פרובנס של הגליל: טיול משכר בעקבות כרמים
הנה בילוי מסוג אחר: דעתני, אינטימי, אנין, שמיועד לזוג או קבוצה של חברים: טיול גלילי מודרך בכרמים פסטורליים ויקבי בוטיק משובחים, ביקור בבתים מעניינים והכי חשוב – הסתופפות בצל חביות היין הצוננות

תוסיפו למקום הזה אפלולית וריח משכר של יין, ותגיעו אל מרתפי חביות היין ביקב. המקום נח בין הרים גבוהים ובקעה נסתרת שזועקת בגוון ירוק של כרמים פורחים, כשהאחרון בולט ביובש הצהוב מסביב.
אם תחברו הכול יחד, תגלו את היקבים והנופים המדהימים של רמות נפתלי. מתחילים את הטיול בחלק העתיק של ראש פינה, מקום שבו אבני דרך זרועות על הכביש ומרעידות את גלגלי המכונית. על קו הנוף ניצב בית אבן של משפחת פרידמן, דור שישי למתיישבי ראש פינה משנת 1876. יוסף פרידמן בנה את המבנה החקלאי בראש הגבעה, צאצאיו יושבים בו עד היום, וחלקו התחתון של המבנה הוסב לתעשיית התיירות המתפתחת.
שבעה חדרי צימר נחבאים בחצר טבולה בצמחייה פרועה. מרפסת נפרסת מול הנופים, ובה פזורים שולחנות שאליהם מוגשים מטעמיה של השפית שירי פרידמן. עמק החולה נפרס במזרח, עטוף בהילה סמיכה של אובך בוקר קיצי.
המכוניות מטפסות בשארית כח מנוען בעלייה התלולה של הרחוב הישן והיפה בראש פינה. שניים יושבים על המרפסת: טל, מבעלי המקום, ואמנון גופר, מדריך טיולים גלילי. שניהם תושבי הגליל שחולמים להעניק לאיזור היפה ערך מוסף של תיירות אחרת, בילוי מסוג אחר: דעתני, אינטימי, אנין, שמיועד לזוג, שני זוגות או קבוצה של חברים שחפצים להכיר גליל אחר.
בצפון הארץ, מסתבר, נולדים יקבי בוטיק מיוחדים. כמה נועזים הם חובבי מקצוע היינות. נועזים ונוטעים כרמים בבקעת קדש ובמורדות הרי נפתלי. חלק מהם בני המקום, ואחרים נודדים מאיזורים מבוססים בארץ לבנות בתי אבן בגליל. הכרמים, היקבים ובתיהם נפתחים בפני מטיילים, כדי שאלה יוכלו להכיר את חייהם של תושבי הגליל החלוצים בתעשיית היין הזעירה של המקום.

המפגש הראשון עם יקבי האיזור הוא דווקא בראש פינה בבר אפלולי. על הקירות סדורים בקבוקי יין של יקבי צפון הארץ, וכאן נמצאת תחנת טעימה ראשונה שבה ניתן להכיר את יינות האיזור ולקבוע את מסלול הטיול בין היקבים והכרמים. מכאן יוצא המטייל לסיור מצויד במפה, כתובת וטלפון. אלה שחפצים בהדרכה מצטרפים למדריך שבקי ברזי היין, והוא מלווה אותם לכרמים, ליקבים ובעיקר לפסיפס האנושי שהוא חלק חשוב בהכנת היין.
הכורמים והייננים צמאים להראות את הכרם ואת צינת חביות היקב, לספר, לשתף וללגום כוסית בלב הכרם. חובבי הפינוקים יכולים לסיים בארוחה טובה באחת המסעדות ובלינה בצימר מפנק. כדי להגיש את מגוון היופי הגלילי, חברו יחד טל ואמנון
"כמות היקבים, הכרמים ומקומות המפגש הולכת וגדלה, אבל אין יד מכוונת אז החלטנו להרים את הכפפה ולהכין מסלול של דרך היין הצפונית, לפי מידותיו של כל אחד באופן אישי", מסביר טל. "הכשרנו מספר מדריכי טיולים גם בהבנת היין, ריכזנו את המקומות ואת הייחוד שלהם וכעת אנחנו מזמינים את המטיילים להגיע על מנת שנתפור עבורם טיול משולב ביין, ביקור בבתים מיוחדים והיכרות עם התושבים והיישובים".
כשהדרורים החצופים נחתו על השולחן כדי ללקט את פירורי הלחם מארוחת הבוקר, קמנו לסיור קצר, טעימה מצפון הארץ הלא מוכר.
איך מגיעים: פינה בראש ראש פינה - הדרכה על מסלולי יין בצפון, בר, מסעדה משובחת וחדרי אירוח: 04-6936582
על מרפסת מוזנחת ליד בריכת המים של רמות נפתלי יש נקודת תצפית מרהיבה על עמק קדש. העמק נקרא על שם תל קדש, מבצר שבט נפתלי, שמוזכר כעיר מקלט ללוויים והוא למעשה בקעה יפהפייה השקועה בין הרים רמים בגליל העליון. אורכה ארבעה קילומטרים, רוחבה כשני קילומטרים והיא מוגדרת בפי החקלאים כאדמה מעולה ופורה ביותר.

הכורמים גילו את הבקעה כמקום גידול מתאים (הטוב בארץ, כך הם אומרים) לגידול גפנים. ואמנם, ברובה של הבקעה שזורים גפנים שמגדלים תושבי מושב רמות נפתלי. מנקודת התצפית ניתן לראות את הבקעה ואת הירוק הרענן של הכרמים שממלא אותה. גם ביום חם על המרפסת הגבוהה מרחפת רוח צוננת שמגיעה מהרי לבנון הגבוהים. ממצאים ארכיאולוגיים, אגב, מגלים שלעמק הפורה יש היסטוריה עתיקה בכל הקשור לגידול כרמים.
איך מגיעים: מכביש 90 עולים בצומת כ"ח, בתחילה בכביש 899 ואחר כך מערבה ודרומה, כביש 866 רמות נפתלי, לנקודת התצפית.
הכרם של יצחק כהן נח בלב עמק קדש, ובו טרה רוסה - אדמת גידול משובחת. יצחק בנה בחצר האחורית מבנה מיוחד ליקב, מרכז מבקרים נאה ומטופח והוא מייצר 50 אלף בקבוקים מדי שנה.
את השכלת היינן רכש בעצמו כאוטודידקט והשתלם בכמה קורסים. היקב שלו הוא הגדול באיזור, והוא תומך ביקבים הצעירים שמתפתחים מסביבו. כאן גם מתכנסים הכורמים והייננים לפני שהם מעבירים את היין לחביות.
החלום המשותף לבעלי היקבים הוא להפוך את עמק קדש הפורה לפרובנס של הגליל. יצחק, חובב יין אמיתי, בטוח ביינות האדומים ובטעמם. אניני החך טוענים שניתן להרגיש בהם את רגבי האדמה, את הפרי ואפילו את היסטוריית היין באיזור.
זני ענבים: קברנה סובניון, מרלו, שיראז מלבק, פטיט ורדו, ברברה וקברה פרנק.
כדאי לתאם לפני הגעה לסיור וטעימות. יקב רמות נפתלי, 04-6940371
עמק החולה נפרס במלוא יופיו, ובקצהו מתנשאים הרי הגולן, כשסבא חרמון משקיף עליכם. רמי נעמן ורעייתו הצרפתייה בטינה עזבו את רמת השרון המדושנת למען בית אבן גלילי שצופה אל הנוף. רמי זנח את תחום הסרטים ועבר להיות חקלאי, כורם, ובטינה המשיכה ליצור ולפסל ביתר מרץ בסטודיו הגלילי.

בית האבן שלהם מוקף בכרם ענבים. אחת מחלקות כרם ענבי היין נמצאת למרגלות הר יחמור. שמורת אלונים עתיקים נושקת לכרם. הכרם מטופח, אפשר לחוש ברגליים את אדמת הטרואר המשובחת, כל ענף וכל עלה מסודר במקומו, ורמי לוקח בגאווה את המטיילים אל הכרם, מספר ומסביר על הבציר, הגידול, וגם על החורף, שבו הגפן ניצבת עירומה מול הקור הצפוני.
בתום הסיור, המטיילים מתיישבים תחת אחד האלונים, ולוגמים מהיין האדום המצונן מיקב נעמן, לצד גבינת עזים וזיתים. חובבי הבנייה יכולים ללמוד כאן על בניית אבן גלילית.
היינות הם: קברנה, בורדו, פטיט בורדו.
יקב נעמן, 04-6944463. להזמנת מסלול יקבים בצפון הארץ: 054-2345689.
טיולים בעקבות יין, כרמים, נופים ובציר, טעימות ביקבים. אמנון גופר: 054-6549191.







נא להמתין לטעינת התגובות
