ארוחה חמה: ארוחות השבת של בית השנטי

כבר 25 שנה נערכות בבית השנטי בתל אביב ארוחות שישי לילדים שנפלטו מכול מסגרת אפשרית. על בסיס הסעודות הללו נולד ספר הבישול החדש "לא על האוכל לבדו". את המתכונים תרמו שפים שהתנדבו במקום וההכנסות מוקדשות לנוער במצוקה

שי מקובר | 3/9/2009 8:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מבשלים עם אביב משה
מבשלים עם אביב משה צילום: יוסי אלוני

"לא היתה ברירה, היו אנשים להאכיל. אז הייתי הולכת לשוק הכרמל ואוספת סחורה שנזרקה בסוף היום. מהעגבניות הרקובות שאספתי הייתי עושה מטבוחה. לזה מוסיפים קצת אורז ועוף, ויש ארוחה".

כך מתארת מריומה (מרים) בן-יוסף את תחילת המסורת בת 25 השנים של ארוחות יום השישי בבית השנטי, המקום שאליו מגיעים ילדים מכל רחבי הארץ, לאחר שנפלטו מכל מסגרת אחרת.

מאותן ארוחות יום שישי צמח הרצון להעניק לילדים שגרים ברחוב בית חם. מריומה התחילה לבשל והזמינה את הילדים שברחו מהבית ונאלצו להסתובב באזור כיכר דיזנגוף בתל אביב. "הגיעו חבר'ה שלא היה להם לאן ללכת, אז הם נשארו לישון בחצר", היא מספרת.

וכך, אחת לשבוע, בערב שישי, מתכנסים כל באי הבית-ילדים, מתנדבים, וגם מריומה ובן זוגה מיכאל, לארוחה מיוחדת. במרכז החדר הגדול עומד שולחן גדול עם מפה לבנה, עליו מערימים שלל מטעמים שבישלו בני הבית והמתנדבים. מדי פעם מצטרפים להכנת הארוחה שפים שבאים לשמח את הילדים ולהעניק להם חווייה של ארוחת שישי מעט שונה.

אבל בבסיס הארוחות לא עומד האוכל לבדו. "זו לא הארוחה עצמה, אלא האוכל לנשמה", אומרת מריומה, "בלי קבלת שבת לא היה בית השנטי".

" ארוחת השבת נותנת לנו כוח לעבור עוד שבוע, זה מרגש כל פעם מחדש. יש תחושה של חיים, של בית, של משפחה", מסכמת את החוויה יעל, שמצאה מקלט במקום.

כשהם עומדים ומבשלים, מרגישים הילדים כאילו זכו במתנה הכי גדולה שיכלו לקבל-בית. לפני הסעודה, מתקבצים כולם לסכם את השבוע שהיה ולהתכונן לשבוע שיהיה. הילדים מספרים על החוויות שעברו, על העונשים שקיבלו ועל ההצלחות בהן הם יכולים להתפאר. באותו מעמד הם גם שומעים מפיו של מיכאל משל על החיים, מעין מזון רוחני שמתווסף לתפריט.

תחושת הבית מזוקקת לרגעים ספורים בהם כולם עומדים מסביב לשולחן ושרים את זמירות השבת. לארוחה אין גוון דתי, אלא מאחד, וכך גם הילדים הנוצרים והמוסלמים בבית מוצאים בה את מקומם. הצבעים החמים בהם צבועים קירות הבית, וכך גם המולת הילדים וקולות השמחה, לא מסגירים את הרקע הקשה ממנו באו הילדים.
בית במדבר

 

מבשלים עם אביב משה
מבשלים עם אביב משה צילום: יוסי אלוני
אנדריי, בן 18.5, שהתדפק על דלתות בית השנטי לפני שנתיים וחצי, לא באמת מכיר בית אחר. הוא אמנם התגורר עם משפחתו במרכז הארץ, אך מעולם לא קיבל בו אהבה ותמיכה. "הפעם הראשונה שאכלתי ארוחת שבת עם כל המשפחה ועשיתי קידוש, הייתה כשהגעתי לכאן", הוא מספר בחיוך מבויש.

סיפורו של אנדריי אינו יוצא דופן. 330 אלף בני נוער בסיכון חיים במדינת ישראל. 14,000 מתוכם נמצאים בסכנת חיים מיידית. רק 45 ילדים מתגוררים בבית השנטי באופן קבוע בכל רגע נתון. הרצון לעזור לילדים נוספים הביא את מריומה לפעול להקמת בית נוסף שיסייע לנוער במצוקה בדרום הארץ.

מיזם "שנטי במדבר" החל לרקום עור וגידים בשנת 2002 והחל להיבנות ב-2008 בסמוך לשדה בוקר, בעזרת תרומות של קרן סטקט"א רש"י והקרן לידידות. בנובמבר ייקלטו בכפר 50 ילדים, ובתוך כמה חודשים צפוי מספרם לגדול
פי שניים.

בכפר עתידות להתרחב דרכי הטיפול בילדים ומתוכננת חוות טיפולים באמצעות חקלאות ובעלי חיים. במקום יופעל גם בית הארחה אליו יגיעו מדי שנה תלמידי תיכון, שיקבלו הרצאות וסדנאות נגד שימוש בסמים, אלכוהול ואלימות.

עלותה של הפעלת מרכז מסוג זה נאמדת במיליוני שקלים בשנה. רק 15 אחוז מהתקציב מגיע מהמדינה, והחשש מסגירה בשל מחסור בכסף מרחף באופן תמידי מעל בית השנטי ובקרוב גם מעל שנטי במדבר. כדי לסייע באיסוף התרומות לשנטי במדבר, התגייסו יותר מ-30 שפים, ותרמו את מתכוניהם לספר "לא על האוכל לבדו".

השפים הגיעו לבית השנטי לבשל סעודת שבת לילדים, ועל בסיס הארוחות האלה צמח הספר. חלק מהשפים מכירים את בית השנטי שנים רבות. הם שולחים אוכל מהמסעדות שלהם, מגיעים לבשל ארוחות שבת לילדים ואף מעסיקים את הילדים במטבחים שהם מנהלים.

באה מאהבה

"בפעם הראשונה שהגעתי לשם הופתעתי לטובה", מספר השף אביב משה ממסעדת מסה על המפגש הראשון שלו עם בית השנטי, לפני כחמש שנים. "כמי שחווה שנה בפנימייה, חשבתי שהמקום יהיה יותר מבולגן. אבל מטופח שם, נקי ויפה, ויש משמעת ברורה והמון כבוד בין הילדים".

משה, שגדל בשכונות מצוקה מכיר החיים מהם ניצלו הילדים. בשנים האחרונות הוא מסייע לבית השנטי בארוחות שהוא ושותפיו מכינים,והחיבור שלו לבית השנטי נעשה בעיקר דרך מריומה. "היא מדהימה ועושה הכל באהבה עצומה. מריומה הצליחה להפוך את המקום הזה למקדש. צריך עצבים וסבלנות בשביל מפעל חיים כזה".

בעיני משה, אחד הדברים החשובים בבית השנטי הוא הניתוק של בני הנוער מהסביבה ומהעבר הקשה: "הם לא שופטים אותם. רק נותנים להם בית חם וחברה". מאז שפתח את מסעדת מסה מקפיד משה על סיוע לעמותות שונות, לא רק לבית השנטי. "צריך לאסוף אנשים מהנקודה החשוכה ולהרים אותם למעלה. זה אושר גדול ".

בספר של בית השנטי לא תמצאו מאכלי גורמה או חומרי גלם שצריך ללקט מחנויות בישול יאפיות. גם לא מרכיבים יקרים שמצריכים שבירת תוכנית חיסכון. ירקות פשוטים, דגים קפואים, בשר טחון ועוף הם הבסיס למתכונים הרבים שתרמו השפים, המוכיחים כי כשמבשלים באהבה לא צריך דג שעולה מאות שקלים ושוקולד איכותי במיוחד.

למתכונים בספר מצורפים משלים וסיפורים המהווים חלק בלתי נפרד מסעודות יום השישי בבית השנטי. המתכונים הוכנו וצולמו במטבח של הבית, מטבח גדול רק במעט ממטבח של בית סטנדרטי, שלא ברור איך יוצאות ממנו ארוחות המספיקות לילדים כה רבים. "גם כשיש מעט אוכל, לא שמים לב", מסכמת מריומה, "ארוחות יום שישי זה כמו נס פך השמן, כולם בסוף יוצאים שבעים, בעיקר בלב".

מבשלים עם אביב משה
מבשלים עם אביב משה צילום: יוסי אלוני

עוף ממולא של מריומה

החומרים ל-10 מנות:
2 עופות שלמים
שמן קנולה לטיגון
2 כפות דבש
2 כפות פפריקה מתוקה
1/2 כוס שמן זית מלח, פלפל שחור

למלית:
1/2 כוסות אורז פרסי
1/4 שמן זית
1 בצל קצוץ
125 גרם בשר בקר טחון
125 גרם בשר כבש טחון
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
100 גרם צנוברים
2 עגבניות, קצוצות דק
בהרט
כמון טחון
זרעי כוסברה טחונים
מלח, פלפל שחור
1 כף פטרוזיליה יבשה
פפריקה מתוקה
1 כף דבש

ההכנה:
העוף:
1. שמים את העוף בסיר, מכיסים במים ומביאים לרתיחה, מבשלים ברתיחה 20 דקות ומסננים.
2. מעבירים את העוף למחבת חמה עם שמן קנולה ומטגנים עד השחמה, מכל הצדדים. מעבירים לקערה.

הזיגוג:
3. מערבבים בקערה נפרדת את כל מרכיבי הזיגוג ויוצקים על העוף שבקערה.
4.  מורחים את העוף היטב מכל הצדדים.

המלית:
5. מבשלים את האורז במים עד שהוא מבושל למחצה. מסננים. מטגנים את הבצל במחבת עם שמן הזית עד הזהבה.

6. מוסיפים את הבשר ומטגנים תוך ערבוב עד שהוא משנה צבעו. מוסיפים את שאר המרכיבים ומערבבים היטב.

7. מוסיפים את האורז המבושל למחצה ומערבבים.
8. מחממים את התנור לטמפרטורה של 160 מעלות.

9. ממלאים את העוף במלית ומניחים בתבנית. את המלית הנותרת מניחים על התבנית סביב העוף.
10. מכסים ברדיד אלומיניום , מכניסים את התבנית לתנור ואופים כשעתיים.

11. לקראת גמר הצלייה, מעלים את טמפרטורת התנור ל-250 מעלות, מסירים את רדיד האלומיניום ומניחים לעוף להשחים.

סלט חצילים יווני של אביב משה, "מסה"

החומרים ל-10 מנות:
3 חצילים בקליפתם, חתוכים לרוחבם לפרוסות בעובי 1 ס"מ
מלח
שמן זית לטיגון
3 בצלים סגולים, קלופים, חצויים ופרוסים דק
3 פלפלים אדומים, קלויים, קלופים וחתוכים לרצועות
5 מלפפונים חמוצים, חתוכים לרצועות דקות
1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
מיץ לימון
שמן זית
מלח

ההכנה:
1. מפזרים על פרוסות החצילים מעט מלח גס ומניחים במסננת למשך 3 שעות להגרת הנוזלים.

2. יוצקים כמות נדיבה משמן הזית לסיר טיגון עמוק ומחממים. מנערים את החצילים מהמלח ומטגנים עד הזהבה, מוציאים מהשמן ומניחים על נייר מטבח לספיגת עודפי שמן.

3. מסדרים את החצילים על צלחת ההגשה. מערבבים בקערה את הבצלים, הפלפלים הקלויים, המלפפונים החמוצים והפטרוזיליה, מתבלים במיץ הלימון, שמן הזית והמלח ומניחים על החצילים.

תבשיל דג טוסקני של אבי ביטון, "אדורה"

השף אבי ביטון - אדורה
השף אבי ביטון - אדורה צילום: יחסי ציבור
 
החומרים ל-10 מנות:
2.5 ק"ג דגי נסיכת הנילוס מהקפאה לאחר הפשרה משקל הדגים 2 ק"ג

למשרה:
2 ליטר מים
מיץ מ-2.5 לימונים

לקימוח הדג:
 כ-2 כוסות קמח
2 כפיות שטוחות מלח

לתבשיל:
כ-3/4 כוס שמן זית, לטיגון
5 בצלים בינוניים, קצוצים
1 ראש שום מופרד לשיניים קלופות וכתושות
2 כפות גדושות פפריקה מתוקה
20 עגבניות, חתוכות לקוביות בגודל 1 ס"מ
מלח, פלפל שחור
תבלין אורגנו מיובש
1 בקבוק יין לבן חבש
כ-3 כוסות מים

להגשה:
250 גרם זיתים שחורים, מומלץ מזן תאסוס, מגולענים
2 צרורות עלי בזיליקום טריים

ההכנה:
המשרה:
משרים את הדגים הקפואים במי לימון. מניחים על מסננת להגרת המים, ומייבשים בעדינות בעזרת נייר מטבח.

הקימוח:
מקמחים קלות את נתחי הדג ומטגנים במחבת עם שמן הזית עד הזהבה. מוצאים ומניחים בצד.

התבשיל:
מטגנים את הבצל והשום בסיר רחב עד הזהבה. מוסיפים את הפפריקה, הרסק, העגבניות, מלח, פלפל וארגנו ומבשלים 5 דקות. מוסיפים את היין הלבן ומבשלים 5 דקות נוספות עד לאידוי האלכוהול של היין.

מוסיפים את הדגים, מכסים במים עד שלושת רבעי גובה הדג ומבשלים כ-15 דקות, עד שהדג מתבשל והרוטב מסמיך מעט. לפני ההגשה, מוסיפים את הזיתים והבזיליקום.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים