הו, הסלע האדום

לפני עידן השלום עם ירדן, הסתננו הרפתקנים ישראלים מעבר לגבול כדי לצפות באחד מפלאי תבל - העיר פטרה. מהו סוד קסמם של המבנים החצובים באבן החול הצבעונית? שבוע ירדן מתחיל

מעוז דור | 18/10/2009 10:58 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
"מעבר להרים ולמדבר, אומרות האגדות ישנו מקום, שאיש ממנו חי עוד לא חזר, והוא נקרא הסלע האדום". מילות שיר זה היו הפעם הראשונה בה נתקלתי במושג הסלע האדום. אמנם לא גדלתי בשנות ה-50 בהם הסתננו הרפתקנים וצנחנים בודדים אל מעבר לגבול הירדני במסע מסוכן אל ואדי מוסא, אך סיפורי הרפתקאות תמיד שבו את ליבי, ובודאי הסיפורים על מקום נפלא כמו פטרה, עיר עתיקה החבויה בין ואדיות צרים מוגנת על ידי המדבר.

ב-1994 נחתם הסכם שלום עם ירדן, ובפעם האשונה ניתנה הזדמנות לכלל האוכלוסיה לבקר בירדן ולהגיע בדרכים חוקיות, ברכב ואף באוטובוס, אל ואדי מוסא, עיירה ששאבה את שמה מהואדי היורד לצידה והמשמשת נקודת היציאה אל העיר הנבטית האבודה.

הטיול אל פטרה מתחיל מוקדם בבוקר, ואף רצוי כמה שיותר מוקדם. כיאה לאחד מפלאי תבל, פטרה היא אבן שואבת למטיילים מכל העולם ההולכים בשבילי התיירים של הגן הלאומי ומעלים ענני אבק לאוויר, ועל כן כדאי להגיע כמה שיותר מוקדם על מנת לטייל בנחת ולצפות באתרים השונים ללא מסנן האבק כתוספת.

לאחר הירידה דרך שער הגן הלאומי מוביל השביל לצידו של ואדי אשר מצדדיו ניתן להיכנס למערות בהן נמצאות עדויות לגומחות קבורה. כניסה לאחת מהמערות תמחיש בקלות את הבדלי הטמפרטורה וכיצד מגינה המערה מהשמש היוקדת בחוץ. בהמשך ניתן לראות את קבר האובליסקים, מבנה בן שתי קומות החצוב בסלע. בכניסה אל הקומה השניה נחצבו 4 אובליסקים ובחדר, כ-6 מטרים רוחבו, נמצאו מספר כוכי קבורה וכתובת יוונית המכריזה כי זהו מקום הקבורה של "דבש טהור".

צילום: SXC
רצוי לצאת מוקדם בבוקר, פטרה. צילום: SXC
בקע קדום בגובה 200 מטר

השבילים מובילים בהמשך הואדי עוד כמה מאות מטרים, ומגיעים אל גוש הרים המתנשא לגובה של כ-200 מטרים אותו מבתר ערוץ צר, רוחבו מטרים ספורים בלבד, המכונה- "הסיק". ערוץ הסיק מהווה הכניסה היחידה אל פטרה מכיוון מזרח. משאר הכיוונים חסומה העיר בידי מצוקי סלע והרים.

ההליכה בסיק היא אחת החוויות המרגשות בפטרה, שוו בנפשכם כי אתם אותם הרפתקנים צעירים שהסתתנו מעבר לגבול הירדני בשנות החמישים, כי אתם אינדיאנה ג'ונס בחיפוש אחר הגביע הקדוש, או כי אתם נבאטים החוזרים ממסע לאורך דרך הבשמים במאות הראשונות לפני הספירה,

כמהים לשוב אל חיק המשפחה ואל עיר המלכות המוקפת סלע אדום.

הסיק הוא בקע קדום באורך של כ-1,200 מטרים שקירותיו מתנשאים לגבהים של 200-300 מטרים ורוחבו מטרים ספורים בלבד. בהליכה לאורכו ניתן לראות במקומות מסויימים כי קירותיו הם העתקים שאילו קרבנו אותם האחד לשני הם היו משלימים זה את זה. 

תוך כדי הליכה בערוץ הסיק המוצל ממצוקי אבן החול הנובית האדמדמה, ניתן לראות שרידים לריצוף הרומי, אמת מים שנחצבה בקירות המצוק והובילה מים אל תוך העיר וגומחות שנחצבו בסלע בהם הונחו פסליו של דושרא, האל הנבטי הקדום.

צילום: SXC
מבנים חצובים בסלע. צילום: SXC
סימני הקליעים בסלע

תוך כדי ההתקדמות בערוץ הסיק, שנראה כאילו אינו נגמר, נפתח הערוץ באחת ואל מול ההלך מופיע לפתע אחד המחזות המרשימים ביותר של פטרה, "חזנת אל פירעון", מבנה חצוב בסלע האדום בגובה של 40 מטרים וכניסתו המפוארת אשר גולפו בה עמודים פסלים ועיטורים שונים.

חזנת אל פרעון, כלומר אוצרו של פרעה, או בקיצור "החזנה", הוא אחד האתרים המפורסמים ביותר בעולם, ולא בכדי. המבנה שתוארך למחצית השניה של המאה הראשונה לפני הספירה, הוא אחד המבנים העתיקים באתר וסמל לארכיטקטורה הנבטית.

אגדות רבות נשזרו סביב הקיר המפורסם, אחת מהם מספרת כי ברדוף פרעה אחר בני ישראל, עיקב אותו משקלם הרב של אוצרותיו והוא החביא אותם בכד על אחד המדפים הגבוהים בתוך המבנה האדום. במבט חוקר ניתן לראות את סימני הקליעים שנורו מרוביהם של שודדי העתיקות בחפשם אחר אוצרו האבוד של פרעה, שחשבו שנמצא בכד המונח באחד הכרכובים העליונים בקומה הראשונה. לא ברור מי בנה את החזנה ולשם איזו מטרה אך הופעתו הפתאומית ביציאה מהסיק, ההוד של גילופי הסלע וככל הנראה הסיפורים והאגדות שנרקמו סביבו זיכו אותו בתואר אחד משבעת פלאי תבל החדשים.

ערוץ הסיק ממשיך צפונה ובמרחק לא רב מהחזנה ניצבים שרידיו של תיאטרון רומי שנשתמר להפליא. התאטרון שנחצב בסלע יכול היה לאכלס קהל של 8,000 אנשים והוא נבנה ככל הנראה בימי מלוכתו של המלך הנבאטי חרתת (המאה הרביעית לפנה"ס).

צילום: SXC
אגדות בנות אלפי שנים. צילום: SXC
אבני חול בשלל צבעים

סביבת התאטרון מלאה במערות שנחצבו בסלע ושימשו כמגורים בזמני קדם. שבילים המובילים במעלה השלוחות הסוגרות את ערוץ הסיק מובילים אל מערות נוספות שכאלו אלא שהעליה התלולה מרחיקה מעט את זרם התיירים וניתן לראות את השכבות הצבעוניות של אבן החול הנובית יוצרים דוגמאות מרהיבות בשלל צבעים: אדום, סגול, לבן, צהוב ועוד.

המשך הליכה בואדי מובילה דרך אינספור פנינות היסטוריות וארכיאולוגיות עד לקבר הקורינתי וקבר הארמון. חזיתו של הקבר הקורינתי מזכירה את חזיתו של החזנה אולם הערוץ רחב יותר בחלק זה ועל כן תהליכי הבליה הטבעיים של מזג האוויר לא הותירו אותו שלם כמו החזנה. בצידו של הקבר הקורינתי נמצא קבר הארמון, שוב קבר אדיר מימדים שגולף מתוך הסלע האדום. מבנה הארמון הוא מבנה מרשים בן שלוש קומות אולם גם אליו לא שפר המזל ותהליכי הבליה הותירו לנו רק לדמיין כמה מפואר היה המבנה בעבר.

ניתן להעביר יום טיול מלא בפטרה אך אין זה מספיק זמן כדי לראות ולהעריך את כל אתרי העיר הנבאטית האבודה, לכך דרושים מספר ימים. אולם גם ביום טיול בודד ניתן לתפוס את עיקרי העיר ואת האתרים המרשימים שבה: את החזנה, את התיאטרון הרומי, מערות המגורים, מבני הקבורה, המזבחות, הכנסיה הביזנטית ועוד.

בניגוד להרפתקני העבר אשר הסתננו אל ירדן ונתקלו בקשיים ובסכנות, היום ניתן להגיע לפטרה בשלווה ובנחת ולמשך השהות בה לדמיין את החיים אשר התנהלו בה בעבר להתרשם מסגנון הבניה הייחודי, וגם להתרגש, כי אחרי הכל אתה נמצא מרחק של כמה שעות נסיעה ממדינת ישראל. קרבה זו מאפשרת לאוהבי פטרה לחזור ולבקר באחד מפלאי תבל שוב ושוב.

- הכותב הוא מדריך טיולים בחברת "עולם אחר", המוציאה טיולים לנוסע העצמאי בירדן.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עולם אחר

צילום:

חברת תיירות בינלאומית המתמחה בהפקת טיולי איכות גיאוגרפיים בקבוצות קטנות, תפירה אישית של מסלולים לנוסע העצמאי והרכבת חבילות נופש אקסקלוסיביות ליעדים אקזוטיים ברחבי העולם.

לכל הכתבות של עולם אחר

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים