הארץ הגועשת: סיפורה של גואטמלה

על עשרות הרי הגעש העצומים, הג'ונגלים רחבי הידיים וגם התושבים המסורתיים ומסבירי הפנים, גואטמלה היא אחד היעדים האהובים ביותר על תרמילאים במרכז אמריקה. שבוע גואטמלה מתחיל

ציפי בק | 3/5/2009 9:30 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
גואטמלה (Guatemala), אחד היעדים האהובים על תרמילאים במרכז אמריקה, היא המדינה המערבית ביותר במרכז אמריקה. היא גובלת במקסיקו מצפון ומצפון מערב, בבליז - מצפון מזרח ובהונדורס ואל סלבדור - ממזרח. התמהיל: הרי געש רבים וג'ונגלים ירוקים ורחבי ידיים.
תושבים חביבים וחייכניים
תושבים חביבים וחייכניים רויטרס

ברמות הגבוהות הממוקמות במערב המדינה מתנשאים יותר מ-30 הרי געש, המגיעים לגובה של עד 3,800 מטרים ופולטים זוהר אדמדם בלילות האפלים. חוף האוקיינוס השקט הוא מרחב עצום עם חול וולקני, שחור בעיקרו.

מישורי הג'ונגל העצומים במחוז אל פטן (El Petén) משתרעים בפנים הארץ ומתאפיינים בשילוב של מטעי בננה על קרקע עשירה בעצמות דינוזאורים. לא פחות מ-15 מיליון תושבים חיים בגואטמלה וכ-2.5 מיליון מהם גרים בגואטמלה סיטי (Ciudad de Guatemala) הבירה. התושבים חביבים וחייכנים, מקיימים אורח חיים מסורתי ואף לבושים בהתאם.

כפרי הדייגים והחקלאים שצמחו לחופי האוקיינוס השקט כבר בסביבות 2000 לפנה"ס היוו את תחילתה של מורשת בני המאיה העתיקה. בשנת 250 לספירה ניבנו ערי מקדש אדירות באיזור הרמה, ומאוחר יותר עבר מרכז הכובד למישור אל פטן. לאחר האובדן התמוה של תרבות אנשי המאיה, התיישבו גם בני איצה (Itza) באל פטן.
ואז הגיע המהפך

בשנת 1523 הגיעו הספרדים למדינה וכבשו את השטחים של השבטים שנותרו ברמה - צאצאי המאיה. אדמותיהם חולקו לאחוזות גדולות, ובני עמם נוצלו על ידי בעלי האדמות החדשים. גם הגעתם של נזירים דומיניקנים, פרנציסקנים ואוגוסטינים לגואטמלה לא עצרה את הניצול, ויותר מכך -  האימפריאליזם הדתי שהביאו עמם גרם להרס השרידים שעוד נותרו לתרבות המאיה המסתורית.

נוף טיפוסי בגואטמלה
נוף טיפוסי בגואטמלה צילום: רונית ביטון

בשנת 1821 זכתה גואטמלה לעצמאות מספרד. עובדה זו הביאה לשגשוג של התושבים ממוצא ספרדי אולם גרמה לתנאים קשים מאד לצאצאי המאיה. חלקים עצומים של אדמותיהם נגזלו לשם גידולי הטבק וקנה הסוכר, והם הפכו לעבדים. ואם לא די בכך, לאורך השנים אנשי השמאל והימין במפה הפוליטית של המדינה המפולגת לא העלו ולו פעם את אחת את שיפור מעמד בני המאיה.

מי
שהביא את המהפך ביחס לבני המאיה היה חואן חוסה ארבאלו, שהנהיג את המדינה בין השנים 1945-1951. ארבאלו ייסד את הביטוח הלאומי, את מערכת הבריאות ולראשונה גם את המשרד הממשלתי לענייני המאיה. אלא שלא פחות מ-25 ניסיונות הפיכה של הכוחות הצבאיים השמרנים  ערערו את המשטר הליברלי שניסה להנהיג בזמן הקצר בו כיהן כראש המדינה.

יש גם אוכל סיני

שרידי תרבות המאיה והמבנים הספרדיים הקולוניאליים שהגיעו שנים אחרי התפתחות התרבות העתיקה זו הם המאפיינים האדריכליים המרשימים ביותר בגואטמלה. אחד ההיבטים התרבותיים המסקרנים ביותר של תרבות המאיה הוא המגוון האינסופי והאקזוטי של הביגוד המסורתי שלובשים הצאצאים - בעבודת יד.

פריטי הלבוש משמשים תווית זיהוי לשבט
פריטי הלבוש משמשים תווית זיהוי לשבט אי פי

פריטי הלבוש והדוגמאות השונות משמשים לתושבים מעין תווית זיהוי לשבט ולכפר שאליהם משתייכים הלובשים, ונוסף על כך יש להם משמעות דתית ומשמעות מאגית. בהתאם לכך, את הפסטיבלים הדתיים של הילידים מאפיינים המוזיקה והריקודים המסורתיים.

ספרדית היא השפה המדוברת ביותר בגואטמלה, והקתוליות היא הדת העיקרית, אבל גם לאוואנגליסטים ולפנטקוסטים הפרוטסטנטיים יש חסידים רבים. צאצאי המאיה שמרו על היבטים מסוימים של אמונותיהם העתיקות, וכיום האמונות הללו משולבות היטב בדת הקתולית השלטת.

במטבח של תושבי גואטמלה ניתן למצוא אוכל מקסיקני כמו טורטייה וטאקו, ואילו התושבים עצמם נוהגים לאכול בעיקר בשר מטוגן או עשוי בגריל. שעועית ואורז הן תוספות מקובלות לצד הבשר הרב שנאכל, ובאופן מפתיע יש גם מגוון של מסעדות סיניות ברחבי המדינה. וכמובן שתחום המשקאות לא נפקד וניתן למצוא בגואטמלה בירות מקומיות ומשקאות חריפים כגון רום וקצאלטקה.

העונה היבשה

מי שרוצה לכלול את גואטמלה בטיול שלו, מוזמן להגיע אליה בעונה היבשה, בין החודשים נובמבר עד מאי. זוהי העונה הנעימה ביותר לביקור מבחינת האקלים, אך גם הצפופה ביותר - בעיקר בחופשת הקיץ. על כן, למרות שהגשם עלול להגביל את המטייל בביצוע פעילויות שונות במהלך העונה הגשומה, עדיין כדאי לו לתכנן את הטיול לעונה זו.

מדינה מרתקת. ילדה מקומית בגואטמלה
מדינה מרתקת. ילדה מקומית בגואטמלה צילום: רונית ביטון

כדי לבקר במדינה המרתקת הזו ניתן לתפוס טיסות בינלאומיות המגיעות לגואטמלה סיטי ולעיר העתיקה פלורס (Flores). רוב הטיסות למדינה עוברות דרך הערים הגדולות בארה"ב כמו דאלאס, פורט וורת', לוס אנג'לס, יוסטון, מקסיקו סיטי או מיאמי. ניתן להגיע ישירות לגואטמלה עם איר מדריד או איבריה, דרך ספרד, וכדי להיכנס לצפון המדינה בדרך היבשה יש לתפוס רכבת או אוטובוס ממקסיקו ולעבור כברת דרך ארוכה.

אם התכנון הוא לבקר כאן במהלך חופשת הפסחא, כדאי להגיע לקראת הסמאנה סנטה (Semana Santa ) שהוא פסטיבל השבוע הקדוש ומהווה את שיאו של לוח האירועים בגואטמלה. מדובר בפסטיבל הגדול ביותר במדינה, והוא נחגג ברוב הדר, בתהלוכות וחגיגות. פסטיבל נוסף הוא הפסטיבל המסורתי ראבין אחאו (Rabin Ajau) של בני שבט קקצ'י הנערך בין התאריכים 21-26 ביולי.

אחד הדברים שחשוב לדעת בטרם מגיעים לגואטמלה הוא שרמת הפשיעה במדינה היא מהגבוהות ביותר ביבשת. מקרים של שוד מזוין, אונס ורצח הם דבר שכיח כאן, וכל האיזורים בה נחשבים לאיזורי פשיעה. איזורים מסוכנים במיוחד הם מחוז אל פטן, כביש החוף לאורך האוקיינוס השקט, הר הגעש פאיקה ועיר הבירה גואטמלה סיטי. כמו כן, חשוב לזכור שאין להסתובב בדרכים בין עירוניות בשעות הלילה.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים