הזמן הצהוב: כל מה שאפשר לעשות עם אננס
קניית אננס בשוק גורמת לכולנו לפנטז על התפנקות בחוף הים בתאילנד. אם אתם קצת יותר מציאותיים, הנה כל מה שאתם באמת צריכים לדעת כדי ליהנות ממנו גם על הכורסה בבית
היום האננס אמנם גדל גם אצלנו, אך בשל היותו פרי אקזוטי, תנאי גידולו קשים ויקרים. אבל למרות מחירו הגבוה (30–40 שקל, האננס הטרי מגיע גם לשווקים ולא רק לחנויות היוקרה. הוא מכיל ויטמינים ונוגדי חמצון, ובמטבח האסייתי הוא נוהג להשתלב במאכלי עוף ובקר, להם הוא מעניק טעם חמוץ מתוק.

צילום: SXC
איך בוחרים אננס טרי?
1) לפני הבשלתו האננס ירוק. הוא מבשיל בהדרגה ומשנה את צבעו לצהוב או כתום, תלוי בזן. יש לבחור פרי בעל צבע אחיד - אם חלקו התחתון ירוק, לא לקנות.
2) הקליפה שלו חייבת להיות מתוחה ומבריקה. שימו לב שחלקו העליון של הפרי נרקב יותר מהר.
3) אננס שנקטף ירוק נהנה מחיי מדף ארוכים יחסית: אם קניתם אננס ירוק, השאירו אותו בבית מחוץ למקרר עד שיבשיל ויקבל צבע כתום. ככל שהוא כתום יותר, כך הוא מתוק יותר בטעמו.
4) כשכתר העלים מתייבש, סימן שהוא בשל מיד ויאבד את טעמו.
5) אננס שלם שנשמר במקרר מאבד את המתיקות ואת הארומה שלו, למרות שמראהו היפה עדיין - מבלבל.
מה עושים עם אננס?
הצעה 1: פרסו את האננס לעיגולים, וצקו עליהם תוכן של פסיפלורה. במקום פסיפלורה, אפשר להוסיף נענע קצוצה.
הצעה 2: האננס משדרג כל סלט, גם סלט חסות וגם סלט פירות.
הצעה 3: חותכים את הפרי לשניים לאורכו, מפרידים את הבשר מהקליפה בסכין על ידי סיבובה סביב הפרי (כמו הפרדת עוגה מתבנית) וחורצים פרוסות ברוחב
של 1 ס"מ (אפשר להשאיר רצועות או לחתוך גם לאורך וכך נוצרות קוביות). נועצים קיסמים. את האננס המרוקן אפשר למלא בסלט פירות.
הצעה 4: פונדו - משפדים קוביות על שיפודי עץ קטנים (שיפודי יקיטורי) ומגישים עם מטבל שוקולד חם משמנת מתוקה ושוקולד מריר מומס.
הצעה 5: שיפודי חלומי ואננס - משפדים קוביות אננס וקוביות גבינת חלומי, משחימים בגריל ומזליפים מעל מעט תערובת של שמן זית וחומץ בלסמי.
הצעה 6: האננס הוא מרכך בשר מעולה. משרים נתחים קשים (כמו כתף) לשלוש-ארבע שעות, וכך מקצרים את זמן הבישול. האננס מוסיף טעם מתקתק מעודן.
הצעה 7: מתכון קליל של שייק אננס צונן (לכוס ענקית): מכניסים לבלנדר 2 פלחי אננס, 1/2 פלח מלון, 1/2 1 שוטים של וודקה או רום, 20 קוביות קרח ו-4 כפות סוכר נוזלי.
מה עוד כדאי לדעת?
קילוף אננס מצריך זמן רב. לאחר הקילוף חובה להוציא את כל ה"קוצים" השחורים כי הם אינם מתעכלים בקיבה. בתאילנד רואים בדוכנים פרי שלם מקולף בשיטת הספירלה וכך מוציאים את העוקצים השחורים.

צילום: SXC
להורים: אין לתת אננס לילדים מתחת לגיל 3. בעיקר יש להקפיד שתינוקות לא יטעמו ממנו. הסיבה: אננס מרכך בשר בשל חומציותו (אגב, גם פפאיה). הלשון של התינוק רכה, והפרי חורץ אותה וגורם לפצעים וכאבים.
הטיפים באדיבות יריב מלילי (שחי שנים רבות בתאילנד) ממסעדת "הבית התאילנדי", רוני מ"הירקנייה של רוני" ממשק לוי שבמושב תלמי יחיאל וגיל גבע, מבעלי חברת מזרח ומערב, המשווקת שימורי אננס של חברת דל מונטה, ותודה גם ליואל אפשטיין מארצות הברית.