המשוגעים לפסטה: באיטליה יודעים לשמור על האוכל

האיטלקים יודעים להגן על הדברים החשובים בחייהם. הם ישבתו בגלל קיצור זמן ארוחת הצהריים, הם יפגינו עם עליית מחירי הפרמז'ן וימחו על שיבוש מתכון הבולונז. כל מה שחם באיטליה

רוי רגב | 22/3/2010 9:02 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 גם יפה גם אופה

השחקנית האמריקאית ממוצא איטלקי אידי פאלקו, שהתפרסמה בעיקר ככרמלה סופרנו בסדרת המופת הסופרנוס, לא מסוגלת להגיד לא למנת קנלוני. לדבריה, הזיכרונות הטובים ביותר שלה עם משפחתה כוללים שולחנות עמוסים במטעמים מהמולדת הרחוקה שסביבם עשרות כרסתנים עליזים. בראיונות שנערכו עמה גילתה הכוכבת שהיה לה קל להזדהות עם תאוות המנות האיטלקיות בסדרה המפורסמת בזכות המפגשים המשפחתיים הרבים שליוו אותה כל חייה. עם זאת, בראיונות נוספים הודתה השחקנית כי אמנית המטבח האמיתית במשפחתה היא אמו של אביה, השולטת בכיריים ביד רמה ומכינה את "הלזניה הטובה בעולם,“ כדבריה, ואילו היא עצמה, למרות הפרסונה ששיחקה בסדרת המופת (והנה מגיע הסקופ,( אינה יודעת לבשל כלל. לנו עדיין קשה לעכל את הבשורה המרה.


צילום: אי פי
לא מסוגלת להגיד לא לקנלוני. אידי פאלקו צילום: אי פי
לקסיקון: רק לא ספגטי בולונז

כדי להילחם בתופעה המכוערת המכונה ספגטי בולונז, נרשם ה-17 בינואר כיום הטליאטלה בראגו - המנה הבולונזית האיטלקית והמקורית. לכבוד האירוע החליטה קבוצה של שפים איטלקיים בעלי שם לאחד ברשת האינטרנט מאות שפים מרחבי העולם כדי לחגוג את המנה הנהדרת הזו.

מטרת האירוע של המארגנים היא להילחם בחיקויים הדהויים של המנה שנמכרים במסעדות ברחבי העולם, וביום זה יגישו שפים איטלקיים מכל העולם את הטליאטלה

בראגו המקורית במסעדותיהם. על המיזם אחראית קבוצה בשם "שפים איטלקיים וירטואליים,“ והוא כולל שפים מלא פחות מ-50 מדינות שונות.

באתר שלהם חלקו המומחים גם את המתכון, כדי שתוכלו להכין את המנה בעצמכם גם בבית. בין השפים המפורסמים במיזם נמצא גם המגה-שף מאריו בטאלי, שהעניק לאירוע את חותמת הכבוד. מעתה, אל תאמרו ספגטי בולונז אלא טליאטלה בראגו, ותנו כבוד למטבח האיטלקי. אם בא לכם להכין, בקרו באתר האגודה (בשפה האנגלית).


צילום: גטי אימג'ס
זה לא בולונז? צילום: גטי אימג'ס



למרות המיתון בשנה האחרונה שפגע קשות במסעדנים הגדולים בכל העולם, הצליח המגה שף והעסקן הקולינרי ג'יימי אוליבר להציל את עסקיו דווקא בעזרת רשת מסעדות איטלקיות ועממיות יותר.

רשת המסעדות Jamie’s Italian היו רווחיות במיוחד במשך כל 2009, שנת המשבר הכלכלי הגדול בעולם, וככל הנראה היו גם אלו שהצילו את עסקיו האחרים. הסניף הראשון של רשת המסעדות, המגישה רק מנות איטלקיות מסורתיות ולא יקרות יחסית למסעדות השף של אוליבר, נפתח ביוני 2008 באוקספורד.

כיום מסעדות הרשת האיטלקית פרוסות על לא פחות משבע ערים שונות ברחבי הממלכה. לאחרונה העניק מדריך המסעדות הבריטי ,Harden המבוסס על הצבעות של כמעט 9,000 סועדים, ציונים חיוביים עד מצוינים כמעט לכל מסעדות הרשת. בכך גם הכתיר המדריך את הרשת המפתיעה והצעירה לטובה ביותר בתחום הקולינרי הבריטי. אז מי אמר שבריטי לא יכול להכין פסטה איטלקית אמיתית? אפשר פסטה עם צ'יפס?


צילום: גטי אימג'ס
הצליח להוציא כסף מאנשים גם בימי מיתון. המסעדה של אוליבר צילום: גטי אימג'ס
פסטה: הסנדק גם רוצה ביס

שוב מתברר כי עסקי המאפיה האיטלקית נוגעים כמעט בכל חלקה טובה במדינת המגף. לאחרונה זימנה ממשלת איטליה חלק מיצרני הפסטה הגדולים במדינה לשימוע בעקבות אי סדרים בתמחור המוצר וקביעת מחיר גבוה במיוחד. הרווחים מהמחיר החדש והמנופח הלכו לפי החשד לנציגי המאפיה האיטלקית - זאת שעוסקת בפשיעה, לא בבצק.

במהלך חודש ינואר החליט שר הפיתוח הכלכלי האיטלקי רוברטו סמבוקו כי הגיע הזמן לעשות סדר גם בתעשיית הפסטה, לאחר שבשנים האחרונות נרשמה עלייה גבוהה במיוחד ובלתי מוסברת במחירי כל סוגי הפסטות במדינה. במקביל ליצרני הפסטה הגיעו גם נציגי יצרני חומרי הגלם, כדי לנסות אחת ולתמיד להבין מה השתבש בממלכת ייצור הפסטה האיטלקית. הפגישה הנועזת של השר לפיתוח כלכלי הגיעה לאחר שבדצמבר האחרון פשטה המשטרה על משרדי פסטה ברילה ,(Barilla) אחת מהיצרניות הגדולות בעולם, ובמקביל פשטה על משרדי איגוד יצרני הבצק האיטלקי. כל זאת בעקבות תלונה שהגיש נציג תלונות הציבור לממשלה עוד ב,2007- בעקבות עלייה של יותר מ-50% במחיר הפסטה בשנתיים האחרונות.

החשד הוא שגורמים במאפיה נכנסו עמוק למפעלי הפסטה ודאגו להקפיץ את המחירים. חשוב לציין כי במדינה שבה שיעור צריכת הפסטה הוא הגבוה ביותר בעולם לאדם 28 - קילו לשנה - מדובר בסכומי כסף משמעותיים ביותר עבור כל ארגון פשע, מצחיק ככל שיהיה.



צילום: גטי אימג'ס
כל אחד רוצה את הנתח שלו צילום: גטי אימג'ס

תשמעו סיפור על שביתה איטלקית אותנטית. האזרח האיטלקי הפך עם השנים לבעל עור של פיל בכל הקשור לחקיקה ממשלתית הזויה, וכבר לא כל כך פשוט להוציא את אזרחי המדינה אל הרחובות. עם זאת, ישנו ככל הנראה נושא אחד שלא ממש כדאי לפוליטיקאים האיטלקיים להתעסק בו: הפסקות האוכל של פועלי איטליה.

אחת הפרשיות שהסעירו בחודשים האחרונים את הציבור האיטלקי הייתה דרישתו של השר האיטלקי לקידום הישגיות בחברה, ג'יאפרנקו רוטונדי, לקצר את הפסקות האוכל הארוכות של הפועל האיטלקי ואפילו לוותר על ה"מאנזות" - חדרי האוכל הגדולים והמוכרים במדינה. לטענת השר, הפסקת האוכל של הפועל האיטלקי אורכת לא פחות משעתיים שלמות, וכי הכנת מגוון הפסטות העצום בחדרי האוכל אינה משתלמת כלכלית. לדבריו, הפסקות האוכל פוגעות בכלכלה האיטלקית בצורה חמורה והוא באופן אישי מעולם לא היה חסיד גדול של ארוחות אלו. עוד הוא מוסיף, כי תפוקת הפועל האיטלקי לאחר הארוחה הגדולה והכבדה אינה מספקת.

לכן המליץ השר האמיץ לבטל כליל את ארוחת הצהריים המסובסדת בכל המפעלים. המיניסטר האיטלקי הביא כדוגמה - איך לא - את מפעלי גרמניה, שם יוצאים הפועלים להפסקה של 45 דקות בלבד. כצפוי, ההשוואה לגרמנים, ויותר מכך, הבקשה לוותר על ארוחת הצהריים, כמעט ועלו לשר בתפקידו וברשת האיטלקית קראו הקולות לפטר אותו באופן מיידי. מה שבטוח זה שבממשלה האיטלקית הבאה הוא כבר לא יהיה.



צילום: גטי אימג'ס
רק אל תקחו להם את ארוחת הצהריים צילום: גטי אימג'ס
אופנת קבאלי: עכשיו תור היין

לאופנת הידוענים הכשרוניים המכינים גם יין הצטרף גם רוברטו קבאלי, מעצב האופנה האיטלקי הנודע, שחושב שהוא יכול לעשות את זה טוב יותר מאחרים. בדומה לזמר סטינג ולבמאי הסרטים פרנסיס פורד קופולה, קבאלי מציע מהדורה מוגבלת של יין איטלקי מבציר 2005. זוהי הסדרה השנייה של יינות קבאלי, והיא כוללת 10,526 בקבוקים שיופצו ברחבי העולם, כולל בישראל. “Cavalli Collection" ו-“Cavalli Selection“ הם צמד היינות שמשיק המעצב המצועצע בסדרה זו.

בארץ יתומחר הSelection- סביב ה-400 שקל והCollection- לעומתו, המגיע במארז מהודר יחד עם צמד כוסות קריסטל, יעלה כבר 5,500 שקל. הסדרה הראשונה של יינות קבאלי, אגב, הושקה כבר ב-2004 וכללה 6,000 בקבוקים בלבד, שנמכרו כולם באיטליה. ככל הנראה, למי שלא מפריע להוציא עשרות אלפי שקלים על מעיל של המעצב, לא יפריע להשקיע גם 5,000 שקל ביין שלו. אותנו הטעם בהחלט מסקרן.

שמן זית: עצור או שאני מריח!

הקנאות האיטלקית למיני המזון המקומי והמפורסם ידועה בכל העולם. סוגי גבינות, נקניקים ופסטות נדרשים לעמוד בתנאים מחמירים כדי להיקרא על שם העיירה שבה נרקח המתכון. לאחרונה החליט משרד החקלאות של ממשלת איטליה בין יתר עיסוקיו הרבים להתייחס ברצינות גם לנושא שמן הזית המקורי. כדי לשמור על שוק שמן הזית היוקרתי והטהור של היצרנים המקומיים (וכמובן גם על הרווחים,( הוכשרו לאחרונה לא פחות מ-20 שוטרים איטלקיים שמטרתם היא להריח שמן זית. זאת בהחלט לא טעות, השוטרים האיטלקיים עברו קורס מפרך כדי לבלום מכירה של שמן זית מזויף המגיע מיוון ומספרד ופוגע קשות בפרנסתם של יצרני השמן המקומי והמשובח. בשנה האחרונה בלבד עלה יבוא שמן הזית מספרד ב-12%.

משרד החקלאות האיטלקי מסר כי הקורס, שנערך על ידי איגוד יצרני שמן הזית האיטלקי, מקנה לשוטרים את היכולת לזהות אפילו את האזור במדינה שממנו מגיע השמן. "היום אפשר למצוא באיטליה בקבוקי שמן זית ספרדי, שבעזרת תוספת חומרים שונים זוכה לצבע הזהוב המבוקש, מקושטים בדגלי איטליה,“ מספר מומחה שמן הזית הבריטי ג‘וני מדג,‘ החי באיטליה זה 26 שנה. שיבוא אלינו, נראה אותו מגלה את הזיופים בשמנים המיוצרים בכפרים הדרוזיים.

צילום: גטי אימג'ס
משטרת איטליה חוקרת זיופים בעזרת ריחו של שמן הזית צילום: גטי אימג'ס
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים