עזבו אתכם מהלובר: סיור מוזיאונים בלי לצאת מהבית
בשביל לראות את המונה ליזה במציאות תצטרכו לעמוד שעות בתור, אבל בסיור הוירטואלי של הלובר תוכלו לצפות בה ברזולוציה מדהימה. אתרי המוזיאונים הטובים ביותר בעולם
ייתכן שתגלו כי דווקא הסיורים הווירטואליים באתרים מרשימים הרבה יותר מביקור פיזי במוזיאון. הסיבה: בדרך כלל המוזיאונים הם ארמונות לשעבר שעוברים שיפוצים תמידיים ולא אחת סגורים למבקרים לתקופות ממושכות. בעקבות זאת תוכלו להתבונן בקמצוץ מזערי מאוד משפע האוספים שכל מוזיאון נכבד מחזיק ברשותו, משום שרוב הפריטים מאוחסנים במרתפים או בארונות זכוכית חתומים, הרחק מעיני הציבור. ואם זה לא מספיק, ביקור במוזיאון גדול ומפורסם כרוך בעמידה ממושכת בתורים לקניית כרטיס הכניסה, שבדרך כלל אינו זול.
לעומת זאת, לאתרי האינטרנט של המוזיאונים אין כל בעיה של מקום ושטח תצוגה - ולמעשה, הוא כמעט בלתי מוגבל. יצירות האמנות נסרקו באיכות גבוהה מאוד לצורך הצגתן באתר, ובמהלך הגלישה ניתן לראות מקרוב את הפרטים, את משחקי האור והצל ואת הצבעים של פריט האמנות באמצעות לחיצה קלילה על העכבר. יש גם כמובן הסברים קוליים, אך לא בעברית. בנוסף, לאחרונה החלו כמה מהמוזיאונים הגדולים בעולם לכלול באתריהם ערוצי תלת-ממד להעצמת החוויה.
פורטל המוזיאונים museumstuff.com הוא מנוע חיפוש מיוחד לאלפי מוזיאונים ברחבי העולם, והוא פועל מאז שנת 1999 ומתעדכן באופן קבוע. הפורטל מקשר לאתר המוזיאון המתאים, לפי הנושא שהוזן לו (אמנות, מדע, היסטוריה וכיו"ב) או לפי המדינה המבוקשת. כך ניתן לשוטט באתרי מוזיאונים של אמנות הרנסנס, אמנות פלסטית, מוזיאונים למדע ועוד ועוד. אחרי בדיקה מעמיקה דירגנו עבורכם את עשרת אתרי המוזיאונים הטובים ביותר ברשת האינטרנט, שהם לא במקרה גם המוזיאונים הנחשבים ביותר בעולם.

1. הלובר, פריז
נחשב למוזיאון האמנות הגדול והעשיר בעולם, וללא ספק אטרקציה תיירותית ומאבני היסוד של תרבות צרפת. גם אתר האינטרנט שלו ראוי למקום הראשון בזכות עושרו, ממדיו ואיכותו.
הגלישה והניווט באתר הדו-לשוני (אנגלית וצרפתית) נוחים, וניתן לערוך בו סיור וירטואלי חווייתי. האתר מספק מידע עבור מי שמתכנן לבקר במוזיאון (דרכי הגעה, שעות הפתיחה, מחיר כרטיס הכניסה, פרטים על התערוכה המרכזית הנוכחית, מועדי התערוכות הבאות ועוד. בנוסף, הוא מספק המלצות על
סיור מודרך באתר עצמו מאפשר לגולש לצפות ביצירות המופת כמו המונה ליזה, הפסל ונוס ממילו, המדונה של טיציאן ומוצגי הממלכה הפרעונית החדשה של תות ענח אמון ויורשיו. יש אפשרות לתקריב ולצילום עומק של כל יצירה, עם הסבר טכני מפורט, ורצוי להשתמש בתוכנת QuickTime בגרסה 5 ומעלה. האתר אף כולל ערוץ לסיור תלת-ממדי ומאפשר ביקור באולמות הפאר של ארמון ורסאי.
2. ההרמיטאז'בסנט פטרבורג, רוסיה
זהו המוזיאון לאמנות הרשמי של רוסיה, והוא מציג כשלושה מיליון יצירות מכל העולם בחמישה ארמונות. אף שאתר האינטרנט שלו אינו עשיר כמו האתר של הלובר, הוא בהחלט מקיף מאוד ומספק סרטוני מולטימדיה מצוינים. האתר דו-לשוני (רוסית ואנגלית) וכולל מידע מפורט על האוספים. ניתן לצאת לסיור וירטואלי בארמון החורף (המבנה המרכזי במוזיאון) ולמסלול מודרך לילדים.
תחנות הסיור: חדר פומפיי, אולם פטר הגדול, הגן התלוי וכן חדרים המוקדשים ליצירותיהם של ליאונרדו דה וינצ‘י, טיציאן, רפאל, רובנס, רמברנדט, קנדינסקי, גוגן, רודן, מונה, פיקאסו, מאטיס, רנואר וגדולי הציירים הספרדים. באתר מופיעה מפה המסייעת להתמצאות בכל קומה שבמבנה, וכך ניתן לעבור במהלך השיטוט מחדר לחדר. לצורך הסיור הווירטואלי יש להיות מצוידים ביישומית אפלט HotMedia Java שנטענת באופן אוטומטי למחשב ללא תשלום.
3. מוזיאון ויקטוריה ואלברט בלונדון, אנגליה
המוזיאון עצמו כאטרקציה תרבותית, וגם האתר שלו, הם ללא ספק מהטובים ומהמושקעים ביותר. האתר שופע קליפי וידיאו ואודיו ודפים עשירים במידע על אוצרותיו ואוספיו. כאן גם חשבו גם על הילדים והנוער - וערוץ ייעודי באתר מוקדש לאגף מוזיאון הילדים והילדות. הערוץ מכיל מידע על הפעילויות במקום עבור הצעירים וניתן למצוא בו אוספי צעצועים ובובות, משחקי לוח ומשחקי שולחן, קלפים, פאזלים וקוביות להרכבה, בובות רכות ופרוותיות ואפילו בובות ברבי ובובות כרוב.
הסיור הווירטואלי הוא אינטראקטיבי וברזולוציה גבוהה, המאפשרת פרישה על כל המסך. על הצג מופיעות "נקודות חמות“ כחולות, שדרכן מגיעים לבובות או לגלריות מעניינות, והסרגל שבתחתית המסך מוביל לצעצועים נעים או אופטיים. בנוסף, הגולשות הצעירות יכולות לעצב את הבובות האהובות עליהן באתר בדמותן של זמרות מפורסמות כמו קיילי מינוג, המדריך באתר הוא בכמה שפות (סינית, הינדית, יפנית, ופולנית) אך למרות הכל הוא מעט פחות ידידותי מהאתר של מוזיאון הלובר, משום שהחיפוש גוזל יותר זמן.
4. הריקסמוזיאום באמסטרדם, הולנד
במוזיאון המפורסם הזה אוסף מרשים של יצירות המופת של גדולי אמני הצמרת בתרבות האנושית. המפורסם מכולם הוא "משמר הלילה“ של רמברנדט. באתר, המנוהל באנגלית, תמצאו יותר מ-1,000 יצירות - וניתן לצפות בהן בתקריב עד לרמת משיכות המכחול (בביקור של ממש לא יתאפשר לכם להתקרב כל-כך ליצירה עצמה).
באתר ניתן לצפות בפנורמה תלתממדית של "אגף פיליפ“ המפורסם (כדי לגלוש באגף פיליפ יש צורך להשתמש בתוכנה QuickTime של אפל). הסיור הווירטואלי מלווה במוזיקת רקע נעימה ובהסברי אודיו. ויש גם חידוש טכנולוגי: מי שיגיע למוזיאון עצמו לסיור ממשי יוכל לקבל את ההסברים היישר לאייפון שלו.

5. המוזיאון לתולדות המדע באוקספורד, אנגליה
האתר מציע אוסף מעניין של פריטים הקשורים למדע: החל במתמטיקה והמדע באיסלאם, דרך אבני דרך בהתפתחות האלחוט וכלה במחקרים על סמים ותרופות, מיקרוסקופים והשימוש במחשבים לצורכי מחקר. הסיור הווירטואלי במוזיאון מאפשר לצפות בלא פחות מ-16,799 מוצגים ואוספים וכן במכשירים שונים ששימשו גם אסטרולוגים.
האתר מספק מידע על תצוגות חדשות וקבועות. תשומת לב מיוחדת מוקדשת כאן לתחומי עניין של תלמידי בתי הספר, וניתנות המלצות לפעילויות ולמועדי הסיורים המודרכים עבורם. כמו כן, ניתן לבצע סיורים וירטואליים באתר דרך פייסבוק ודרך פליקר.
6.מוזיאון המקוון, בריטניה
המוזיאון היחיד שאינו מחזיק באוספים משלו - הכל מתנהל כאן דרך האינטרנט. האתר מרכז את מיטב האוספים והתצוגות של המוזיאונים, הגלריות, הארכיונים והספריות המרכזיים בבריטניה. כך תוכלו לראות, למשל, יצירות מופת מהטייט גלרי (כמו אוסף פסליו של הנרי מור) בנוסף, האתר מציג טריילר יפהפה על הרפתקאות אליס בארץ הפלאות, יחד עם מסע מאויר ומצולם בעקבות יוצרה, הסופר לואיס קרול (לרגל השקת סרט הקולנוע החדש).
כאן תוכלו גם להגיע לביקור וירטואלי באתר הפולחן אפוף המסתורין סטונהדג'. מחלקה מיוחדת באתר מיועדת לילדים ולבני נוער ומספקת בין היתר תצוגה והסברים בנושאים חשובים, כגון הריונות בקרב בנות עשרה.
7. הסמיתסוניאן - מרכז המוזיאונים בוושינגטון, ארה"ב
אתר האינטרנט של המוסד התרבותי האמריקאי הנערץ ביותר מרכז אוספים בולטים מ-19 המוזיאונים שלו. הוא מכיל לא פחות מ-136 מיליון פריטים, בין השאר את מוזיאון החלל והתעופה. האתר המפואר משמש שער כניסה לשלוחות מרכז האמנות העצום, וכולל שפע מידע כגון לוחות זמנים להדרכות ופעילויות למבקרים, הרצאות וקונצרטים.
כמו כן הוא מספק מידע על הקרנות סרטים למבוגרים, לילדים ולמורים, וגם מדריך לאולמות האיימקס ולמועדי ההקרנה בהם. הסיורים הווירטואליים מבוצעים גם דרך פייסבוק, טוויטר, פליקר ויוטיוב.
החידוש האחרון: המוזיאון הווירטואלי שכולל מצגות של הסרט "אווטאר", פינת ילדים בחסות דיסני ואפשרות לבקר במרכז הלטינו, המציע סיור באתרי התרבות של מקסיקו גם בספרדית.
8. האופיצי בפירנצה, איטליה
מאחר שחלקים נכבדים ממוזיאון האמנות החשוב הזה עוברים בימים אלה שיפוצים ותיקונים ולפיכך יהיה המוזיאון סגור עד יוני 2011 סיור וירטואלי בו פשוט מתבקש. הסיור כולל ערוץ בתלת-ממד, ויש צורך בתוכנה QuickTimeVR. ניתן אף לצפות ביצירות שאינן מוצגות בדרך כלל לקהל הרחב. אף על פי כן, האתר לא מרשים במיוחד מבחינה חזותית.
9. המוזיאון לאמנות מודרנית (מומה) בניו-יורק, ארה"ב
אתר האינטרנט של מוזיאון מומה מספק פעילויות מקוונות הן למבוגרים והן לילדים כאחד. יש בו אפילו ערוץ ייעודי לאמנות מודרנית, שתוכנן במיוחד לגילאי 8-5 אבל עיקר המידע באתר מיועד למי שיגיע בפועל למקום ולא יסתפק בסיור וירטואלי.
10. מוזיאון המדע הבריטי בלונדון, בריטניה
האתר של מוזיאון המדע שבדרום קנסינגטון בלונדון מציע שפע פעילויות אינטראקטיביות לכל גולש באווירה צעירה וכיפית. תוכלו למצוא בו משחקי שולחן מקוונים, אפליקציות לאייפון ולאייפוד, מצגות ובהן דגמי הירח וכוכבי הלכת ואפילו סיור מקוון בחלל. כמו כן האתר מספק מדריך לאולמות האיימקס ולסרטי התלת-ממד, ובקרוב יוקרן במקום סרט תלת-ממדי על תחנת החלל (הצפייה באינטרנט בתשלום.