אח, זה גדול: טיפים חשובים לנטרול קנאה בין אחים
אחת הדרכים הבדוקות לגרום לאחים גדולים לקבל את התינוק החדש שפלש לטריטוריה שלהם היא לשתף אותם במטלות הטיפול או לתת להם "תינוק" משלהם. לפסיכולוגית לאה בורובי יש עוד כמה טיפים מצוינים בעניין

ההכנה לקראת הצטרפותו של תינוק חדש למשפחה מסייעת לילד להתכונן לאירוע מבחינה רגשית, מעודדת את תחושת הבגרות שלו, משמשת הזדמנות לבילוי משותף עם ההורים לפני שיגיע השותף החדש, מאפשרת עשייה משותפת שמחזקת את תחושת הגיבוש המשפחתי ועוזרת לילד לתפוס את מקומו החדש במסגרת המשפחתית.
.1 ללכת יחד לקנות דברים עבור התינוק שעומד להיוולד.
.2 לארגן יחד איתו את החדר לכבוד
.3 לדון יחד בבחירת השם לתינוק. הביאו בחשבון את היתרון - עידוד תחושת השייכות, ואת החיסרון - הצעות של שמות שאינם רלוונטיים.
.4 להכין יחד תיק לאמא לבית החולים.
.5 לרכוש יחד איתו מתנה קטנה לתינוק או לבקש ממנו שיצייר עבורו ציור.
.6 לקנות מראש מתנה שהתינוק "יביא" מבית החולים לאחיו הבכור.
התינוק כבר בבית והילד הבוגר רוצה להיות שותף לגידולו, אך הוא עדיין אינו יכול לעמוד במטלות הרבות והמורכבות בשל גילו הצעיר. ובכל זאת, הצפייה מהצד עלולה להגביר את הקנאה ואף ליצור אנטגוניזם כלפי התינוק ששואב את מלוא תשומת הלב מהוריו.
1. לבקש ממנו עזרה בשעת ההחתלה: "תן לאמא את החיתול," "תביא את המשחה מהחדר השני," "תשלוף מגבון מהאריזה" וכו
2. לאפשר לו להחזיק את התינוק, בישיבה כמובן ורק בהשגחת ההורה.
.3 לבקש ממנו לעזור בהרגעת התינוק בזמן שהוא בוכה - לעשות לו פרצופים מצחיקים, לשיר, לדבר אליו ולהרעיש ברעשן.
.4 לאפשר לו, תחת השגחה כמובן, להוביל את העגלה בטיול.
.5 לבקש מהילד שיספר לאורחים על העזרה שהוא מגיש בטיפול בתינוק ")אתמול כשהתינוק בכה הצחקתי אותו עם פרצוף שעשיתי לו.(" כך הוא יחוש שרוחשים כבוד לעזרה שלו ואף גאים בה.
יש לא מעט משימות יומיומיות שניתן לשלב בהן את האח הבוגר ולעודד אותו לקחת אחריות שתסייע לו לגלות הבנה ואמפתיה למתרחש בבית.
.1 להטיל עליו אחריות לטפל בבובה, בצמח, בדגים - בהתאם לגיל, ממש כמו שאמא ואבא מטפלים בתינוק.
.2 לסנכרן בין זמן ההנקה/ההאכלה של הקטן ליצירת זמן איכות עם הגדול, כך שהתינוק יתקשר אצלו באופן מודע ולא מודע בדברים חיוביים - להקריא סיפור, להביט איתו באלבום תמונות ולספר לו על הימים שבהם הוא עצמו היה קטן וינק מאמא.
.3 לתת לו משימות מיוחדות שיהיו באחריותו בבית (כי הוא הרי בוגר) - להביא דואר מתא הדואר, להוביל את עגלת הסופר ולהניח בה דברים, ולאפשר לו לבחור באופן עצמאי יותר דברים שקשורים בעצמו (בגדים, חוגים, משחקים).
4. לאפשר יותר בילוי אצל חברים - כדאי לעודד קשרים עם חברים שהם "אחים גדולים" בעצמם שישמשו כקבוצת תמיכה. זו דרך מצוינת להפחתת מתחים ולקבלת תשומת לב מחוץ לכותלי הבית.
.5 לשתף אותו בשיחת מבוגרים כשבאים אורחים וגם כשאבא ואמא יושבים יחד.
.6 לחזק את הגדול על התנהגות חיובית במטרה למזער התנהגות שלילית. חשוב להבין שכשילד לא מקבל תשומת לב מהוריו על התנהגויות חיוביות, הוא יתבע אותה בעזרת התפרצויות, בכי והתנהגות אלימה כלפי התינוק.
.7 לספר לסבא וסבתא, לדודים, לבני המשפחה הקרובים וגם לאורחים שמגיעים לבקר, על עזרתו הגדולה של הילד הבוגר בנוכחותו - כדי שהשבחים ייאמרו בפניו.
.8 להכין מראש מחסן מתנות לאח הגדול למקרה שיבואו אורחים שקנו מתנות רק לתינוק. תוכלו לתת להם את המתנות (מבלי שהילד יראה) והן ייתנו אותן לילד ובכך תיחסך קנאה מיותרת.