מזל, דגים! 10 המקומות המומלצים למאכלי ים
ספטמבר עד אפריל הם החודשים הטובים ביותר לאכול במסעדות דגים. חקרנו, שאלנו, בדקנו וטעמנו, ואנחנו שמחים להמליץ על 10 המקומות הטובים למאכלי הדגה. זה כולל מקום בירושלים
לדאבוננו, בעידן שלנו הרבה דגים לא מגיעים למסעדה מהים הפתוח אלא מבריכות מגבילות, ופירות הים מגיעים לא מהנמל השוקק אלא משקית קפואה שעלתה על מטוס אי שם בחודש שעבר. ובכל זאת, מזג האוויר הים תיכוני, השמים הסגריריים ותפאורת הים התיכון הסוער הם עדיין מרכיבים מושלמים לארוחת דגים טובה. מסעדות יוקרה כמו מול ים לא נכללו ברשימה הזו - לא כי הן לא ראויות להיכלל בה, אלא כי המיתון מביא אותנו לחפש אוכל טוב במחירים שפויים יותר. ואפשר.
(למספרים שבצד המקומות אין משמעות והם אינם מייצגים דירוג פנימי).

כל תושבי השרון מכירים את שורי בורי בהרצליה, בואכה הרצליה פיתוח. אין מדובר באחת המסעדות היפהפיות של אזור התעשייה המשגשג, ואין כאן "בר נוצץ“ ו“אנשים יפים.“ לכאן באים כדי לשבוע. בשבתות מפוצץ כאן עד אפס מקום, ומדי חצי שנה מגדילים את המסעדה הזו לטובת עוד חלל נטוש בקרבתה - וזה אף פעם לא מספיק. מנות הפתיחה כלולות במנה
במנה העיקרית תוכלו להזמין פירות ים במבחר רטבים ודגים טובים. הקינוחים הם הצד הפחות חזק של המסעדה, אבל הדגים תמיד טריים וההמלצות של המלצריות בדרך כלל פוגעות בול. אם אתם בסביבה ואתם רעבים, בואו לשבוע.
שורי בורי, מדינת היהודים ,99 הרצליה פיתוח, טל‘ 09-9565115

יש הרבה מסעדות דגים ביפו ובכולן פועלת השיטה הבטוחה של פיקס מניו הכולל סלטים ללא הגבלה, דג לעיקרית ובקלאווה לקינוח. הבחירה שלנו בעבדו הדייג מקורה בעובדה שלא כמו במסעדות אחרות (כמו הזקן והים ואפלוקה,( כאן לא עמוס מדי גם בשבתות, ולעולם לא ייתנו לך את התחושה שאתה גוזל זמן שולחן יקר ומפריע לשיטת הסרט הנע. בקיצור, נעים.
נסו את פלטת דגי הים הקטנים והמטוגנים. מדובר במנה אימתנית (ולא יכעסו עליכם אם תחלקו אותה, רק יחייבו אתכם על הסלטים בהתחלה.( גם הסלטים טריים וטעימים, והחומוס נעשה במקום על ידי בעל הבית בעבודת יד נהדרת. לעבדו יש גם חנות דגים צמודה למסעדה, מה שמבטיח זמינות של דגים טריים כל יום, כל היום.
עבדו הדייג, יפת ,37 יפו, טל‘ 03-5182595

ברבוניה היא כבר אייקון תל אביבי לכל דבר. לא כולם יראו ברחוב בן יהודה האפרורי והסואן לוקיישן מושלם לארוחת דגים שלווה, אבל התל אביבים מצביעים ברגליים. העומס במקום מבטיח דגים טריים, פלטת הסלטים משביעת רצון ומשאירה אותך שבע עוד לפני המנה הראשונה, הברבוניות מצופות הקמח והמטוגנות בשמן עמוק טעימות, וגם הלחם שלהם והטחינה הביתית יסתמו לכם יפה את הקיבה. דבר נוסף שכבש את לבנו: סודה במילוי חופשי במשך כל הארוחה. מחווה נדיבה שעושה לנו חשק לתת טיפ נדיב וגם לחזור.
ברבוניה, בן יהודה ,163 תל אביב, טל‘ 03-5276965

מסעדת סופיה ממוקמת בלובי של מלון ענבל בירושלים, שמאכלס דרך קבע תיירות דתית אמידה, שיודעת אוכל טוב מהו ודורשת אותו גם כאן, בארץ הקודש. כל הדגים בעיקריות מגיעים כפילטים מטוגנים על הפלנצ‘ה או אפויים בתנור. התוספות מגוונות ומקוריות: עלי תרד פריכים ולבבות ארטישוק ברוטב כרשה ויין, קוסקוס ירקות ברוטב פלפלים קלויים או רושטי תפוחי אדמה חמאתי עם ירקות שורש בתנור. יש פסטות, סלטים נהדרים, מרקים ויינות מרשימים בכוסות (כמו קברנה של בן חיים, .(2002 זו מסעדת דגים כשרה וחלבית שתוכלו ליהנות בה גם מקינוחים נהדרים (נסו את טארט הבננות.( אם אתם בעניין של דגים, יש מקום לאכול גם בירושלים.
סופיה, מלון ענבל, ז‘בוטינסקי ,3 ירושלים, טל‘ 02-6756689

פיש ממוקמת בטיילת היפה של ראשון לציון (ידעתם שיש כזו,(? וכמו מאנטה ריי, שנמצאת ברשימה שלנו, גם היא ממוקמת במבנה שנושק לגלים המתנפצים. עומרי ורד הוא השף שמופקד על המטבח וניכר שהוא מבין בים ובאוכל. מלבד התפריט המגוון,
ורד מבטיח שאפשר להזמין כאן מראש גם מנות מחומרי גלם נדירים יותר, כמו שבלולים טריים, אלסקה קינג קראב, קיפודי ים ולובסטר ברטן מצרפת. יש עסקית שווה בצהריים (גם בשישי(! שכוללת מנה עיקרית לבחירה, לחם וסלטי הבית, שתייה קלה או בירה מהחבית וגם קפה או תה בסוף הארוחה במחיר של 75 שקל. בין המנות המומלצות אפשר למצוא טורו קייג‘ין (טורו הוא החלק המשובח בטונה שנלקח מגחונו,( סביצ‘ה אינטיאס שמוגש כנתחים גדולים ונאים של דג, וגם רביולי ממולא גבינת בורסן. מדי יום א‘ מהשעה שמונה בערב מגיע זמר שהופך את האווירה במקום לכזו של טברנה יוונית.
פיש, טיילת חוף הים ראשון לציון, טל‘ 03-9414151

מאנטה ריי היא מסעדה ששומרת על איכותה לאורך השנים ועל כך היא זוכה לנקודות רבות אצלנו. שפים לא מעטים התחלפו שם, אבל הבעלים והמנצחת על התזמורת, עופרה גנור, היא שדואגת שהלקוחות הקבועים והתיירים ממלונות הטיילת שפוקדים את המקום ייהנו תמיד מדגה טרייה ומשובחת, מהנוף האולטימטיבי של חוף הים שבו המסעדה שוכנת ומשירות מוקפד. אנחנו הכי אוהבים את המזטים של הראשונות: מלצרית מגיעה ולצדה שולחן קטן שעליו היא נושאת מגש נירוסטה עצום מלא מיני מזטים מעולים, שכוללים המון דגים ופירות ים, וגם מוס חצילים, לבנה ושאר דברים שכיף ונעים לנגב עם פוקצ‘ה חמה. אתם בוחרים מה יעלה על שולחנכם. אם לא הגעתם מורעבים, גם שלושה-ארבעה מזטים, ללא עיקריות, בליווי מרגריטות לימון נהדרות הם ארוחה מושלמת לימים סגריריים. תמיד כיף לחזור.
מאנטה ריי, חוף עלמה ביץ,‘ תל אביב, טל‘ 03-5174773

מסעדת הדגים בעין גב קיימת כבר 60 שנה ומאכילה מקומיים בדגי הכנרת ששוחים במימיה המתוקים (או במה שנותר ממנה.( במרפסת הדק הענקית תזכו לדגום פורל, אמנון וסלמון עשויים על גריל פחמים, וגם הילדים יוכלו ליהנות מארוחות ילדים המבוססות על דגים. לפני הארוחה אפשר לבוא לתצוגת הדיג במזח של הדייג הוותיק מנחם לב (רצוי לברר מראש מתי מתקיים האירוע, בעיקר בשבתות ובחגים.(
הוא יספר לכם כי בכנרת גדלים כ27- מיני דגים, מתוכם 19 מינים מקוריים ושמונה מינים שהובאו לגידול או נמלטו מבריכות דגים, ותוכלו לראות פרישת רשתות דיג, איסוף דגים והוצאתם מהסירות. יש גם פעילות בתיאום מראש, שבה יוצאים חמישה אנשים בסירת דייגים לשיט אמיתי בכנרת. אבל גם אם לא זכיתם בתצוגת הדיג, או אם דגים ברשתות מוציאים לכם את התיאבון, בשקיעה אפשר לצפות כאן בדייגים החוזרים מהדיג, מרוקנים את השלל של אותו יום ואוספים את הרשתות. מרחוק זה נראה יותר פסטורלי.
מסעדת הדגים בעין גב, טל‘ 04-6658136

אידי ישראלוביץ‘ היה לשף סלב עוד לפני עידן תוכניות הבישול הטלוויזיונית ושגב משה. מי שמגיע לאידי באשדוד בא בגלל האוכל הטעים, אבל גם בגלל ההזדמנות להציץ ולפגוש את אידי, בעל הבלורית הלבנה, שמכיר לקוחות בשמם ויודע לפנק אותם במנה שהם אוהבים. אידי גדל באשדוד ונשם את הים מגיל צעיר. אחר כך עבד גם כצוללן בנמל אשקלון. החלום היה להצליח דווקא בבית, באשדוד, ואחרי כמה סיבובים בכל רבעיה של העיר, המסעדה משגשגת ברחוב הבושם כבר יותר מ20- שנה.
קירות המסעדה מלאים באוסף של חפצים עתיקים שנלקחו מאוניות ישנות שהים פלט לחוף, או כאלה שמביאים עימם לקוחות קבועים שחוזרים מחו“ל כמזכרת לאידי. התפריט מורכב מדגים ומפירות ים טעימים, ויש בו להיטים כמו "קלמרי לינט“ - קלמרי מצופים אטריות קדאיף; או "סלט דודו“ - סלט טעים של עגבניות, בצל ולימון קצוצים.
אידי, הבושם ,6 אשדוד, טל‘ 08-8524313

בן עזרא הדייג היא מסעדת דגים שזכתה זה כבר לתואר מיתולוגית והפכה למוסד מפורסם ואהוב בקרב הצפוניים. בני משפחת בן עזרא מנהלים את המסעדה כבר 45 שנה, ויש ביניהם דייגים אמיתיים שיוצאים עם לילה למסע דיג שמגיע באורו של יום למסעדה. המסעדה כשרה למהדרין, וככזו היא פתוחה בשישי עד שלוש בצהריים ונפתחת שוב בצאת השבת. השירות לבבי ומשפחתי, ורוב הלקוחות הם לקוחות חוזרים. "דג טוב לא צריך אוונטות“ הוא המוטו שהנחיל אבי המשפחה לילדים, ומשם לצלחת, ובאמת רוב הדגים כאן מוגשים מטוגנים ומלווים ברוטב לימוני פשוט וטוב.
בן עזרא הדייג, הרדוף ,87 עתלית, טל‘ 04-9842273

פאגו פאגו היא בירת סמואה האמריקאית, ומתגוררים בה כ4,000- תושבים שמתפרנסים בעיקר מדיג, בעיקר דיג טונה. פאגו פאגו שלנו שוכנת באילת על רפסודה שצפה בין היאכטות המפונפנות, שמגיעות לבטן-גב בעיר הקיט הדרומית. המסעדה
יפה ומיוחדת, והמנות בה מרשימות - הן מוגשות בתוך קונכיות יפהפיות שמשמשות צלחות. נושבת כאן רוח אסייתית במקצת, אבל הדגש הוא בהחלט על פירות הים ולא על אסיה. המולים נהדרים, מרק פירות הים מצוין וגם הקינוחים ראויים לציון. אילת, עיר שסובלת מתדמית נחותה קולינרית, צריכה עוד מקומות כמו פאגו פאגו שישכנעו אותנו לבוא ולשכון בה יותר.
פאגו פאגו, טיילת הולידיי אין, החוף הצפוני, אילת, טל‘ 08-6376660
.......
הכתבה מתוך גיליון נובמבר של גורמה, הנמצא עכשיו בדוכני העיתונים.