כס המלכות: מעצב העל מארק ניוסון בראיון בלעדי

כיסא שעיצב מארק ניוסון לפני כ-25 שנה נמכר בימינו במיליון דולר ליחידה. מאז עברו תחת ידיו תכשיטים, שעונים, סירת מרוץ וגם הקולקציה החדשה של ג'י סטאר. ראיון בלעדי

אודית לורן בלקין | 21/8/2010 8:21 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"העבודה שלי כמעצב מבוססת על שיפור של דברים, לכן אני מרגיש שמחובתי לוודא שעבודותיי יעמדו במבחן הזמן", אומר מעצב העל מארק ניוסון, שכבש את סצינת העיצוב העולמית עם כיסא ה-Lockheed Lounge שעיצב לפני קרוב ל-25 שנה ונמכר היום בלא פחות ממיליון דולר ליחידה.

ניוסון החל את דרכו בלימודי תכשיטנות ופיסול, אבל לעיצוב מוצר הגיע כשהצליח לשכנע את מוריו שהכיסא שעיצב כפרויקט גמר הוא למעשה הרחבה של תכשיטנות, משום שהוא נלבש קרוב לגוף. "ברגע שהם נכנעו לבקשתי המשכתי לייצר רהיטים גדולים יותר ויותר", הוא מספר. התהליך הגיע לשיאו עם אותו מושב עתידני מ-1986.

"אני לא מופתע מההצלחה של ה-Lounge Lockheed", הוא אומר בדיעבד. "ידעתי בדיוק מה אני רוצה לייצר ואיך זה צריך להיראות ופשוט מסמרתי פיסות של מתכת על גבי גוף עשוי פיברגלאס עד שהשגתי את המראה שהיה לי בראש. המחירים האסטרונומיים שנדרשים עבור המושב במכירות פומביות היום פשוט מדהימים אותי, אבל עבדתי בנחישות לייצר מהדורה מוגבלת בדיוק באותו אופן שייצרתי את המושב הראשון. היום אני רק מצטער שלא שמרתי מושב אחד כזה גם לעצמי".
צילום: Romeo Balancourt
מעצב השקפה. מארק ניוסון צילום: Romeo Balancourt
קונטרול-פריק

ניוסון הקים את הסטודיו הראשון שלו בפריז בשנת 1991 ומספר שנים לאחר מכן עבר ללונדון, שם הקים חברה גדולה שהתמודדה עם פרויקטים שאפתניים יותר. עם הזמן ליכד סביבו קבוצה קטנה, המונה כיום 12 איש שעובדים תחת השגחתו הצמודה.

"אני פריק של שליטה שמעצב כל פרט ופרט בעצמי, כך שכל מוצר שיוצא מהסטודיו הוא מאה אחוז ההשקפה שלי. אני תמיד עושה שימוש באותה לוגיקה ובאותה שפה עיצובית, בין אם מדובר במטוס, כלי תחבורה, בגד או אביזר בישול. בשבילי זה אותו הדבר - אני שוכח מהתפקוד של הפריט ומסתכל עליו כעל אובייקט שצריך לעצב. גיליתי שאני עובד הכי טוב כשאני מבודד עם עצמי. מחברת הסקיצות שלי תמיד נמצאת איתי וכך אני עובד המון דווקא כשאני נמצא במטוסים, אז אני

מרגיש שזה הזמן היחיד שיש לי שבו לא מתרחש משהו מסביבי. 15 שעות טיסה הן זמן מצוין לשקוע בעבודה על פרויקט ולאייר שוב ושוב את הרעיונות שבמוחי".

כשהוא מגיע לסטודיו הוא ממשיך לפתח את הפרויקט, מעביר אותו למחשב ומתחיל לעבוד עליו בתלת-ממד. "החלק המעניין בעבודה שלי זה ללמוד על חומרים חדשים, תהליכים וטכנולוגיות בתחומי העיצוב השונים שבהם אני מתעסק, אבל ללא ספק תעשיית האווירונאוטיקה היא זאת שהרחיקה לכת יותר מכולן בהקשר של חומרים, תוכנה, הנדסה וכדומה. בכל מוצר אותו אני מעצב, השילוב הנכון בין אסתטיקה ופונקציונאליות הוא סוד העניין כשבהן אני משלב תמיד קורטוב של הומור. אני אוהב לחשוב שאנשים מעלים חיוך על פניהם כשהם נתקלים בעיצובים שלי".

צילום: יח''צ
מייבש כלים Dish Doctor צילום: יח''צ

הביטחון העצמי של ניוסון מאפשר לו להצהיר קבל עם ועדה שהוא לא מודע לטרנדים, לא עוקב אחריהם וממש לא מתעניין בהם. "אני פשוט עושה את מה שאני עושה", הוא אומר. "את ההשראה שלי אני שואב מהתרבות הפופולרית ברחבי העולם, ההתבוננות באופנים בהם אנשים בוחרים לחיות את חייהם מרתקת אותי. כמעצב תעשייתי אתה רוצה לעצב חפצים שישמשו מספר רחב של אנשים וישפרו את חיי היומיום שלהם".

מי שמכיר את עיצוביו של ניוסון ודאי התוודע למייבש הכלים הקוקטי, המעצורים הפלסטיים לדלת וריהוט השיש שלו. אולם מזה מספר עונות עובד ניוסון בצמוד לחברת האופנה "ג'י סטאר", עבורה הוא מעצב קולקציות חורף וקיץ. החברה, שידועה בזיקתה לאופנת הרחוב, מתאימה במיוחד לאופיו של ניוסון.

שילוב הכוחות התרחש דרך מנהל המותג, ג'וס ואן טילברג, אספן של יצירותיו. "ג'וס פנה אליי לפני מספר שנים בהצעה לעצב מערכות לבוש ופשוט הלכנו על זה", אומר ניוסון. "אני אוהב איכות ותעשיות שעדיין מספקות גישה לאמנות וליכולת לייצר דברים ברמה הגבוהה ביותר. אופנה היא אחת התעשיות שעדיין מאפשרות את זה".


צילום: יח''צ
מיכל לשמפניה לחברת Dom Perignon צילום: יח''צ
מתחמק מטרנדים

"אני בהחלט לא טוען שאני מעצב אופנה, אבל כמו כולנו, אני ללא ספק צרכן שלה. חשוב לי להרגיש נוח בבגדים ושהם יהיו פרקטיים. בהתחלה הגישה שלי הייתה לעצב בגדים לפי מה שהייתי קונה לעצמי או מה שהייתי רוצה ללבוש. כמעצב, פתרון הבעיות, ההיגיון, שפת העיצוב ואוצר המילים שלי תמיד עובדים אותו דבר. עיצוב הוא עיצוב והעבודה היא אותה עבודה. יחד עם זה, העבודה עם תעשיית ההלבשה היא חוויה משביעת רצון ומרעננת במיוחד בגלל שהיא כל כך מיידית. כשאני רוצה לראות דוגמה של בגד שעיצבתי, למשל, זה פשוט קורה באופן מיידי".

הפריטים בקולקציות של ניוסון מתאפיינים בדוגמאות גיאומטריות וגוונים תוססים שבחלקם כמו הותזו בטכניקת אייר בראש על גבי הבד. הדגמים שלו מושפעים בצורה חזקה מהרקע שלו בעיצוב תעשייתי, וכוללים מינימום תיפורים ונוחות מרבית. "אני מביא ראייה רעננה של מי שבא מבחוץ ושאינו עוקב אחרי טרנדים. אני שמח להיות מזוהה עם הקולקציות שלי ואוהב ולובש את כל הבגדים שעיצבתי".

אופנה , תכשיטים, רהיטים, סירות - מה עוד היית רוצה לעצב?

"אולי תחנת חלל".

צילום: יח''צ
ז'קט ספורטיבי לחברת G-Star. סתיו חורף 2010-2011 צילום: יח''צ
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אופנה''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים