הדרכה עליונה: מדריך רוגוב ליינות והמלצות

מדריך היינות החדש של דניאל רוגוב הוא חגיגה לאוהבי יין, בישראל ובעולם צרכני היינות הכשרים בכלל. וגם: שלוש המלצות של מני פאר על שלושה יינות אדומים שכדאי מאוד להכיר

מני פאר | 18/12/2009 9:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דניאל רוגוב
דניאל רוגוב צילום: אנדרקס לצקו
מורה נבוכים

מהדורת 2010 של מדריך רוגוב ליינות ישראל היא סיבה למסיבה בחבית היין המקומית. כשהמהדורה הראשונה יצאה בשלהי 2004 רבים הרימו גבה. "מי צריך מדריך למדינה שיש בה יותר מומחים מיינות‭,“‬ אמרו המלעיזים, וטענו שיקבי הבוטיק ייעלמו כפי שהופיעו בסערת היין שהחלה כאן בימי הבום הכלכלי. הנבואות השחורות התבדו. לעשרות היקבים הקטנים שהתמסדו והשתפרו יש מעריצים, ורבים מהם אף מייצאים בהצלחה את יינותיהם לכל העולם.

דניאל רוגוב, שכתב את המדריך, מציין שני יקבים קטנים כאלה, קלו דה גת ופלטר, שתשעה מיינותיהם נכנסו אצלו השנה לליגת העל של 25 היינות הטובים ביותר בישראל. ‭1,500‬ יינות הופיעו במהדורה הראשונה ובנוכחית יש כבר ‭2,200‬ יינות. המדריך מופיע בשפה האנגלית לא רק משום שזו השפה שרוגוב התחנך וגדל עליה, אלא בגלל הקריצה המובנת לתיירים ולצרכני היין בעולם כולו.

אפילו בדנמרק ובפינלנד יש כבר קוראים קבועים למדריך שמעדכן אותם מדי שנה בחדשות התוססות מישראל. יהודי אמריקה הפכו אותו כמובן ללהיט בארצות הברית. לשומרי המצוות נוסף השנה המדריך העולמי של רוגוב ליינות הכשרים. יהודי כל העולם יכולים לערוך היום קידוש כשר עם היינות המעולים ביותר. הטירות בבורדו שוכרות שומרי מצוות שעובדים בהכנת היינות הכשרים. בדרך כלל אלה חב“דניקים שמגיעים מפריז כדי להרוויח קצת כסף ביקבי הגויים בבורדו. חברת צור סוכנויות (טלפון 03-6183937) ‬ מבני ברק מייבאת לישראל יינות כשרים מהיקבים הטובים ביותר בבורדו. רוגוב טוען שאין הבדל ביניהם לבין אחיהם החילוניים. פונטה קאנה וגם קוואינו ‭(Quinault)‬ מבציר 2005 זכו אצלו בציון ‭,93‬ ואילו לאווויל פוייפרה מאותו בציר "הסתפק“ ב‭.92-‬


מדריך רוגוב
מדריך רוגוב צילום: עטיפת המדריך
מדריך הכשרים הוא מתנת חובה לשומר מצוות שאתם חפצים ביקרו. היינות הכשרים המודרניים נבדלים מיינות הקידוש המבושלים שניטרלו בעבר את טעמו הטוב של היין. למעשה, גם הטובים שבין היינות הישראליים הכשרים מופקים כמו בבורדו. כל הייננים הישראלים שאנו מעריכים את תוצרתם הכשרה אינם נוגעים ביין. הם מדריכים את שומרי המצוות שעובדים ביקביהם כיצד להכין את היין תחת עינם הפקוחה. למי שאינו שומר מצוות אסור לגעת ביין לפני ביקבוקו.

דניאל רוגוב הגיע לישראל בשנת ‭.1976‬ בתקופה זו לא היו כאן כתבי יין, וסוקרי מסעדות היו עיתונאים מכובדים שהעדיפו להסתתר מאחורי שמות עט מוזרים כמו לוקולוס (עמוס קינן) ואיסטניס (רנה מוקדי)‭.‬ כאילו לכבודו הפיקו ביקבי כרמל בשנת עלייתו ארצה את רוטשילד ‭,1976‬ קברנה סוביניון רזרב, היין הישראלי הראשון שנחשב כיין עילית. מאז פרחה פה תעשיית יין מפוארת שעשרות אלפי יינותיה מכל הבצירים עברו בפיו של רוגוב. המדריך השנתי שלו הוא כמו מורה נבוכים ליינות ישראל. אפשר להתווכח לעתים עם הערכותיו, אבל אי אפשר שלא להודות שהוא נקודת המוצא לכל דיון בהערכת היין הישראלי. אנחנו שותים לחיי מי ששתה עבורנו כמעט כל יין שהופק כאן. "ביום שהרופא יאסור עליי לשתות יין‭,“‬ אמר לי פעם רוגוב, "אני אחליף רופא.“
בשן, נווה 2007

בשן נווה 2007
בשן נווה 2007 צילום: יחסי ציבור

שני בעליו של יקב בשן החליטו בעת שירות המילואים שלהם להשתקע ברמת הגולן. הם הקימו במושב אבני איתן יקב אורגני וכשר. היין [ביקב] מופק בלי דשנים מלאכותיים, בלי שמרים מהונדסים, בלי ריסוס ברעלים סינתטיים, ואפילו בתוויות ובפקקים נשמרת ההקפדה על נייר ושעם טבעיים.

נווה הוא ממסך (בלנד) של מרלו ומעט קברנה
סוביניון. המרלו מעניק את הפירותיות המתפרצת מתוך הגוף, והשלד הוא של הקברנה סוביניון. משהו בטעמו הזכיר לי שוקולד חרובים עדין ורך. טעמו נשמר בפה זמן ארוך, וההפתעה הגדולה הגיעה למחרת חליצת הפקק. היין היה טעים ורענן למרות שלא נשמר בתנאים מיוחדים. הרעיון האקולוגי מנצח. 75 שקל ליין אדום, מקורי ומשובח.

יקב בשן: ‭.054-6238880 ‬

ויתקין, קריניאן 2007

ויתקין קריניאן 2007
ויתקין קריניאן 2007 צילםו: יחסי ציבור
 
ביקב ויתקין ערכו החייאה לזן הקריניאן בישראל. הגפן הזו שענביה מפיקים יינות מעולים בספרד ובדרום מערב צרפת נזנחה בארצנו. ענביה לא טופלו כראוי, ויבולה הפורה שגודל ללא הגבלה הופנה לייצור ליינות זולים. אסף פז, היינן של ויתקין, החליט להחזיר עטרה ליושנה, והחל לפקח בהקפדה על כמה חלקות קריניאן בדרום רכס הכרמל.

מאז 2002 מפיקים בוויתקין קריניאן יין זני שטעמו משתבח משנה לשנה. החודש הושק בציר ‭.2007‬ מעט ענבי גרנאש נואר שולבו ביין העוצמתי והפירותי הזה. הוא מזכיר את היינות הגדולים של חבל פריוראט, שמופקים בהרי ברצלונה. כתבי יין שביקרו בישראל גמרו עליו את ההלל. אז למה שלא נתגאה בעצמנו ביין שמייצג את הטרואר הישראלי במלוא עוצמת טעמיו 95 שקל למלך מקומי.

פסגות, קברנה סוביניון 2007

פסגות, קברנה סוביניון 2007
פסגות, קברנה סוביניון 2007 צילום: יחסי ציבור
ענבי הקברנה סוביניון שגדלו בהרי ירושלים בגובה 800 מטר מעל פני הים הפיקו יין עמוס ניחוחות וטעמים. אנשי היקב מייעדים אותו לשתייה מיידית, אך השעתיים שהוא בילה בגביע גילו שהוא מבקש עוד זמן כדי להתאזן סופית. כרגע הוא קברנה סוביניון, סגול בהיר, חצוף מעט ואפילו צובט את הפה. בעוד שנתיים צבעו יכהה מעט, טעמו יתעגל, והוא יתגלה כיין הררי עוצמתי כראוי לענבים מהרי יהודה.

קצת יותר משנה הוא שהה בחבית שטעם העץ שלה לא הצליח להשתלט על עוצמת הפרי. כרמי היקב הזה, שנמצא צפונית לירושלים, זוכים בלילות קרים בכל חורף ואף בכמה ימים מושלגים. הקברנה סוביניון האסיאתי הזה מרגיש כאן כמו באירופה.

86 שקל, מחיר מקומי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

ביקורת יין

בכל שבוע מספר מבקר היין על התרשמויותיו מבקבוק אחד, איך היה טעמו ומה היה טיבו

לכל הכתבות של ביקורת יין

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים