להפוך פריטטה ולנוח: מאכלי פסח טורקיים
תרד טרי, ביצים טריות וטיפול טוב, זה כל מה שצריך כדי להכין מעדן ביתי. רותי רוסו חוזרת למנות הדגל לפסח של סבתה הטורקייה ומכינה פריטדת תרד ופשטידת מצות בשרית
פריטדת התרד שלפניכם היא קלאסיקת פסח בבית שלנו, שעברה אי אילו שכלולים במהלך השנים. בארוחת הבוקר אפשר להוסיף לה גם גבינה מגוררת. כחלק מארוחה בשרית בכלל לא צריך - כמו במתכון הנוכחי. הטריק שבה, שהוא גם סוד המרקם הפריך, הוא לבחור תבנית חסינת אש שאפשר להעמיד על הכיריים לפני שמכניסים לתנור, וכך לתת לה טיגון מוקדם בצד אחד ואפייה בצד השני.

פשטידת-חביתת תרד ומצות. הכי קלה להכנה. הולכת היטב עם שמנת חמוצה.
החומרים:
6 מצות
6 ביצים שקית עלי תרד קפואים (כ800- גרם) - לא טחונים
כוס מים
2 כפיות מלח
כפית סוכר
כפית פלפל שחור
9 כפות שמן
תבנית או מחבת גדולים שמתאימים גם לכיריים וגם לתנור
הכנה:
1. מחממים מראש תנור לחום גבוה 180) מעלות).
2. שמים בסיר את התרד, את המים ואת המלח ומבשלים עד שהתרד מפשיר ומתרכך. בוחשים מדי פעם.
.3 בינתיים שוברים את המצות לתוך קערה גדולה. יוצקים מעל המצות את התרד ואת מי הבישול בעודם לוהטים. בוחשים מעט ונותנים לתערובת לנוח ולהתקרר כחמש דקות.
.4 מוסיפים 3 כפות שמן, פלפל וסוכר ומערבבים שוב. מוסיפים
.5 משמנים את התבנית או את המחבת בשלוש כפות שמן ומניחים על הכיריים מעל אש גדולה. כשהשמן חם משטחים בתוכו את הבלילה. מטגנים על אש גדולה עד שהפריטדה משחימה מלמטה (כחמש דקות.( במברשת מושחים את חלקה העליון של הפריטדה בשארית השמן. מכניסים אותה לתנור ואופים בחום גבוה עד שגם החלק העליון משחים מעט (כארבעים דקות).

פשטידת שכבות של מצות ותערובת בשר בקר טחון ופירה תפוחי אדמה. את הבשר מבשמים בהרבה מאוד פלפל שחור, והפירה האפוי מקבל קראסט פריך בסוף התהליך. מי ששומר על המשקל יכול לבחור בשר רזה לטחינה (זאת הגרסה של סבתא) ולהוריד את כמויות השמן לחצי. סבתא שלי נוהגת לייבש את המצות במגבת אחרי שהיא מרטיבה אותן. בבדיקה שערכתי בבית מצאתי שזה לא ממש הכרחי אם לא מרטיבים מדי.
החומרים:
6-5 מצות (בהתאם לגודל התבנית שלכם)
1 בצל גדול, קלוף וקצוץ
2 שיני שום קלופות וכתושות
500 גרם בשר טחון
3 כפיות מלח
2 כפיות פלפל שחור או לבן
5 כפות שמן
3 תפוחי אדמה
4 ביצים
1/2 כוס יין אדום
הכנה:
.1 מחממים מראש תנור לחום גבוה 180) מעלות).
2. מחממים במחבת את השמן ומטגנים את הבצל עד שהוא מזהיב. מוסיפים את השום הכתוש ואת הבשר ומטגנים כחמש דקות תוך כדי ערבוב. מוסיפים את היין האדום, מנמיכים את האש מעט ומבשלים עוד כעשרים דקות. מערבבים מדי פעם. ממליחים את תערובת הבשר בכפית וחצי מלח. טועמים - התערובת צריכה להיות מעט מלוחה מדי.
בינתיים מכינים את הפירה: קולפים את תפוחי האדמה ומבשלים אותם במים עד שהם מתרככים. מועכים את תפוחי האדמה בממעך ידני לפירה. מוסיפים את שארית המלח ומערבבים. מוסיפים לפירה את הביצים ומערבבים טוב לקבלת תערובת אחידה.
.3 לוקחים כמחצית מהפירה ומערבבים עם תערובת הבשר המבושלת.
.4 מרטיבים את המצות. משמנים תבנית אפייה צרה וארוכה (פיירקס הכי טוב) במעט מאוד שמן. מניחים שכבה אחת של מצות בתחתית - אפשר לחתוך את המצות לחצי כדי שהגודל יתאים בדיוק. מכסים את המצות בשכבה של תערובת הבשר ותפוחי האדמה. מניחים עוד שכבה של מצות ומעליה עוד שכבה של בשר. מכסים הכל בשכבה נוספת של מצות ומעליה יוצקים את הפירה.
.5 מכניסים את הפשטידה לתנור ואופים כשעה או עד שהפירה מזהיב ומקבל קרום פריך.
.6 לחימום מחדש מומלץ להשתמש בטוסטר אובן או בתנור ולא במיקרוגל.
........
הכתבה המלאה של רותי רוסו מתפרסמת היום במעריב
