מוצארט קטן שלי: מוזיקה הופכת ילדים לחכמים יותר

אומרים שהתפתחותו המוזיקלית של מוצרט התחילה עם שירי הערש ששרו לו כבר בהיותו עובר. לא שווה לנסות את זה גם עם הילדים שלכם? מחקרים כבר ממזמן הוכיחו שמוזיקה מסייעת לגדל ילדים חכמים יותר

איריס זינגר | 27/1/2010 12:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
כשהביצית והזרע חוברים זה לזה, האיבר הראשון שמתפתח בגוף העובר הוא הלב. שם, ברגע הזה, מתחיל הרומן שלנו, בני האדם, עם הקצב: חוש השמיעה של תינוקות מתפתח עוד לפני חוש הראייה, ולכן מקבלים הקולות והצלילים תפקיד משמעותי כל כך. למעשה, הגוף שלנו משמש כתיבת תהודה לצלילים ולתנועתיות: עוד כשהעובר שוחה במי השפיר, הוא מגיב לתנועה של האם. כשהתינוק יוצא מהרחם, הצירוף של תנועה ומוזיקה יכולים להקל עליו את הנחיתה. מכאן קל להסיק שמוזיקה ותנועה הן צורך עמוק ופנימי, שקיים בכל אחד ואחת מאיתנו.

החיבור היומיומי למוזיקה הוא כל כך פשוט וזמין: שיר ערש שאם שרה לתינוקה, הרוכל שצועק בשוק "רק היום בזול", פלוגת חיילים שצריכה להגיע ליעד מסוים בשעה מסוימת ומשתמשת בקצב ובשירה על מנת להשיג את המטרה. מי מאיתנו לא שר (לפחות פעם אחת) במקלחת? אנחנו שרים בגני הילדים, בבתי הספר, בבתי הכנסת.

צילום: גטי אימג'ס
מוזיקה. משפרת יכולות קוגניטיביות צילום: גטי אימג'ס

רבים וחכמים ממני העידו על יכולתה של המוזיקה לפתח את תאי המוח ואת היכולת הקוגניטיבית והרגשית של התינוק. "אפקט מוצרט", למשל , גורס שהתפתחותו של מוצרט התחילה עם שיר ערש ששרו לו כבר בהיותו עובר. בהמשך השקיע אביו, שהיה כנר במקצועו, בהשכלתו המוזיקלית של הילד.
רבים מאמינים שסוגים מסוימים של מוזיקה יתרמו לשיפור במשימות הקוגניטיביות של התינוק ויהפכו אותו לחכם יותר. בעיניי, כל סגנון מוזיקלי יכול לתרום לפעוטות: זה לא חייב להיות מוצרט, זה גם יכול להיות ג'אז, מוזיקה אתנית וגם רוק. כמו שאמרנו, חשוב שגם אתם תאהבו להקשיב.

באחד הניסויים שבדקו את

השפעת המוזיקה על ילדי הגיל הרך חילקו קבוצת ילדים בני שלוש לשתי קבוצות שוות: אחת קיבלה שיעורי מחשב, והשנייה קיבלה שיעורי מוזיקה קלאסית ונגינה בפסנתר. התוצאות? בסוף השנה ילדי המחשב הגדילו את האינטליגנציה המרחבית ב-11 אחוז בממוצע, ואילו ילדי המוזיקה הגדילו אותה ב-47 אחוז. 

רופאים מעידים על כך שבפגיות משתמשים במוזיקה ובשירים כדי לעזור לתינוק להתפתח ולגדול. נוירולוגים טוענים שהמוזיקה עוזרת להבראה של תינוקות שסובלים מפגיעה כלשהי במוח. גם כשקיימת בעיה כלשהי בהתפתחות, אוטיזם או הפרעה בתקשורת, ניתן לקדם את התינוק באמצעות תראפיה במוזיקה.

צילום: SXC
תנו לילד לבחור בעצמו את הכלי שמרגש אותו צילום: SXC
סימפוניית היקום

היקום שבו אנחנו חיים מייצר קול. אם זאת הרוח הנושבת, רשרוש העלים, גלי הים, החול, אוושת העשבים והפרחים המתנועעים, פצפוץ ענפים הנשרפים באש, טפטוף הגשם, העננים שיוצרים את קול הרעם. גם אנחנו תורמים לסימפוניית היקום את הצלילים שאנחנו מפיקים: צעדים, גרירת חפצים, נסיעה ברכב, פתיחת ברז מים, הקשה בכלי עבודה שונים, חפירה, בנייה ועוד.

האדם הקדמון השתמש באבנים ובענפים ליצירת מקצבים מוזיקליים והרמוניות שונות, תוך שימוש בעוצמות משתנות. לכן, בעצם, אין לנו שום צרך בידע קודם כשאנחנו באים לחבר מוזיקה: היא קיימת בתוכנו, ואנחנו יכולים לשיר ולרקוד בכיף בלי שום ידע מוקדם, רק מתוך התחברות לצליל ולמוזיקה שאנחנו מרגישים.

המוזיקה היא האוויר לנשימה שלנו. הסתכלו סביב: אנשים מחוברים למוזיקה דרך מחשבים, טלפונים סלולריים ונגני מדיה. כשאנחנו רואים סרט, פס הקול שלו קובע את התגובות שלנו למתרחש. דמיינו אותה סצנה קולנועית עם מוזיקה דרמטית ברקע ועם פס קול של צחוקים, עם מוזיקה עולצת או עצובה. התגובה שלכם, כמובן, תהיה שונה. הפרסומאים מנצלים את זמן האוויר הזה היטב, ומשתמשים בפרסומות שלהם בשירים ובקטעים מוזיקליים שמעוררים רגשות מסוימים אצל רבים מאיתנו.

ובמקום שיש מוזיקה ותנועה, יש שמחה: בכל אירוע משמח, חתונה, יום הולדת, מסיבה, אנחנו נוטים לרקוד ולשיר יחד. לפי מחקר שנעשה באוניברסיטת פרנקפורט, בזמן הפעילות, התנועתיות והשירה משחררות בגופנו חומרים שמסייעים לחיזוק המערכת החיסונית. זה חשוב כפליים, כמובן, לאמא שזה עתה ילדה וגופה זקוק לכל העזרה שהוא יכול לקבל. הריקוד והתנועה מחזקים את השרירים וזרימת הדם בגופנו משתפרת. כשאנחנו רוקדים, אנחנו מזיזים את כל איברי הגוף ומרגישים שחרור וחיוניות. לכן הפעילות מהנה כל כך כשמבצעים אותה יחד עם הילדים.

בימים הראשונים לחייו, התינוק נהנה מאוד מהברות שמשמיעים אביו ואמו, ונהנה מתנועה שמדמה את זאת שהוא מכיר מהרחם. החיבור לקולות ההורים ברור: אלה הקולות ששמע בתור עובר. בסדנאות שאני מעבירה יושבים ההורים והילדים במעגל סביב הברות ויצירות מוזיקליות שונות, כשהתנועתיות מעודדת גירוי של החושים השונים. אנחנו, ההורים, משתמשים בקולות שלנו בלי לדעת לשיר, פשוט מתחברים לקול פנימי. החיבור הקבוצתי לקול ולמוזיקה מעורר גם בהורים וגם בילדים רגשות.

חשוב לשים לב שיצירות מוזיקליות מסוימות יכולות לעורר בנו רגשות מסוימים, טובים או רעים, או להזכיר לנו אירוע כלשהו. רגע ההכרה הזה משמש כרגע של תראפיה לנו המבוגרים, אבל גם לתינוקות. מחקרים מעידים שתינוקות אוהבים לשמוע את הסגנונות המוזיקליים שאהובים על הוריהם. לכן כדאי שתחשפו את הקטנים לכל יצירה או שיר שאתם אוהבים. זאת דרך טובה ליצירת קשר עם התינוק שלנו. כמובן, היה נחמד מאוד אילו היינו יכולים לחשוף את התינוקות לכל הסגנונות המוזיקליים בעולם ולאפשר להם לפתח העדפה מוזיקלית עצמאית. כיוון שזה לרוב לא אפשרי, חלקו עם התינוקות את האהבה שלכם לסגנונות מסוימים, כדי שתוכלו ליהנות מהם יחד.

צילום: SXC
במקום שיש מוזיקה ותנועה, יש שמחה צילום: SXC
להתרגל להקשיב

הקול שלנו עשוי גלי קול ואפשר להתייחס אפילו למעשה הדיבור כאל סוג של הפקת מוזיקה: אנחנו מייצרים צלילים והברות באורכים שונים. הדיבור היום-יומי שלנו, בזמן שאנו מעבירים אינפורמציה זה לזה, משפיע עלינו. אם דברים טובים נשמעים, נרגיש טוב, נחוש תחושה טובה וחיובית, ולהפך - אם נקבל אינפורמציה שלילית, גם זה ישפיע על מצב רוחנו. בהשוואה לעולם המוזיקה, הדיבור מקביל למנגינה, והקול והאינטונציה שלנו יוצרים יצירה מוזיקלית שלמה.

הדבר חשוב פי כמה כשאנחנו מדברים אל ילדים. הילדים מקשיבים להוריהם, קולטים את הניואנסים שבקולם, וזה משפיע בצורה כמעט ישירה על התנהגותם. אם ההורה יהיה תקיף ובקולו יהיה כעס, התינוק יבחין בזה וזה עלול לגרום לו לבכי. מהכיוון ההפוך - מוזיקה מוסיפה רוגע, שמחה ואושר, שמשפיעים על גלי המוח. אבל יותר מזה: אם נרגיל את התינוקות להאזין ליצירות מוזיקליות, נרגיל אותם להקשבה. כשהחיבור למוזיקה ותנועה ברור לנו, ההורים, הוא יהפוך לברור גם עבור התינוק, ויהפוך לכלי מצוין להתפתחות וליצירת קשר בינינו.

התינוק מתחיל להפיק צלילים בשלב מוקדם מאוד, וחלק מתהליך ההתפתחות שלו הוא ללמוד איך לשלוט בצלילים האלה. בתוך מעגל צלילים, למשל, אפשר לייצר עם הקולות של התינוק יצירה מוזיקלית של ממש. מומלץ להאזין עם הילדים למוזיקה באופן פסיבי, אבל גם ליצור האזנה אקטיבית, שבה מתנועעים, נוגעים ונעים במקביל למוזיקה.

שימו לב שהתינוק שלכם זקוק לחזרות, להברות ולצלילים ברורים, כדי שיוכל לעכל את המידע שמציף אותו ולהרגיש ביטחון. כבר הרמב"ם דיבר על עקרון החזרה, השינון והתרגול. הוא טוען שכך מעגנים את הנלמד במוח. תינוקות אוהבים קטעים מוזיקליים מוכרים. הם יודעים למה לצפות וזה משרה עליהם רוגע. לכן דקלום וחזרה שוב ושוב הכרחיים, ואל תתפלאו כשהילד מבקש מכם להתחיל לקרוא לו מההתחלה סיפור ילדים שזה הרגע סיימתם.

נראה שלא סתם אנשים מרגישים פורקן ושחרור אדיר כשהם שרים. לדעתי, הם מתחברים לאותו מקום קדמון, שקיים אצלנו עוד מעידן השבטים. מדובר בכלי נפלא, זמין, מוכר, מחובר ללב ולרגש ולא דורש הכשרה קודמת. אם סבתא של סבתא של סבתא שלי שרה לתינוקות שלה שירי ערש, למה לא אני?

איך מתחילים?

לא להתבייש גם אם אינכם זמרי אופרה גדולים, הילד שלכם חושב שאתם שרים הכי נפלא בעולם. אל תהססו לשיר לו. השיר, אגב, לא חייב להיות מוזיקלי, הוא גם יכול להיות הקראה קצבית של טקסט מרובה חזרות וחרוזים.

אלתרו לא מכירים את המילים לשירי הילדים? הרגישו חופשיים להמציא שירים חדשים שמתאימים למצבים יום-יומיים, כמו שיר התלבשות או שיר סידור החדר. השתדלו לזכור את מילות השיר גם ביום שלמחרת, הילד יעריך את הרפטטיביות.

לא לבד השירה יכולה להרגיע את התינוק במצבים מלחיצים, למשל כשהוא נמצא בחדר מלא באנשים חדשים (אירוע משפחתי, שדה תעופה) או נמצא בסיטואציה לא נעימה (בדיקה אצל הרופא).‬ במקרה כזה תוכלו לשיר לו בשקט שיר מוכר, שיעזור לו להתמקד בזיכרון נעים (שיר ערש) ולא במצב המלחיץ.

טעמי הקהל אם התינוק צורח כשאתם שרים, זה לא בהכרח כי אתם לא יודעים לשיר, אלא כי הוא לא אוהב את השיר שבחרתם. לתינוקות יש חוש טעם מפותח והם יגיבו לשירים שלכם בהתרגעות או בצרחות. למדו מה משמח אותם ומה מעצבן.

צעצועים השתמשו ברעשנים והצעצועים הקולניים של התינוק כדי ליצור קצב כשאתם שרים. הוא ייהנה מהשליטה בחפצים שעוד לא למד לשלוט עליהם וינסה לפעול כמוכם.

למען הנצח הקליטו את הקולות והשירים הראשונים שהילד שלכם משמיע. יום אחד תוכלו לצחוק מזה יחד.

לגעת אל תהססו לשלב מגע בזמן שאתם שרים או מקריאים.

קניות לפני שאתם קונים ספר ילדים עם שירים או חרוזים, קראו אותו וקבלו המלצות מחברים, מהגננת או מהמטפלת. ודאו שאתם נהנים מהספר ומהשירים שבו לפני שאתם מקריאים אותו לילדים. אותו הדבר נכון כפליים כשאתם קונים דיסק מוזיקה או די-וי-די.



הכותבת מנחה סדנאות התפתחות מוזיקליות להורים ותינוקות

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים