הנרות הללו שגם הם מדליקים: חגי האור בעולם

בחג הקוואנזה מדליקים האפרו אמריקנים שבעה נרות, בפסטיבל לוסיה שמות השבדיות נרות דווקא על הראש, ובברזיל מדליקים אותם על חוף הים. המדריך לחגי אור בעולם

אתי שמחי | 24/12/2009 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
במקומות רבים בעולם נוהגים לגרש את החושך ולהביא את האור בשלל חגים ובפסטיבלים מרהיבים הכוללים  אורות, נרות והרבה חגיגות סביב נושא האור. מפסטיבל האורות בסין,  דרך פסטיבל דיוואלי במומבאי שבהודו, ועד לפסטיבל אורות החורף במפלי הניאגרה שבקנדה.

למרות שבדרך כלל, לא צריכים ממש סיבה למסיבה, החגיגות הפעם באות לציין את לידתה מחדש של השמש. תקופת חג החנוכה, חג המולד וחגים אחרים היא העת בה הימים הולכים ומתקצרים, עד ל-21 בדצמבר שהוא היום הקצר ביותר בשנה. החל מיום זה הימים הולכים ומתארכים (ומכאן לידתה מחדש של השמש). ניתן להבחין כי בחגים אלה נעשה שימוש באורות כמוטיב מרכזי, הן בהדלקת הנרות בחנוכה וגם בהדלקת אורות חג המולד וקישוט עץ האשוח בנורות.  בעצם, חגי האורות הם שריד לתרבויות הקדומות בהן סגדו לשמש. במסורת השאמנית לדוגמא, מצוין התאריך הזה כיום בו ניצח מלך האיילים את מלך הזאבים והוא מחזיר לעולם את האור. תרבויות אחרות, בנו מקדשים ומבנים אסטרונומים לחישוב מיקומה של השמש ואורכו של היום, אתרים כדוגמת הסטונהנג' בבריטניה.

לוח השנה העברי, אינו תואם את מחזור השמש ואת הלוח הלועזי. לכן, יוצא כי ימי החנוכה חלים לעתים בתקופה בה היום עוד מתקצר, כלומר לפני ה-21 בדצמבר ולעתים לאחריו כאשר הימים מתחילים להתארך. יתכן ומצב זה הביא לקיומן של שתי מסורות ביהדות, האחת של בית שמאי, בה נהוג להדליק שמונה נרות ביום הראשון ובכל יום נר אחד פחות (כשם שהימים מתקצרים) ומסורת בית הלל בה מדליקים נר אחד ביום הראשון ובכל יום נר נוסף (כשם שהימים מתחילים להתארך).

בימים שאחרי חג האורים שלנו לחג האורות הנוצרי קיבצנו עבורכם בעזרתה שמונה ווריאציות מרחבי העולם לדרכים קצת אחרות בהן ניתן לחגוג את חג האור.

צילום: רויטרס
פסטיבל הגמלים בהודו צילום: רויטרס
פסטיבל דיוואלי, הודו

פסטיבל דיוואלי (פסטיבל הגמלים) מהווה חגיגת תרבות ואמונה  ססגונית  הנמשכת חמישה ימים. ביום השלישי מגיע הפסטיבל לשיאו, ונחגג בהרחבה חג האורות ההינדי.

החג  מסמל את ניצחון ההינדי על הרוע והחושך, ומהווה חגיגה תרבותית גדולה וצבעונית לכבודם של האלים ולעידוד

הבאת האור לעולם.  לאורך ציון ימי חג האור מדליקים רבבות הודים ותיירים מזדמנים נלהבים נרות קטנים המסמלים את התקווה והאור, וכך נוצרים מרבדים עצומים של אורות קטנים מרהיבים, חגיגה בלתי נשכחת לעיניים ולנפש.

הפסטיבל מתקיים מדי שנה במהלך חודש נובמבר.

פסטיבל האורות הסיני

פסטיבל האורות הסיני הנודע מהווה מוקד משיכה תיירותי להמוני תיירים מכל רחבי העולם הנוהגים להתאים את לוח הזמנים שלהם במיוחד למועד הפסטיבל.

הפסטיבל  מתקיים מדי שנה בראש השנה הסיני, החל בחודשי פברואר ומרץ. לאורך ימי פסטיבל האורות  נוהרים המוני המבקרים לתצוגות ענק של מנורות בסגנונות סיניים שונים, מודרניים לצד מסורתיים, המוצגות על ידי אנשים פרטיים כמו גם עיריות מקומיות, במוקדי ערים מרכזיות ברחבי סין.

במקביל  נערכות גם תחרויות להכתרת "המנורה היפה ביותר" בהשתתפות הקהל הרחב והאירוע זוכה לפופולאריות והיערכות מקדימה רבה בקרב הסינים. תקופה זו מהווה גם את ימי חג האהבה הסיני, מה שמוסיף לאווירת ימי הפסטיבל  ניחוח רומנטי  משהו נוכח המראה המלבב של זוגות צעירים מחובקים על רקע  האורות הצבעוניים. הפסטיבל מהווה את "אירוע הסיום"  של חגיגות ראש השנה הסיני. 

פסטיבל האורות בליון, צרפת

פסטיבל האורות בליון
פסטיבל האורות בליון צילום: יחסי ציבור

מדי שנה בחודש דצמבר, ימי פסטיבל האורות המסורתי, נראית ליון, העיר השנייה בגודלה בצרפת, כאילו מטר של מנורות ירד עליה מהשמים ועטף את מבניה, כבישיה, ואתריה בשלל צבעים מאירים ונוצצים.

שורשיו של הפסטיבל נעוצים במאה ה11 לספירה, אז הייתה העיר  למרכזה הדתי -הרוחני של צרפת. מדי חודש דצמבר נהגו המוני מאמינים להדליק ברחבי העיר נרות  לזכרה של הבתולה הקדושה ולהשתתף בתהלוכת  ענק ברחובות העיר שהסתיימה בכנסיית פורבייר כשבידיהם נרות עטופים בנייר. בחלוף השנים התגלגל והתרחב המנהג, וכיום הוא מהווה פסטיבל גרנדיוזי רועש וגועש במיוחד בו משתתפים המוני תיירים. אם יש שלג בתקופת הפסטיבל, חווית הפסטיבל מתעצמת עוד יותר. 

פסטיבל לוסיה הקדושה, שבדיה

פסטיבל לוסיה הקדושה בשבדיה, המתקיים מדי שנה ב13 לדצמבר,  נחגג לזכרה של לוסיה, קדושה היסטורית נוצרית שעל פי האמונה סייעה לנוצרים שנרדפו על ידי הרומאים בהנהגתו של הקיסר הרומי  דיוקלטיאנוס. בסופו של דבר  שילמה על כך לוסיה בחייה. 

מאז, מדי שנה, במיוחד לזכרה, לובשות הבנות הגדולות במשפחה לבוש לבן חגיגי ומעטרות את ראשן בכתר נרות דולקים ועונדות על מותניהן  צעיף אדום המסמל את דמה. עם השנים הפכו המנהג והאמונה לפסטיבל ענק של צעדות עם נרות,  אירועי תפילות בכנסיות וחגיגות לילדים וצעירים.

פסטיבל ימנג'ה, ריו דה ז'נרו, ברזיל

בעוד בחלקו הצפוני של כדור הארץ גשום וקר, בחלקו האחר של העולם, בריו דה ז'נרו שורר מזג אוויר חם וקיצי. בערב השנה האזרחית החדשה ב31 בדצמבר, למרות שלא מדובר בחגיגה מוצהרת לציון השנה החדשה,  נוהגים תושבי המקום להגיע לחוף הים בחצות לבקש מאלת המים האפריקאית, ימאנג'ה ברכת הצלחה ומזל. במהלך החגיגה המלווה בתופים ובשירה, מודלקים מאות נרות על גבי החול וההמונים משליכים פרחים אל המים כמנחה לאלה.

פסטיבל האורות של ברלין

מזה כשש שנים נערך פסטיבל האורות של ברלין אשר הופך את העיר כולה למוארת במיוחד, הן מבחינת הפעילות שבה והן מבחינת המראה.  משך כשבוע שלם במהלך חודש אוקטובר הופכת העיר למרכז אורבאני תוסס הכולל שלל מסיבות, מופעי אמנות ותרבות המעלים במגוון צורות יצירתיות את נושא "האור". כמו כן ניתנות במהלך הפסטיבל  מגוון הנחות במסעדות ובמקומות הבילוי המובילים בעיר, כשברקע נשמעים ונצפים בשמי ברלין  אינסוף זיקוקי דינור צבעוניים. 

פסטיבל חורף האור, מפלי הניאגרה, קנדה

יופיים הטבעי של מפלי הניאגרה מקבל תוספת יצירתית במהלך ימי פסטיבל האורות, כשעל שצף המפלים הלבן ועוצמת רעש המים  נופלים משפכי אורות צבע ססגוניים בצורות יצירתיות. הפסטיבל כולל למעלה ממאה תצוגות אנימציה הנוצרות באמצעות עשרות אמצעי תאורה מתקדמים בשיתוף חברת "דיסני".

הכניסה לפסטיבל אינה כרוכה שתלום, אך מוצע למבקרים לתת תרומה סמלית. הפסטיבל נערך מדי שנה לאורך חודשי חגי החורף (נובמבר- עד ינואר) ומושך אליו למעלה ממיליון תיירים. מדובר בחוויה משפחתית נפלאה ומעוררת חושים.

קוואנזה, ארצות הברית

הדלקת נרות בחג קוואנזה
הדלקת נרות בחג קוואנזה 

אולי אחד החגים הדומים ביותר לחנוכה. קוואנזה הוא חג חילוני מודרני בן שבעה ימים, אשר הומצא בשנת 1966, ונחגג כל שנה ב-26 בדצמבר ובא לציין ולכבד את התרבות והמורשת האפרו-אמריקאית וגם לסמל את המעבר הבלתי־נראה מחושך לאור.

במסגרת החגיגות, בני המשפחה מתכנסים יחד, שרים שירי קוואנזה, מקשטים את ביתם, מכינים מאכלים מסורתיים, והכול בכדי להתגאות בתרבותם הייחודית וכדי לחגוג את המורשת המשותפת. במהלך החג נהוג להדליק שבעה נרות (נר נוסף בכל יום),  בפמוט המזכיר מנורת שבעת קנים הנקרא קינרה. הנרות מסמלים את שבעת עקרונות הקוואנזה, אחדות, הגדרה עצמית, עבודה שיתופית ואחריות, כלכלה קואופרטיבית, המטרה, יצירתיות ואמונה. 

הכותבת היא מנהלת פרסום ורכש תיירותי בחברת התיירות דיזנהאוז

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים