קוסקוס אשכנזי: קלאסיקה צפון אפריקאית או בריאות?
ממתי קוסקוס הפך לסלט דיאטטי? גרגירי הסולת הפכו ל"קוסקוס מלא" והתוספות השמנמנות הפכו לסלט ירקות חי. וגם: והאם סושי ללא פירות ים עדיין יכול להיחשב למעדן?
אלא שקוסקוס אוכלים בימי שישי (המהדרין גם בימי שלישי), בבית של אימא, בצלחות פורצלן ועם סכו"ם מהודר, ואחרי ששבעים נשענים לאחור, פותחים כפתור ונאנחים. עד כמה מתאים לאכול קוסקוס ביום ראשון מצלחת ומסכו"ם עשויים פלסטיק, במשך חצי שעה של הפסקה ביום עבודה חם ולח, על ספסל באחד הרחובות הראשיים בתל אביב? ברשת הפאסט פוד המרוקאית "מרקש אקספרס" כבר הוכיחו שעם קצת דמיון אפשר לסגור עיניים, לטעום מהקוסקוס הלגמרי לא רע שלהם ולדמיין שהיום יום שישי.
אלא שהמירוץ אחרי הבריאות, הנוגס בכל התל-אביבים שמקפידים על דיאטה תמידית, גרם גם למנה הלגמרי לא דיאטטית הזו להפוך ל"בריאה". גרגירי הסולת הפכו ל"קוסקוס מלא,", והתוספות השמנמנות הפכו לסלט ירקות חי. על הפרק: סלט בריאות צמחוני-סלט ירקות קצוץ בשילוב קוסקוס חיטה מלאה, שמן זית ולימון סחוט (22 שקל), סלט זהה בתוספת עוף (29 שקל) וסלט קוסקוס עם טונה וביצה קשה (29 שקל).
המנות החדשות של "מרקש אקספרס" מוכיחות כי לפעמים צריך פשוט לוותר על החדשנות ולהישאר עם הקלאסיקה. קוסקוס ללא מרק וירקות מבושלים, אלא עם ביצה קשה, מלפפון חי ועגבנייה טרייה, טחינה ושאר תוספות בריאות - איננו קוסקוס צפון-אפריקני אלא "אשכנזי", תפל ובעיקר מיותר. אנחנו נחכה ליום שישי.
"מרקש אקספרס", קרליבך 14, 03-5618840

ככה אנחנו אוהבים את הקוסקוס שלנו. מרקש אקספרס
צילום: דן פרץ
סקאיי בעננים
גם החוק הזה מוכיח את עצמו בכל פעם מחדש: בכל מקום שמקבל תעודת כשרות תמצאו לפחות שלושה זוגות דתיים שזהו הדייט הראשון שלהם. גם ב"סקאיי", הסושייה הכשרה בצפון אבן גבירול, מצאנו בביקורנו כמה בחורות חסודות וגברים עם כיפות - כולם נבוכים, שוקלים כל מילה, מנסים להרשים וחושבים פעמיים מה הם יכולים להזמין בלי שייזל להם רוטב על החולצה. האמת היא שזה מחזה מרגש. הזמן שמהדייט הראשון עד "עוד יישמע בהרי יהודה" נמשך לרוב פחות משנה, כך שבעוד שנתיים מרגע פגישתם פה ב"סקאיי" הם יחזרו לכאן עם עגלה ותינוק. תודו, מרגש.
החדשות הטובות שלנו הן שיש מקומות כשרים שהם אפילו טעימים, ו"סקאיי" (עולם,
ביפנית) מוכיחה זאת. החדשות הטובות יותר הן שמדובר באחת הסושיות הטעימות ביותר בעיר, גם עבור אלה שרגילים לגלגל פירות ים לתוך הסושי שלהם.
המקום קטנטן - בחוץ כמה שולחנות זוגיים, בפנים דלפק קטנטן ושני שולחנות בלבד. קצת צפוף, קצת אינטימי, הרבה טעים. ב"סקאיי" תמצאו תפריט מפתיע, מגוון ומושקע, עם מנות יפניות רבות שאינן סושי, כמו טפאניאקי: מנות המוגשות בשיטת צלייה יפנית של בקר (89 שקל ), סלמון , דניס (59 שקל ) ופרגית (58 שקל ), מרקים , אטריות, סשימי, אגמונו (מנות בטיגון עמוק) ועוד. מחירי הסושי כאן הוגנים והגונים, ולעומת סושיות אחרות, התמורה משתלמת. חילונים, לכו לטעום.
" סקאיי" ( Sekai ), אבן גבירול 111, 03-5245188