פורטים על הרגשות: תזמורת המוח
המטאפורה שהפכה למציאות: קונצרט חי של גלי מוח, רגשות וזרם התודעה האנושית, המופק בלי ידיים וללא מיתרי קול אך בעזרת קסדת אלקטרודות, מחשב צלילים, מנצחת רגשית ומנהלת מתחום חקר הביולוגיה

תזמורת המוח צילום מסך מתוך סרט הווידאו של המופע
חבורה יצירתית מאוניברסיטת פומפאו פברה בברצלונה יצרה מופע אור קולי שמנוגן באמצעות תרגום גלי מוח ומצבים רגשיים לצלילים ולמראות: בלי ידיים ובלי מיתרי קול.
תזמורת המוח נתנה את הופעת הבכורה שלה ב-23 באפריל עם סיומו של כנס "מדע מעבר לבדיוני" (Science Beyond Fiction) שהתקיים בפראג. התזמורת, המונהגת בידי מנצח רגיל ומנצחת רגשית, מופעלת על ידי גלי המוח וקצב הלב של הנגנים, ויוצרת מופע שכולל מוזיקה ווידיאו ארט. הם ניגנו יצירה שנקראת Xmotion, שהולחנה על ידי ג'ונטס מנזולי, אך היו אלה ה"נגנים" ששלטו – או אם תרצו, אלתרו – על המראות, הצלילים, הקצב והעוצמה של היצירה.
את התזמורת יצרה קבוצת (SPECS (Synthetic, Perceptive, Emotive and Cognitive Systems
מאוניברסיטת פומפאו פברה בברצלונה. "רק לאחרונה התחלנו להעריך יותר את הקשר ההדוק שבין תודעה, מוח וגוף", אמר לקהל פול ורשור, העומד בראש הפרויקט. "אבל עדיין אנו יכולים לתהות מה התודעה והמוח יהיו מסוגלים לעשות אם יחוברו לעולם באופן ישיר ויעקפו את הגוף".
עוצמת העוררות המוחית

המנצחת הרגשית. צילום מסך מתוך סרט הווידאו של המופע
על פי אתר הפרוייקט, תזמורת המוח "מראה את היכולות היצירתיות הגולמיות של המוח הלא מתווך". היא מחפשת את התשובה לשאלה מהו התוכן היצירתי שאוסף מוחות יכול להפיק, כשהם מחוברים ישירות אל העולם החיצוני, ללא תיווכו של הגוף. חברי תזמורת המוח מנגנים בכלי נגינה וירטואליים דרך ממשק מוח-מחשב. בנוסף אליהם, המנצחת הרגשית משפיעה על היצירה המנוגנת "באמצעות מצבה הרגשי".
מטרתה של קבוצת SPECS להוציא לאור תוכן יצירתי שמצוי ברגשות, חלומות ומצבי הזיה ופסיכוזה, מבלי שהגוף יהיה מעורב בתהליך. במקום להיעזר בגוף האנושי, הם משתמשים באמצעים טכנולוגיים שהופכים את התוכן הרגשי לחומר חזותי ומוזיקלי שאפשר לחלוק עם אחרים. האמצעים הטכנולוגיים, שנמצאים בשימוש בעולם הרפואה והמדע (ובמכונות אמת) - הופכים כאן תחליף ליד המנגנת.
התחושות מתורגמות לשני מדדים – עוצמת העוררות במוח והערכיות הכימית שלה. על העיקרון הזה פועלת תזמורת המוח. לארבעה "נגנים" הותאמו כובעים מחוברים לאלקטרודות שמודדות את הפעילות החשמלית של המוח. בתזמורת, מסבירה
אנה מוּרה, חוקרת בתחום הביולוגיה ומפיקת המופע, יש כינור ראשון וכינור שני - רק שבמקום כינורות מנגנים מוחות.
גרפים של גלי המוח מוקרנים לשני מסכים גדולים שממוקמים מעל התזמורת. הנגנים משגרים צלילים - או משפיעים על התדר שלהם. שניים מהנגנים צופים במסך שנמצא לפניהם ובו הם רואים הבזקים של שורות וטורים עם מספרים. משימתם היא לחפש אות מסוימת. כאשר המשימה מבוצעת, 300 אלפיות השנייה לאחר מכן, אות שנקרא P300 מופיע במערכת ה-EEG שמחוברת לראשיהם. האות גורם להשמעה של צליל או להשמעתו של כלי נגינה מוקלט.
שני נגנים אחרים קיבלו תיבות שבהן ארבע מנורות שמבזיקות בתדרים שונים. אות מוחי נוצר כאשר רשתית העין מגורה בגירוי חזותי בעל תדר מסוים שמפעיל את המוח, וגם האות הזה נקלט במערכת ה-EEG. כאשר הם מקבלים אות מהמנצח, הנגנים מעבירים את תשומת הלב שלהם מתדירות הבזקים אחת לאחרת. אחד מהם משפיע על הווליום והשני משפיע על הצליל.
"המנצחת הרגשית" חובשת משקפי הדמיה תלת ממדיים. היא צופה בתמונות מתוך סדרה שיצר אמן בשם בהדד רזזדה ובאותו זמן נמדדים קצב הלב שלה והמוליכות החשמלית של עורה. כאשר משתנה מצב הרוח של המנצחת, משתנה בהתאם גם החוויה הוויזואלית – התמונות משתנות בהתאמה למצבה הרגשי. "המופע הזה דומה לחוויה הרגשית שלה", אומרת המפיקה מורה.
"מה שאנו רוצים להראות זה השימוש במוח שלנו ללא הגוף. הביטוי הגופני – הוא דבר שממנו צריך להיפטר מדי פעם. אנשים מאמינים שהבנה של מה שאנו מרגישים עוזרת לנו להבין מהי ההכרה. זוהי הטכנולוגיה שצועדת בכיוון הזה. איננו יכולים להסביר את ההכרה באמצעים האלה, אבל אנו לפחות חושפים את פני השטח שלה".