חו"ל עם ילדים, חלום או חלום בלהות?

30 דברים חשובים שכדאי להביא בחשבון לפני שרוכשים כרטיסי טיסה לכל המשפחה. מתיאום הציפיות לפני, דרך האריזה, הטיסה וההתמודדות עם השעמום והעצבים שכרוכים בשהות של 24 שעות ביחד. גזרו ושמרו

הורים
סיגל קפלן | 26/7/2009 11:50 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
 צילום: sxc

"אוף, עוד פעם דיסני?". את המשפט ההזוי הזה שמעתי משני ילדי כבר ביום השלישי לשהותנו באורלנדו, עיר הפארקים, פלורידה. "אז מה אתם רוצים לעשות?", שאלתי בעודי אוחזת בכרטיסי הכניסה המשפחתיים המזכים אותי בחמישה ימים חלומיים, שרכשתי תמורת משכון הבית. "נישאר פה", אמרו השניים, בוהים בערוץ ניקלודיון האמריקאי.

"מה? לא רוצים רכבת הרים? לפגוש את מיקי מאוס? לראות את הטירה של סינדרלה?". לא היו לי כוונות להמיר את מטילי הזהב במסך 50 אינץ' (הכל בגדול שם), אני אנצל את זכויותי עד הסנט האחרון - "אם נשארים אז אין טלוויזיה".

"אבל אנחנו לא רוצים! מה את לא מבינה?", זעק הסנדוויץ' בפרץ רגשות קורע לב. "כמה פעמים כבר אפשר ללכת לדיסני הזה? אנחנו עייפים, עייפים, את שומעת? אנחנו רוצים יום אחד של חופש. כל הזמן אנחנו עושים מה שאתם רוצים, עולים על הבניין הזה, הולכים לפארק הזה, הולכים לחנות הזאת, עכשיו אנחנו רוצים להישאר פה".

הנאום חוצב הלהבות של הקטן היה משכנע ובאופן מתסכל גם מוצדק, דבר שגרם לי להציע תוכנית חלופית, אלא שהפעם הבאתי בחשבון את הקליינטים הקטנים.
לכידות משפחתית

במחקר שנעשה בסקנדינביה בנושא חופשות משפחתיות, מספרת יעל רם, דוקטורנטית בבי"ס לניהול באוניברסיטת בן גוריון בנגב שכותבת דוקטורט על אותו נושא ממש, מצאו שהרגעים הכי מהנים של הסקנדיבים בטיולים משפחתיים הם כאשר בני המשפחה לא מעצבנים זה את זה. אצלנו הישראלים, לעומת זאת, יש חשיבות עליונה ללכידות המשפחתית, אומרת רם.

אז נכון שאנחנו בנקודת פתיחה הרבה יותר מעודדת, אבל עם זאת היא מדגישה שמשפחה היא לא דגם אחיד. "לכל משפחה יש הרכב אחר וצביון שונה. יש כאלה שרוצים לנסוע כדי לנוח ויש כאלה שמאוד חשוב להם שלילדים יישאר זיכרון משמעותי של הביחד המשפחתי".

מאחר שפנטזיה לחוד ומציאות לחוד, פנינו גם לרונית אניץ, מרפאה בעיסוק ממכון "אפשרויות", ולאורנה עוזיאל, מטפלת זוגית ומשפחתית ועובדת סוציאלית, שמסבירות איך משפחה צריכה לבחור את הטיול שמתאים לה כך שכל בני המשפחה ייהנו ממנו.

תיאום ציפיות

כדי להתאכזב פחות וליהנות יותר, כדאי לעשות הכנה מנטלית לטיול בחו"ל, שתקל גם על תהליך קבלת ההחלטות.

1. גיל - חשבו אם גיל הילדים מתאים לנסיעה משפחתית לחו"ל. לדברי רם, הגיל האידיאלי לנסיעה כזו הוא בין שש ל-13. כשנוסעים עם פעוטות, הקושי העיקרי הוא לתפעל אותם, בעיקר לנוכח צרכים הנתונים בסד של לוח זמנים לא גמיש. כשנוסעים עם מתבגרים, לעומת זאת, הקושי אומנם אינו פיזי, אבל הם זקוקים לחברים בני גילם, ועלולים להשתעמם בקלות.

2. סגנון - אם החלטתם לנסוע, קחו דף ועט וציינו את הפרטים הבאים: מספר הילדים, גילם, משך הנסיעה, גובה התקציב שעומד לרשותכם, מצב הניידות (מגבלות בריאותיות כלשהן), אם אתם רגילים לטייל ובאיזה סגנון אתם מעדיפים את הטיולים שלכם (טיולי שטח, טיולים רגליים - קצרים או ארוכים), טיולים ממונעים, לינה כפרית או בתי מלון). כמו כן ציינו מהי מטרת הנסיעה (גיבוש משפחתי, נופש, ביקור משפחתי).

3. מדד ההנאה - בדקו עם עצמכם ממה אתם כמשפחה הכי נהנים. האם אתם נהנים זה מחברתו של זה או שאתם משפחה שבה הילדים לא מסתדרים כלל? במקרה כזה, כדאי לשקול טיול מאורגן או "קלאב", שמצמצם את החיכוך האינטנסיבי ביניהם. אחרי הכל, בחיי היומיום אנחנו לא רגילים לשהות יחד 24 שעות ביממה, וטיול כזה יכול להציב אתגר לא פשוט.

4. שיתוף - פעמים רבות, כשאנחנו נוסעים לחופשה משפחתית, אנחנו מצפים משום מה שהדינמיקה והאינטראקציה בין בני המשפחה יהיו שונות מהותית ממה שקורה בבית. היינו רוצים שהילדים יעריכו, ירצו ללמוד, יביעו עניין וסקרנות. אבל זה לא מה שקורה בפועל, ואז אנו חשים אכזבה.

עוד חשוב להבין שנסיעה לחו"ל יכולה להיות חוויה משמעותית עבור ילדים, אבל אי אפשר לצפות שהם יזכרו אותה לאחר מכן, במיוחד כשמדובר בילדים קטנים.

כשמדובר בילדים גדולים יותר, כדאי לשתף אותם בהתלבטויות לפני הנסיעה, לברר מהן הציפיות שלהם. "התייעצות ראשונית שכזו היא הזדמנות נפלאה לגרום להם להקשיב זה לזה, לחוש מהו טיבו של תהליך משותף וללמוד על דרך קבלת החלטות בקבוצה", אומרת אניץ.

בחופשה רומנטית
בחופשה רומנטית צילום: sxc

תכנון

1. תחומי עניין - ברגע שהחלטתם לנסוע שבו עם הילדים, שתפו אותם בהחלטה הסופית ואפשרו להם לבחור יחד איתכם את האתרים והפעילויות. הביאו בחשבון את טווח הגילים, והכינו הצעות בילוי מגוונות, המתחשבות בתחומי העניין של כל אחד.

2. עבודת הכנה - עודדו אותם לבדוק את יעדי הנסיעה באמצעות האינטרנט או ספרים. קראו יחד על אודות מקום היעד, ההיסטוריה, התרבות והמנהגים שלו. תנו להם אפילו לבחור כמה אטרקציות שנראות להם מעניינות. הילדים הגדולים יכולים להדפיס, לארגן את המידע ולקרוא כאשר תבקרו בו.

3. תכנון זמן - זכרו שהשותפים לטיול הם ילדים. להבדיל מנסיעות שלכם לבד, ההספק איתם יהיה שונה. בעוד שמטיילים מבוגרים נוטים לבקר במקומות רבים ומסוגלים להכיל חוויות רבות ביום ולגמא מרחקים, ילדים זקוקים להסתגלות לכל חוויה ושינוי, זקוקים להפסקות רבות ומתקשים לעמוד בעומס ואינטנסיביות לאורך זמן.

4. שובר שגרה - הקפידו לגוון את הפעילות. אם תכננתם יומיים רצופים בנוף עירוני, כדאי ביום השלישי להחליף אווירה ולצאת אל מחוץ לעיר. ככלל, טיול בערים גדולות אינו קל עבור ילדים. הוא כרוך בהליכה מרובה ובאינטנסיביות שלא בהכרח מהנה. עניין של מינונים.

5. התמצאות - הכינו מפה המתארת את מסלול הטיול, כדי שהילדים הצעירים יוכלו לצבוע והגדולים יוכלו לנווט באמצעותה, תוך פיתוח יכולת ההתמצאות במרחב והכרת סימני המפה והכביש.

6. כיוון שעון - הקדישו מחשבה לשעות הטיסה. יש המעדיפים טיסת לילה, מתוך מחשבה שהילדים יעבירו את הזמן בשינה. אם אתם נמנים עם אלה שהפנטזיה הזאת מתנפצת להם בכל פעם מחדש, הביאו בחשבון את העובדה שתזדקקו למקום לינה לכשתגיעו ליעד. לפעמים דווקא טיסות יום ליעדים עם שעון מסונכרן לשעון ישראל יפתרו בעיות רבות. מאידך, אם אתם נוחתים באזור זמן הפוך לחלוטין, תכננו את היום הראשון ואף את השני למנוחה, כי קרוב לוודאי שהילדים לא יצליחו לתפקד.

אריזה

1. רשימה - בקשו מכל ילד לכתוב (במידה שהוא כותב) או לצייר (במידה שאינו יודע לכתוב עדיין), את הדברים שהיה רוצה לקחת עמו. זהו תרגיל נפלא לשכלול מיומנויות ההתארגנות וההיערכות מראש. אפשרו לכל ילד להביא חפץ או מספר חפצים מוכרים מהבית (דובי, כרית) שיהיו איתו בעת הצורך.

2. משחקים - ילדים מפגינים התלהבות גדולה ברגע שהם עולים לטיסה, אשר מתחלפת כעבור זמן לא רב בשעמום. יש מטוסים המצוידים במסכים אישיים ומגוון סרטים ומשחקים לבחירה אישית, ועל זה נאמר דיינו. אם לא שפר מזלכם, הכינו מראש משחקים שמתאימים לטיסה עם לוחות מגנטיים וקלפים למיניהם ו/או לחלופין הביאו מהבית את הלפטופ (אם יש לכם) וסרטים אהובים מהבית.

הגדולים יעבירו את הזמן בנחת בעזרתם מגוון הגאדג'טים - אייפוד, גיימבוי ואולי-אולי אפילו ספר. נסו להפתיע אותם ביומן מסע חדש ומפתה - יכול להיות שהם יירתמו למשימה וימלאו את שורותיו.

3. מזוודה אישית - יש משפחות שמציידות כל ילד בתיק אישי, שבו יהיו כל הבגדים והמשחקים שלו. כשמגיעים בערב סחוטים למלון, זה יכול להקל על ההתארגנות.

לא לשכוח לעשות תיאום ציפיות לפני היציאה
לא לשכוח לעשות תיאום ציפיות לפני היציאה צילום: sxc

טיסה

1. שירותים - ילדים זקוקים לתנאים פיזיים נוחים ומוכרים כדי לחוש בנוח. דאגו שיילכו
לשירותים לפני העלייה למטוס, משום שייקח זמן עד הפעם הבאה שיוכלו להשתמש בהם אחרי ההמראה.
 
2. אוכל - מרווחי הזמן בין הארוחות בטיסה גדולים מדי עבור הקטנים, וגם כשהארוחה כבר מוגשת היא לא תמיד עונה על ציפיות בלוטות הטעם שלהם. אל תתעצלו - קחו שתייה, פירות, חטיפים או סנדוויצ'ים מהבית. לגבי שתייה - תורשו להעלות לטיסה רק בקבוקים המכילים פחות מ200- מ"ל, אז כדאי להצטייד בבקבוקים קטנים ואישיים.
 
3. ערסל - טיסה עם תינוק עלולה להיות חוויה מפוקפקת, כדאי להזמין מבעוד מועד מקום ישיבה מתאים עם ערסל (לתינוקות עד 11 ק"ג). הכינו בקבוקי מים בהתאם למשך הטיסה, קחו בחשבון שבמטוס בדרך כלל שותים יותר, ושחל איסור מוחלט לשתות מהמים שבשירותי המטוס. הצטיידו בכמות מתאימה של חיתולים ובגדים להחלפה, וזכרו שבמטוס בדרך כלל קר יותר. החליפו לו חיתול בטרמינל לפני היציאה למטוס - פינת ההחתלה בשירותים של המטוס היא ספורט אתגרי.
 
4. טיולון - בכל חברות התעופה ניתן להגיע עם עגלת הטיולון עד פתח המטוס ולמסור אותו לאיש צוות שמאחסן אותו. בסוף הטיסה הטיולון יחכה לכם ליד הדלת (בדרך כלל). אל תשכחו לשים עליו תג שם.
 
5. מנשא גב - דרך נפלאה להתנייד בחו"ל. אם אינכם מורגלים בסוג כזה של תחבורה, מומלץ לעשות חזרות בארץ.
 
6. לחץ באוזניים - המראות, ובעיקר נחיתות, גורמות כידוע ללחץ על האוזניים. זהו השלב שבו הקטנים פוצחים בבכי קורע לב. עדיין לא פותח הטריק שיפתור את הבעיה, ועליכם להסתייע בשיטות המוכרות - בקבוק, מוצץ, ציצי, ולגדולים יותר מסטיק או סוכריה על מקל.

אוכל, לינה, נסיעה

1. מסעדות - הפגינו גמישות בנושא האוכל. פעמים רבות קיים פער בין ההעדפות של ההורים לאלו של הילדים. אפשרו להם לבחור לפחות פעם ביום היכן הם רוצים לאכול, כי אם הם יישארו רעבים - כולכם תסבלו. ילדים יבחרו במוכר ובידוע, מן הסתם, ואל תאתגרו את עצמכם בניסיון להקנות להם דווקא כאן ועכשיו אנינות טעם. כדאי לעודד אותם להיחשף לאוכל המקומי, אך כבדו את החלטתם אם יבחרו לסרב. אחרי הכל, "מה נאכל היום?" היא אחת הדילמות המהנות בטיול.
 
2. מנוחה - כל שינוי בשגרה מקשה על תהליך ההירדמות ופוגע ברצף השינה, מה שעלול להוביל לתשישות, מתח ועצבנות של הילדים. אל תתביישו לקחת פסק זמן באמצע היום ולחזור למלון לנוח, הכל יחכה לכם כשתתעוררו. ואל תשכחו לעצור מפעם לפעם בדרך להתרעננות, בעיקר אם אתם עורכים ביקור מפרך במוזיאון - תנו לקטנים להוציא מרץ בגני משחקים ובפארקים.
 
3. בזבוזים - קבלו עצה טובה שעמדה אצלנו במבחן המציאות - במקום להתווכח על כל "אמא תקני לי", הקציבו לכל ילד סכום בהתאם ליכולת הכספית שלכם ולגילו, ואפשרו לו להחליט מה הוא רוצה לקנות. פתאום תגלו שהילדים שלכם עומדים בחנות, מתלבטים, ממירים את המטבע המקומי לסכום השקלי, מחשבים עלויות, עוקבים אחר היתרה ובאופן עצמאי לחלוטין מפעילים שיקול דעת ועורכים סדרי עדיפויות. תענוג.
 
4. לינה - גם אם אתם האנשים הכי ספונטניים בעולם, כשיוצאים לטיול עם ילדים חשוב מאוד להיות מחושבים ומתוכננים. וזה אומר בעיקר להזמין מקומות לינה מראש, כדי לא להגיע למצב שבו בשעה 11 בלילה אתם עדיין מחפשים מלון.
 
5. רכב - בחו"ל המכונית היא הבית שלכם. לכן חשוב מאוד לשכור מכונית נוחה ומרווחת, גם אם מדובר בהוצאה גבוהה קצת יותר. כשיש יותר מספסל קדמי ואחורי, קיימת אפשרות הפרדת כוחות בין הילדים, שמתבקשת לא אחת. אל תשכחו לצייד את הרכב בחטיפים, דיסקים, משחקי דרך, שמיכות - כל אלה יסייעו לכם להעביר את שעות הנסיעה בנחת.

דינמיקה משפחתית

1. לו"ז יומי - כדאי לפתוח את הבוקר (או לעשות זאת בערב שלפני) בשיחה עם הילדים לגבי
התוכניות ליום הקרוב. ילדים חשים רגועים יותר כשהם יודעים למה לצפות.
 
2. גמישות - כל תוכנית היא בסיס לשינויים, ומרגע שתפנימו את הצורך בגמישות - הכל יהיה הרבה יותר נינוח. חשוב אומנם להספיק ולראות, אבל חשוב הרבה יותר לשמור על אווירה נינוחה וחברית. חשוב להבין שהפרת שגרה נחווית באופן שונה על ידי כל אחד מבני המשפחה - יש הרואים בזה הזדמנות ויש כאלה שחווים זאת כחוויה מלחיצה, הדורשת הסתגלות הדרגתית. היו ערים לכך, כבדו את השונות ביניכם והציעו דרכים לסייע. חשוב ששינויים בתוכנית יתקבלו לאחר חשיבה משותפת, תוך ניהול שיחה נעימה ומכובדת. את המיומנויות הללו הילדים יקחו איתם אחר כך לחיים.
 
3. הפרדת כוחות - אל תהססו מדי פעם להתפצל, בעיקר אם מדובר במשפחה שבה שטחי ההתעניינות שונים מאוד זה מזה או מרגע שעולה תחושה של צפיפות ואינטנסיביות יתר. מפגש מחודש לאחר מספר שעות יהיה רגוע ומשמח ביותר. מעבר לזה, יש כאן הזדמנות לזמן איכות של הורה וילד נטו, שהיא חשובה תמיד, וגם בחו"ל.
 
4. שיחת היום - נסו להנהיג הרגל לסכם את חוויות היום. כך תוכלו ללמוד ממה כל אחד מבני המשפחה נהנה יותר או פחות ותוכלו להפיק לקחים ליום הבא. זוהי דרך לטובה להתנסות בדיאלוג מקרב, תוך פתיחות ומתן משוב המכבד את הצרכים של כולם.
 
5. חוקים ברורים - הגדירו כללי התנהגות ברורים: אסור להתרחק, לרוץ לכביש, לצרוח, להיפרד במקומות הומי אדם וכו'. הגבילו גם את עצמכם - אל תתקשרו כל רגע לעבודה או לחברים, והיו נוכחים כל כולכם בחוויה המשפחתית.
 
6. דוגמה אישית - גם מחוץ לגבולות הארץ אנו משמשים מודל לחיקוי, וזו ההזדמנות לטפח את הדור הבא של התייר הישראלי. כשם שאתם תנהגו - ינהגו גם הילדים, וכשמדובר בטיול ממושך, עיניהם נישאות אליכם במשך 24 שעות ברציפות. הם ילמדו איך לדבר, איך לתפקד בשעת לחץ, איך להתמצא. נצלו את החוויה היקרה הזו כהזדמנות נפלאה להקנות להם מניסיונכם האישי ומה"אני מאמין" ההורי שלכם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בעולם''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים