מזרח מול מערב: טיול בסופיה
תרבות מזרחית מול מערבית, מסורת חדשה מול ישנה, היסטוריה מול מודרניזם, קומוניזם מול איחוד אירופי: סופיה, בירת בולגריה והעיר הגבוהה ביותר באירופה, היא עיר יפהפייה של ניגודים

הבירה הבולגרית נחשבת היום לעיר צעירה ומודרנית, חיה ותוססת בלילות ובסופי שבוע ומלאה בבתי קפה, ברים, מועדוני קזינו ומסעדות. העיר עשירה במגוון תרבותי ודתי של מוזיאונים, כנסיות (יש גם בית כנסת יפה ומסגד מרשים), גלריות, פארקים המקושטים באנדרטאות בסגנון סובייטי ואפילו אתר סקי במרחק יריקה מהעיר. מי שמגיע לסופיה יכול להעביר כמה ימים נעימים ואפילו שבוע בסיורים, חוויות וקניות.
לסופיה היסטוריה המתמשכת מאות בשנים, ועמים רבים שישבו בה העשירו את דפי ההיסטוריה שלה בצבעי תרבויות שונות. מיקומה של סופיה היה פופולרי ככל כנראה בקרב העמים הקדומים, שכן נמצאו בה אפילו שרידים ניאולותיים של התיישבות באיזור וממצאים מתקופת הנחושת. את חלקם ניתן למצוא במעברים התת-קרקעיים שתחת בנייני מרכז העיר.
שמה הראשון של סופיה היה סרדיקה, והוא ניתן לה על ידי השבטים התראקים-סרדים שישבו באיזור במאה השביעית לפני הספירה. מאוחר יותר נקראה הבירה הבולגרית טריאדיטסה ושימשה מבצר מחוזק על גבול האימפריה הרומית, וכנקודת מעבר חשובה על הדרך הרומית מהעיר ניסוס (Naisus – היא ניש שבסרביה היום) לקונסטנטינופול שבטורקיה.
השבטים הסלביים שכבשו את האיזור מאוחר יותר קראו לה סרדטס (Sredets). השם המודרני סופיה ניתן לה רק במאה ה-14 על
באופן עקבי השתנתה דמותה של סופיה ממזרחית לאירופית ובחזרה, ושילובים של ארכיטקטורה ותרבות מזרחית ומערבית עדיין נראים בנוף הרחובות של מרכזה. סופיה הייתה ידועה תמיד כעיר עם מזג אוויר נוח ומעיינות חמים סביבה. מעיינות אלה נוצלו לחמאם גדול בימי הטורקים, וכיום הם זורמים במזרקות ובברזיות ציבוריות לרווחת התושבים.
סופיה מלאה נקודות עניין שיכולות למלא שבוע של שוטטויות: בניינים מפוארים בסגנונות ארכיטקטוניים מיוחדים, עתיקים יותר ופחות; כנסיות מרשימות בשלל הופעות מזרח אירופיות; וכמובן המסגד ובית הכנסת של סופיה. גם בשווקים סופיה לא נופלת ולמי שיש הרבה סבלנות יש גם מוזיאונים נפלאים.

◄ אוניברסיטת סופיה על שם Kliment Ohridski: על פינת הרחובות ואסיל לבסקי (Vassil Levski) והצאר אוסבובודיטל (Tsar Osvoboditel) ניצב בניין האוניברסיטה המרשים. המבנה בנוי בסגנון בארוקי מעניין, ובכניסה נמצאים פסלי התורמים והמייסדים – האחים חריסטו ואבלוגי ג'ורג'ייב.
אם אתם כבר שם, היכנסו גם לגנים הבוטנים של האוניברסיטה. אלה גנים קטנים אך שמורים ומטופחים, ויש בהם אוסף מכובד של פאונה, חלקו בחממה וחלקו פרוש בגן, כולל גינת ורדים מטופחת ועצי פרי (הגנים פתוחים בימים שלישי-ראשון 10:00-18:00, כניסה עולה 1 lv).
◄ התיאטרון הלאומי על שם איבאן ואזוב (The Ivan Vazov N tional Theater): זהו בניין ענק המשמש דוגמה נהדרת לארכיטקטורה בארוקית מיוחדת. הבניין נבנה בתחילת המאה ה-20 והוא מעוטר בציורים מהמיתולוגיה.
הוא מציג חזית מרשימה ובה שישה עמודים עם כותרות מהודרות, הנושאים גג משולש אשר מחפה על הכניסה לתיאטרון. מצידי אותו משולש מזדקרים שני מגדלונים ועליהם פסלים של האלה נייק (Nike). בניין זה הוא ביתה של החברה לתיאטרון לאומי ומוצגות בו הצגות תיאטרון בבולגרית. (רחוב Vasil Levski מספר 5 – טלפון: 9874831).
◄ בניין האופרה הלאומית The National Opera House: בניין האופרה הוא אחד הבניינים המרשימים בעיר סופיה, והוא ממוקם בפינת הרחובות: רקובסקי Rakovski ושדרות דונדוקוב (Doundukov). כניסת הבניין מעוטרת בעשרה עמודים ומעליה תקרה מעוטרת המספרת את המאבק של האומה הבולגרית בפשיזם.

