כבר לא חיננית: המדריך להסרת נקודות חן
אם יש לכם נקודת חן חשודה, תיאלצו להפקיר גופכם לסכין ולהישאר עם צלקת. אבל אם סתם סר חינה של שומה על הגוף, אפשר לעבור טיפול בלייזר. שיטות להעלמה של נקודות שלא במקומן
קשה להבחין בין נקודת חן ובין שומה: לפי ההגדרה, שומה מוגדרת בתור כתם בגווני חום-אדום המופיע על העור עקב הפרשה של מלנין - חומר הגורם לייצור פיגמנטים של צבע. ואילו נקודת החן דומה לשומה, אבל לעיתים בנויה מתאים אחרים.
לאנשים עם נקודות חן רבות מומלץ להיבדק אצל רופא עור לפחות פעם בשנה. באופן כללי, כל נקודת חן שמשנה את הצבע, הגודל או הגובה מעל פני העור, או גורמת לכאב או לדימום, צריכה לעורר חשד ומצדיקה ביקור רופא.
הסרת נקודות חן באמצעות לייזר היא שיטה חדשה יחסית, המתאימה לבעלי נקודות חן לא ממאירות, בעלות צבע כהה ושאינן בולטות מעל פני העור.
הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ונמשך דקות בודדות. המנתח צורב את נקודת החן באמצעות קרן לייזר, ששורפת את פני העור ובכך מעלימה את הנקודה. ההליך כולל בדרך כלל 3 טיפולים, שמעלימים את הנקודה לחלוטין.
במהלך שבוע עד שבועיים לאחר הניתוח עלולה להופיע רגישות ואדמומיות בעור. במקום נקודת החן צפוי להופיע פצע שדורש ניקוי וטיפול. את האזור לא מומלץ לחשוף לשמש, ויש להימנע ממגע עם מי ים או בריכה שעלולים ליצור זיהום. לאחר ההחלמה נשארת בדרך כלל צלקת קטנה במקום. הסיכונים העיקריים הם זיהום או תגובה אלרגית לחומרי ההרדמה.
התערבות כירורגית היא הדרך היחידה שמתאימה לנקודות חן שנחשדות כממאירות, כיוון שהיא מאפשרת לקיחת דגימה מהנקודה על מנת לבצע בדיקת רקמות. היא מתאימה לכל סוגי השומות ונקודות החן, ולכל גיל.
הניתוח נפתח בהרדמה מקומית של האזור. לאחר ההרדמה מסיר המנתח את שכבת העור עליה נמצאת נקודת החן. במקרים בהם ניתן להסיר את העור ללא ניתוח, מגרד המנתח שכבת עור שטוחה יחסית, צורב את המקום כדי להפסיק את הדימום, ואז מחטא וחובש את האזור. כאשר יש צורך בתפרים, מוסרת בדרך כלל שכבת עור עבה יותר באמצעות חיתוך, ולאחר מכן תופר המנתח את שולי הפצע. שני סוגי הניתוחים אורכים כ-20 דקות לכל היותר.
במהלך הימים שלאחר הניתוח האזור עלול לכאוב. יש לשמור על היגיינה וניקיון הפצע על ידי שטיפה ומריחת תכשיר אנטיביוטי. כמו כן, יש להימנע מפעולות שעלולות לזהם את הפצע ומחשיפה ישירה לשמש. במקרים של ניתוח עם תפרים שאינם נמסים בעצמם, הסרת התפרים תתבצע תוך כשבועיים. כעבור כשלושה שבועות האזור אמור להתאושש, ומתקבל המראה הסופי.
כמו בשיטת הלייזר, גם כאן הסיכונים העיקריים הם תגובות אלרגיות או התפתחות זיהומים. הצלקת שנוצרת באזור הניתוח אמורה לדהות במרוצת הזמן.
קיימות שיטות נוספות בהן נעשה שימוש לצורך הסרת נקודות חן, חלקן נדיר יותר וחלקן מעט מיושן. צריבה במחט חשמלית היא גרסה מוקדמת יותר של הצריבה בלייזר. הצריבה במחט חשמלית הנעשית בחום גבוה עלולה להשאיר צלקות קטנות ולכן היא אינה מומלצת לאזורים בולטים, או לנקודות חן שאינן קטנות במיוחד.
קיים טיפול נדיר יחסית, בו משתמש המטפל בגלי רדיו שגורמים להתאדות של המים הנמצאים בתוך נקודת החן. לעיתים משולבת השיטה עם אמצעי אחר להסרת נקודות חן, כמו ניתוח.
צריבה בחנקן נוזלי הוא טיפול נפוץ להסרת יבלות, שלעיתים משמש גם להסרת נקודות חן. בשיטה זו מרסס המטפל על האזור חומר בשם חנקן נוזלי, המקפיא את העור ובכך גורם להסרת נקודת החן. לשיטה זו חסרונות רבים, כמו סיכון גבוה לצלקת וכאבים, והיא אינה מומלצת במיוחד כטיפול להסרת נקודות חן.
המדריך להסרת נקודות חן - באדיבות אתר אסתטיקה