סופרמן: עכשיו זה מדעי

מחקר חדש קובע: כשאתם עושים מתוך מודעות מעשים טובים או רעים, הכוחות שלכם מתעצמים. עורכי המחקר מסבירים שבדיוק מתוך התכונה האנושית הזאת צמחו גיבורי העל

רועי אור | 16/5/2010 10:59 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מחקר חדש מוכיח את מה שכל חובב קומיקס וגיבורי-על ידע מזמן: מעשים טובים, ומנגד גם מעשים רעים, מעניקים זריקת אנרגיה משמעותית לכוחות של מי שעושה אותם. לפחות חלק מממצאי המחקר, זה המתייחס למעשים הטובים, מסתדר מצוין עם מה שמסורות רוחניות אומרות לנו כבר אלפי שנים: בין אם זו מדיטציית המהטה הנהוגה בתרגולים בודהיסטים, שמלמדת אותנו לשלוח אהבה וחמלה לסובבים אותנו, אוהבים ואויבים כאחד; הקארמה יוגה ששולחת אותנו להתנדב כחלק מהתרגול הרוחני; וכמובן המסורת היהודית. עניין המעשים הרעים קצת יותר מפתיע, אבל אולי הוא יכול להסביר את העובדה שרבים כל כך מבין בעלי העוצמה הגיעו למעמדם דרך גזל ושחיתות.   

"כשאתה חושב על סופר-גיבורים או על סופר-רשעים אתה חושב על אנשים עם כוח רצון עצום, שכאב לא משפיע עליהם", מפרשן את המחקר קורט גריי מאוניברסיטת הארוורד בקיימברידג'. "בגלל הדימוי הזה והסטריאוטיפ הזה, כשאתה עושה מעשים טובים או רעים אתה הופך בעיני רוחך לדימוי שלך של גיבור או רשע". נראה שהמציאות במקרה הזה מחקה את האמנות - כלומר את הקומיקס.

הניסויים שהעלו את המסקנות המפתיעות האלה כללו תרגילים שונים שנוסו על הנבדקים במצב של לפני ואחרי המעשים. כלומר פעם אחת במצב רגיל, ופעם אחת אחרי שהתבקשו לעשות או לדמיין מעשה טוב או מעשה רע. בסוג אחר של מבדקים חצי מהנבדקים עשו מעשה טוב או רע, והאחרים לא עשו שום דבר מיוחד. באחוז גבוה מאוד מהמקרים, ביצוע מעשה טוב או רע נתן יתרון גדול במבדקים.

צילום: רויטרס
סופרמן. פרי יור מיינד צילום: רויטרס
השלכות מרחיקות לכת

כך למשל 91 מתנדבים התבקשו, תמורת מענק של דולר אחד, להרים משקל של 2.5 קילו לכמה שיותר זמן. חצי מהם נתבקשו לתרום את הדולר שלהם לארגון צדקה לילדים. המתנדבים שתרמו את כספם היו אלו שהצליחו לעמוד ביותר זמן של החזקת משקולות, בכממוצע של שבע שניות יותר מהלא תורמים.

בניסוי אחר נתבקשו מרימי המשקולות לפני הניסוי לכתוב סיפור שבו הם או עוזרים למישהו, מזיקים למישהו או עושים משהו ניטרלי. התוצאות הראו שהניטרלים הגיעו כקבוצה אחרונים בתוצאות, אחריהם היו עושי המעשים הטובים והובילו עושי המעשים הרעים, דווקא. אחת ההשערות לגבי הכוח של המעשים הרעים הייתה שמדובר באפקט

של התמודדות עם המצפון לגבי עשיית מעשה רע - התמודדות שאולי העצימה את עושי הרע. "לעושי הרע היה יותר כוח, כי הם היו צריכים להתגבר על קול המצפון שלהם שניסה למנוע מהם לעשות רע. זה דורש אפילו יותר כוח לפגוע באנשים סביבך" אמר גריי.
 
לדעת גריי, לתוצאות הניסוי עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על כל תחומי החיים שבהם עוצמה או כוח רצון משחקים תפקיד כלשהו. "המחקר מציע שהדרך לרכוש כוח רצון היא לעשות מעשים טובים או רעים, בתקווה שטובים", אמר גריי. "אז אם למשל אתה רוצה דיאטה יותר מוצלחת, אולי תנסה קודם לעשות מעשה טוב לפני שתנסה להימנע מהקינוח המפתה ההוא".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''בין גוף לנפש''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים