בית היולדות של הגנו

בכל שנה, במהלך חודשיים בלבד, מתרחשות בטנזניה כחצי מיליון המלטות של עגלי הפר האפריקאי - הגנו. עד עונת הנדידה מספרם כבר מגיע למיליון וחצי. מרגש אתכם לצפות בלידה? קבלו 8,000 כאלה מדי יום

רחלי בן דוד | 17/11/2009 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
שמורות הטבע הצפוניות בטנזניה, המשתרעות בין פסגות הרי געש ואגמים חבויים, הן מהמרתקות, המופלאות והיפות בעולם. אחת המפורסמות מביניהן, היא שמורת הסרנגטי, שנוצרה כתוצאה מהתפרצות הרי הגעש באזור. משמעות השם סרנגטי היא  "מישורים אינסופיים" בשפת המסאים. ואכן, סרגנטי חובקת 14,763 קמ"ר של סוואנה אפריקאית פראית ובה מישורי עשב משובצים בעצי שיטה, המספקים עשב ומזון לריכוז הגדול ביותר בעולם של יונקים כמו זברות, גנו ואנטילופות.

בלב שמורת הסרנגטי מתרחש מדי שנה "הפנינג" ענק של הטבע. אלפי המלטות מתרחשות באופן מרוכז במשך חודש עד שלושה חודשים. תופעה זו נסקרת מדי שנה על ידי מטיילים סקרנים רבים המגיעים לצפות בה. חברת אקו טיולי שטח, המתמחה בטיולים ליעדים אקזוטיים, מוציאה טיול לאזור עבור אותם מטיילים חובבי טבע המוכנים לנסוע רחוק כדי לצפות בבעלי החיים בבית גידולם הטבעי ב"זמן אמת".

המטיילים המגיעים לשמורת הטבע בעונה זו, זוכים לחוויות מרגשות בשידור חי: השמורה הופכת בחודשים ינואר-מרץ למעין "בית יולדות" ענק לנקבות הגנו. עם סיומה של עונת הגשמים הקצרה (דצמבר-ינואר), כאשר העשב מצוי בשפע, ממליטות הנקבות את עגליהן. כ- 8000 המלטות מדי בוקר, אורך כל המלטה בין 5 ל-7 דקות בלבד. תוך דקות ספורות מרגע יציאתו לעולם, יכול עגל הגנו לעמוד לבדו על רגליו . במידה שקיימת סכנה מיידית לחייו, עשויה נקבת הגנו לעכב את יציאתו או את יציאת ראשו עד שתחלוף הסכנה.
צילום: גלעד פלש
מתרבים במהירות. עדרי גנו בטנזניה צילום: גלעד פלש
אסטרטגיית ההיצמדות

הסיבה שנקבות הגנו מזדרזות להמליט דווקא בחודש או חודשיים מתוך כלל החודשים בשנה ולא פורסות את עונת ההמלטות על פני עונת הגשמים הארוכה יותר בין מרץ למאי היא, שאצל מרבית היונקים הגדולים, מטורפים ועד אוכלי עשב, הגור שזה עתה נולד עובר שלב של שכיבה ורביצה בעשב  בזמן שאמו מגנה עליו. כאשר רגליו מתחזקות דיין על מנת לברוח מטורפים  הוא מצטרף אל אמו ונס על נפשו עם הופעת כל התקפה פוטנציאלית.
 

הגנו הצעיר אינו מסוגל לנוס מהר מספיק.
הגנו הצעיר אינו מסוגל לנוס מהר מספיק. יח''צ

במקרה של הגנו, האם אינה מסוגלת להגן על צאצאה מפני יותר מטורף אחד, והצאצא אינו מסוגל לנוס מספיק מהר מפני טורפים נפוצים כגון צבועים, זאבים טלואים וצ'יטות.

ההישרדות של עגל הגנו מותנית באסטרטגיית ההיצמדות שלו לאמו  ככל שהוא מצליח לעקוב אחר אמו ו"ללכת לאיבוד" טוב יותר בתוך העדר הגדול, סיכוייו לשרוד עולים. תוך חודשיים בלבד מצליחים צאצאי הגנו לעבור את השלב הפגיע
בחייהם, ולשרוד במספרים עצומים את שאר חודשי השנה.

על "אסטרטגיה" זו "חשבו" אך ורק הגנו, ומספרם העצום בשמורת הסרנגטי בעונת ההמלטות מעיד על הצלחתה בתהליך הברירה הטבעית. אסטרטגיית היצמדות אל האמא מתיישבת היטב עם מנהגם של עדרי הגנו להיות בתנועה תמידית ולנדוד, מתאימה לנטיית עדרי הגנו להתקבץ יחדיו, וקשורה להעדפתם הגסטרונומית של הגנואים לעשב נמוך, בו קשה להסתתר.

הכותבת היא ביולוגית, טיילת, ותרפיסטית בעזרת בעלי חיים, ומשמשת כמדריכה בחברת אקו טיולי שטח המוציאה טיול לטנזניה בעונת ההמלטות בחודש פברואר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''טנזניה''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים