סודות הארטישוק: הטיפים של אודטה

טריקים נהדרים לטיפול בארטישוק, פלוס מתכון אולטימטיבי וקונץ לניקוי השערות שלו. וגם: ספר בישול כייפי, ו‭20-‬ דברים מצחיקים שאפשר לעשות עם המצות שנותרו

אודטה | 3/4/2010 8:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אהלן חברים, “לקח לי כל הערב לנקות לבבות ארטישוק‭,”‬ כתבה לי חברה, “לא ידעתי שלוקח שעות רק לנקות את הבני אלף הקטנים. חוץ מזה, ליל הסדר אצלי, ועד הודעה חדשה - אני עדיין שפויה‭...‬ נשיקות‭.”‬ אז לחי ברה שלי, ולכולם, הנה כל הפטנטים בקשר לעניין והם הולכים ככה:

איך מקלפים ארטישוק במהירות?
מקלידים בגוגל “ארטישוק של נועם‭,”‬ לוחצים על “דף הבית‭,”‬ ויש שם סרטון המדגים איך מקלפים  ארטישוקים בשנייה. כל מה שצריך זה סכין מאוד חד ואימונים. שימו לב שאת החיתוך הראשון סביב כל הארטישוק עושים די קרוב לבסיס כשהסכין ישר, ואת החיתוך השני סביב כל הבסיס עושים כשהסי כין באלכסון.

איך נפטרים ביעילות מה“זקן‭?“‬
חופרים בלב הארטישוק ומוציאים את השערות הקשות והקוצניות עם כפית פריזאית, המיועדת להוצאת כדורונים מאבטיח או מלון. כדאי לקנות את זו הגדולה יחסית, בקוטר 3 סנטימטר, כי אין נוחה ממנה למטרה שלשמה התכנסנו.

ומהכתמים בציפורניים?
הקפידו לעבוד רק עם כפפות לטקס, כי ניקוי הארטישוק מטנף את הציפורניים באופן קטלני.

ואם הברוך כבר קרה?
עושים את המצאת המאה שבאה לי בהברקה: לוקחים שתי כפיות מחוקות אבקת הבהרת שיער בלונדור של "וולה" או "ל'אוריאל" (בבתי המרקחת) ומערי בבים עד מרקם משחה עם שתי כפיות (מפלסטיק) קרם מי חמצן שישה אחוזים. מורחים היטב עם קיסם אוזניים מתחת וסביב הציפורניים, משהים עשר דקות ורוחצים. לא שמים על חתכים ושריטות כי צורב. לא יאומן הלובן החדש המתקבל. מורחים המון קרם ידיים או שמן זית אחר כך, כי החומרים האלה מייבשים. ולא, נחמה, מיץ לימון טבעי רק מצחיק את הלכלוך הזה. נו, לא פשוט יותר לזכור לעטות כפפות?
איור: רחלי שלו
איור: רחלי שלו

וכיצד נפטרים מהמרירות?
גזעי הארטישוק (שהעבים שבהם ממש טעימים לאכילה אחרי הקילוף והבישול) מכוסים בציפוי פרוותי מר לאללה וגם קליפתם מרה. אז קוטמים אותם ממש מבסיס הירק, ואף פעם לא מבשלים אותם עם הארי טישוקים. גזעים לא מקולפים לחוד - וארטישוקים לחוד. רק אם מקלפים אותם, שזה ימבה פצ’קריי, ניתן לבשל אותם יחד.

סגולות מיוחדות
מחקרים חדשים הוכיחו שלארטישוק יש יכולת מעולה לנקות את הכבד ולכן אכילתו בכמות של שלושה ארבעה ליום - טריים ומבושלים, קפואים או משומרים ללא כימיקלים - עוזרת לכמה דברים: הנגאובר: אכילת ארטישוק לפני שתיית אלכוהול מפחיתה מאוד את החמרמורת; בחילות הריון: מאותה הסיבה, הוא מדהים לנשים בהריון הסובלות מבחילות, כי כבד נקי פירושו “מכונה” מאוזנת; סוכרת סוג ‭:2‬ הוא מכיל אחוז גבוה - מקום ראשון מכל סוגי המזון - של סיבים תזונתיים, בעיקר מסיסים, הידועים כבעלי פוטנציאל להורדת רמות הסוכר והכולסטרול בדם. אנשים הסובלים מסוכרת סוג 2 מעבירים האחד לשני תורה שבעל פה, אילו נפלאות מחולל הארטישוק לרמות הסוכר בדם; מחלות לב: הארטישוק מכיל חומרים נוגדי חמצון ייחודיים, שאינם מצויים בירקות אחרים (רביעי מכל סוגי הירקות והפירות‭.(‬ חומרים אלה מסוגלים להגן בפני חמצון LDL - הכולסטרול הרע - דבר שעשוי למנוע התפתחות מחלות לב וחסימות עורקים; נשנוש אולטימטיבי: לעיסת עלי ארטישוק מבושלים היטב בלי רוטב ובלי בטיח הוא סותם רעב מעולה לבטן ומעסיק בריא ודל קלוריות יחסית לפה, 23 קלוריות ליחידה, לפי ד”ר מוריה גולן.

איך מנשנשים?
מפרידים בקלות כל עלה ונושכים את הקצה התחתון הבשרני שלו. את העלים הרכים יחסית לועסים בשלמותם וזורקים לקערה מיוחדת את הסיבים שמוצו. טוב, לא אמרתי שזה אוכל חברתי. ואז מגיעים ללב - פירה מלא אושר נטול שערות - ותכף הקונץ.


מתכון נהדר לארטישוק
6 ארטישוקים יפים - כשני קילו, תלוי בגודל הגזע‭.‬ בוחרים אותם ירוקים וטריים למראה ללא יובש בקצוות.
2 ליטר מים.
 100 גרם נטו פרוסות לימון טרי - אחד שלם, מקולף, קונים 150 גרם‭  .
1‬ כף מחוקה מלח ים.
 1 כף שמן זית.
 20 גרם שיני שום שלמות מקולפות לא מעוכות - 4 שיניים ענקיות.

אופן ההכנה:
‭.1‬ ממלאים את הארטישוקים השלמים במים כמו כוסות ואז הופכים ומטיחים אותם חזק, עם השפיץ, שלוש-ארבע פעמים כנגד הכיור. חוזרים על הפעולה וככה נפטרים מכל הכנימות והחרבשישים שבין העלים.

 ‭.2‬ עוטים כפפות. חותכים כל גזע ממש צמוד לבסיס, ואז חותכים כל ארטישוק לשניים, לאורכו, ועושים את הקונץ המרחיק שערות: מחזיקים כל חצי ארטישוק ביד שמאל, עם החלק החתוך כלפי עצמנו והשפיץ כלפי מטה. מכניסים את הכפית מצד ימין לתוך גבול השערות, וחופרים איתה את כל השערות הקשות - פלוס כמה עלעלים סגולים וקשים.  עושים זאת בתנועה סיבובית מימין לשמאל. זהו. זורקים את כל השיער לפח. שמאליים יעשו ההפך, כמובן. מניחים צפוף בסיר

את החצאים הנקיים, עם החתך כלפי מטה. לא צריך מיץ לימון. שישחירו טיפה. זו רק קוסמטיקה.

‭.3‬ ממלאים את סיר הארטישוקים בשני ליטר מי ברז ומניחים אותו על הלהבה הכי גדולה. חותכים ללימון עסיסי את הקטבים, ואז את כל הקליפה, מסביב, בפסים ישרים מלמעלה למטה. חותכים אותו לפרוסות בעובי חצי ס”מ ומפזרים אותן מעל הארטישוקים.

 ‭.4‬ מוסיפים את המלח, שמן הזית ושיני השום השלמות. מדליקים אש גדולה, סיר מכוסה ומביאים לרתיחה  20 דקות. כשרותח, מנמיכים אש, ומבשלים בסיר מכוסה עוד 40 דקות בול - שעה, ביחד. משאירים שיצטנן בנוזל החם, והבונוס הנוסף הם מי הבישול הנפלאים, המהווים מרק צח בריא וטעים בצורה בלתי רגילה.

ספר מקסים ומועיל

מתנה לעצמנו, מתנה לחברינו: “אוסף המתכונים של ליהיא לפיד‭.”‬ מתכונים קלים, שפויים, נהדרים בתוספת שיח בנות כייפי כמו שרק היא יודעת. עונג, פשוט עונג.

מה עושים עם שאריות המצות?

לא חדש, אבל מצחיק. הקלידו את השורה הבאה בגוגל 20 things to do with matzah


 חג שמח!


הצעות, רעיונות, בקשות, פטנטים, טיפים? שלחו מייל עבור אודטה: ‭odetta@maariv.co.il‬ אנא ציינו את מספר הטלפון שלכם

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אודטה

עצות קטנות לחיים גדולים וטיפים שכדאי לזכור

לכל הכתבות של אודטה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים