ללכת אחריו: טיול בדרך בה לחם יצחק רבין
דרך בורמה, אחד המסלולים היפים בארצנו, היא אולי הדרך הכי מתאימה להנציח את ראש הממשלה, שלחם בה בצעירותו. הזמנה לטיול היסטורי בין מה שהיה פעם קווי אויב
דרך בורמה היא אחד המסלולים היפים בארצנו. היא מתחילה ליד היישוב בקוע, בכביש ,3 ומסתיימת במזרח - ליד היישוב בית מאיר. ב־1948 עקפה הדרך הזאת את מוצבי הלגיון הירדני בלטרון. הירדנים שצלפו על הרכבים שעברו, הקשו על שיירות האספקה שעלו לבירה. סיירי הפלמ"ח מצאו דרך עוקפת.
את שמה קיבלה הדרך מ"דרך בורמה," שנפרצה במזרח הרחוק במלחמת העולם השנייה: דרכה העבירו בנות הברית אספקה לכוחותיהם. אצלנו היא כמובן קצרה בהרבה. כיום היא נגישה כמעט לכל אורכה לכלי רכב רכים. אנשי קק"ל שילטו אותה בהסברים שמציעים את סיפורן של היחידות שהשתתפו במעקפים, והציבו לאורך השביל מפות מפורטות.

התחלנו בדילוג, והעברנו את נקודת ההתחלה מזרחה, לחניון הראל, על מרפסת אבן נאה מול הנוף ומול תבליט גדול שמתאר את הדרך ואת הנקודות החשובות לאורכה. בחניון נמצא גם מבנה ששימש בזמנו את בתי הספר שהקימו האנגלים לתושבי הכפר בית ג'יז ומגדל קק"ל לשומר היערות. מכאן אפשר להמשיך לנקודות השונות:
עין סוסין
מעיין ששימש בעבר את אנשי כפר בית סוסין, ושוקם בעזרת קק"ל. כאן נפגשו בלילה שבין 29 ו־30 במאי 1948 שני הג'יפים הראשונים של חטיבת הראל, שיצאו זה לקראת זה כדי לבדוק את עבירותה של הדרך למעבר רכב. כאן מתחיל סיפורה של הדרך. במקום: בית השאיבה, קו שילוח צינורות המים להעברת מים לירושלים, שלטי הסבר ועץ אקליפטוס ענק עתיק.
מעלה התאנים
כקילומטר מזרחה, עצי תאנה משני צדי המעלה. בעבר הייתה הדרך משובשת ודרשה עבודה קשה שכללה העברת ציוד ממשאית למשאית בעזרת ג'יפים, בהמות ומתנדבים. את האספקה היו מעמיסים בצדו השני של המעלה על משאיות שהגיעו מירושלים.
הסרפנטינות
קטע זה זכה לסימון שביל אדום, ומוטב לעשותו ברגל - ניתן לנסוע מסביב עם רכב פרטי ולאסוף את המטיילים בקצה המעלה. כאן מקשים הסיבובים על המשאיות היורדות. לצד הדרך ניתן לראות את פסי הברזל שנועדו להקל על הרכבים ולמנוע את שקיעתם. בקצה המורד ישנם שלט וצינור עבה לציון המקום שבו עבר קו השילוח - קו המים לירושלים.
עין חילה
מעיין קטן הנובע בצד הדרך, מקום מצוין לפיקניק ולמשחקים עם הילדים. כאן נפגשה דרך בורמה עם דרך האיילות - נתיב שעקף את לטרון לפני שהסיירים מצאו את דרך בורמה.
עין מסילה
מעיין שמימיו נובעים בצד אחד של השביל, ובצדו השני בריכה קטנה מדופנת באבנים. מול המעיין חניון נופש פעיל המאובזר בשולחנות פיקניק, ברזי מים ומתקני משחק לילדים.

לדרך בורמה מגיעים, ברכב רך, כך: נוסעים מזרחה על כביש מס' 44 מצומת נחשון. כחצי ק"מ אחרי הפנייה לכפר אוריה, פונים צפונה לדרך סלולה המטפסת עד מצפה הראל.
המשך הדרך קשה לרכב פרטי, אבל אפשר לטייל ברגל, באופניים, או ברכבי שטח, אל משלט 16 ו־.21בלילה שבין 9 ו־10 במאי 1948 נכבשה הגבעה על יד לוחמי פלמ"ח הראל. משלט 16 סייע למשלט 21 להדוף את כוחות הערבים. חיים גורי כתב בשירו "באב אל וואד:" "כביש אספלט שחור, סלעים ורכסים / ערב אט יורד, רוח ים נושבת / אור כוכב ראשון מעבר בית מחסיר."
מי שברשותו רכב שטח ורוצה להגיע ישר למשלטים יכול לנסוע על כביש מס' 1 מזרחה, ולפנות ימינה בצומת שורש לכיוון דרום. נוסעים כ־3.5 ק"מ, עד לשלט: "דרך בורמה שלוחת שיירות." פונים שמאלה לשביל, אפשר להשאיר את הרכב בחניה, ולהיצמד לסימון שביל ישראל הירוק שיוביל אתכם למשלט 16 ואחריו ל־.21 אפשר גם להמשיך עם הרכב, לחצות את כביש 48 ולהמשיך בדרך בורמה.