סבתא בישלה חמין

איך הופכים את מתכוני המשפחה לספר בישול ועל הדרך גם עוברים סדנת גיבוש? וגם: איך נפטרים מכתמי צבע בבגדים, ממזערים סירחונות בישול וממרקים את המקלחון? לגזור ולשמור

אודטה | 9/1/2010 9:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
 איור: רחלי שלו פלאוט

אהלן חברים, הרבה פעמים שואלים אותי: "איך אפשר להפוך את מתכוני המשפחה לספר?". והתשובה פשוטה: אם הוצאת ספרים מתאהבת במתכונים שלכם - הדרך סלולה. היא תשקיע את הכסף בהדפסתו ותדאג להפצה שלו בחנויות. אבל הוצאות הספרים משקיעות כספים רק בספרי בישול של אנשים מפורסמים, ומה יעשו ארגונים הזקוקים לגיבוש - קיבוצים, עיריות, מושבים ומשפחות שהסבתא הבשלנית שלהן הגיעה לגבורות? יוציאו את ספר הבישול הקולקטיבי שלהם במשאבים אישיים. התוצאה, אגב, לא פחות מרהיבה, מוקפדת ומעניינת - ולפעמים אפילו יותר מאשר תוצרי ההוצאות ה"רשמיות".

אוכל הוא שדכן מעולה וספר מתכונים הוא דרך נפלאה לחבר אנשים. אחרי שספר של ארגון כלשהו יוצא לאור, אנשים מדרגות וממחלקות שונות שלא היה ביניהם שום קשר, מתחברים על רקע המתכונים והסיפורים האישיים שמלווים אותם. אז פניתי לשני הדר, מעצבת גרפית ובעלת סטודיו דובדבן, שמתמחה בעיצוב ובהוצאה לאור של ספרי מתכונים פרטיים, ושאלתי אותה איך זה עובד.

להלן התשובה: "קודם כל עושים פגישת היכרות", מספרת שני. "אם מדובר בספר של גוף שהוא לא משפחה - יש המון היבטים פסיכולוגיים מאחורי המתכון שאנשים תורמים לספר. מסיפור אישי ('עוגיות פלאים לילדים משועממים'), דרך מתכון שעובר מדור לדור, ועד ממש עשיית רושם ('כבד אווז בניחוח תפוחי עץ שנקטפו בהרי האלפים בשעת שלכת'). כשמדובר בארגון/יישוב, חלק משמעותי מהתהליך הוא איסוף המתכונים. פה צריך המון עזרה עם טיפים, טיזרים, וכלי עזר שונים שאספתי מניסיון רב שנים. זה השלב שבו מומלץ לאסוף גם תמונות אישיות (תמונת ילדות של סו שף זעיר מרוח בשוקולד בשעת הכנת עוגה עם אמא, למשל). כל התמונות עוברות עיבוד והתאמה, ומי שאין לו תמונות מקבל תמונות מאיתנו - כי אין ספר בלי תמונות. "אחרי שהמתכונים נאספו, החומר מוקלד ומועבר לעריכה לשונית מקצועית. אחר כך מגיע תהליך העיצוב - מגיעים בתיאומי ציפיות לעיצוב הרצוי - הגהות, הדפסה וזהו, יש ספר מושקע. ואז מגיע שלב הכיף הענק: מסירת הספרים, המחמאות והחיבוקים".

כמה זה עולה? החל מ-5,000 שקל לכ-20 ספרים (לפורמט משפחתי, שלרוב מתחלק בין בני המשפחה), והמחיר לספר יורד ככל שהכמות עולה. בחברות וארגונים העלות לספר מגיעה לכמה עשרות שקלים, אבל יש המון משתנים שמשפיעים על המחיר (הפורמט, הכריכה, מספר הדפים, סוג ועובי הדף וכו', לכן התמחור כאן הוא מאוד כללי). עכשיו , מה שנותר זה לעשות שופינג בגוגל או בדפי זהב, להשוות מחירים, ולהחליט.
כתמי צבע על הכביסה

"לצערי יש לי כישרון גדול בלהרוס בגדים על ידי כתמי צבע של בגדים אחרים שיורדים עליהם בכביסה", כותבת ד'. " אם יש לכך פתרון, אשמח לדעת אותו".

 יקירה , גרם של מניעה הוא קילו רפואה, לכן חוק עולמים: תמיד תפרידי צבעים. גם אם זה נראה לך בזבוז. כי כמה כסף היית מוכנה לשלם כדי להחזיר את המצב לקדמותו אחרי שהברוך קרה? ובאשר לפתרון: לכבס שוב ושוב במחזור הפעולה הכי ארוך וחם שבדי הבגדים המוכתמים יוכלו לשאת, עד שהצבעים המיותרים ידהו, בתוספת כפית מידה אבקה להורדת כתמים מבדים צבעוניים (קליה או אוקסי של סנו) ושבע כפות מחוקות של מלח לימון. כן, מכרו פעם חומר כביסה ייעודי לבעיות האלה, אבל לא ראיתי שהוא עשה את העבודה יותר טוב מאלה. בהצלחה.

כתמים כהים מהמרכך

"רציתי לשאול האם יכול להיות שמרכך הכביסה גורם לכתמים שחורים-אפורים על הכביסה?", תוהה א'. "הכביסה שלי יוצאת מוכתמת, בפרט זו הלבנה. בעקבות עצות שקיבלתי שפכתי לתוך המכונה סודה לשתייה/מלח לימון, אבל זה לא עזר".

 יקירה , סודה לשתייה ומלח לימון מיועדים להוצאת הסירחון ממכונת הכביסה, כששאריות מי הכביסה המעורבבים עם אבקת כביסה נקווים מתחת לתוף ומתעפשים. החומרים האלה לא עוזרים נגד הכתמים השחורים שנוצרו מהמרכך, כי אלה כתמי שומן מרוכז. את אלה מוציאים עם מסיר שומנים קר (סן מוריץ") שאותו מרססים

על המקום ומיד מכניסים את הבגדים/המגבות המוכתמים למחזור הפעולה הכי ארוך וחם שהבדים יכולים לשאת בלי נזק. אם הבד צבעוני, זה יותר בעייתי. מקובל לטפל בכתמי שמן עם מעט משחת כלים שאותה מורחים על  ולתוך הכתם, ואז דוחפים את הבגד למכונת הכביסה, כנ"ל. אבל נסי תחילה גם את מסיר השומנים וגם את משחת הכלים במקום מוסתר  על ידי מריחת החומר עם קיסם אוזניים על המכפלת הפנימית, למשל. מצד שני - מה יש לך להפסיד? החליפי מרכך והשתמשי בו בצורה מהולה. חצי כמות מרכך, חצי כמות מים - או מוטב חומץ רגיל. כן! בהצלחה.

הקרב נגד הריח

"איך להיפטר מריחות דגים וטיגונים תוך כדי עבודה? " שואלת ח'.

יקירתי , אין כזו חיה. אלא אם כן את מתקינה במטבחך, כמו במטבחים מקצועיים, קולט אדים עם ארובה שיש לה פתח החוצה, ומותקן בה מפוח אמיתי שיונק את האוויר ואת העשן ועל כן מצמצם את רדיוס התפשטות הריח וזורק אותו החוצה. מישהו צריך לכתוב כבר על ההונאה העיצובית המטומטמת הזו, "קולט אדים" על פחם, ש"יונק" כביכול את האדים, ועושה רעש של מטוס ממריא תוך כדי כך. אם הוא לא מחובר לארובה עם מפוח - שיוצאת החוצה מהמטבח - ורובם הרי לא - זה חארטה. אפשר רק לאוורר ולרסס את הבית אחרי הטיגונים.


מקלחון ביתי נוצץ

"קראתי את עצתך בנוגע לניקוי זכוכיות המקלחון הביתי עם מגבת יבשה אחרי כל מקלחת", כותבת א', " ואני שמחה לבשר שיש בביתי מקלחון מזכוכית נקי כמו בבית מלון ללא החדרנית. אחרי כל מקלחת אני מעבירה מגב קטן (כמו שיש ליד הכיור לניגוב המים) על הזכוכיות - מלמעלה למטה. כל המים יורדים והזכוכית נשארת נקייה - ללא אבנית וללא כתמי טיפות מים. כל המשימה לוקחת לי בדיוק 20 שניות וככה אני לא צריכה לבזבז מגבות יבשות נקיות שאחר כך צריך לכבס". 

דבש מלכות

עשו הכל כדי לצפות בעונה החדשה של "הכל דבש" של יעל פוליאקוב. הגאונה. היא הצליחה להפוך עצב משפחתי ענק לסדרה מצחיקה ומרגשת ברמות. אמא שלה, שוש פוליאקוב, שמשחקת בתפקיד עצמה - פשוט נהדרת, והשחקנים מדהימים. את העונג משלימים הבימוי החכם של דני סירקין וההפקה הנפלאה של אולפני הרצליה. אל תחמיצו.



הצעות, רעיונות, בקשות, פטנטים, טיפים? שלחו מייל עבור אודטה: odetta@maariv.co.il
אנא ציינו את מספר הטלפון שלכם

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים