פיצוח הגרעין: גרנולה מלוחה לסלט

תעשו לעצמכם טובה, קחו את שאריות הגרעינים והאגוזים שלכם, קלו על מחבת ותכינו לעצמכם גרנולה מלוחה שתעורר כל סלט ותקפיץ כל נשנוש. שכחתם ששיבולת שועל היא אפרודיזיאק?

שחר שילוח | 24/3/2010 15:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"אתם אוכלים את האוכל של האוכל", "מי אמר לך שלחסה לא כואב כשקוטפים אותה?" הם חלק מהמשפטים שכל צמחוני וצמחונית נאלצים לשמוע מאחיהם אוכלי הבשר. המשפט החביב על מכול טוען שאנחנו "אוכלים רק תוספות", ולכן הפעם הגדלתי לעשות ובישלתי תוספת לתוספת. עשר דקות עבודה, ארבעה כלים מלוכלכים בקושי וצנצנת אחסון אחת - זה כל מה שנדרש בשביל לקבל תוסף משובח לסלט. 
צילום: שחר שילוח
שיבולת שועל, ולא בגרסה של אוליבר טוויסט. גרנולה מלוחה לסלט צילום: שחר שילוח

התוסף נראה כמו גרנולה, עושה קולות של גרנולה ומורכב מחומרים של גרנולה, אז כנראה שהוא גרנולה, אבל הפעם הוא מוגש בגרסה מלוחה שתשדרג את הסלט (הטחינה, הכריך והפשטידה), גם בטעם וגם בערכים תזונתיים.

לא תופתעו לגלות שהמרכיב העיקרי של הגרנולה לסלט הוא שיבולת שועל. הדגן החביב הזה מיקם את עצמו בין המוצרים המועדפים על שוחרי המזון הטבעי והמלא. פרט לגרנולה, שיבולת השועל השתחלה לתוך עוגיות בריאות, מקשטת קרומים של לחמי בוטיק פלצניים, מחייכת מתוך חטיפי אנרגיה, אפילו חלב עושים ממנה, תחליב לחלב הפרה הידוע לשמצה. עם כל התהילה הזאת, קל לשכוח שבמקור מדובר במזון של עניים (ובעצם גם של בהמות) שעלה לגדולה. באירופה של ימי הביניים שיבולת השועל, הקלה לגידול חקלאי, הייתה רכיב מרכזי במזונם של האנשים הפשוטים, והכינו ממנה לחמים ומאפים בסיסיים אחרים.

היא

הפכה מפורסמת בזכות אותה סצנה מוכרת מ"אוליבר טוויסט" שבה היתום הרעב אומר, "בבקשה אדוני, אני רוצה עוד" לאיש שמחלק בקמצנות דייסת שיבולת שועל דלוחה מתוך סיר גדול ליושבי בית המחסה. המשפט הגורלי הזה גורם לשמש בית המחסה למכור את אוליבר המסכן לקברן, ומכאן ממשיכות להתגלגל קורותיו של גיבור ספרו של צ'ארלס דיקנס. דיקנס כותב בספר שפועלי בתי המלאכה הציבוריים יכלו לבחור בין שתי דרכים לגווע ברעב: הדרך המהירה היא לעזוב את בית המלאכה; הדרך ההדרגתית היא להישאר בו ולהתקיים על שלוש ארוחות ביום, שמורכבות ממנות קטנות ודלילות של דייסת דגנים.

אז מה אפשר ללמוד מאוליבר טוויסט? אי אפשר להסתמך רק על כמה חופנים של דגן, מופלא ככל שיהיה, שיספק לנו בריאות ואנרגיה, אבל בכמויות הנכונות ועם התוספות הנכונות אפשר להפיק ממנו הרבה טעם ותועלת. אפרופו תועלת, שיבולת שועל נחשבת לאפרודיזיאק למרות החזות הלא כל כך סקסית שלה.

ומה העניין עם השועל? אולי המשל הזה של איזופוס יספק את התשובה: שועל שיצא משדה של שיבולת שועל פגש סוס, ופנה אליו: "אני מציע לך להיכנס אל השדה הזה. הוא מלא בדגנים משובחים, שהשארתי במיוחד בשבילך, כי צליל השיניים הגורסות שלך ינעם מאוד לאוזניים שלי. הסוס ענה: "אם שיבולת שועל הייתה מזון של שועלים, לעולם לא היית נכנע לתשוקות האוזניים שלך על חשבון הבטן שלך." ככה זה, אם יצא לך שם רע, גם כשתעשה כבר משהו טוב, הסוסים לא יתנו לך את הקרדיט.

אז יאללה, תכינו צנצנת יפה של גרנולה לסלט. אם אתם אנשים טובים, כבדו את החבר'ה. אם לא – תאכלו בעצמכם. התוסף הזה הוא גם מקום טוב לנקז אליו שאריות של אגוזים, גרעינים ואפילו פיצוחים שנותרו בתחתית הקופסה, כי כרגיל – יש הרבה מקום לאלתורים.

המצרכים
½-¾ ספל (מאג) תערובת של גרעינים ואגוזים, כדאי מאוד לכלול בה שקדים. כאן השמשתי בשקדים, אגוזי מלך, אגוזי ברזיל, גרעיני חמנייה וזרעי פשתן לא קלויים.
1 ספל שיבולת שועל שלמה
3-2 כפות שמן זית
1 כפית שטוחה מלח
1 כפית גדושה זעתר
1 כפית סומאק

ההכנה:
קוצצים את האגוזים. במחבת גדולה ויבשה קולים את שיבולת השועל. כשהיא מתחילה לשנות צבע, מוסיפים את האגוזים והגרעינים. בשלב זה יישמעו קולות פצפוץ של שיבולת השועל. לאחר שהאגוזים הגיעו לדרגת קלייה קלה, מוסיפים את השמן, מערבבים עוד כמה שניות ומכבים את האש. מוסיפים את התבלינים וממשיכים לערבב עוד כדקה או שתיים על המחבת החמה. רצוי לא להשאיר את התערובת על המחבת, כי הרכיבים ימשיכו להיקלות.

מאחסנים בצנצנת זכוכית, רצוי במקרר. את הגרנולה מוסיפים לסלטים, מפזרים מעל הטחינה, על לחם מרוח באבוקדו ואפילו זורים על תבשילי ירקות ומרקים סמיכים.

אלתורים:
אפשר לשנות את הרכב הגרעינים והאגוזים על פי התקציב והטעם. ניתן להוסיף עגבניות מיובשות קצוצות, חמוציות וצימוקי זיתים קצוצים. אם אתם לא פריקים של בריאות, אפשר להוסיף שיירי פיצוחים, אבל לקחת בחשבון שהם כבר קלויים ומלוחים. ניתן לשנות את התבלון, להוסיף קצח או שומשום שנקלה מראש (אותו מצרפים לאחר כיבוי האש).

הסולמות של שחר

הזנה: 10. הרכיבים בריאים וטבעיים והקלייה קצרה. התוסף גם יגרום לכם לאכול יותר סלט. רוצים יותר בריא? ותרו על המלח.

ידידותיות לסביבה: 9. בעיקר אם תקנו את הרכיבים בתפזורת בשקיות רב פעמיות. השימוש באנרגיה מועט ולא כולל חשמל.

ידידותיות למשתמש: 9. קל נורא להכין את זה.

הדאווין: 8. מדובר במשהו לא מאוד מרשים חזותית, בעיקר כשהוא בתוך הצנצנת. אבל יש סיכוי לקריאות התפעלות אם תגידו שעשיתם בעצמכם.

זיל הזול: 6. אגוזים זה לא דבר זול.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

צמחוניישן

צילום פרטי

שחר שילוח מבשלת אוכל צמחוני, פשוט, זול ואפילו מתחשב בסביבה

לכל הכתבות של צמחוניישן

עוד ב''צמחוניישן''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים