10 מיתוסים על צום
צום של 24 שעות מרזה? אסור לשתות קולה בארוחה מפסקת? מותר לקנח בקפה? ועד כמה גדולה צריכה להיות הארוחה האחרונה? דיאטנית ונטורופתית מפריכות 10 מיתוסים שקשורים ליום הכי קשה בשנה

צילום: גטי אימג'ס
1. הצום הקצר הוא הזדמנות טובה להשיג מנוחה אופטימלית לגוף
נכון
נכון, אך לא מדויק. הצום מאפשר מנוחה בעיקר למערכת העיכול שלנו, שעסוקה רוב הזמן בפירוק, בספיגה ובסילוק פסולת. מצד אחד, המזון שאנו אוכלים חיוני לחיים, מצד שני הוא יוצר רעלים. זו הזדמנות טובה לאפשר לכבד ולכליות לסלק פסולת ולעבוד ביתר יעילות. הצום הוא הזדמנות להתחיל מהלך בריאותי, לשבור הרגלים ישנים ולהגביר את המודעות שלנו לעצמנו.
2. בצום של יום אין מה לפחד מאובדן מינרלים או ויטמינים
נכון
אם צמים לזמן קצר אין בעיה: יש לנו מנגנונים ביוכימיים אפקטיביים, המאפשרים להסתגל להימנעות אכילה תקופה מסוימת. בצום רפואי ממושך (20-40 יום), שאינו מאפשר לאכול מזון אך מאפשר לשתות מים, לא מתפתחות מחלות חסר - רמות הוויטמינים והמינרלים נותרות יציבות ביותר במהלך הצום.
3. הצום הוא הזדמנות מעולה להתחיל דיאטת בזק
לא נכון
הארוחות הגדולות לפני הצום ואחריו משלימות את החסך הקלורי של יום הצום. יש לזכור שהיכולת של הגוף לנצל את המזון של ארוחות גדולות נמוכה, ולכן שריפת הקלוריות מהן נמוכה יותר והירידה במשקל אינה אמיתית.
4. צום של 24 שעות מרזה!
לא נכון
רבים חושבים שהצום הוא הזדמנות נפלאה להיפטר משומנים עודפים. האמת קצת שונה: הגוף לא מפרק שומן בצום של 24 שעות. מה שמתפרק הוא הגלוקוז והמאגרים שלו בגוף (גליקוגן). במשך יממה אחת הגוף לא מפרק הרבה שומן, וגם המעט שהתפרק ניתן לשיקום די מהיר. גם אם הייתם ממשיכים לצום יומיים, הגוף עדיין לא היה מפרק רקמת שומן, אלא מפרק חומצות אמינו (חלבונים) לגלוקוז בשביל אנרגיה. רק מהיום השלישי של הצום הגוף "מבין" שהוא צריך לחסוך בחלבונים ועובר לפירוק של רקמת שומן. יש אנשים שצמים בקביעות אחת לשבוע (במשך יום שלם) כדרך לירידה במשקל. חשוב להבין שאין זו דרך יעילה, מאחר שהיא משנה את המטבוליזם של הגוף באופן שמקשה את הירידה במשקל. כמו כן רוב האנשים מפצים על המחסור של הצום בהעלאת הצריכה הקלורית שלהם לאחר הצום.
5. הצום מסייע לניקוי הגוף מרעלים
נכון ולא נכון
בשנים האחרונות הצום הוא חלק מטרנד בריאותי שסוחף ישראלים רבים. טרנד זה מבוסס על האמונה השנויה במחלוקת שצום יעיל לניקוי הגוף מרעלים. צום יכול להיות בריאותי אם נעשה באופן מבוקר ומפוקח - עם הכנה תזונתית מקדימה, עם טיפולי גוף ובעיקר עם שינוי תפיסתי כי מדובר בתהליך ארוך טווח. צום יום כיפור הוא צום דתי שמטרתו סיגוף הגוף והנפש. היעדר שתייה במשך צום דתי גורם לחוסר נוזלים בגוף. רעלים המשתחררים לזרם הדם בלי שיפונו מהגוף על ידי הכליות גורמים להרגשה רעה, לפירוק החלבון מהשריר, לחולשה ולהצטברות רעלנים.
6. הארוחה המפסקת צריכה להיות גדולה כדי לאגור מזון ליממה
לא נכון
בארוחה המפסקת מומלץ לאכול ארוחה רגילה, אך בדגש על פחמימות מורכבות, כמו לחם, אורז ופסטה, שתורמות לתחושת שובע ושומרות על רמות סוכר מאוזנות במשך הצום. כדאי להוסיף מזונות בעלי תכולת שומן, כמו אבוקדו, טחינה ושמן זית, מתוך כוונה להאט את קצב התרוקנות הקיבה וכדי ליצור תחושת מלאות במשך זמן רב יותר. כמו כן יש להמעיט באכילת חלבונים כמו בשרים וביצים. בעת פירוק החלבונים בגוף נוצרים חומרי פסולת שמופרשים בשתן, וכך הגוף מאבד נוזלים ללא צורך.
7. לפני הצום לא לאכול מתובל, מטוגן או מלוח
נכון
מומלץ להימנע ממאכלים מטוגנים, מלוחים ומתובלים, העלולים לגרום לצרבת ולאי נוחות ויוצרים תחושת צימאון.
8. לא לשתות קולה וקפה לפני הצום
נכון
לשתייה לפני הצום חשיבות גדולה לשמירת המינרלים והנוזלים (כדאי לשתות 8–10 כוסות מים ביום שלפני הצום), אבל מומלץ להפחית בשתיית קפה, תה וקולה בשעות שלפני תחילת הצום, מאחר שאלה מכילים חומרים
משתנים הגורמים ליציאה מוגברת של נוזלים מהגוף. למי מכם המכורים לקפה, כדאי להפחית בשתיית קפאין בימים שלפני הצום. הדבר יצמצם גם את כאבי הראש במהלך הצום, בעקבות ההתנזרות הזמנית משתיית הקפה.
9. כדאי לאכול את הארוחה סמוך ככל שאפשר לזמן הצום
לא נכון
תחושת השובע מגיעה כ-20 דקות מרגע תחילת הארוחה, לכן לא רצוי להתחיל את הארוחה המפסקת סמוך מדי לצום, אלא לאכול בנחת ולקחת זמן כדי להספיק ליהנות מהמזון ולהרגיש את תחושת השובע. אכילה מהירה סמוך לצום יוצרת כבדות, לחץ בקיבה ועייפות בסיום הארוחה.
10. בסיום הצום צריך לאכול הרבה כדי להשלים את החסר
לא נכון
חשוב להבחין בצאת הצום בין הרעב הפיזי ובין הצורך בפיצוי נפשי, ולדעת שלפעמים חוסר בנוזלים יוצר תחושה מתעתעת של רעב. לכן יש לשתות עם צאת הצום ולנשנש לחם עם ריבה או עוגייה יבשה, ולאחר כחצי שעה לאכול ארוחה מלאה יותר.
תודות לסימונה שטוק, דיאטנית קלינית, ולקרן וולקומיר, נטורופתית, מרצה במכללות לרפואה משלימה ומנהלת אתר טבע-לי לתזונה טבעית.