מטפלת או משפחתון? כל הנימוקים בעד ונגד
מטפלת, משפחתון או מעון? זו השאלה הכי מטרידה כשצריך לחזור לעבודה אחרי הלידה. כל הנימוקים בעד ונגד וכל הדרכים לקבל החלטה מספקת
לצד ייסורי המצפון שהם חלק בלתי נפרד מההורות (ואם שוכחים אותם לרגע, תמיד תהיה איזו נשמה טובה בסביבה שתזכיר לכם) מדובר בקושי אובייקטיבי. ההתלבטות היא בדרך כלל בין שלוש אופציות עיקריות: מטפלת, משפחתון או מעון. ביקשנו לבדוק את היתרונות והחסרונות של כל אחת מהן בהיבט של טובת התינוק, מבלי להתייחס לשיקולים כלכליים, אשר משתנים ממשפחה למשפחה. לשם כך פנינו לאורית פיינשטיין, פסיכולוגית התפתחותית מומחית, ולתלמה בראב, פסיכותרפיסטית, מנחת קבוצות הורים ומורים ומחברת הספרים "לגעת בחיים" ו"הורים ותומים." בראב מצדה בוחרת לפני הכל לצטט את האמרה הבאה: "הראה לי אדם נלהב לעבודתו ואראה לך אדם מצליח" - ובמילים אחרות, בין אם תבחרו במטפלת, משפחתון או מעון, חפשו את החיוך ואת האור בעיני הדמות שתטפל בילד שלכם. אלה דברים שאומרים הכל.

לדעת אורית פיינשטיין, עבור תינוק בן שלושה-ארבעה חודשים טיפול צמוד של מטפלת הוא האופציה המועדפת, והיא מונה ארבע סיבות:
4 יתרונות
.1 תינוק בטווח הגילים הזה מכונס בעולמו ועדיין לא מכוון החוצה. הוא גם לא זקוק עדיין לגירויים חברתיים אלא לאינטראקציה אישית והתקשרות רגשית. לכן עדיפה דמות עיקרית וקבועה אחת המכוונת כולה לצרכיו, מעניקה לו את מלוא תשומת הלב ומקדישה לו 100% מהזמן.
.2 המעבר של התינוק מטיפולה של האם לטיפולה של דמות נוספת מהווה שינוי של ממש עבור התינוק. כדי לרכך את המעבר עדיף שהשינוי יתרחש מול דמות אחת שהתינוק לא יצטרך לחלוק אותה עם תינוקות/ילדים אחרים.
.3 טיפול בבית (עדיף על פני טיפול בבית המטפלת) משאיר את התינוק בסביבתו הטבעית והמוכרת ומעניק המשכיות ורצף לשגרה ולסדר היום שלו, שהם שני פרמטרים חשובים להתפתחות תקינה.
.4 מטפלת מאפשרת גמישות רבה יותר מבחינת שעות הטיפול בהשוואה למשפחתון או מעון, המקיימים מסגרת שעות מוגדרת ומובנית. היא נמצאת תמיד, גם כשהתינוק חולה, ובמקרים מסוימים ניתן להיעזר בה כשאחד הילדים הגדולים נשאר בבית.
3 חסרונות
תלמה בראב, מצדה, סבורה שנדיר למצוא דמות נפלאה, נהדרת ואידיאלית, כזו שאפשר לתת בה אמון מלא ולבטוח בה שתוכל לטפל ביקר לנו מכל לאורך שעות ארוכות וללא פיקוח, וזה אינו הקושי היחיד:
.1 גם אם תימצא הדמות הנפלאה הזו, מסייגת בראב, היא תנקוט שיטות חינוך שהן המשך ישיר לאלה של ההורים, כדי לרצות אותם. אלא שרוב ההורים הישראלים (כ(85%- מפנקים יותר מדי, מציבים פחות מדי גבולות ומגוננים הרבה יותר מדי. כל אלה יחד הם אלמנטים הרסניים בחינוך. "הפירוש המעשי שלהם הוא לעשות במקום הילד את מה שהוא יכול לעשות בעצמו, לתת לו הרגשה שהחיים יתאימו את עצמם אליו ושתמיד יהיה מי שיפתור לו
2. מטפלת היא בדרך כלל אשה, מבוגרת יותר או פחות, שיכולה להיות מאוד נעימה אך על פי רוב אין לה הכשרה מתאימה, למעט גידול ילדיה שלה, אומרת בראב. היום כבר ידוע ממחקרים רבים שנעשו בנושא עד כמה חשובה ההכשרה של האנשים העוסקים בטיפול בילדים. זהו מקצוע שצריך ללמוד אותו, צריך לדעת איך לדבר אל תינוקות רכים, באילו צלילים צריך להשתמש כדי לפתח את המוח שלהם, איך לעודד אותם, לגעת בהם נכון וכו'.
3. הכנסת אדם זר הביתה, נעים ונחמד ככל שיהיה, מהווה חדירה לפרטיות שלנו כמשפחה, ומלווה לעתים קרובות באי נוחות רבה.
5 דרכים לבחירת מטפלת
לאחר מיון ראשוני קיימו ראיון אישי עם המועמדות ושימו לב לפרטים הבאים:
.1 האם מדובר באשה נעימה ורגועה שעונה בכנות על שאלות ומשדרת אמינות, האם הבעות הפנים שלה עליזות וחייכניות וטון הדיבור שלה רך או שמא כועס, נוזף או אדיש.
.2 האם במהלך הראיון היא מתייחסת אל התינוק (שרצוי שיהיה נוכח) ואיך היא עושה זאת.
.3 בקשו לדבר עם מעבידים קודמים שלה ובקשו ממנה לספר על הילדים הקודמים שבהם היא טיפלה: מה היא עשתה איתם במהלך היום; איך התנהלה שגרת היום; האם היו בעיות או קשיים עם הילד או המשפחה (תוך שאתם שמים לב לטון שבו היא מתארת את הבעיות והקשיים) ומדוע היא עזבה. אם אין ממליצים כדאי לשקול היטב אם להעסיק אותה.
.4 העלו בפניה סיטואציות שונות מחיי התינוק שלכם ותנו לה לתאר איך הייתה מתמודדת איתן.
.5 סמכו על תחושת הבטן שלכם. פעמים רבות היא אינה מאכזבת.
מסגרת של משפחתון היא אופציה טובה, שיכולה להעניק מסגרת טיפול הולמת לתינוק ולענות על צרכיו, טוענת פיינשטיין, בתנאי כמובן שהיחס בין כמות המטפלות למספר הילדים אינו גבוה ועומד על אחת לארבעה לכל היותר, ובתנאי שהמשפחתון לא כולל יותר מארבעה עד שמונה תינוקות בטווח גילים דומה. גם לדברי בראב זהו פתרון טוב, בתנאי שהמשפחתון מתופעל היטב ומנהל אותו אדם בעל הכשרה ויכולת. "אם שני התנאים הללו מתקיימים, יש סיכוי טוב לכך שתשרה בו אווירה טובה ושייווצרו בו חוויות חיוביות."
4 יתרונות
.1 סדר היום מובנה, קבוע ומאורגן. "פרמטר זה חשוב בשלבים יותר מאוחרים, החל מגיל שנה ובהתאם לקצב ההתפתחות של הילד, הטמפרמנט שלו, מידת הסקרנות ורמת האקטיביות שלו," מסבירה פיינשטיין.
.2 המשפחתון מאפשר עם הזמן אינטראקציות חברתיות בין הפעוטות.
.3 כאשר הוא מאובזר כראוי ועשיר בצעצועים, הוא מייצר גירויים התורמים להתפתחות קוגניטיבית של התינוקות.
.4 משפחתונים אומנם לא מפוקחים באופן רשמי, אבל בפועל מתקיים פיקוח כלשהו על ידי מספר הורים בו זמנית.
7 חסרונות
.1 התינוק צריך לחלוק את תשומת הלב של המטפלת עם ילדים אחרים.
.2 יש צורך להוציא אותו מהבית המוכר לסביבה חדשה ולא מוכרת מדי בוקר ובכל מזג אוויר.
.3 שעות העבודה מוגדרות ולא מאפשרות גמישות.
.4 צריך למצוא סידור כשהתינוק חולה.
.5 התינוק חשוף יותר למחלות.
.6 ממטפלת של מספר ילדים במשפחתון נדרשות יכולות פיזיות ונפשיות שלא כל אחת מצוידת בהן. הצורך להעסיק ארבעה תינוקות בו זמנית ולהעניק לכל אחד מהם לפי צרכיו הוא עבודה קשה ותובענית, וחשוב לוודא שאכן בעלת המשפחתון עומדת בקריטריונים הללו ולא רואה בזה רק דרך להרוויח כסף.
.7 אם יש רק מטפלת אחת במשפחתון, וזה בדרך כלל המצב, אין מי שיחליף אותה במקרה של מחלה או בעיה כלשהי.
7 דרכים לבחירת משפחתון
.1 בקרו במספר משפחתונים שקיבלתם עליהם המלצות מהורים אחרים.
.2 עשו זאת בשעות שונות במהלך היום כדי להתרשם מהמקום: האם הוא מרווח ובטוח לפעילות ומשחק, האם הוא נקי ומאוורר ומספק תנאי חימום וקירור, איזה ריהוט הוא כולל ועד כמה הריהוט תקין ומותאם לתינוקות ופעוטות.
3. אם יש חצר, האם היא מגודרת, נקייה ומטופחת והמתקנים בה בטוחים לילדים. אם אין חצר, בררו איך ואם בכלל הילדים יוצאים החוצה להתאוורר, והאם ננקטים כל אמצעי הזהירות הנדרשים במהלך היציאה לחצר.
.4 בדקו אם יש מספיק צעצועים במשפחתון, אם הם תקניים, בטיחותיים ומתאימים לגיל הילד שלכם.
.5 התרשמו מאישיות המטפלת, מדרך הטיפול שלה ומתגובותיה למצבים שונים.
.6 בררו מראש את סדר היום ואם הוא מתאים לתינוקכם.
.7 בררו מהי מכסת הילדים, וודאו שלא מתקבלים ילדים מעבר למה שנקבע מראש.
3 יתרונות
.1 היתרון הגדול והעיקרי של מעון הוא שהפעלתו מחייבת רישיון והוא נמצא בפיקוח מתמיד, אומרת בראב.
.2 הגננות והמטפלות בו עברו הכשרה ועוברות השתלמויות באופן סדיר.
.3 יש בו משחקים רבים ועדכניים, המבחר גדול ומאפשר בחירה.
חיסרון אחד משמעותי
מעבר לחסרונות שנמנו בסעיף הקודם בהקשר של משפחתון, החיסרון הבולט ביותר של מעון הוא הגודל. במעון יש הרבה מאוד תינוקות וילדים, ולא תמיד יש יחס מספק בין כמות המטפלות למספר הילדים, מה שעשוי לעורר קושי לענות על צורכי התינוק שכאמור עדיין לא מתעניין במה שקורה סביבו, אומרת פיינשטיין.
הדרך לבחירת מעון
כל הסעיפים שנמנו בהקשר של בחירת משפחתון רלוונטיים גם כאן, אך כאן נדרשות בדיקות קפדניות יותר במשך מספר ימים, כי מדובר במסגרת יותר גדולה: "חשוב לשבת במקום ולהרגיש את האווירה," אומרת בראב. "לראות אם היא טובה ורגועה או שיש בה לא מעט לחץ וצעקות; לבדוק כמה פעמים מרימים את התינוקות (כי תינוקות זקוקים למגע) ואיך נוגעים בהם; כמה מדברים אליהם, כמה פעמים מחליפים להם חיתול, והאם יש תשומת לב לפרטים; להתרשם מאישיות הגננת כי היא האדם שקובע, ואם היא טובה לא תהיה שם הזנחה, ולהתרשם גם משאר המטפלות," אומרת בראב.