כבר לא אכזב: נחל עיון זורם כל השנה

ברשות הטבע והגנים מצאו דרך להשאיר את נחל עיון בצפון זורם כל השנה: צינור דק באורך 10 ק"מ מעביר מים מנחל דן ומעלה אותם צפונה בעזרת משאבה עד למפלי התחנה והתנור המפורסמים. כך הפך עיון מנחל אכזב לנחל איתן שזורם גם בקיץ

עדי חשמונאי | 24/6/2009 9:10 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מי שיגיע לנחל עיון שבאיזור מטולה יתפלא לראות שלראשונה זה עשרות שנים - בקיץ הזה זורמים בו מים והם אפילו נופלים בכח במפליו המפורסמים "התחנה" והתנור". זאת, על אף שהחורף האחרון היה שחון למדי.

איך זה קרה? צינור שאורכו קרוב לעשרה קילומטרים ביצע בנחל החייאה והפך אותו מנחל אכזב לנחל איתן שמימיו זורמים כל השנה. היוזמה היא של רשות הטבע והגנים, שמעבירה מים מנחל הדן הזורם במרחק קילומטרים אחדים מאפיק עיון, סמוך לקיבוץ דפנה. הרשות מזרימה את המים לכיוון קיבוץ הגושרים ומשם לכיוון צפון-מערב סמוך למעיין ברוך ולכיוון מטולה, עד למפל התחנה.

קיץ 2008: המפל בנחל עיון יבש
צילום: רמזי בדרן
צילום: רמזי בדרן

בגלל הפרשי הגבהים, נעשה בחלק מהדרך שימוש במשאבה כדי לאפשר למים לטפס מעלה עד לקצה הצפוני. המים שיורדים במפל התחנה זורמים במורד הנחל אל מפל התנור ובסוף המסלול, דרך החצבני והירדן, הם מגיעים לכינרת כמו כל נחלי הצפון.

לא תמיד היה נחל עיון יבש בקיץ. "עיון הוא נחל איתן שהפך לנחל אכזב", מסביר ניסים קשת, הממונה על אגף הסביבה ברשות הטבע והגנים. "זה קרה משום שהחקלאים הלבנוניים מעברו השני של הגבול שואבים

את המים בעונת הקיץ להשקיית שדותיהם. כתוצאה מכך, צדו הישראלי של הנחל נותר יבש למשך כשמונה חודשים בשנה".

בעבר גרמה שאיבת מי הנחלים בצד הלבנוני למתח בגבול עד כדי סף עימות צבאי. לפני כמה שנים שאבו הלבנונים מים גם מנחל הווזאני, שמזין את נחל שניר הסמוך. ישראל התריעה בפני גורמים בינלאומיים והזהירה מפני הסכנות שבכך, אבל בסופו של דבר החליטה להבליג משום שנגרעו ממנה רק כמויות קטנות יחסית של מים.

קיץ 2009: המפל בנחל עיון זורם

צילום: רמזי בדרן
צילום: רמזי בדרן

ברשות הטבע והגנים חיפשו דרכים להחיות את נחל עיון בתקופת הקיץ, באופן שיאפשר לשחזר את המערכת האקולוגית הטבעית המקורית שבו. "היינו צריכים לשמור על כמה כללים", מוסיף קשת, "כמו לנסות עד כמה שניתן להעתיק את איכות המים הבסיסית של הנחל כדי שהמערכת האקולוגית תישמר".

לדבריו, "במשך מספר שנים בדקנו חלופות מאיפה להביא את המים. בדקנו מי קידוחים, ביצענו בדיקות רבות ובסוף הגענו לשידוך הטוב ביותר - מי נחל הדן. לאחר שפרופ' אביטל גזית ביצע ניטור ביולוגי ונתן את חוות דעתו, התחלנו לבדוק איך אנחנו מבצעים את זה".

צילום: חמד אלמקת
צילום: חמד אלמקת

בצירוף מקרים, לפני כשנה החלה חברת המים חצבני-דן לשאוב מים מנחל הדן לצורך השקיה וייצור חשמל. זה הסתדר עם מה שחיפשו ברשות הטבע והגנים. "הם ביקשו לחבור למפעל המים שלנו ולהזרים מים לנחל עיון", אומר אחיק ברלוי, מנכ"ל חברת המים חצבני-דן. "כל מה שהיה צריך לעשות הוא להוסיף כמה משאבות בודדות".

עכשיו בנחל עיון ובמפליו זורמים מים, אבל בהחלט לא שוצפים וקוצפים. רק חצי מיליון קוב בשנה, מתוך 250 מיליון קוב שזורמים בדן בכל שנה, אבל זו בהחלט החייאה, והסביבה הירוקה שמסביב לנחל מוכיחה שזה עובד. עכשיו מקווים ברשות הטבע והגנים שמצוקת המים לא תגרום ללבנונים להקים עוד בריכות אגירה, שעלולות לייבש נחלים נוספים בצפון, והמטיילים יגיעו בהמוניהם.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''תיירות בארץ''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים