קטנות ושקופות שעוצבו במיוחד כדי למלאן בטעמי סורבה מהולים באלכוהול או קינוחים מתוחכמים המיועדים לאירוח כאפריטיף, כמנת ביניים בארוחה או כקינוח ייחודי. הכוסות נארזות באריזה השומרת על טמפרטורת המוצר ונמכרת לשימוש בבית בלבד.
COOOL , ביאליק ,37 רמת גן, טל‘ 03-6702316 (תעודת כשרות בקרוב)

טיטה הוא שם החיבה של אטל, עולה חדשה מפרו שחלמה לפתוח גלידרייה. בעלה ערן נרתם לסייע לה להגשים את החלום. לפני כשנה וחצי פתחו השניים גלידרייה קסומה המעוצבת בהשראת אגדות ילדים קלאסיות. דמויות של מכשפות ופיות תלויות בין כורסאות חמימות ושלטים חינניים בוורוד. אטל, קונדיטורית בהכשרתה, יוצרת, מלבד הטעמים הידועים, טעמים מקוריים ומחברת את שמותיהם לאגדות ילדים: "עליסה והארנב“ היא גלידה המשלבת טעמים של מרשמלו ומסטיק המזכירים למבוגרים את טעמי הילדות, "עמי ותמי“ היא גלידת קרמל עם בראוניז, "שלגייה“ היא גלידת פאי תפוחים (בהשראת התפוח שנתקע בגרונה) ו“כיפה אדומה“ היא גלידת תותים בשמנת. מדי בוקר מכינים את הגלידות והסורבטים מפירות טריים ומחומרי גלם איטלקיים, אך כמצופה מבת הקהילה הלטינית, אחד הלהיטים הגדולים הוא גלידה בטעם ריבת חלב. לכבוד הקיץ מציעים אטל וערן טעמי סורבה חדשים נוסף על סורבה שוקולד תפוז, שממשיך להפתיע במרקמו ובטעמו.
טיטה, בוגרשוב ,23 תל אביב, טל‘ 03-5255040

כשהתיישבו בני הזוג הצעיר רעות וגיא פרי בכפר ורדים, החליטו שזה הזמן לנטוש את משרותיהם המסודרות כאנשי היי-טק ולהתמסר להגשמת החלום: לייצר גלידה איכותית בעבודת יד ובהשראה איטלקית. השם דולסה ,Dulce ("מתוק“ באיטלקית) והעיצוב הוורדרד משלימים את הסלוגן שלהם - "מתוקה אמיתית,“ הבא לרמוז על שימוש בחומרי גלם אמיתיים, טבעיים וטריים. רעות היתה מהנדסת מכונות כשהחליטה, בד בבד עם עבודתה בישקר, להירשם לקורס אפייה. התשוקה לאפייה ולעולם המתוקים התפרצה במלוא עוצמתה והיא החלה להגשים את עצמה גם במכירת מאפי בית לשכנים ולחברים. התגובות המעודדות הולידו דוכן לגלידה ביתית במרכז המסחרי בכפר ורדים, שהפך בהמשך לגלידרייה יפהפייה. בשלב הבא הרחיבו בני הזוג את המקום והיום נהנים המבקרים גם מהעוגות והעוגיות, המוסים והשוקולדים (באחרונה אף נפתח הסניף השני בכרמיאל.( אחד הלהיטים הגדולים של המקום הוא הטריקולד - יצירה מקורית עשויה משלושה סוגי שוקולד.
דולסה, אשכר 1 (המרכז המסחרי,( כפר ורדים, טל‘ 077-9400414 (כשר)
"אם מישהו היה אומר לנו לפני שנה שנפתח גלידריית בוטיק ארטיזנלית במרכז מסחרי בדרום, לא היינו מאמינים,“ מצהירים בני הזוג אור ישראלי (השדרנית הידועה) ויאיר שרון, שעזבו את תל אביב עם שני ילדיהם הקטנים והתיישבו בקיבוץ כפר מנחם. הגלידה היא אהבה משותפת של שניהם, ובכל פעם שנתקלו בפרי אהוב חשבו איך להכין ממנו גלידה. כשהחליטו לממש את החלום לייצר את הגלידה המושלמת, נסעו לדרום איטליה ולרומא ללמוד מאנשים שמעולם לא שמעו על חומרים משמרים ואבקות. מאז הם נהנים לקום בבוקר ולהכין גלידה מהחומרים שחלמו עליהם: שוקולד של ולרונה עם אגוזי קשיו, בננה עם פסיפלורה טופי מתוצרת בית וגם גלידה מפיטנגו שמושבניק אחד הביא 5 ק“ג ממנו לחנות. הם קיוו שיצליחו לחבב את הגלידה בטעם הקולפי ההודי אבל השתאו כשיוצאי הודו מכל רחבי הארץ החלו לעלות אליהם לרגל. הפוסטרים שבחנות מספרים על ממלכת אגדות ששמה כפיתולינה (קריצה לכפית,( שתושביה הם גמדים (כפיתולינים) שיכולים להחזיק בידיהם פתיתי שלג בלי שיימסו, והם כביכול האחראים בפועל להכנת הגלידה, עם עוד יצורים קסומים, וכדי לאזן את הרושם הילדותי עיצבו את המקום בצבעים כהים ומתוחכמים.
כפיתולינה, מרכז ביג, קריית גת, טל‘ 08-6880411 (כשר)

"גלידה סורית עותמאנית משובחת בטעם של 200 שנה,“ נכתב באותיות מאירות עיניים על גבי שלט אדום ענקי באזור התעשייה של ירכא, מועצה מקומית דרוזית בגליל המערבי. קשה עדיין להאמין שהדרך לדוכני הגלידה בטורקיה תיחסם בפנינו, אבל
איפה תהיה לנו עוד הזדמנות, בדורנו, לטעום גלידה במסורת דמשקאית? לכן, כשהשמועה על הגלידה הסורית הגיע לאוזניי, נסעתי בעקבות הסקרנות. לפני כחודשיים פתח מוניר עטללה את הגלידרייה שלו במתחם הטסט של ירכא השייך למשפחתו. מבט חטוף בוויטרינה מעיד על ההבדל הבולט הראשון בינה ובין שלל הצבעים המקובלים בשאר הגלידריות. כאן מונחות חמש תבניות נירוסטה מלבניות ובהן גלידות בקשת גוונים. "לפני 150 שנה הגיע סוחר סורי לאיסטנבול, גנב את המתכון הסודי של הגלידה והעביר אותו למדינות ערב, אבל היא זכתה להצלחה בסוריה במיוחד ושם פיתחו את הגרסה המקומית,“ משיב עטללה הצעיר, ממלא את כוס הנייר בכדור גלידה ומותח אותה בעזרת הכפית כלפי מעלה. טעמה האופייני של הגלידה הסורית נע בין וניל למלבי והיא נמתחת כמו מסטיק. "זו גלידה טהורה שאין בה בועות אוויר והיא אינה מכילה מים, כי היא מבוססת על חלב מלא טהור לעומת הגלידה התעשייתית שמהולה במים.“ הסוד נעוץ, בין השאר, במרכיב ערבי הנקרא "מסטיקה,“ מספר עטללה שנסע לטורקיה עשר פעמים ולמד להכין את הגלידה המסורתית בתיווך חבריו הגרים בגבול סוריה. בו בזמן ערך ניסיונות במטבח ביתו בירכא במשך שלוש שנים עד שהגיע לטעמים הרצויים לו. "יותר מ3,000- ל‘ חלב נשפכו שם,“ הוא מספר. "המלבי הוא הטעם המבוקש ביותר. השני הוא ’הממתק‘ - תערובת של חברת ממתקי ירכא שהילדים המקומיים גדלו עליה.“
גלידות ירכא, אזור התעשייה ירכא, מתחם הטסט, טל‘ 054-6674660 (סגור בימי ראשון)

כשחזרתי מיפן, מכורה לגלידת תה ירוק, סיפרה לי חוקרת תרבות יפן שהבינה את מצוקתי שיש מקום קטן בתל אביב שאפשר למצוא בו גלידת תה ירוק אמיתית. כך התוודעתי למקום של האחים איתי וניצן רוגוז‘ינסקי ונשביתי בקסמם של טעמי השוקולד הבלגי עם השברים, הפיסטוק הסיציליאני הירוק והדובדבנים שמגיעים מדרום איטליה. כבר בטעימה ראשונה היה ברור שמי שמעז לטרוח ולבנות טעמים נאמנים למקור, למרות שהחך הישראלי אינו רגיל להם, אפשר לצפות ממנו שישאף לשלמות גם במתכוני הגלידה האחרים. צוות העובדים מתחיל את היום בקילוף פירות טריים במפעל הקטן שאיתי מכנה "האטלייה,“ שכן כל תהליכי הייצור נעשים בו בעבודת יד בנאמנות לכללי הגלידה הארטיזנלית במסורת איטליה. כדי להגיע לטעם ולארומה הרצויים הם משקיעים ביבול התות המשמש לגלידת שמנת ולסורבה שמקורו בזן אחד שריחו מתקתק, בזן שני שצבעו אדום עמוק ובזן נוסף עתיר צבע וחומציות. לצד פירות העונה המקומיים, כמו מנגו מרמת הגולן שנקטף בשיא העונה, נקלף ומוקפא, או נקטרינות ריחניות, יש גם טעם תפוז הקופים ומרולה, פרי אפריקאי שנקטף באחד הבוסתנים האקזוטיים בארץ. "זה הבושם הכי טוב בעולם. באפריקה הוא נושר על הקרקע ומתחיל לתסוס, והפילים טועמים ממנו ומשתכרים,“ מתלהב איתי ומונה שורת פירות נוספים שמפיקים מהם סורבטים טבעיים. הקיץ הם יפתיעו בסורבטים רוויי אלכוהול ויינות ארומטיים.
וניליה, אשתורי הפרחי ,22 תל אביב, טל‘ 03-6020185 (וברחבי המדינה)

פעם היו שתי עצירות חובה: האחת בדרך לאילת והשנייה בדרך חזרה צפונה כדי לשתות מהשוקו המפורסם. לפני שמונה שנים נוספה גלידה מיוחדת שרק כאן ניתן ללקק ממנה, ביוזמת אחד מחברי הקיבוץ שהיה בעברו בעל גלידרייה באילת. הוא הקים צוות שנסע לאיטליה ללמוד להכין גלידה איטלקית ונרכשה גם מכונה. מאז מפעם לפעם מגיע המומחה לגלידה מאיטליה ועורך השתלמויות לעובדים. הגלידה מבוססת על חלב ושמנת מתוצרת משק יטבתה ולה מוסיפים וניל (אין קשר בין המקום למסעדות יטבתה בעיר) וזה הבסיס ליותר מ50- טעמים, מהם 30-25 טעמים שנבחרים מדי יום ומוצגים בוויטרינה. בין הטעמים גם מבחר קינוחי סורבה העשויים מפירות טריים כמו מנגו ותמר מהמשק. "כדי לרגש את התיירים המגיעים מכל העולם לאילת, אנחנו בונים טעמים מיוחדים,“ מספר סילביו קוגן, מנהל השיווק של הפונדק והרוח החיה במקום. "דרום אמריקה“ הוא טעם של ריבת חלב, ויש גם "שוקולד ברזיל,“ "עוגת גבינה ניו יורקית“ בהשראת תיירים מארצות הברית שחיפשו גלידת גבינה עם פירות שמאוד פופולרית במחוזותיהם. משהו מקומי וייחודי הוא יוגורט התמרים. פעמיים בשנה (בחופש הגדול ובסוכות) מקיימים כאן פסטיבל גלידה וסדנאות להכנת גלידה לילדים.
