משווקי חבילות תיור לטורקיה: מאיימים עלינו
בעקבות פרשת הזובור לשגריר הטורקי מספרים מנהלי חברות תיירות כי הזהירו אותם מפני מכירת חבילות תיור למדינה. גורמים בענף: "הישראלים מפסידים מזה"

המתיחות האחרונה עם טורקיה, על רקע סדרת טלוויזיה חדשה המציגה את ישראל באור שלילי והשפלת שגריר טורקיה בישראל, אחמט אוגוז צ'ליקול, נותנת את אותותיה בשטח. חברות נסיעה ישראליות המוכרות חבילות תיור לטורקיה מדווחות כי ישראלים שיגרו לעברן איומים. לטענת החברות, הישראלים מאיימים בחרם צרכנים על אותה חברה ואפילו באלימות נגדה אם תמשיך למכור חבילות לטורקיה.
מנהל חברת נסיעות גדולה, המרבה למכור חבילות נופש בטורקיה, סיפר לעסקים על האיומים שהופנו כלפיו ואמר כי מדובר באיומים מצד בריונים, ולא מדובר בהלצה. מנהל חברת נסיעות אחרת אמר לעסקים כי בימים אלה הוא חושש לומר בשמו מילה טובה על טורקיה, מאחר שהוא כבר קיבל איומים בחרם צרכנים על החברה שלו. "יש ישראלים אלימים", אומר המנהל. "מי שמתבטא בעניין טורקיה לוקח סיכון. מספיק לקרוא את הטוקבקים בכתבות על טורקיה כדי להבין שכדאי לשתוק בימים אלה".
מנהלי החברות סיפרו גם כי הם חוששים להגיש תלונה במשטרה נגד המאיימים. לדבריהם, הם לא מגישים תלונה מסיבה עסקית, מחשש שהחשיפה תפגע בסופו של דבר בעסקיהם ותוביל לאותו חרם מדובר.
חברות התיירות שמסיעות ישראלים לטורקיה הפחיתו לאחרונה באופן דרמטי את הפרסום, ולא רק בגלל העונה. גורם בענף אומר כי גם בסוכות ירד הפרסום לטורקיה בגלל האיומים. אחד מסוכני הנסיעות אמר לעסקים כי המאיימים הם בעיקר בלוגרים, אך גם מגיעות שיחות טלפון אנונימיות, ולעתים גם לקוחות מביעים אי?שביעות רצון מהפרסום של חבילות לטורקיה. "זה סוג של אלימות," הוא אומר. "אבל הישראלים מפסידים, כי גם כשיש דילים טובים אנחנו נמנעים מלפרסם".
סקר של חברת גיאוקרטוגרפיה העלה כי למנהלי החברות יש אכן ממה לחשוש. רק 9% מקרב הישראלים המתכננים חופשה ב-2010 הצהירו שייסעו לטורקיה, לעומת 16% שהצהירו כי ינפשו בטורקיה בסקר דומה שנערך אשתקד. הסקר נערך לפני כשבועיים, לקראת יריד התירות הבינלאומי של ישראל- IMTM 2010. ייתכן כי בעקבות המתיחות החדשה פחות ישראלים היו מוכנים להצהיר כי יטוסו לטורקיה.
אייל שמואלי, מו"ל ועורך ראשי של Israel Travel News ומיזמי יריד התיירות IMTM, התייחס למשבר, ואמר כי הטורקים מבינים שיש בעיה. "משבר היחסים בין טורקיה וישראל נותן את אותותיו וגורם לתייר הישראלי לחפש מקומות אחרים לנפוש בהם" אמר שמואלי. הטורקים מודעים לבעיה, והם מתכוונים להגיע השנה ליריד התיירות כדי לעשות את מרב המאמצים לבלום מגמת ירידה זו, ולפתות את התייר הישראלי לשוב ולנפוש במדינתם. כל זה באמצעים שיווקיים שונים ויצירתיים.
