מסע בזמן: ביקור בטירות של עמק הלואר
טירות עתיקות ומרהיבות ביופיין, יערות עבותים וענקיים ועיירות קטנות וציוריות. טיול בעמק הלואר מאפשר הצצה לחיי החצר של מלכי צרפת ומעניק תחושה של קפיצה אחורה בזמן. שבוע צרפת
- דיסקברי טיול עולמי : טיול בפריז

בשנת 1519 עמדו המלך פרנסואה הראשון וליאונרדו דה וינצ'י ביער סולון מול המבצר העתיק בשאמבור (Chateau de Chambord). במשך שלוש השנים האחרונות לחייו התגורר דה וינצ'י בארמון שבעיר אמבואז (Amboise), קיבל מהמלך פנסיה חודשית והפך למהנדס, ארכיטקט וצייר ראשי. שם למד להכיר את שלוש האהבות הגדולות בחייו של פרנסואה הראשון: פלרטוט עם נשים, ציד ובתים גדולים.

אבירים וסוחרים רבים נאלצו להעביר לידיו במשך השנים בתים, ארמונות וטירות בשל חובות שלא יכלו לשלם, ובמשך השנים צבר לו המלך מוניטין כאחד הגזלנים הגדולים שידעה צרפת. באותה השנה החליט המלך לבנות בעזרת ידידו האיטלקי את בית חלומותיו – ארמון רחב ידיים שימוקם בלב יער עתיר חיות בר, שלא יהיה יפה ממנו ומורכב ממנו בעולם כולו.
בבניית טירת שאמבור השתתפו 1,800
היה זה אחד מעקרונות מסדר הבונים החופשיים: לפני שמתחילים בבניית אתר חדש, קודם יש להקים קפלה ולהכיר תודה ליוחנן הקדוש, סאן ז'אן, פטרון המסדר ופטרונם של הבנאים כולם.
פרנסואה הראשון נפטר בשנת 1547. בנו, הנרי השני, ירש מאביו את כל רכושו, אולם האובססיה של המלך הצעיר, יותר מאשר לבתים ולטירות, הייתה נתונה לאהובתו מילדות. כבר כשהיה בן 12 הכריז על אהבתו לדיאן דה פואטייה (Diane de Poitiers) המבוגרת ממנו ב-20 שנה.

לרוע מזלו, הובילו אותו הנסיבות הפוליטיות לנישואין עם הנסיכה הפלורנטינית קתרין לבית מדיצ'י (Catherine de Medicis). הנרי השני מעולם לא ויתר על אהבת נעוריו, ואף לא ניסה להסתיר זאת. אשתו נאלצה למחול על כבודה ולהתגורר בווילות שונות, בעוד שדיאן קיבלה במתנה את טירת שנונסו (Chateau de Chenonceau), שהתפתחה במהלך המאה ה-16 מטחנת קמח ומעון צנוע לטירה היפה בכל טירות הלואר.
דיאן יזמה את הקמת הגנים המרשימים והוסיפה גשר מעל לחמש קשתות האבן שבנהר שר (Cher), אחד מיובלי עמק הלואר. הטירה מוקפת יערות וצמחייה ירוקה המשתקפים במימי הנהר ומעניקים תחושה של ארמון אגדות רנסאנסי.
מיד לאחר מותו של המלך ניצלה אשתו החוקית את המצב וגירשה את הפילגש. האחרונה עברה לטירת שאמון (Chaumont), אחת הטירות הקטנות בעמק הלואר, ובכל זאת אחת האטרקטיביות שביניהן. היא נאלצה להתנחם במיקום הגבוה יחסית של הטירה ובנוף היפה סביבה.
בדומה לטירות, גם ערי עמק הלואר צופנות בחובן סיפורים דרמטיים מן העבר. בימי הביניים הייתה העיר אורליאן (Orleans) בירת צרפת והיא נותרה דוכסות חשובה עד המאה ה-18. במלחמת העולם השנייה סבלה העיר מנזק רב, אך כיום שוחזרו בה חלקים מסוימים והאיזור הסמוך לנהר הקנה לה את הכינוי "עיר הוורדים". גיבורת העיר היא ז'אן ד'ארק, שפסלה מוצב כיום במרכז אורליאן.

העיר בלואה (Blois) שמרה הרבה יותר על אופייה הימי-ביניימי. במשך 200 שנה שימשה העיר כמקום מושבם של שבעה ממלכי צרפת. מיקומה על שפת נהר הלואר הפך אותה לעיר המרכזית באיזור. בתי העיר לבנים, הגגות אדומים-שחורים והסמטאות צרות ומרוצפות אבן.
טירת בלואה (Chateau de Balois), הנחשבת לאחת היפות בעמק, כוללת גרמי מדרגות לולייניים, חלונות רחבים ועמודים מפוסלים. בקומה הראשונה ניתן לראות את חדריהם של קתרין דה מדיצ'י ופרנסואה הראשון עם שטיחי קיר, אח מגולפת, ציורים ופסלים.
עמק הלואר אינו רחוק מפריז. ברכב מגיעים לאיזור בנסיעה מפריז דרומה לכיוון אורליאן לאורך 117 קילומטרים על כביש a10e05, הנמשכת כשעתיים. ניתן להגיע לאיזור גם בטיולים המאורגנים על ידי סוכנויות נסיעות בעיר. הטיולים יוצאים מפריז לביקור בשתי טירות (לרוב שאמבור ושנונסו) וחוזרים לעיר הגדולה עם רדת הערב.

לבוחרים בטיול מסוג זה כדאי לבדוק באיזו שפה יתנהלו הסיורים. הדרך הטובה ביותר להגיע לאיזור היא ברכב שכור שיאפשר עצירה בטירות השונות, בעיירות העתיקות ובנקודות תצפית ועניין. ניתן להגיע מפריז ברכבת אל הערים המרכזיות של עמק הלואר (אורילאן, בלואה וטור).
הזמן המינימלי לביקור מוצלח בעמק הלואר הוא בין שלושה לארבעה ימים. הטירות הן כמובן האטרקציה המרכזית, אך לאלה שאינם מכורים לארמונות מומלץ שלא להגזים ולהסתפק בביקור בשתיים או שלוש טירות כדי להתרשם מהפאר, מהריהוט ומחיי האצילים. כדאי להשקיע גם בתצפית מבחוץ על טירות נוספות בטיולים בשלוש הערים המרכזיות ובטיולי טבע.
עמק הלואר הוא אתר מושלם לטיול דו גלגלי ואף מהווה אתר טיולים נפלא ביערות ובהרים, המלאים בשבילים המסומנים בשיטה דומה לזו הנהוגה בישראל. מפות שבילים מפורטות ניתן לקנות בחנויות הספרים בפריז ובאיזור הלואר. אחד המסלולים המפורסמים הוא Grande Randonnee 3, הכולל נופים ציוריים ועובר בחלקו הגדול במקביל לנהר הלואר.
עוד על אתרים מסביב לפריז באתר דיסקברי