באנוק חושך לגרש: מופלטה אינדיאנית לל"ג בעומר
לכבוד ל"ג בעומר הבא עלינו לטובה בשבוע הבא החליטה רותי רוסו לחפש מתכון חגיגי במיוחד. תכירו את הבאנוק, הגרסה האינדיאנית למופלטה. רק לצלות ולטבול בריבה ובחמאה
בשנה שעברה הוקדש המדור לתפוחי אדמה במדורה. הפעם העין חיפשה אלטרנטיבות. לא מרשמלו. וגם לא קלחי תירס. דברים פשוטים שקל ליישם. בדיוק לשם כך ייצרו את האמריקאים, שלא תמיד יש להם תכלית אמיתית, אבל בשעה קשה זו הם הגישו כתף.
מתברר שעם כל הווי הקומזיצים הישראלי והחג השלם שמוקדש רק לו, ועם כל האיום האיראני והסכנה הקיומית והחרב המונפת תמיד מעל ראשנו, לא השכלנו עד כה לנצל את התנאים ולהפוך לפריקים מטורללים של מסעות הישרדות. האמריקאים דווקא כן. והם גם שופעים מדריכים שילמדו אתכם כל מה שצריך בשביל להקים מחדש את האנושות בעזרת שני קיסמי עץ, גליצרין ומסטיק. רק תקנו את הספר.

חלק ניכר ממדריכי ההישרדות מוקדש לאוכל. וחלק ניכר מהאוכל עוסק בבישול על מדורה. מאחר שאצלנו לא נהוג ולא מקובל לצוד חזירי בר, לא נמצאה תועלת במתכונים הפשוטים לחצים מורעלים. עם זאת, הווי הבאנוק של מומחי ההישרדות שווה התעכבות מיוחדת במיוחד בל"ג בעומר.
מה זה באנוק? באנוק הוא הגרסה האינדיאנית למופלטה. או לקיורטוש. הוא עשוי מבצק בסיסי שגם ילד בן ארבע יכול להכין. בסך הכל קמח תופח ומים. את בצק הבאנוק מלפפים סביב ענף ירוק - שהוא ענף לא יבש שלא יישרף ויזרוק את הבאנוק ללהבות - וצולים לאט על מדורה תוך סיבוב.
חוץ מהבאנוק אספתי בשבילכם עוד כמה מתכונים קלים ומוצלחים למדורה. התפוז הממולא הוא גימיק מקסים לא פחות מהבאנוק והס'מורס, קלאסיקה אמריקאית דביקה להחריד שתשתיק את הרועש שבילדים. בלי מגבונים לחים בסביבה אתם תרצו להתאשפז אחר כך.
הערה לפני סיום: לפני שלושה שבועות חלק מקוראי נזעקו ממדור הבישול במגהץ בגלל השימוש שנעשה שם בנייר אלומיניום. אי אפשר לגהץ אוכל בלי נייר אלומיניום, ולטענתם הבישול בו גורם לסדרה ארוכה של תחלואים - מסרטן ועד אלצהיימר. מובן שאין לי יכולת לקבוע אם יש סכנה ממשית בבישול באלומיניום. אבל ברור לחלוטין שגם כשמדובר בגיהוץ במטבח, עם כל הכיף והתענוג שבדבר, תראו לי את הטמבל שיהפוך את המגהץ למתודת הבישול המובילה בחייו. עדיין סביר להניח שביומיום הוא יבחר בגז או בטוסטר. ל"ג בעומר הוא חגו של נייר האלומיניום. את רוב הדברים שמכניסים למדורה ורוצים גם להוציא אחר כך כדאי לעטוף - כדי שלא יהיה להם טעם של פיח או חול או אדים לא ברורים מהלכה על העץ שאותו אתם שורפים. אם אתם בחרדה מהסיפור הזה, מומלץ שתדלגו ישר לשבועות - ועל הדרך תכבו את הסלולרי.
קינוח קומזיצים אמריקאי קלאסי. את השוקולד מניחים על העוגייה, את המרשמלו צולים א-לה אש, ואז מניחים על השוקולד וסוגרים בעוד עוגייה לסנדוויץ' דקדנטי בעליל. בארצות הברית משתמשים בעוגיות גרהאם-קרקר שעוד אין להן תחליף בארץ. במקום זה אפשר לבחור בעוגיות שוקולד צ'יפס גדולות או בפתי בר הקלאסי.
החומרים:
עוגיות
מרשמלו גדולים
שוקולד
ההכנה:
.1 מניחים את השוקולד על עוגייה אחת. אם השוקולד עבה, מניחים אותו על קרש קרוב לחום המדורה כדי שיתרכך.
.2 צולים את המרשמלו על שיפוד בתוך האש עד שהוא מקבל את הקרום השחור הזה.
.3 מורידים ישר לתוך הסנדוויץ-'עוגייה-שוקולד. .4
מחכים כמה שניות שהשוקולד יימס והמרשמלו לא יעשה כוויות ואוכלים.
מתכון הכי קל בעולם, ועם זאת טעים ופריך ונפלא. ייתכן שיהיה לנו מאכל לאומי חדש לל"ג בעומר.
החומרים:
2 כוסות קמח תופח
2 כפות סוכר
קורט מלח
2 כפות שמן או חמאה נמסה
מים
אפשרויות: 2 כפות גבינה צהובה קשה מגוררת, כפית קינמון עם כף סוכר חום ושתי כפות צימוקים, 2 כפות טפנד זיתים או פסטו או סתם זיתים קצוצים, 2 כפות אגוזי מלך קצוצים, קוביות קטנות של גבינת עזים, בחייאת תביאו רעיון שלכם.
ההכנה:
.1 שמים בקערה את הקמח התופח, הסוכר והמלח. מוסיפים את המים בהדרגה תוך כדי בחישה שהופכת ללישה עד שמתקבל כדור בצק. מוסיפים את השמן והתוספות שרוצים (לא חובה בכלל) ולשים קלות כדקה, לא יותר.
.2 מגלגלים את הבצק לנקניק ארוך. מלפפים היטב סביב ענף ירוק (לא יבש) - כזה שלא יישרף מהר, אבל מומלץ גם ענף לא רעיל.
.3 מחזיקים את הענף כעשרה סנטימטרים מעל הלהבה, ואופים-צולים כעשרים דקות תוך כדי סיבוב מתמיד של הלחם שלא יישרף.
.4 מגישים עם חמאה וריבה ודבש. לטבול ולא למרוח.
זה פסיכי אבל עובד. אם יש לכם סיר ברזל קטן אפשר להכין גם בו את העוגות, רק חשוב להקפיד לשים לו גחלים גם על המכסה ולא רק מלמטה. את התפוזים חוצים ומרוקנים (הפלחים נתלשים בקלות,( ואז יוצקים לחצי אחד בלילת עוגה - אפשר מהמתכון שלפניכם או אפילו מאבקה קנויה, זה לא גורמה כאן. סוגרים בעזרת החצי השני של התפוז, עוטפים באלומיניום ומכניסים לגחלים לרבע שעה. מוציאים, ובתוך התפוז פרחה עוגה קטנה ואישית.
החומרים:
6 תפוזים
1/2 כוס מיץ תפוזים
1/2 כוס שמן
כוס ורבע קמח תופח
כמה טיפות תמצית וניל
1/2 כוס סוכר
2 ביצים בינוניות
ההכנה:
.1 אפשר למלא את התפוזים ולהביא אותם כבר עטופים ומוכנים למדורה, או לפחות לרוקן אותם ולהכין את הבלילה בבית, ואת שלב המילוי והעטיפה לעשות ליד הקומזיץ.
.2 חותכים את התפוזים השלמים לשניים. החתך צריך להיות בערך בגובה 2/3 התפוז (לחלק את התפוז לשני שלישים ועוד שליש.( מרוקנים בעזרת כפית את התפוז משני צדדים.
.3 מקציפים את הביצים בשלמותן. מוסיפים את הסוכר ומקציפים עוד קצת. מוסיפים את יתר החומרים ומערבבים עד שמתקבלת בלילה אחידה.
.4 יוצקים את הבלילה לחלק הגדול של התפוז. סוגרים בעזרת החלק הקטן. עוטפים היטב בנייר אלומיניום בשתי שכבות.
.5 מוציאים קצת גחלים מהמדורה לבור קטן. מניחים את התפוזים העטופים. מבשלים כרבע שעה-עשרים דקות. אוכלים בכפית ישר מהתפוז.
.6 אפשר, כאמור, להכין גם עם תערובת עוגה מוכנה או עם מתכון שלכם לעוגת שוקולד, וניל או כל עוגה אחרת.
עם חמאה וסוכר וקמח הוא יוצא מקורמל ועם מעטפת סמיכה ומתוקה שאפשר לכרסם, אפילו שהיא לא עוטפת את כל התפוח אלא רק את חלקו.
החומרים:
4 תפוחי עץ ללא ליבה
4 כפות סוכר חום
4 כפיות חמאה
4 כפיות קינמון
4 כפות קמח ד נייר אלומיניום
ההכנה:
.1 חותכים שמונה ריבועים של נייר אלומיניום. מניחים כל תפוח על פיסת אלומיניום אחת. מניחים מעל התפוח כפית חמאה, כף קמח, כף סוכר חום וכפית קינמון. אורזים בשתי יריעות של אלומיניום.
.2 את התפוחים מכניסים רק בשלב הגחלים, לעשר דקות בלבד. האש שורפת אותם מהר.
.3 אם במקרה בתוכנית ההישרדות חבצתם קצת גלידת וניל טובה, זה יהיה להיט.