מלבד הסקר, מנתוני רשות שדות התעופה עולה כי התיירות לטורקיה ב2009 אכן ספגה מכה קשה. ב2009 יצאו לטורקיה 890 אלף ישראלים, בעוד ב-2008 יצאו למדינה 1.336 מיליון איש - ירידה של 33.33%. מדובר בירידה דרמטית שגדולה בהרבה מהשינוי ביציאת תיירים מישראל לחו"ל, שהסתכמה בירידה של 5.14%. למרות זאת, מהנתונים עולה כי טורקיה שומרת גם ב-2009 על המקום השני מבחינ נת
גורם בכיר בענף אמר לעסקים כי בניגוד לסקר ולנתונים הוא מרגיש דווקא זינוק אדיר בהזמנות לטורקיה בתקופה של ינואר ופברואר, לעומת התקופה המקבילה אשתקד. הגורם הזכיר כי בתחילת 2009 התחילו להרגיש ממש את המשבר הכלכלי, ומבצע עופרת יצוקה השפיע גם הוא על הנתונים.
עוד אמר הגורם כי הוא לא מודאג מהנתונים בסקר, מאחר שהישראלים לא נוהגים לתכנן את חופשת הקיץ שלהם כבר בינואר. בכלל, אומר הגורם, נופשים רבים לא עוסקים בפן הפוליטי ונוסעים לאן שכיף להם וזול בכיס שלהם. כמו כן הוא ציין כי נראה שהתשובות בסקר ניתנו באופן ספונטני בגלל הכותרות בעיתון. "כשהישראלי בודק איפה כדאי לנפוש, הוא יודע שטורקיה נותנת לו מקסימום נופש תמורת מינימום מחיר", אומר הגורם. "וחוץ מזה, גם בפריז, בלונדון ובשאר בירות אירופה לא תמיד קופצים משמחה לקראת הישראלים."
דובר משרד התיירות הטורקי בישראל, דני צימט, התייחס גם הוא לדברים, ואמר כי "אם מתייחסים לירידה בפועל בכניסת ישראלים לטורקיה, בינואר עד נובמבר 2009, ומוסיפים לזה את הסיפור של ראש ממשלת טורקיה טייפ ארדואן (שתקף את ישראל בתקופה האחרונה), וכעת של השגריר, אז אני צופה לצערי שכדור השלג ימשיך להתגלגל ולפגוע באמון שרוחשים הישראלים לטורקיה".
עוד אמר צימט כי בשיחות שהוא מנהל עם מלונאים טורקים הם מתנערים מדברי ארדואן. "פוליטיקה ותיירות הם שני דברים שונים" הוא מסביר. "בכל משבר אני חווה את זה מחדש. המלונאים הבכירים גם לא מבינים על מה יוצא קצפם של הישראלים. הם אומרים שצריך להפריד בין הצהרות פוליטיות לבין החום והידיים הפתוחות שבהם הם מקבלים את הישראלים במלונותיהם."
צימט הוסיף, כי "המלונאים הטורקים די מזועזעים מהתבטאויותיו של ראש ממשלתם, ומזה שהוא לא עושה זאת בצורה דיסקרטית כמו שמצופה מפוליטיקאים". צימט מספר כי במערכת הבחירות לרשויות המקומיות, שנערכה לפני מספר חודשים בטורקיה, איבדה מפלגת השלטון את אנטליה. לדבריו, מדובר בביטוי להסתייגותם של אנשי ענף התיירות מראש הממשלה.
צימט מציין כי כמעט לא שמע על מקרים שבהם היתה התנכלות לישראלים מפני שהם ישראלים, למעט מקרים ספורים שבהם טורקים איימו על ישראלים בחופשה. "האמת היא שגם בלונדון לא הייתי מודיע בראש חוצות שאני ישראלי," הוא אומר. "הפופולריות שלנו כישראלים לא כל כך גבוהה, כמעט בכל מקום."
מחברת קווי חופשה נמסר כי לא מורגשת ירידה במכירת חבילות נופש לאנטליה, והמכירות בדצמבר - ינואר דומות לנתונים מאשתקד. מהחברה נמסר כי גם קצב ההזמנות לפסח, לטורקיה וליתר יעדי התיירות, מתאים לזה המקובל בתקופה זו של השנה.
המנהל המסחרי של חברת אשת טורס, אליקו דומנז, שהוא יליד טור קיה ומשפחתו עדיין מתגוררת במדינה, מספק הסבר מעניין משלו להתפתחויות. לדבריו, הישראלים לא מבינים שארדואן מתבטא בתקיפות נגד ישראל בגלל שכך הורה לו לעשות נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, בכבודו ובעצמו, כדי להאיץ את תהליך השלום במזרח התיכון. דומנז אישר גם הוא שיש ירידה בהזמנות לטורקיה, אבל ייחס זאת לעונה החלשה.