פיצוח הגרעין: גרנולה מלוחה לסלט
תעשו לעצמכם טובה, קחו את שאריות הגרעינים והאגוזים שלכם, קלו על מחבת ותכינו לעצמכם גרנולה מלוחה שתעורר כל סלט ותקפיץ כל נשנוש. שכחתם ששיבולת שועל היא אפרודיזיאק?

התוסף נראה כמו גרנולה, עושה קולות של גרנולה ומורכב מחומרים של גרנולה, אז כנראה שהוא גרנולה, אבל הפעם הוא מוגש בגרסה מלוחה שתשדרג את הסלט (הטחינה, הכריך והפשטידה), גם בטעם וגם בערכים תזונתיים.
לא תופתעו לגלות שהמרכיב העיקרי של הגרנולה לסלט הוא שיבולת שועל. הדגן החביב הזה מיקם את עצמו בין המוצרים המועדפים על שוחרי המזון הטבעי והמלא. פרט לגרנולה, שיבולת השועל השתחלה לתוך עוגיות בריאות, מקשטת קרומים של לחמי בוטיק פלצניים, מחייכת מתוך חטיפי אנרגיה, אפילו חלב עושים ממנה, תחליב לחלב הפרה הידוע לשמצה. עם כל התהילה הזאת, קל לשכוח שבמקור מדובר במזון של עניים (ובעצם גם של בהמות) שעלה לגדולה. באירופה של ימי הביניים שיבולת השועל, הקלה לגידול חקלאי, הייתה רכיב מרכזי במזונם של האנשים הפשוטים, והכינו ממנה לחמים ומאפים בסיסיים אחרים.
היא
אז מה אפשר ללמוד מאוליבר טוויסט? אי אפשר להסתמך רק על כמה חופנים של דגן, מופלא ככל שיהיה, שיספק לנו בריאות ואנרגיה, אבל בכמויות הנכונות ועם התוספות הנכונות אפשר להפיק ממנו הרבה טעם ותועלת. אפרופו תועלת, שיבולת שועל נחשבת לאפרודיזיאק למרות החזות הלא כל כך סקסית שלה.
ומה העניין עם השועל? אולי המשל הזה של איזופוס יספק את התשובה: שועל שיצא משדה של שיבולת שועל פגש סוס, ופנה אליו: "אני מציע לך להיכנס אל השדה הזה. הוא מלא בדגנים משובחים, שהשארתי במיוחד בשבילך, כי צליל השיניים הגורסות שלך ינעם מאוד לאוזניים שלי. הסוס ענה: "אם שיבולת שועל הייתה מזון של שועלים, לעולם לא היית נכנע לתשוקות האוזניים שלך על חשבון הבטן שלך." ככה זה, אם יצא לך שם רע, גם כשתעשה כבר משהו טוב, הסוסים לא יתנו לך את הקרדיט.
אז יאללה, תכינו צנצנת יפה של גרנולה לסלט. אם אתם אנשים טובים, כבדו את החבר'ה. אם לא – תאכלו בעצמכם. התוסף הזה הוא גם מקום טוב לנקז אליו שאריות של אגוזים, גרעינים ואפילו פיצוחים שנותרו בתחתית הקופסה, כי כרגיל – יש הרבה מקום לאלתורים.
המצרכים
½-¾ ספל (מאג) תערובת של גרעינים ואגוזים, כדאי מאוד לכלול בה שקדים. כאן השמשתי בשקדים, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, גרעיני חמנייה וזרעי פשתן לא קלויים.
1 ספל שיבולת שועל שלמה
3-2 כפות שמן זית
1 כפית שטוחה מלח
1 כפית גדושה זעתר
1 כפית סומאק
ההכנה:
קוצצים את האגוזים. במחבת גדולה ויבשה קולים את שיבולת השועל. כשהיא מתחילה לשנות צבע, מוסיפים את האגוזים והגרעינים. בשלב זה יישמעו קולות פצפוץ של שיבולת השועל. לאחר שהאגוזים הגיעו לדרגת קלייה קלה, מוסיפים את השמן, מערבבים עוד כמה שניות ומכבים את האש. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לערבב עוד כדקה או שתיים על המחבת החמה. רצוי לא להשאיר את התערובת על המחבת, כי הרכיבים ימשיכו להיקלות.
מאחסנים בצנצנת זכוכית, רצוי במקרר. את הגרנולה מוסיפים לסלטים, מפזרים מעל הטחינה, על לחם מרוח באבוקדו ואפילו זורים על תבשילי ירקות ומרקים סמיכים.
אלתורים:
אפשר לשנות את הרכב הגרעינים והאגוזים על פי התקציב והטעם. ניתן להוסיף עגבניות מיובשות קצוצות, חמוציות וצימוקי זיתים קצוצים. אם אתם לא פריקים של בריאות, אפשר להוסיף שיירי פיצוחים, אבל לקחת בחשבון שהם כבר קלויים ומלוחים. ניתן לשנות את התבלון, להוסיף קצח או שומשום שנקלה מראש (אותו מצרפים לאחר כיבוי האש).
הזנה: 10. הרכיבים בריאים וטבעיים והקלייה קצרה. התוסף גם יגרום לכם לאכול יותר סלט. רוצים יותר בריא? ותרו על המלח.
ידידותיות לסביבה: 9. בעיקר אם תקנו את הרכיבים בתפזורת בשקיות רב פעמיות. השימוש באנרגיה מועט ולא כולל חשמל.
ידידותיות למשתמש: 9. קל נורא להכין את זה.
הדאווין: 8. מדובר במשהו לא מאוד מרשים חזותית, בעיקר כשהוא בתוך הצנצנת. אבל יש סיכוי לקריאות התפעלות אם תגידו שעשיתם בעצמכם.
זיל הזול: 6. אגוזים זה לא דבר זול.