רק שאלה: צרכים של חתולים
וטרינרית הבית, ד"ר סמדר טל, עונה לשאלות הגולשים. והשבוע חתולים שמוותרים על ארגז הצרכים
ד"ר סמדר טל עונה לשתיים: הפרעות במקום מתן הצרכים נפוצות למדי בקרב חתולים. במקרים כאלה עלינו להתאים את עצמנו אליהם כדי למנוע את עשיית הצרכים מחוץ לארגז. במקרים הללו עלינו לטפל בשני נושאים- עלינו לעודד את החתול לתת צרכים בארגז ועלינו להניא אותו ממתן צרכים באדנית. יש כמה דרכים שבהן נוכל לגרום לחתול להעדיף עשיית צרכים בתוך הארגז ולא מחוץ לו:
ארגז גדול יותר- ארגזי חתולים מעוצבים כך שבעלי החתולים יאהבו אותם ולכן הם סגורים וקטנים על פי רוב. ארגז קטן וסגור מגביל את יכולת התנועה של החתול בתוכו. אורך ארגז מומלץ הוא פי 1.5 מאורך גופו של החתול. על פי רוב חתול יעדיף ארגז גדול שאינו מכוסה. ארגזים אלו מאווררים יותר ומאפשרים לחתול לנוע בתוכם בנוחות. כאשר החתול מבוגר או סובל מבעיה אורתופדית או עצבית מומלץ להשתמש בארגז שדפנותיו או פתח הכניסה אליו נמוך.
ארגז נקי יותר - חתולים הם חיות נקיות מאוד וכאשר הם אינם ישנים הם מבלים את רוב זמנם בהתנקות. חתולים מעדיפים לעשות את צרכיהם בארגז נקי עם חול טרי על פני ארגז מלוכלך. מומלץ לכן לנקות את הארגז פעמיים ביום כדי לשמור על נקיונו. ניקיון תכוף חשוב במיוחד כאשר הארגז סגור ואינו מאוורר. כאשר מחליפים את החול בארגז מומלץ לשטוף אותו בסבון ובמים ולייבשו היטב לפני הוספת חול טרי. כאשר משתמשים בחול מתגבש מומלץ לשטוף את הארגז פעם בשבועיים-שלושה, וכאשר משתמשים בחול שאינו מתגבש מומלץ לשטוף פעם בשבוע. כאשר הארגז מתיישן ולא ניתן לסלק ממנו ריחות לא נעימים בשטיפה מומלץ להחליף את הארגז בחדש.
ארגז וחול מועדפים - כמו אנשים, יש לחתולים העדפות. על פי רוב חתולים מעדיפים ארגז פתוח שבו חול מתגבש בגבישים קטנים. עם זאת, לכל חתול תיתכן העדפה אחרת. ניתן להציע לחתול שני ארגזים מסוגים שונים וסוגי חול שונים ולראות באילו הוא מעדיף להשתמש.
סגירת המתחם
בנוסף לבחירת ארגז וחול מתאימים ושמירה על ניקיונם קיימת חשיבות גם למיקום הארגז. יש למקם את הארגז במקום שקט ונוח לחתול. בבית גדול או מרובה חתולים יש למקם ארגזים נוספים במקום אחר בבית. הנוסחה שבדרך כלל עובדת למספר ארגזים היא – ארגז אחד יותר ממספר החתולים בבית.
על מנת למנוע מהחתול לתת צרכים באזור לא רצוי מומלץ על ניקוי מוקפד של האזור שבו היה מתן צרכים לא רצוי; חסימת הגישה לאזורי מתן צרכים לא ראויים והפיכתם ללא אטרקטיביים לחתול; טיפול בבעיות רפואיות במקרים שבהם יש בעיה, שימוש
בתרסיסים פרומונליים- תרסיסים מסוימים יסייעו ביצירת דחייה מאזור מסוים ואחרים יכולים לגרום משיכה לאזורים אחרים.
במצב נורמלי חתול נותן צרכים כשלוש פעמיים ביום, פעם צואה ופעמיים שתן. באופן נורמלי ייכנס החתול לארגז, יחפור בחול וייתן את צרכיו. מתן צרכים בלתי תקין- מבחינת תדירות או מיקום- יכול לנבוע מסיבות רבות כגון: מצוקה, חרדה, בעיה רפואית, אופי, זמינות מזון ומים ועוד. בכל מקרה של הפרעות במתן צרכים מומלץ לקחת את החתול לווטרינר כדי לפסול אפשרות של מחלה או בעיה רפואית כלשהי.
ד"ר סמדר טל הינה ווטרינרית, המנהלת והבעלים של המרכז הרפואי לחיות מחמד ברמת-גן. פרטים נוספים באתר. יש לכם שאלה לד"ר טל? פנו אלינו.