בירה עם פלישתים: הפתעות קיץ בחוף אשקלון
חוף אשקלון, אחד היפים והפראיים בישראל, מזמין אתכם לטיול רגלי, ביקור באתרי ההיסטוריה וגם לפסטיבל עם שלמה ארצי, מרגול ומוש בן ארי. לא מספיק? סידרנו לכם גם סיור חינם
בתחילת הדרך ישנם אגמונים קטנים, הכלואים בין סלעים העטופים אצה ירוקה. אלה שיש להם סבלנות יכולים לגלות תמנון רך בשנים ודגים זעירים מתרוצצים שם בעצבנות. גלים מסתערים על הסלעים, והמים גולשים מהם בחזרה לים. ברצועת החוף הארוכה, השוממת, פוגשים מפעם בפעם ערמות צדפים נדירים ביופיים וגם "אוצרות" שהים פלט ואין מי שייקח אותם. החוף מותר להליכה רק בימי שישי, שבת וחג.
במהלך הטיול הרגשתי לרגעים כמו ניצול על פיסת חול באי בודד. לא פגשתי נפש חיה עד שראיתי את בתי שכונת ברנע הצפונית של אשקלון. קרוב לעיר, למרגלות מצוק הכורכר, כבר נתגלו סימני אדם בדמותם של צעירים ששכבו עירומים והשתזפו בשמש של הבוקר.
זה היה אחד המפגשים הראשונים שלי עם העיר, לפני שנים. אשקלון לא המתינה מאז לביקור נוסף שלי, התפתחה במהירות והפכה להיות ריבה נאה המצוידת בחוף ים מדהים. ההיסטוריונים מציינים התיישבות במקום עוד בתקופה הניאוליתית. נראה שהמקום שימש כעיר נמל חשובה, ובתקופה קדומה היא הוקפה בחומה של עפר. לאחר מכן הוקמה חומה נוספת, ששרידיה נראים היטב בגן הלאומי אשקלון. מקור שמה, כנראה, במילה השמית של מידת משקל, שקל/תקל. בתקופה הפלישתית היא מוזכרת בתנ"ך במאבק עם שבטי ישראל ומהמפגש הקשה עם שמשון הגיבור. בתקופה הרומית העיר פרחה כלכלית ותרבותית, ונחשבה כאחת מחמש הערים החשובות בארץ. בגן הלאומי, שנמצא מדרום לעיר, נחשפו שרידים קדומים, הבולט בהם הוא שער העיר מתקופת הברונזה התיכונה. גם מתחם ציבורי גדול נחשף בפורום, ובו עמודי אבן ופסלי שיש עתיקים.
אבל אלה ימים של תום חופש, אנו נזקקים לעוד אירוע שיסגור את הקיץ, כזה שמשלב בתוכו ים, מוזיקה ו... בירה . לכן כדאי לסגור את הנאות הקיץ ולהגיע לאשקלון, שם ניתן ליהנות מטיול נעים ומטבילה בחוף הים ובערב לסגור על בירה על החוף או להמתין בסבלנות לאירוע השנתי - פסטיבל בריזה באשקלון.

בלילות הקיץ החמים אין כמו מסלול הליכה על קו החוף, שם זורמת בריזה נעימה, רחש הגלים ומפגש עם מטיילים שצועדים ונהנים מרוח הערב. טיילת חדשה נמתחת מעל הים, על מצוק הכורכר. שמה של הטיילת מכנס יחד את "שמשון ודלילה", עוד בטרם גזזה דלילה את שיער ראשו הארוך של שמשון. בתקופה שבה היו זוג אוהב, הוא חיזר במרץ והיא החזירה אהבה.
הטיילת נחה בשלווה על המצוק מעל החופים, בחלקה הדרומי מעל חוף בר כוכבא נשלחת אל הים מרפסת עץ יפה, מי שעומד עליה נהנה ממשב צונן של רוח מהים וממראות נוף יפים. מבט דרומה מראה את התרנים של היאכטות, חדי אוזן יכולים לשמוע את נקישת התרנים והחבלים. למטה,
המזח נועד לשמור על המתרחצים מגלי הים וכיום החול הולך וסותם את החופים. החוף הראשון הוא חוף בר כוכבא, שמאפשר רחצה שלווה יחסית, גם בימים בהם הים סוער למתרחצים. במרכז הטיילת נמצא מבנה עתיק, קברו של שייח עוואד מהתקופה הממלוכית (1516-1260).
הטיילת נמתחת צפונה ומסתיימת בחוף הגולשים. אפשר להמשיך לטייל צפונה על המצוק, אבל עדיף לרדת אל החוף החולי ולהמשיך בטיול עד קצה שכונת ברנע ג'. בכניסה יש פסל של כנפיים אדירות. בני המקום מסבירים שמדובר בסנפיר גב של דולפין, וביניהם גן משחקים גדול.

אפרידר: השם הישראלי שייך למתיישבים שהגיעו לחיזוק היישוב באשקלון. יהודי דרום אפריקה הגיעו לכאן בשנות החמישים והקימו את חלקה המערבה של העיר. (אפרי-דר, שני חלקי השם לקוחים מהתחלות המילים של אפריקה דרומית). רחובות השכונה רחבים, בתים נאים לצדם וצמחייה עשירה. אתם במרחק קצר מהים ובכל משב רוח עולה באף ריח המלח של הים. בשנת 1951 הוכרזה מגדל-אשקלון כעיר. מהר מאוד ירדה המילה מגדל (הכוונה לכפר הערבי מג'דל) ונותרה רק אשקלון. חובבי הארכיאולוגיה ימצאו בעיר פריטים רבים עתיקים. בשכונת אפרידר, למשל, נמצא גן ארכיאולוגי ובו שני סרקופגים מהתקופה הרומית. הארונות מעוטרים בתבליטים מיוחדים, בחזית אחד מהם מתואר אל האדמה והפריון. על מכסה הסרקופג חצובים באבן שני בני הזוג, חסרי פנים, שני אריות חצובים באבן ששומרים על כד האפר. בנוסף מוצגים שם עוגן עתיק של ספינה ופסלי שיש. לא רחוק משם ישנו שעון השמש, שיצר יגאל תומרקין בנקודה המשקיפה אל הים.
המכללה: באולם הכניסה של מכללת אשקלון נמצאים ארונות זכוכית, בהם מוצגים שקשורים לחיי המסחר של העיר, כלי תרבות ופולחן, כלים שנועדו לשימוש הסוחרים ולשליחת סחורות מעבר לים. התצוגה נאה ופתוחה לקהל, ואם אתם כבר מגיעים לכאן, כדאי להיכנס אל רחבת הדשא הגדולה לראות את המבנים היפים של המכללה ואת אולם הכנסים הענק, שנראה כיצירה מעוגלת מוכספת שנחתה כאן מעולם אחר.
החאן: החאן, למעשה, הוא המסגד הגדול של הכפר מג'דל שהיה כאן לפני 1948. כיום זהו מוזיאון קטן לתולדות העיר שפתוח בכל יום (טלפון: 08-6727002). במקום יש גם סדנאות של אמנים מקומיים. בחלק של החאן נמצאת מסעדת לונה שמתמחה בדגים ובבשרים (טלפון: 08-6722220). האוכל טעים והמקום מיוחד, בנוי מאבן עם קשתות גדולות כחלק ממבנה החאן.
מבשלת הבירה: לחובבי הבירה יש מקום מיוחד כדי ללמוד איך מכינים את המשקה. מרכז המבקרים היפה מושך אליו מטיילים רבים וכולל תצוגה אורקולית על תולדות הבירה. כאן תוכלו ללמוד את דרך הכנת הבירה העתיקה. בכניסה יש מוזיאון מיוחד לתולדות הבירה עם ממצאים עתיקים להכנת המשקה הפופולרי. בסיום מוגשות לבני 18 ומעלה טעימות של הבירות קרלסברג, טובורג וגינס, בפאב מיוחד שהוקם במקום. להזמנת סיור: מרכז מבקרים קרלסברג, 08-6740727

פסטיבל בריזה: ואם כבר בירה, ביום שני, 23 באוגוסט, ייפתח בגן הלאומי באשקלון פסטיבל בריזה המסורתי שיימשך שלושה ימים, עם הופעות של שלמה ארצי, אורח קבוע בפסטיבל, קובי פרץ, שימי תבורי, מרגול ולסיום מוש בן ארי, אלי ומריאנו, מה קשור וקובי מימון. כרטיסים: 03-9666141.
סיור חינם: לקוראי המדור, לאורחי ותושבי אשקלון: סיור ברכבים פרטיים בעקבות ארכיאולוגיה בעיר. את הסיור ידריך גד סובול, היסטוריון ונאמן שימור אתרי מורשת. הסיור יתקיים בשישי 9:30 בבוקר . מפגש בלובי של מלון גני דן בעיר. גד סובול: 052-8847230. ללא תשלום.