שאר הבניין מצופה שיש צבעוני ומעוטר בציורים המראים סצנות מאופרות שונות. אם אתם כבר כאן, תוכלו להיכנס לאחת ההצגות של האופרה הבולגרית. ההצגות מתחילות בדרך כלל בשעה 19:00 בערבי שלישי ושבת (בקיץ ב-21:00).
◄ החמאם המרכזי The Centeral Baths: זהו מבנה מרחצאות טורקי גדול עם קישוטי מוזאיקה ועיטורי כותרות, הוא נמצא ברחבה שמאחורי מסגד בניה באשי (Banya Bashi). החמאם נבנה בשנים 1911-1913.
מי המעיינות החמים ששימשו את המרחצאות בזמנו, מוזרמים עתה למזרקות הכיכר ולאתר הברזיות הגדול מצפון לחמאם. תוכלו לראות שם את כל תושבי סופיה באים למלא בקבוקים וג'ריקנים במים המינרלים החמים והקרים היוצאים ללא הפסקה מהברזים.
◄ בניין הפרלמנט הבולגרי (National Assambly): זהו בניין המוכרז כאנדרטה לאומית, ונמצא גם הוא בשדרות הצאר אובובודיטל, בכיכר הנושאת שם זהה. הבניין נבנה בשלושה שלבים בין השנים 1884-1928. מעל הכניסה הראשית מתנוססת הכתובת – "האחדות מחזקת אותנו".
◄ כנסיית אלכסנדר נבסקי Alexander Nevski Memorial church: זוהי אחת הקתדרלות המרשימות בסופיה, והיא משמשת כסמל לסופיה ולבולגריה בכלל, הכנסייה נבנתה בסגנון ניאו-ביזנטי בין השנים 1882-1912 כאנדרטה ל-200 אלף חיילים רוסים אשר מתו על מזבח עצמאותה של בולגריה בסוף המאה ה-19.

הכנסייה נמצאת בכיכר הנושאת את אותו השם, ובתוכה נמצאת גם הקריפטה על שם אלכסנדר נבסקי ובה תערוכת של איקונים דתיים מ-1000 השנים האחרונות בבולגריה. (כניסה למוזיאון הזה כל יום מ-10:30 ועד 18:30).
◄ כנסיית סיינט נדלייה St. Nedelia Church: הכנסייה היפה הזו יושבת על רחוב ויטושה, אחד הרחובות הראשיים והסואנים בעיר. היא נבנתה בין השנים 1853-1863 מעל שרידי העיר הרומית סרדיקה. אם תרצו לראות חתונה בולגרית או טקס הטבלה – זה המקום.
סופיה אינה עיר מסובכת, אולם בכל זאת כדאי להכיר מראש את אמצעי התחבורה בה. שדה התעופה של סופיה הוא קטן ביותר ונמצא כ-12 קילומטרים דרום מזרחית לעיר הבירה. נסיעה של כ-15 דקות תביא אתכם ממנו אל מרכז העיר סופיה.

אוטובוסים וקרונות חשמליים: סופיה מרושתת היטב בתחבורה ציבורית ידידותית יחסית. האוטובוסים, הקרונות והרכבות מתנהלים בין כמה תחנות ראשיות ובין עירוניות:
◄ התחנה המרכזית (הנמצאת בסמוך לתחנת הרכבת הגדולה).
◄ תחנת האוטובוס ב-Ovcha Kupel. ממנה יוצאים אוטובוסים מערבה ודרום מערבה לסופיה.
◄ Hladilnika - תחנת אוטובוס הנמצאת בדרום מערב העיר וממנה יוצאים גם אוטובוסים לכיוון ויטושה ופרברי סופיה הדרומיים. ניתן למצוא שבתוך העיר עצמה קל מאוד להתנהל עם הקרונות החשמליים – tram.
קווי tram עיקריים:
◄ קו 5 נוסע ממרכז העיר - מוזיאון ההיסטוריה הלאומי דרך רחוב Tsar Boris 3rd Blvd ועד לפרברים הדרום מערביים כשבדרך עובר בתחנת האוטובוסים הבין-עירונית ovcha kupel.
◄ קוים 1 , 7: מתחנת הרכבת דרך מלון שרתון ודרומה בשדרות ויטושה.
◄ קווים 2,12,19 מתחנת הרכבת המרכזית דרך רחוב Graf Ignatiev המפורסם.
◄ קווים 6 ו-9 קווים הנוסעים מתחנת הרכבת דרך הארמון ל-Losenets.
◄ קוים 14 ו-9 מגיעים מהמרכז לתחנת האוטובוס ב- Hladilnika.
קווים עירוניים עיקריים באוטובוס:
◄ קו 84 משדה התעופה לאוניברסיטה של סופיה.
◄ קו 213 ו-313 מתחנת הרכבת המרכזית דרך Tsarigradsko Shousse Blvd לאיזור Mladost.
◄ קו 280 מאוניברסיטת סופיה לאזור Darvenitsa.
בסופיה קיימת גם רכבת תחתית - המטרו, כרגע יש בה רק קו אחד המקשר בין מרכז העיר לפרברים המערביים.
המידע באדיבות אתר למטייל