בתולה עם ילד, עאלק: ציורי מופת מזוייפים נחשפים בלונדון
בפעם הבאה שאתם בלונדון, אל תחמיצו את התערוכה הכי לא אמיתית בעיר. בוטיצ'לי מזוייף, רמברנט בכאילו ויצירות רבות נוספות נחשפות, ואיתן גם שיטות החקירה שבעזרתן התגלתה ההונאה
"מבט מקרוב: זיופים, טעויות ותגליות" הוא שמה של התערוכה, שמאפשרת הצצה לעולם של זיוף יצירות האמנות, וגם אמנות הגילוי של זיוף זה. זוהי התערוכה הראשונה מסוגה, והיא מציגה 40 עבודות שנבדקו על ידי המחלקה המדעית של הגלריה. "כ-40 אחוז מבין 2,500 הציורים המוצגים בגלריה הלאומית עברו תהליך כלשהו של בדיקה", אמר לסוכנות רויטרס מנהל המחקר המדעי של הגלריה, אשוק רוי.
בדרך כלל, היסטוריונים של האמנות, מדענים ומשחזרי אמנות נשארים מאחורי הקלעים, אך התערוכה החדשה חושפת את עבודתה של המחלקה המדעית בגלריה, הנחשבת למובילה בעולם במחקר של חומרים וטכניקות בציור האירופי. בין השאר משתמשים מדעני הגלריה בשיטות מתקמות של רנטגן, סריקת גלי אינפרה אדום ומיקרוסקופים אלקטרוניים בעבודתם.

בתערוכה שישה חדרים: הונאה והולכת שולל, שינויים וטרנפורמציה, טעויות, סודות, שיקום, וגם חדר מיוחד ליצירותיו של בוטיצ'לי בלבד. לעין הלא מקצועית נראים הציורים כיצירות מופת, אך מתחת לשכבות הצבע מסתתר כמובן סיפור אחר לגמרי.
למשל, "אישה עם רעלה", ציור שנחשב פעם לעבודתו של הצייר סנדרו בוטיצ'לי, צוייר בעצם על ידי אומברטו גיונטי, אחד מהזייפנים היותר מוכשרים של הרנסס האיטלקי. גיונטי
בדיקות שנערכו ליצירה זו, ודגימות צבע שנלקחו, הראו שמעל הזיוף הראשון נוספו עוד שכבות של צבע על ידי ציירים, סוחרים ומשחזרי אמנות בתקופות מאוחרות יותר וזאת כדי להגביר את אמינות הזיוף, וגם לקלוע לטעמם של רוכשי אמנות שונים.

אך בדיקתן המדוקדקת של יצירות אמנות עשויה להביא לפעמים להפתעות חיוביות. למשל, היצירה "The Madonna of the Pinks", שבמשך זמן רב נחשבה כזיוף של יצירה של הצייר רפאל, נסרקה באמצעות סורק אינפרה אדום. בסריקה נתגלו שכבות צבע עמוקות יותר, שדווקא אישרו את היותו של הציור עבודה מקורית של הצייר.
למבקרים בתערוכה מוקרן גם סרט קצר, הלוקח אותם אל תוך המעבדה של הגלריה, וחושף את הטכניקות שבהן משתמשים החוקרים בעבודתם.
איפה: הגלריה הלאומית, לונדון.
מתי: עד ה-12 בספטמבר.