להרגיש כמו במצרים: מוזיאונים מצריים בעולם

מקדשים שלמים שהועברו בשלמותם בין יבשות, קברים של מלכים ומומיות וכתבי פפירוסים עתיקים. המוזיאונים המצריים באירופה ובארה"ב מאפשרים טעימה מהתרבות המצרית גם מחוץ למצרים

אתי שמחי | 18/4/2009 9:18 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
מאז ומעולם היוותה התרבות המצרית מוקד משיכה והתעניינות לאורך מאות שנים. על מנת לספק מענה להתעניינות הגוברת, הוקמו ברחבי העולם מוזיאונים בהם מוצגים ממצאים מחפירות ארכיאולוגיות ברחבי מצרים. מקדשים שלמים פורקו והועברו בשלמותם, קברי מלכים ומומיות, כתבי פפירוסים וממצאים אחרים מאפשרים לנו גם היום לטעום מהתרבות המצרית שפרחה ושגשגה לאורך אלפי שנים.
לא חייבים להיות שם. פירמידות בגיזה
לא חייבים להיות שם. פירמידות בגיזה צילום: אי-פי

המוזיאון המצרי בטורינו

באיטליה שוכנים מספר מוזיאונים המכילים אגפים המוקדשים לתרבות מצרים העתיקה, העיקריים שבהם נמצאים בפירנצה ובוותיקן. עם זאת, המוזיאון המצרי בטורינו (Museo Egizio) נחשב למקיף ביותר ולאחד המוזיאונים היחידים המוקדש כולו לעתיקות ולתרבות המצרית. המוזיאון, המכיל את האוסף השני בגודלו בעולם של עתיקות מצריות, הוקם בשנת 1842 וצורף לאוסף המצרי באוניברסיטת טורינו.

את האוסף רכש קרלו פליצ'ה בתחילת המאה ה-19 כאשר החלה התעניינות גדולה בתרבות המצרית ברחבי אירופה בעקבות כיבושי נפוליאון במצרים. האוסף גדל והתפתח בעקבות ממצאיה של משלחת ארכיאולוגים של המוזיאון אשר ערכה מסעות במצרים בין השנים 1903-1935.

במוזיאון אפשר

למצוא כ-98 פסלי פרעונים וביניהם פסלו של רעמסס השני, אוסף מרשים של פפירוסים שנחשב לאוסף החשוב ביותר של מסמכים מצרים, קברו של קה ומקדש אלסיג'ה (Ellesija) שהועתק ממקומו במדבר נוב.

כתובת:
Via Accademia delle Scienze, 6
10123 Torino

שעות פתיחה:
חורף: (1/1/09-10/6/09, 10/9/09-31/12/09), ימים שלישי עד ראשון בין השעות 08:30 עד 19:30.
קיץ: (11/6/09 – 9/9/09), בין השעות 09:30 עד 20:30. המוזיאון סגור, בימי שני, 1 בינואר ובערב חג המולד.

המוזיאון המצרי בברלין

המוזיאון המצרי ואוסף הפפירוסים בברלין הוא אחד מהאוספים החשוב ביותר של אמנות מצרית ועתיקות ממצרים העתיקה. במוזיאון מוצגים בעיקר חפצים מתקופתו של המלך אחנתון. המוזיאון הוקם והתבסס על האוספים האישיים של מלכי פרוסיה, אשר הובאו ממצרים בשנת 1828 בהוראתו של מלך פרוסיה וילהלם השלישי.

פסל ראשה של המלכה נפרטיטי במוזיאון המצרי בברלין
פסל ראשה של המלכה נפרטיטי במוזיאון המצרי בברלין צילום: אי-פי

מבין המוצגים בחשובים ביותר ניתן למצוא את פסל ראשה של המלכה נפרטיטי, דיוקנה של המלכה טי, אוסף עצום של למעלה מ-60 אלף פפירוסים ומסמכים ומגוון רחב של פסלים החל מהאלף הרביעית לפנה"ס ועד לתקופה הרומית.

כתובת:
המשכן החדש יפתח באי המוזיאונים בברלין.
שעות פתיחה: המוזיאון נמצא בתהליך מעבר למשכנו החדש, ויפתח באמצע אוקטובר 2009. שישי-רביעי: 10:00 עד 22:00. חמישי: 10:00-18:00.

מוזיאון המטרופוליטן לאמנות בניו יורק

מוזיאון המטרופוליטן בניו יורק, על אף שאינו מוקדש כולו לתרבות מצרים העתיקה, מאכלס בתוכו את אחד האוספים האיכותיים ביותר – למעלה מ-36 אלף פריטים ארכיאולוגים, אמנותיים ותרבותיים. מרבית המוצגים במוזיאון הובאו ממצרים על ידי משלחות ארכיאולוגיות של המוזיאון, שהחלו בשנת 1906 בעקבות התעניינות גוברת של הציבור בתרבות המצרית.

כיום מוצגים כל הממצאים ב-40 גלריות ברחבי המוזיאון. בין המוצגים החשובים באגף האמנות המצרי: מקדש דנדור מהמאה ה-15 לפנה"ס שהובא למוזיאון בשלמותו, היכל הזבח של פרנב, תכשיטי הנסיכה סיט-הת'ור יונט ופסלה של המלכה חתשפסות.

כתובת:
1000 Fifth Avenue at 82nd Street
שעות פתיחה:  בימי שני, סגור. שלישי – חמישי וראשון: 09:30 עד 17:30. שישי – שבת: 09:30 עד 21:00.

מוזיאון פטרי לארכיאולוגיה מצרית בלונדון

מוזיאון פטרי הוקם בשנת 1892 כמוזיאון אוניברסיטאי על ידי אמיליה אדוורדס. מרבית המוצגים שבו נחשפו והובאו ללונדון על ידי ויליאם מתיו פינדר פטרי, שחפר בלמעלה מ-12 אתרי עתיקות גדולים. אוסף נוסף של הנרי וולקומס התווסף למוזיאון בשנת 1960. כיום נמצאים במוזיאון למעלה מ-80 אלף חפצי עתיקות, אך בשל חוסר מקום רק חלק קטן מהם מוצג.

פסל ראשו של תות ענך אמון
פסל ראשו של תות ענך אמון צילום: סוכנויות הידיעות

המוזיאון נמצא בשני חדרים קטנים בקומה הראשונה של University College בלונדון, והמבקרים במקום מקבלים פנסים על מנת לשמור על רמת תאורה נמוכה שלא תפגע במוצגים. למרות גודלו, המוזיאון התאים עצמו לילדים וחלק מהמוצגים נמצאים בארונות נמוכים. המוזיאון מקיים פעילויות כגון הכנת תלבושות מצריות ופיסול בחמר.

כתובת:
University College London, Malet Place,  London
שעות פתיחה: שלישי עד שישי: 13:00 -17:00. שבת: 11:00 – 14:00. הכניסה חופשית.

מוזיאון הלובר, פריז

באוסף המצרי הלובר מוצגים חפצים וממצאים המתארים את ההיסטוריה של ההתיישבות בעמק נהר הנילוס, החל מהתקופה הפרהיסטורית ועד לתקופה הנוצרית. במוזיאון מוצגים למעלה מ-60 אלף חפצים ועתיקות, אשר הבאתם לצרפת החלה בתקופת כיבושי נפוליאון ואחריה בין השנים 1798-1801.

למעלה מ-60 אלף חפצים ועתיקות מצריים. הפירמידה במוזיאון הלובר
למעלה מ-60 אלף חפצים ועתיקות מצריים. הפירמידה במוזיאון הלובר ארכיון

הגלריה המצרית משתרעת על פני שתי קומות באגף סולי (Suly). בקומת הקרקע נמצא חדר המקדש וחדר הסרקופגים. הקומה השנייה מציגה בסדר כרונולוגי את התקופות ההיסטוריות השונות בהתפתחותה של האמנות המצרית, החל מהאלף הרביעי לפנה"ס ועד למאה הרביעית לספירה.

כתובת:
Palais du Louvre, Cours Napoléon, Paris.
שעות פתיחה: כל יום בין השעות 09:00 עד 18:00 למעט שלישי ובחג המולד ובחגים לאומיים. בימים רביעי ושישי המוזיאון פתוח עד השעה 22:00. בכל יום ראשון בתחילת חודש הכניסה חופשית.

אתי שמחי היא מנהלת פרסום ורכש תיירותי בחברת דיזנהאוז

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים