השער העתיק בתל דן: "אתר מורשת" סורי או ישראלי?
היום תחליט ועדת אונסק"ו האם שער הבוץ העתיק של תל דן, ששרד 3,700 שנה, יורכז כאתר מורשת עולמי. הבעיה: מדינות ערב טוענות שהמקום הוא שטח סורי שנכבש במלחמת ששת הימים
בימים אלו מקיימת ועדת אתרי המורשת העולמיים של אונסק"ו דיונים על אתרים שונים בעולם המועמדים להכרזה היוקרתית. למרות ההתנגדויות שהביעו בעבר מדינות ערב להכיר באתר כישראלי, גם השנה החליטה ישראל לא לוותר ולהגיש את מועמדותו של השער הכנעני הנחשב לשער הבוץ היחיד בעולם ששרד בשלמותו במשך 3,700 שנים . האתר זכה גם לשם "שער אברהם" משום שעל פי המקרא בשער הזה נכנס אברהם אבינו לעיר הקדומה דן.
"מדינות ערב מתנגדות להכרה במקום כאתר ישראלי, מאחר שלטענתן החלק הצפוני של השמורה יושב על שטחים סוריים שנכבשו במלחמת ששת הימים", אומר איתן ניסים, מנהל שמורת תל דן, "הטענה הזאת מגוחכת בין היתר מאחר שהחפירות החלו בשנת 1966 על ידי פרופ' אברהם בירן שחשף במהלכן את השער הכנעני. למרות זאת, המחלוקת הביאה אותנו בשנה שעברה להוריד מהמועמדות חלקים צפוניים יותר של השמורה, אבל גם אז חזרו מדינות ערב וטענו כי השטח שייך לסוריה".

היחיד מסוגו ששרד 3,700 שנה. השער הכנעני בתל דן
צילום: חמד אלמקת
"קו הגבול במפה היה עבה"
יובל פלד, מנהל חטיבת תכנון ופיתוח ברשות הטבע והגנים המעורב בהגשת הבקשה המתוקנת, אומר כי השנה המשלחת הישראלית הצטיידה במסמכים נוספים המוכיחים כי מדובר בשטח השייך לישראל.
"מצאנו מפות מדויקות יותר של הסכמי סייקס-פיקו שקבעו את הגבול ההיסטורי בין ישראל לסוריה בשנת 1916", אומר פלד "בשנה שעברה קו הגבול שסומן בשעווה על המפה היה עבה ועורר ויכוח על עשרות מטרים לכאן או לכאן. השנה מצאנו
בארכיונים מפות עם קווים מדויקים יותר וגם מסמכים היסטוריים שמוכיחים כי לא מדובר בשטח סורי".
הכרזה על אתר כ"אתר מורשת עולמי" על ידי אונסק"ו היא בעלת חשיבות תדמיתית, אך גם כלכלית, שכן אם האתר עומד בתנאים מסויימים, הוא עשוי לזכות במימון מכספי הקרן למורשת העולמית. אתרי מורשת עולמיים שקיימים כיום בישראל: העיר העתיקה בירושלים, העיר העתיקה בעכו, דרך הבשמים, מצדה, ועוד.