לא שכוחה, שטוחה: תיאוריית הארץ השטוחה קמה לתחיה

וריאציה על הגיון בריא: דניאל שלטון מאמין רק במה שהוא רואה. בדיוק בגלל זה הוא עומד בראש אגודת הארץ השטוחה שמרכזה בציון, אילינוי, וחבר הכבוד שלה הוא תומס דולבי

שחר שילוח | 3/3/2010 10:44 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
הארץ השטוחה. דיסק עם טבעת או משהו שמחזיק את המים
הארץ השטוחה. דיסק עם טבעת או משהו שמחזיק את המים איור: Trekky0623 gnu

דניאל שנטון הוא אמריקאי מווירג'יניה שחי כעת בלונדון. הוא טס מדי פעם מביתו הנוכחי באירופה לביקורי מולדת בארצות הברית, אבל כנראה לא יעלה על מטוס שיחלוף מעל "גבול אנטרקטיקה", מפני שעל פי אמונתו, אנטרקטיקה מסמנת את גבולות הארץ, ומטוס שיעבור אותה ייפול מהשמים וגם מכדור הארץ. בעצם, לא מדובר כאן בכדור בכלל. שנטון הוא נשיא אגודת הארץ השטוחה, מה שאומר שיש לו ויכוח די עמוק עם גלילאו גליליי.

כן, גם בעשור השני של המאה ה-21 אנשים שמשתמשים בחשמל, גולשים באינטרנט ומוטרדים מההתחממות הגלובלית חושבים שהארץ שטוחה, שלפיכך אפשר ליפול ממנה ושכוח הכבידה אינו קיים. בראיון ל"גרדיאן" שנטון אמר שאין מודל מאוחד של הארץ השטוחה, אבל "המודל המקובל ביותר אומר שצורתה היא פחות או יותר דמוית דיסק, עם טבעת או משהו שמחזיק את המים. אף אחד לא יודע בוודאות מה גובהה ומהי מהותה של הטבעת, אבל רוב האנשים חושבים שאלה הרים עם שלג וקרח".

האמת? אפשר להבין את שנטון. הוא אומר שהארץ שטוחה, ממש כמו במפות, מפני שהיא נראית שטוחה. הוא מסכים שהירח והשמש כדוריים, אבל חושב שהם קטנים בהרבה מהערכות המדענים וכמובן – הם סובבים סביב הארץ כפי שכל אחד מאתנו יכול לראות בעצמו, בעיקר מוקדם בבוקר ובשעות בין ערביים.
חבר מס.00001

דולבי. חבר
דולבי. חבר ליאון ניל, רויטרס
אגודת הארץ השטוחה בגלגולה המודרני הוקמה בראשית המאה ה-19 על ידי ממציא אנגלי בשם סמואל בירליי רוובוטהאם, ששם העת שלו הוא פרלקס. השם "פרלקס" מרמז על תפיסת עולמו של רוובוטהאם: משמעותו היא שינוי מדומה במרחק בין שתי נקודות ובמיקומן זו ביחס לזו, הנגרם כתוצאה מתזוזה של הצופה.

תפיסת הארץ השטוחה של רוובוטהאם מבוססת בעיקר על פרשנות של פסוקים מהתנ"ך. על פי התיאוריה שלו, שנקראת אסטרונומיה זטטית (Zetetic Astronomy), הארץ היא דיסק שטוח שבמרכזו הקוטב הצפוני. הדרום הוא קצווי הארץ שמוקפים בחומת קרח. השמש, הירח, הכוכבים וכוכבי הלכת נמצאים במרחק של כמה
מאות מיילים בלבד מעל פני האדמה.

רוובוטהאם נפטר ב-1884, ותיאוריית הארץ השטוחה התפשטה לארה"ב ומצאה אחיזה איתנה בעיירה ציון (Zion) שבאילינוי. מי שחלף פעם על יד העיירה ציון, מה שמצריך נסיעה הנמשכת שעות על גבי שעות בין שדות התירס האינסופיים שמכסים את מישורי הענק של המערב התיכון, יכול אולי להבין מה גרם לג'ון אלכסנדר דווי, איש דת קתולי, לקדם את תיאוריית הארץ השטוחה בעיירה. הפופולריות של הארץ השטוחה דעכה בציון בשנות ה-50, אך התנועה הבינלאומית שהוקמה ב-1956 ידעה מאז עליות ונפילות, עד התעוררותה המחודשת ב-2009, אז גם נפתחה לקבלת חברים חדשים.
הארץ השטוחה
הארץ השטוחה עטיפת האלבום
אם אתם בעניין ורוצים להצטרף לדניאל שנטון וחבריו, כדאי שתיישרו איתו קו בכמה עניינים: מעבר לשטיחותה של הארץ ולהיעדרו של כוח הכבידה, שנטון סבור שרוב מיזמי החלל, כולל הנחיתה על הירח, מזויפים. הוא בעד "התנסות והיגיון" ומציע שלא "לבטוח בקבלת דוגמות". שנטון ישתכנע שהכדור הוא עגול אך ורק אם יצא בעצמו למסע בחלל ויראה זאת במו עיניו, כמובן בתנאי שישתכנע שאף אחד לא מוליך אותו שולל באמצעות כל מיני טריקים.

לטענתו, אפקטים של צילום וידיאו מצליחים לבלבל אותנו, אבל הוא מתעקש להקשיב לחושים שלו. את שנטון, ממש כמו כל ילד בגיל הגן, יהיה קשה מאוד לשכנע בעזרת נימוקים מתמטיים שאנחנו חיים על כדור קטן יחסית שחג סביב השמש, ושהאנשים מאוסטרליה לא נופלים למטה בזכות אותו כוח בדיוק שגורם לכדור שאתה זורק לשמים לנחות די מהר על האדמה.

שנטון אימץ את תפיסת הארץ השטוחה לאחר שהאזין לאלבומו של תומס דולבי The Flat Earth, שבו הוא אומר שלארץ יכולה להיות כל צורה בעולם שרק נרצה. כששנטון הקים לתחייה את אגודת הארץ השטוחה לפני כשנה וחצי, תומס דולבי התקבל בה כחבר כבוד שמספר החבר שלו הוא: 00001.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים