בזכות המותניים הצרות: מתכונים מאלפים עם אגסים

כל מה שאפשר לעשות עם תפוח, אפשר לעשות גם עם החבר החטוב שלו, האגס. התוצאה תהיה אנינה ומפתיעה יותר. 5 מתכוני אגסים מפתים, שישדרגו כל ארוחה

עמיר לולויאן | 13/7/2010 16:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
עמיר לולויאן נולד בטהרן בשנת ‭.1970‬ עד כיתה ג' הוא למד בבית ספר יהודי, וכשהתרחשה המהפכה עבר לבית ספר לא יהודי בטהרן ולמד עם מוסלמים. כשהחלה המלחמה פחדו הוריו שעמיר ואחיו יעברו שטיפת מוח על מלחמות הקודש, והחליטו שהוא יעלה לישראל. לולויאן עלה בשנת ‭,1984‬ כשהיה בן ‭,14‬ עם קבוצה נוספת של נערים. הם החלו במסע רגלי בחלקו, עד שהגיעו לגבול איראן-טורקיה. שם, בעזרת מדריכים כורדים, חצו את הגבול והגיעו לשגרירות ישראל באיסטנבול.

את המפגש הראשון שלו עם הסירים והמחבתות עשה לאחר שהוריו עלו ארצה, ואביו עבד באולם אירועים. ניצוץ האהבה רק הלך והעצים, ולולויאן החל ללמוד טבחות ולעבוד בין השאר במלונות דן ושרתון מוריה, ביערות הכרמל, ברשת ישרוטל, בפילסברי ובמלון קלאב הוטל לוטרקי ביוון, ועבד עם השפים רפאל כהן וחיים כהן. היום, כשף-קונדיטור, הוא מוביל את ליליות Bakery בתל אביב בהצלחה מרשימה ומשלב בעבודתו תרומה לקהילה באמצעות העסקת ילדים שנפלטו ממסגרות שונות במטבח.

אם אתם מתחבטים בשאלה אילו אגסים לקנות, קבלו ממנו טיפ: אם אתם בוחרים אגסים למתכון שדורש בישול או אפייה, כדאי לבחור אגסים מעט רכים, כך הטעם שלהם חזק ועסיסי יותר. אם מדובר במתכון שכולל אגסים טריים, כדאי לבחור אותם קשים כדי שיהיה טעם מעט פריך. בכל מקרה, עד הבישול מומלץ לאחסן אותם במקרר, ללא כיסוי או עטיפה, במגירה של הפירות.  הנה חמישה מתכוני אגסים של לולויאן.
צילום: אריק סולטן
אגסים אוהבים יין צילום: אריק סולטן
טארט טאטן אגסים

ניתן להחליף את התפוח המסורתי שבטארט טאטן באגס עסיסי ולהעניק למנה טעם חדשני ומפתיע.
דרגת קושי: בינוני זמן­הכנה: 30 דקותעד שהמנה מוכנה: שעה וחצי
המצרכים (ל‭12-‬ מנות‭:(‬ מעט חמאה ‭1/2‬ כוס סוכר 12 אגסים חצויים, קלופים ומגולענים
דרגת קושי: בינוני
זמן­הכנה: 30 דקות
עד שהמנה מוכנה: שעה וחצי
המצרכים (ל‭12-‬ מנות‭:(‬
מעט חמאה
 ‭1/2‬ כוס סוכר
 12 אגסים חצויים, קלופים ומגולענים
 300 גר' בצק עלים
אופן ההכנה:
‭.1‬ משמנים מחבת בקוטר 20 ס"מ בחמאה ומפזרים מעל את הסוכר. מסדרים במחבת את חצאי האגסים בצפיפות ומבשלים על אש נמוכה כ‭20-‬ דקות או עד שהאגסים רכים לגמרי ומקבלים צבע קרמל בהיר.
 ‭.2‬ מרדדים בצק עלים בעובי ‭2.5‬ מ"מ וחותכים אותו לעיגול בקוטר 22 ס"מ.
 ‭.3‬ מחוררים את הבצק במזלג ואופים בחום של 180 מעלות 25 דקות עד השחמה.
‭.1‬ משמנים מחבת בקוטר 20 ס"מ בחמאה

ומפזרים מעל את הסוכר. מסדרים במחבת את חצאי האגסים בצפיפות ומבשלים על אש נמוכה כ‭20-‬ דקות או עד שהאגסים רכים לגמרי ומקבלים צבע קרמל בהיר.

 ‭.2‬ מרדדים בצק עלים בעובי ‭2.5‬ מ"מ וחותכים אותו לעיגול בקוטר 22 ס"מ.

 ‭.3‬ מחוררים את הבצק במזלג ואופים בחום של 180 מעלות 25 דקות עד השחמה.

 ‭.4‬ הופכים בזהירות את המחבת ובה האגסים שבושלו. מניחים על הבצק ומגישים.

צילום: שי בן אפרים
טארט טאטן אגסים. אפשר גם עם תפוחים צילום: שי בן אפרים
קומפוט אגסים

מנה המזכירה טעם של פעם, צהריים קיציים בבית סבתא. בעת הבישול הבית מתמלא בשלל ריחות ארומטיים ייחודיים - ציפורן, ג'ינג'ר וקינמון - שאי אפשר להתעלם מהם.

דרגת קושי: קלה
זמן הכנה: 20 דקות
עד שהמנה מוכנה: שעה

המצרכים (ל‭5-‬ מנות‭:(‬
 1 ל' מים
 ‭1 1/2‬ כוסות סוכר
 מסמר ציפורן
 2 רצועות ג'ינג'ר טרי
 1 מקל קינמון
 מיץ מלימון אחד
 10 אגסים חצויים, קלופים ומגולענים

אופן ההכנה:

מרתיחים את כל המצרכים מלבד האגסים. מניחים בסיר את חצאי האגסים. מבשלים עד ריכוך ומצננים היטב. יוצקים לכוסות ומגישים קר.

צילום: שי בן אפרים
קומפוט אגסים. צהריים בבית סבתא צילום: שי בן אפרים
סורבה אגסים

קינוח קליל ומרענן לאחר ארוחה עשירה. האגסים המתקתקים מעניקים עקצוץ מיוחד בפה.

דרגת קושי: קלה
זמן הכנה: 15 דקות
עד שהמנה מוכנה: 6 שעות

המצרכים (ל‭4-‬ מנות של 3 כדורים כל אחת‭:(‬
‭1 1/2‬ כוסות סוכר
‭1 1/2‬ כוסות מים
 2 כפות גלוקוז
 500 גר' אגסים קלופים ומגולענים

אופן ההכנה:

‭.1‬ מרתיחים את הסוכר, המים והגלוקוז. מבשלים כ‭5-‬ דקות ומצננים.
‭.2‬ מרסקים במעבד מזון את האגסים, מוסיפים את הסירופ ומכניסים למקפיא.
‭.3‬ מוציאים מהמקפיא מדי 40 דקות, מערבבים בכף ומחזירים למקפיא. חוזרים על הפעולה כשש-שבע פעמים ומגישים. 

צילום: שי בן אפרים
סורבה אגסים. עקצוץ מיוחד צילום: שי בן אפרים
אגסים מבושלים מצופים בשוקולד

מתכון קל להכנה שנותן תוצאות מרשימות ומשדרג כל אירוח.

דרגת קושי: קלה
זמן הכנה: 20 דקות
עד שהמנה מוכנה: שעתיים

המצרכים (ל‭8-‬ מנות‭:(‬
לאגסים:

8 אגסים
1 בקבוק יין אדום
‭2 1/2‬ כוסות מים
1 כוס סוכר
1 מקל קינמון
 

מכניסים בעדינות
מכניסים בעדינות צילום: שי בן אפרים
למילוי האגוזים:

‭1/2‬ כוס אגוזים גרוסים
‭1/2‬ כוס אבקת שקדים
 3 כפות סוכר
 ‭4-3‬ כפות דבש

לרוטב השוקולד:

1 כוס שמנת מתוקה
 ‭1/2‬ כוס שוקולד מריר

אופן ההכנה:
האגסים:

מרתיחים את כל המצרכים מלבד האגסים, מנמיכים את האש ומניחים בסיר את האגסים קלופים. מבשלים עד חצי ריכוך ומצננים.

מילוי האגוזים:

מערבבים את כל המצרכים עד קבלת עיסה אחידה.

רוטב השוקולד:

מחממים את השמנת ומוסיפים את השוקולד עד קבלת תערובת אחידה.

הרכבת המנה:

מוציאים את הליבה מתחתית האגס באמצעות כף וממלאים במילוי האגוזים. יוצקים מעל רוטב שוקולד חם.

צילום: שי בן אפרים
אגסים מבושלים מצופים שוקולד. כל מה שרק אפשר לחשוב עליו צילום: שי בן אפרים
שטרודל אגסים

מתכון מנצח שהופך כל ארוחה לחגיגה. השילוב של בצק פילו אוורירי עם אגסים עשירים בטעמים הופך את הקינוח הקלאסי הזה לחוויה ייחודית.

דרגת קושי: בינונית
זמן הכנה: 20 דקות
עד שהמנה מוכנה: שעה וחצי


המצרכים (ל‭5-‬ מנות‭:(‬
 20 אגסים קלופים ומגולענים
 50 גר' חמאה
 ‭1/2‬ כוס סוכר
 3 דפי בצק פילו
 מעט פירורי עוגה

אופן ההכנה:

‭.1‬ חותכים את האגסים לקוביות גסות.

 ‭.2‬ מבשלים בסיר את החמאה והסוכר עד קבלת גוון זהוב.

 ‭.3‬ מוסיפים את האגסים, מערבבים היטב עד שכל קוביות האגסים עטופות בקרמל ומכבים את האש. מסננים את האגסים ומצננים.

 ‭.4‬ מורחים חמאה על כל שכבה של בצק הפילו ומניחים את השכבות זו על זו. מפזרים מעט פירורי עוגה על הבצק, מניחים את מלית האגסים בקצה ומגלגלים.

 ‭.5‬ סוגרים היטב את הדפנות ומורחים חמאה על השטרודל. אופים בתנור בחום של 180 מעלות כחצי שעה. 

צילום: שי בן אפריים
שטרודל אגסים. עוד קלאסיקה צילום: שי בן אפריים
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''עוגות ועוגיות''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים