הטבע עושה את שלו: סדנאות טבע-תרפיה לילדים

איך בניית בית על עץ עוזרת לילד להתמודד עם גירושי הוריו? וממתי גוזלי ציפורים עולים לכיתה א‭?'‬ תכירו את סדנאות הטבע-תרפיה, שמצליחות להסביר לקטנים את מה שאנחנו לפעמים לא יכולים

ד''ר רונן ברגר | 27/6/2010 13:35 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשנפגשתי עם הגננת בגן של אביתר, הבנתי מיד מדוע פסיכולוג הגן ביקש שאצרף את הילד לקבוצת ה"טבעתרפיה‭."‬ למרות שהיה עסוק בלגעת בילדים שישבו מצדדיו ולעשות פרצופים לחבר שישב מולו, אביתר הצליח להיות קשוב לגננת מספיק כדי להשתחל לכל אתנחתה בסיפור שסיפרה, ולהמציא, למורת רוחה, המשך משלו. יכולתי לראות שלאביתר יש דמיון מפותח וגם גוף שמדבר את סערת הנפש. ראיתי שחשוב לו מאוד שיהיה לו מקום בהתרחשות הקבוצתית. "עכשיו, כשהוריו מתגרשים זה מוחרף עוד יותר‭,"‬ היא הסבירה, "הוא אומנם לא מדבר על זה, אבל הסערה שבתוכו מתסיסה את כל הילדים. הוא אף פעם לא היה אלים, עכשיו הוא התחיל גם להרביץ‭."‬

הסיפור של אביתר, ילד בעל דמיון וכישורים גופניים מפותחים שמתקשה להסתגל, אינו נדיר. כמו אלפי ילדים אחרים שאובחנו כבעלי קשיי קשב וריכוז ‭,(ADHD)‬ גם הוא מתקשה לשבת זמן ממושך על כיסא ולהתמיד במשימות. הוא קופץ מעניין לעניין, רגליו באדמה אך ראשו בעננים.

שילוב זה, לצד האינטליגנציה והכישורים החברתיים, עלול להתיש ולעצבן את המורה והגננת. כאן מתחיל מעגל של תסכול ואכזבה שמשותף לכל הנוגעים בעניין - ההורים, הגננת או המורה, וכמובן הילד.
צילום: גטי אימג'ס
שומר הגן צילום: גטי אימג'ס
שומר על העץ

אביתר הצטרף לעוד ארבעה ילדים בקבוצת הטבע שהתחילה בגן. לאחר שנפגשנו לטקס הקבוע במקלט, שכלל שיר פתיחה ותיפוף על הגוף בו כל ילד אמר את שמו וסיפר משהו מהשבוע שחלף, יצאנו למחנה שלנו. שם, בין שלושה עצי אזדרכת ולצד חומרי בניין שהושלכו, יצרנו את עולמנו הקסום.

התהליך היצירתי והפיזי של בניית המחנה איפשר לכל ילד ולקבוצה כולה לבטא את כוחותיהם ועולמם הפנימי: אביתר זכה להערכת הקבוצה כשטיפס על עץ ותלה סכך ונדנדה. אחר כך, בעזרת חבר, הוא בנה על העץ עמדת שומר. כשהרגיש כי מקומו החברתי בטוח, הוא התפנה להתנהלות בית עם מלא משחקים שאביתר אוהב. "כל שבוע תבוא אליי, נקנה לך משחקים שיהיו לך גם אצלי ותוכל להזמין חבר. אני עוזב את אמא, לא אותך‭,"‬ סיפר אביתר מתוך הדמות. השיתוף

הזה, דרך המשחק הדרמטי, איפשר לו להתחבר לאהבת אביו אליו ולהבנה כי הפרידה קשה גם לאבא.

כחודשיים לאחר מכן, עם סוף האביב וראשית הקיץ, התייבשו הפרחים והעשב הרך שהקיפו את הבית והחלו להפוך לקוצים. על צמרת אחד העצים בקעו גוזלים של שחרור, וניתן היה לראות את ההורים, בחילופי משמרות. "ככה זה גם אצלנו‭,"‬ הסביר אביתר לחבריו, "לפעמים אמא איתנו ולפעמים אבא. גם אצלנו יש משמרות‭."‬ יום אחד, כשבאנו למחנה, גילינו שנשאר בקן רק גוזל אחד. הילדים התפלאו, לאן הם נעלמו? אביתר הסביר לכולם שככה זה בטבע. "הגוזלים גדלו ועפו. גם הקטן שנשאר יעוף עוד מעט, אבל הוא צריך עוד קצת זמן עם אמא ואבא שלו. גם אני עוד מעט עוזב את הגן ועולה לכיתה א‭,"'‬ הודיע להם.

שמחתי לראות כיצד ההתבוננות בתהליכים שבטבע עוזרת לילדים להבין, לקבל משמעות, לעשות סדר בעולמם. הטבע עשה את שלו.

כדי לאפשר לילדים לעבד ולהתכונן לפרידה מהגן, במפגש הבא הכנו לציפורים ברכות ומתנות שיעזרו להן בהמשך הדרך. אורי קישט קופסת סיגריות שמצא והכין לגוזל תרמיל ‭")‬ככה הוא יוכל לקחת מהגן דברים שהוא אוהב לבית הספר‭.("‬ דניאל מצא נרתיק של טלפון סלולרי וקשר לו חוט מיוחד ‭")‬זה לגוזל, אם הוא יתגעגע לאמא הוא יוכל להתקשר אליה‭.("‬

משיחות עם הגננת לאורך התהליך הבנתי כי המקום המשחקי והיצירתי שניתן לאביתר הרגיע אותו ועזר לו להתארגן ולהתאים את התנהגותו לזו המקובלת בגן. גם בהרגשתם, תפקודם והתנהגותם של יתר הילדים בקבוצה חלה התקדמות. נראה היה שהעבודה בטבע איפשרה להם להתבטא, לנרמל חוויות קשות ולהתפתח ללא מילים ודרך משחק.

בשנים האחרונות מתפתחות יותר ויותר שיטות טיפול לא מילוליות שבמרכזן החוויה היצירתית והקשר גוף-רוח-נפש. תהליך זה קשור בהבנה כי תהליכי ריפוי והתפתחות קשורים לכל מרכיבי האישיות של האדם ולכל ערוצי התקשורת שלו. כך, ולהבדיל מגישות פסיכולוגיות קלאסיות שפועלת דרך השיחה המילולית ובמקביל להתפתחות הטיפול בהבעה וביצירה - באמנות, במוזיקה, בתנועה, בדרמה ובסיפור - התפתחה שיטת ה"טבע-תרפיה‭."‬ לאור ההבנה כי המשחק, הדמיון והיצירה הם השפות העיקריות והמועדפות על הילדים, יישום שיטות אלו מתפתח ונפוץ כיום במסגרות חינוכיות, שיקומיות, אשפוזיות וקהילתיות רבות וגם במגזר הפרטי.

החיים המודרניים והטכנולוגיים, הלמידה הקוגניטיבית והמילוליות בבית הספר, השהות הממושכת מול המחשב והמעבר לקשרים וירטואליים מדגישים את הפוטנציאל הייחודי של ה"טבע-תרפיה‭."‬ מחקרים מראים כי בנוסף לאיכויות המרפאות שטמונות בעבודה היצירתית-משחקית שהשיטה כוללת, עצם הקשר והמגע הבלתי אמצעי בטבע מחברים את האדם לכוחותיו, מפתחים גמישות ותחושת רצף ומשמעות.

בשנים האחרונות יושמה ה"טבע-תרפיה" עם אלפי ילדים במסגרות שונות, בתוכניות רחבות היקף וגם בצורה מערכתית. כך למשל, תוכנית "מקום בטוח‭,"‬ שהפעילה אלפים מילדי צפון הארץ שנחשפו לטראומת מלחמת לבנון השנייה, קשרה בין התאוששות והתחדשות היערות שנשרפו להתאוששות והחלמת הילדים. כ"שומרי יער" בעלי כוחות ומסוגלות יצאו הילדים לטבע ובנו מחנה בטוח; הם נטעו שתילים ובנו משטחי האכלה ותיבות קינון לציפורים וכך לא רק התחברו לכוחותיהם, אלא אף עזרו לטבע.


ד"ר רונן ברגר, מייסד ה"טבע-תרפיה" ומנהל המרכז ל"טבע-תרפיה‭,"‬ מנהל התוכנית ואת לימודי ההמשך בטיפול יצירתי באוניברסיטת תל אביב ובמכללת אוהלו שבקצרין. אב לשניים.

עוד על טבע-תרפיה

* תוכניות הכשרה ב"טבע-תרפיה" ושילוב אמנויות מתקיימות באוניברסיטת תל אביב, ובמכללת אוהלו, קצרין.

* "כשהיצירה והטיפול נפגשים" - סדרת סדנאות תתקיים בקיץ באותה המסגרת באוניברסיטת תל אביב. * כנס ‭Art As Therapy‬ יתקיים באוניברסיטת תל אביב ב‭4-‬ ביולי. פרטים באתר ‭ .www.naturetherapy.org.il

* הספר "היער המרפא - טבע תרפיה ושילוב אמנויות לטיפול בילדים לאחר משבר‭,"‬ שמתבסס על תוכנית "מקום בטוח‭,"‬ כתבו ד"ר רונן ברגר ופרופ' מולי להד, יראה אור בקרוב בהוצאת אח.‬

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים