מתכון ממש אוצר: ספר בישול חדש מבית "על השולחן"
כעכים מלוחים ופריכים, לחמניות שוקולד נפוחות וחמאתיות, וקציצות דגים לימוניות ומקסימות. שלושה מתכונים מספר בישול חדש, שאפשר לבשל איתם או רק לדמיין שעושים את זה
בפתחו של הספר נאמר לנו שבעשורים האחרונים הבישול מחליף מעמדות, ממטלה יומיומית הוא הפך להיות תחביב ובילוי לשעות הפנאי. אנחנו נוסיף, שאפילו לא חייבים ממש לבשל בשביל ליהנות מקריאה של מתכונים. אפשר להסתפק בדמיון מודרך למיצי העיכול. הנה כמה דוגמאות למי שרוצה לבשל ולמי שרוצה רק לדמיין שהוא עושה את זה.

של ניר דודק
גרסה ידידותית למנשנש לחטיף הסבתות הממכר עם שיטת הכנה קלה יותר ושדרוג של הציפוי. מתוך כתבת מחווה למאכלים ירושלמיים.
החומרים ל-30 כעכים:
560 גרם (4 כוסות) קמח
1 שקית אבקת אפייה
1 כף מלח
2 ביצים
1 כף חומץ
1/3 כוס מים
250 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות
לציפוי:
1 ביצה טרופה
1/3 כוס תבלינים מסוג אחד או מכמה סוגים (שומשום, קצח, זרעי כמון או שומר, מלח גס מעורב בפלפל שחור גרוס, צ’ילי גרוס)
ההכנה:
1 מחממים תנור ל-250 מעלות ומרפדים 2 תבניות תנור בנייר אפייה.
2. מכינים את הבצק: מערבבים בקערה קמח, אבקת אפייה ומלח. מוסיפים ביצים, חומץ, מים וחמאה ולשים ביד, תחילה לתערובת פירורית ובהמשך רק עד שנוצר כדור בצק אחיד ונוח לעבודה. במידת הצורך מוסיפים מעט קמח או מים.
3. מעצבים, מצפים ואופים: עורכים ביצה ותבלינים בקערות שטוחות נפרדות.
4.
5. אופים 15-13 דקות עד הזהבה. מצננים ושומרים עד שבוע במיכל אטום.

של יוסי (יוסיפון) מסילתי, “טצה דורו”
הלחמניות הללו משלבות בצק לחם עם נגיעות של שוקולד - קריצה ללחמניות עם ממרח השוקולד מהילדות. את השוקולד מוסיפים קפוא לבצק, כדי שלא יימס בעת הערבוב.
החומרים לכ-10 לחמניות קטנות:
500 גרם (½3 כוסות + כף) קמח רגיל
250 גרם (¾1 כוסות) קמח שטיבל 2 מועשר בגלוטן (או קמח רגיל)
40 גרם שמרים טריים (שקית או קוביית שמרית)
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
1/2 כף מלח
420 מ”ל (¾1 כוסות) מים
2 כפות שמן
375 גרם דסקיות שוקולד מריר (או שוקולד מריר קצוץ גס) קפואות
1 ביצה טרופה מדוללת במעט חלב להברשה
ההכנה:
1. שמים קמח רגיל, קמח שטיבל, שמרים, סוכר ומלח בקערת מיקסר עם וו לישה ומערבבים. מוסיפים מים ושמן בהדרגה ותוך כדי לישה. לשים 15 דקות למרקם אחיד ואלסטי.
2. מכסים בניילון נצמד ומניחים לבצק להכפיל את נפחו (כ-40 דקות, תלוי במזג האוויר).
3. מחזירים את הבצק למיקסר ולשים 5 דקות. מוסיפים שוקולד קפוא ולשים דקה, רק עד שהוא מתפזר בבצק.
4. יוצרים כדורים בקוטר 4 ס”מ ומסדרים במרווחים בתבניות מרופדות בנייר אפייה. מתפיחים שוב במשך 25 דקות.
5. בינתיים מחממים תנור ל-180.
6. מברישים את הכדורים בביצה טרופה מדוללת במעט חלב.
7. אופים כ-8 דקות או עד הזהבה. מגישים באותו יום או מצננים ומקפיאים. הלחמניות עומדות מצוין בהקפאה.
של אוריה גבע
מבחוץ הן קריספיות וזהובות, במרכזן הן רכות ונימוחות. ג’ינג’ר, קליפת לימון ובצל ירוק יוצרים שילוב טעמים מרענן, עם קריצה למזרח הרחוק. אוכלים את הקציצות עם פלחי לימון או עם איולי חזרת.
חומרים ל-20 קציצות:
800 גרם פילה דג לבן (למשל בקלה) ללא עור ועצמות
5 גבעולי בצל ירוק קצוצים
1 כפית גדושה ג’ינג’ר טרי מגורר
2 שיני שום קצוצות
קליפה מגוררת מלימון בינוני אחד
1 פלפל צ’ילי אדום קצוץ (לא חובה)
1 ביצה
מיץ סחוט טרי מ-1/2 לימון
מלח ופלפל שחור גרוס
לציפוי וטיגון:
1 חבילה קמח מצה
שמן קנולה
1. טוחנים את פילה הדג עם שאר המרכיבים במעבד מזון בפולסים עד לקבלת תערובת אחידה. מכסים ומניחים במקרר לחצי שעה, כדי שהטעמים יתמזגו היטב.
2. יוצרים כ-20 קציצות (במשקל 40 גרם כל אחת) ומקמחים אותן היטב בקמח מצה.
3. מחממים מחבת רחבה עם מעט שמן. מטגנים את הקציצות 3-2 דקות מכל צד עד להשחמה נאה.
4. אפשר להכין עד יום מראש. מחממים (לא מכוסה) בתנור לפני ההגשה.