אם שותים כן מטיילים: טיול בין יקבים
אם הייתם מזדמנים לאזור צובה בימי קדם, הייתם רואים עשרות יהודים דורכים במרץ על הענבים בגתות שבאזור. הילה ציאון יצאה לטיול בין היקבים של פעם והיקבים של היום, וחזרה עם הניחוחות
הגאווה הארצישראלית של יעל וכן של צביה, המדריכה המתלמדת הצעירה שהצטרפה אלינו, ניכרה כמעט מכל מילה שנאמרה על ידי השתיים, ולא בכדי: צובה הוא קיבוץ שהוקם על ידי חיילים משוחררים יוצאי הפלמ"ח, ומרכז התעסוקה הגדול והעיקרי שלו הוא מפעל ביטחוני לייצור שמשות מוגנות לכלי רכב. ואם זה לא מספיק, צובה מוזכרת בתנ"ך כמקום מגוריו של אחד מלוחמיו של דוד המלך – יגאל בן נתן מצובה. במהלך טיול היין זכינו לראות ממצאים ארכיאולוגיים רבים כמו הגתות, וכן מקוואות, בורות מים ומערות קבורה.
אחרי שלמדנו אודות הגתות העתיקות ועל אופן עשיית היין בדרך הקדומה, הובילה אותנו יעל אל הכרם של צובה. הכרם, שהוקם בשנת 2005 ביוזמת חבר הקיבוץ מוטי צמיר, מכיל 15 זנים של ענבים, ביניהם קברנה, שרדונה, מרלו, פינו נואר, שירז, סוביניון בלאן וסמיון. את הבציר מבצעים חברי הקיבוץ בשעות הבוקר המוקדמות, ויקב הבוטיק של הקיבוץ מייצר בשנה כ-40 אלף בקבוקים. במרכז המבקרים החדש שהוקם לפני כחודש, שהוא למעשה טרסה מקסימה המשקיפה אל נופי ההרים מאחורי היקב עצמו, ניתן ליהנות מטעימות ואפשר לרכוש את בקבוקי היין במחירים שווים לכל נפש (בלמונט לבן, למשל, יעלה לכם 41 שקל ואילו קברנה 2009 יעלה 79 שקל).
מי שמעדיף לוותר על הטיול המקדים, יכול להגיע בימים שישי-שבת למרכז המבקרים, ותמורת 20 שקלים ליהנות מהסבר וטעימות של 4 יינות. אבל לדברי יעל, יש כמה וכמה מסלולים מעניינים בקיבוץ שלא כדאי להפסיד, כמו טיול בשביל הגתות שבו טיילנו אנו, וגם מסלול יין, מסלול מתנ"ך עד תש"ח, מסלול לעין צובה ועוד. טיולים מודרכים קבועים מתקיימים בסוף השבוע (מינימום 7 משתתפים), בדרך כלל בשעה 10:00 בבוקר. מי שמעוניין להצטרף לטיול במועד אחר מוזמן לתאם זאת מראש בטלפון 5347000-02. אחרי הטיול אפשר ליהנות מהבראנץ' של צובה, שכולל ארוחה חלבית מגוונת ועשירה ב-95 שקל.

אחרי הטיול בצובה, נסענו לבקר את יוסי כץ, הבעלים של יקב כץ במסילת ציון, אי שם בדרך לבית שמש. כץ, ביו כימאי לשעבר, שמח לספר לנו כי הוא בעל היקב היחיד בישראל שמייצר יין אדום חצי יבש (off dry) – ולא יבש. בין טעימה לטעימה במקום הקטן יחסית, אך החביב למדי, הוא סיפר לנו על קריירה בת 30 שנה בביוכימיה, וכיצד הגיע מהתחום ההורמונלי – לייצור יין. "זו היתה הכשרה נהדרת לצורך עשיית יין", הוא הסביר. "יין זה כימיה, והיין שלי מדבר בצבע, בריח ובטעם".
היקב של כץ הוא יקב "ירוק", ובין היינות האדומים שלו ניתן למצוא את שער הגיא
"אני חי את היינות, ייצור יין זה כמו אמנות בשבילי", אמר כץ, והוביל אותנו אחר כבוד אל חדר החביות כשהוא מבהיר: "את הכל בניתי לבד". כץ סיפר כי בשנת 2008 הפך היקב לכשר. "לפעמים אני מתקשה למצוא עובדים, אבל מה שחשוב זה שאני עושה מה שאני אוהב", הוא סיכם. ביקור ביקב בתיאום מראש בטלפון 050-2573950.

את ארוחת הערב שלנו החלטנו לאכול ביקב טרה לה פרומסה (מאיטלקית: הארץ המובטחת) שבקיבוץ גת, ממש ליד קרית גת. רק 45 דקות נסיעה מירושלים או מתל אביב, ניצב לו יקב מקסים עם מסעדה רחבת ידיים, שהיתה פעם נגריה מוזנחת. אורית וסנדרו פלגריני – היא יוצאת הודו והוא יוצא איטליה – התאהבו בירושלים והחליטו לעשות את מה שהם הכי אוהבים לעשות: יין. אחרי שהקימו את היקב שלהם ב-1998 במושב שחר, הם נחלו הצלחה והחליטו כעבור 11 שנה לעבור לקיבוץ גת השקט.
"אנחנו עושים את מה שאנחנו אוהבים", הסבירה לנו אורית בעיניים נוצצות והגישה לנו תפריט שכלל אוכל הודי ואיטלקי משולב. "היין שלנו הוא עדין מספיק כדי שיהיה תואם את האוכל שאנחנו מגישים, ובכלל – כל מה שאנחנו מייצרים הוא לטעמנו האישי, ואנחנו מקווים שגם האורחים שלנו יאהבו אותו". מסתבר שאת הטעם של אירית ושל סנדרו הרבה אנשים אוהבים, ולראייה השולחנות שמילאו את המסעדה ב-21:00 בערב בקיבוץ הרחוק.
"היין הוא חלק משמעותי מהעשייה שלנו, וצריך קודם כל להתייחס אליו", הוסיפה אירית, ואחרי לגימה של אמרלד ריזלינג יבש נהדר וזול במיוחד (45 שקל), נאלצנו להסכים. אירית וסנדרו מגישים מנות במחירים זולים יחסית: מנות ראשונות כמו פלפלים בשמן זית ותימין או סלט גזר וג'ינג'ר במחירים הנעים בין 20-35 שקל, ומנות עיקריות כמו עוף בכוסברה או אנטריקוט ממולא ירקות ברוטב יין במחירים הנעים בין 40-80 שקל. גם המחיר של כוס יין במסעדה של אורית וסנדרו מהווה הפתעה נעימה: כוס יין לבן יכולה לעלות 20 שקלים בלבד. כדי ליהנות ממה שיש למקום להציע חשוב לתאם הגעה מראש בטלפון 050-5684775 ואפשר גם לבנות תפריט מראש.

מי שמתכנן ללון באזור וליהנות גם מארוחת בוקר עשירה יכול לבחור במלון C הוטל שבנווה אילן. במלון, שבו 160 חדרים גדולים ומרווחים, ניתן לבחור בחדר עם ג'קוזי, בחדר עם דלת מקשרת, בחדר המותאם לנכים ובחדרים ללא עישון. אנחנו קיבלנו חדר מרווח במיוחד, ולמרות שלא היה לנו זמן לצפות בה – שמחנו גם לגלות פלזמה עם ערוצים של yes. במלון מתארחים לא רק שדרני החדשות של ערוץ 2, אלא גם טיילים המגיעים להכיר את האזור ואף מתקיימים בו כנסים ואירועים. אפשר אפילו להשאיל אופניים ולצאת לסיור באזור, המשקיף על הנוף היפהפה של הרי יהודה.
מי שמעדיף לשמור את חוויית בית המלון לנופש באילת, למשל, ומעוניין ללון דווקא בבית הארחה, יכול להגיע למושב יד השמונה, הממוקם רק דקות ספורות מנווה אילן. למושב סיפור מרתק: הוא נוסד ב-1917 על ידי קבוצת מתנדבים מפינלנד, שעלו לארץ כדי לעזור לעם ישראל לבנות את המולדת – על בסיס האמונה שלהם בתנ"ך. בשנות ה-70 הצטרפו למושב ישראלים יהודים, שהמשותף להם ולמייסדים הוא האמונה בתנ"ך – וגם בברית החדשה. דניאל, פקיד הקבלה של בית ההארחה שקיבל אותנו בחמימות ובחיוך רחב, סיפר לנו כיצד הגיע למושב אחרי חיפושים ארוכים – וכיצד מצא דווקא שם את מקומו.
חוץ מבית ההארחה הנעים בנוי העץ, אפשר לבקר גם בגן התנ"כי שהוקם לפני 9 שנים בשיתוף אגודת בית שלום בשוויץ ורשות העתיקות. יאיר, מנהל בית ההארחה, ערך לנו סיור בגן והציג את המבנים והמתקנים החקלאיים ששוחזרו מתקופת המקרא ואשר הדגימו את הטכנולוגיה העתיקה של פעם. בין מקווה לבית בד, הבחנו בכרמי ענבים וזיתים, עצי תאנה, שקד, רימון ותמר. בנוסף, ביקרנו בשחזור של בית הכנסת הגלילי – לפי ממצא ארכיאולוגי מהמאה ה-5 לספירה. יאיר שמח לבשר לנו שבחלק המערבי של הגן הקסום הזה עובדים במרץ על שחזור בתי בוץ מתקופת בית ראשון ובית שני.
לינה בבית ההארחה של מושב יד השמונה יכולה לכלול ארוחת בוקר, אבל אם אתם מתכוונים ללון במקום ביום חמישי בלילה, מומלץ לכם להצטרף יום למחרת לאירוע ה"קונצריים" של יד השמונה – קונצרט ולאחריו בראנץ'. תמורת 170 שקלים תוכלו ליהנות מהופעות של אמנים כגון הלהקה היוונית "פרח אדום" (ב-4 בדצמבר) או החמישייה הווקאלית כרמל א-קפלה (ב-18 בדצמבר). מי שרוצה להאזין רק לקונצרט ייפרד מ-80 שקלים. הכניסה לקונצרט בתיאום מראש עם העוזרת המקסימה של יאיר אפרת בטלפון 02-5942000.
