היום: יום הגאווה האוטיסטי הבינ"ל

אוטיסטים בתפקוד גבוה מרחבי העולם מציינים היום את יום הגאווה שלהם, המבקש לקדם קבלתם על ידי החברה ולהביאה לחדול מן הניסיונות "לרפא את האוטיזם". בישראל מצוין היום בפיקניק חגיגי בגני יהושע

חן גרשוני | 18/6/2009 11:47 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
כרזת יום הגאווה האוטיסטי הראשון. ''קבלה, לא ריפוי''
כרזת יום הגאווה האוטיסטי הראשון. ''קבלה, לא ריפוי'' מתוך אתר אס''י


לפני כחמש שנים הקימו גארת' ואיימי נלסון, זוג אוטיסטים נשואים מבריטניה, מערכת פורומים אשר מאפשרת לאוטיסטים מרחבי העולם להתכתב אלה עם אלה באינטרנט. הם קראו למערכת שלהם "אַספִּיז פור פרידום" , כלומר "אַספִּים למען חופש". המונח "אַספִּים" הוא שם חיבה לאנשי תסמונת אספרגר, או לאוטיסטים בתפקוד גבוה.

תוך זמן קצר הפכה מערכת הפורומים לאחת הפופולאריות ביותר בקרב חברי הקהילה האוטיסטית, ומשתתפיה החלו להעלות רעיונות לפעילויות אשר יסייעו לגבש ולקדם את זהותה הייחודית של הקהילה. אחד הרעיונות הללו היה קיום יום גאווה שנתי של הקהילה האוטיסטית, בדומה לימי הגאווה שעורכות קהילות מיעוטים אחרות. הרעיון התקבל באהדה רבה בקרב חברי הקהילה, והוחלט לקיימו מדי שנה ב- 18 ביוני, תאריך יום הולדתו של יוזם הרעיון.

מטרתם העיקרית של אירועי יום הגאווה האוטיסטי היא לקדם את קבלתם של האוטיסטים כמות שהם, תוך כיבוד מאפייניהם הייחודיים, צרכיהם הייחודיים וזהותם הייחודית. בנוסף, משמשים אירועי היום כמחאה נגד הניסיונות "לרפא" את האוטיזם. אירועי יום הגאווה האוטיסטי (Autistic Pride Day) הראשון התקיימו ברחבי העולם ב-18 ביוני 2005, תחת הסיסמא "לא ריפוי, אלא קבלה". בשנים שלאחר מכן התקיימו אירועי היום תחת הססמאות "חגגו את הייחודיות הנוירולוגית שלכם", ו-"האוטיסטים מדברים, הגיע הזמן להקשיב".

חולמים על זהות לגיטימית

אוטיסטים רבים מאמינים שהאוטיזם הוא חלק מהותי ממבנה אישיותם ועל כן פוגעת ההתייחסות אל האוטיזם כאל הפרעה הדורשת ריפוי ברגשותיהם. הם מציינים שגם ההומוסקסואליות סווגה בעבר כהפרעה, והוצאה ממגדיר ההפרעות הפסיכיאטריות האמריקני רק בשנת 1973, בעקבות לחצים מצד פעילי הקהילה. רבים מבין פעילי הקהילה האוטיסטית חולמים על היום בו יוצא גם האוטיזם אל מחוץ למגדיר ההפרעות הפסיכיאטריות, ויתקבל כזהות לגיטימית. 

בישראל, חברי הקהילה האוטיסטית חוגגים את יום הגאווה האוטיסטי החל משנת 2006, תחת השם "חג האוטיסטים הבינלאומי". הסיבה לשם הייחודי נבעה הן מהעובדה שבישראל המונח "גאווה" מזוהה באופן כמעט בלעדי עם קהילת הלהט"ב, והן מכך שרעיון הגאווה האוטיסטית הוא שנוי במחלוקת אפילו בתוך הקהילה האוטיסטית עצמה.

אוטיסטים רבים טוענים שדווקא משום שהאוטיזם הוא חלק כה טבעי ומהותי באישיותם, הם אינם מסוגלים לחוש לגביו גאווה. הם טוענים שגאווה היא משהו שהם חשים לגבי הישגים יוצאי דופן שהתאמצו להשיגם, ולא לגבי האוטיזם, שהוא בסך הכל מצבם

הנוירולוגי המולד. אוטיסטים אלה מעדיפים לחגוג את הכישורים הייחודיים שהאוטיזם מעניק להם, מאשר לחוש גאווה על עצם היותם אוטיסטים. בין הכישורים הייחודיים האופייניים לאוטיסטים נמנים לעתים קרובות כישורים בתחומי המוסיקה, האמנות הפלסטית, המחשבים, המתמטיקה והמדע. 

חברי הקהילה האוטיסטית בישראל יציינו השנה את חג האוטיסטים הבינלאומי באירוע שייערך היום בגני יהושע בתל אביב, החל מהשעה 16:30. האירוע יישא אופי של פיקניק פתוח, במהלכו יציגו אוטיסטים את האופנים בהם תורם האוטיזם לחייהם, את תחומי העניין הייחודיים שלהם ויפריחו בועות סבון. אלה מביניכם הרואים באוטיזם צורה לגיטימית של קיום ותומכים בקיומה של הקהילה האוטיסטית בישראל, מוזמנים להגיע אל האירוע, להביע את תמיכתכם, ולחגוג עם חברי הקהילה.



פרטים נוספים על אירוע חג האוטיסטים הבינלאומי בישראל, 2009, ניתן לקרוא בבלוג של אס"י -­קהילת אנשי הספקטרום האוטיסטי בישראל
 




כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים