הון יין: ביקור ביקבי עמק האלה

דורון רב הון מיקבי עמק האלה הוא אחד הייננים היחידים בארץ שלא סוגדים לקברנה סובניון. שלא כמו רבים אחרים, רב הון מצליח לפרוע את השטרות ולהנפיק מרלו ישראלי נהדר ורציני

חיליק גורפינקל | 1/5/2009 8:13 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דורון רב הון
דורון רב הון 
המסע שלי ליקב עמק האלה התחיל ברגל שמאל. הדרך דווקא היתה יפה, כרגיל. כביש 38 משער הגיא דרומה הוא אחד המקומות היפים בארץ.  האזור נמצא לא רחוק מדי מהעיר, משתיהן בעצם, ירושלים ותל אביב, ובכל זאת הוא מציע פיסת טבע פסטורלית. היופי סביבי לא הצליח לסלק ממחשבותיי את הדעות הקדומות שלי, למרות שהערכתי שהן עשויות להתפוגג כבר במהלך הביקור. זו לא היתה הפעם הראשונה שלי ביקב, שאותו זכיתי להכיר כמעט מיומו הראשון.

ביקרתי בו בעבר, במסגרת עבודתי בי.ד. עסקים, חברת יין ואלכוהול גדולה וותיקה ששימשתי בה מנהל מחלקת היין. היקב חיפש מפיץ, וי.ד. חיפשו יקב לשווק. בינגו. הגעתי ליקב בשנת 2002. זו היתה שנת הבציר הראשונה שלו, מה שאומר שיין למכור עוד לא בדיוק היה לו. הפתעה נוספת ציפתה לי כשדני ולרו, מנכ"ל היקב, בישר לי שאנשיו מעוניינים למכור את היין ב"עשר-עשרים מסעדות ובעוד כמה חנויות יין".

 
סירה 2006
סירה 2006 צילום: יחסי ציבור
בשביל מה אתה צריך מפיץ? תהיתי. אם אתה פונה לכמות מצומצמת של עסקים, אתה יכול להפיץ לבד ולחסוך את התיווך. ולרו חשב קצת ואמר שאולי המספר הסופי של נקודות החלוקה יהיה גבוה יותר ואחר כך עברנו לדבר על המחירים. מה ששמעתי, מחירי פתיחה של יותר מ-150 שקל לבקבוק, עורר אצלי חשש שהלקוחות הסופיים לא ירוצו לקנות את היין של עמק האלה. בסופה של הפגישה טעמתי את היינות, שהיו לא פחות ממצוינים, ונפרדנו כידידים.

השנים חלפו, יקב עמק האלה החליף מאז לא מעט מפיצים, אבל התוכנית הגרנדיוזית של ולרו לא ממש השתנתה ואפילו המחירים נותרו פחות או יותר באותה רמה. היקב הצליח להתפתח לפי התוכנית העסקית המפורטת של ולרו, וכיום מיוצרים בו, בטכנולוגיה אולטרה-מודרנית, כ-200 אלף בקבוקי יין בשנה, שמגיעים מענבי יין שמגודלים ב- 700 דונם מטופחים להפליא בנתיב הל"ה, שם שוכן היקב, וביישובים הסמוכים אדרת ונס הרים.  

רענן וחמצמץ

למה בעצם הגעתי לעמק האלה עם דעות קדומות? הרי בעיות ההפצה מלפני שבע שנים לא ממש מעניינות את לוגם היין הממוצע. הבעיה המהותית יותר נעוצה ביין. למרות שהוא היה מצוין, פשוט לא חיבבתי אותו. היין של עמק האלה היה מצוין מדי לטעמי. עשיר, כבד ומלא. כמו כל יין ישראלי קלאסי, גם זה של עמק האלה היה נטול פגמים. שום פינות קשות ושום בעיות. טעים וזהו.

כרמי עמק האלה
כרמי עמק האלה צילום: יקיס קדרון
 
שבוע לפני הביקור החוזר ביקב לגמתי שני יינות חדשים ששינו את דעתי: שרדונה ללא יישון בחביות עץ וסירה. יופי של יינות. השרדונה היה רענן וחמצמץ כמו שיין לבן צריך להיות, לא בדיוק תכונות שאתה מרבה לפגוש בשרדונה מקומי; והסירה היה במפתיע יין "קטן" יחסית, צנוע, זוויתי והחשוב מכל חומצי במידה.  זאת אומרת, חמוץ. לא רק, כמובן, אבל גם. עניין חשוב ביין, לטעמי.

נסעתי לעמק האלה, שם פגשתי,
ממש כמו ב-2003, את דורון רב הון ואת התוכים שהמנכ"ל דני ולרו מגדל במקום. רב הון, שרק שמו מזכה אותו במקום של כבוד במסדר האלפיונאים, הוא היינן של היקב מיומו הראשון. הוא איש שקט שמביט בך בעניין ובריכוז. גם בביקור הנוכחי הוא הביט בי בשקט ונתן לי לפטפט את עצמי לדעת. אבל כשדיבר, ובעיקר כשדיברו יינותיו, היו אלה לא רק דברי טעם, אלא גם, ובעיקר, דיבורים נפלאים וטעימים מאוד.

תפיסת עולם מרתקת

רב הון מודע לכך שהצהרת הכוונות של היקב שלו נשמעת שכיחה למדי: לתת לאזור לדבר, ליצור יין אזורי אמיתי, למצוא את הזן הנכון לאזור שלו, לתת לענבים את הכבוד המגיע להם ולא להתערב יותר מדי, להגביל את השימוש בחביות חדשות כדי לא להאפיל על טעמי הפרי ושאר הטקסטים היינניים ששגורים בפיהם של ייננים רציניים.

אבל לרב הון יש מזל: מאחוריו עומד יקב רציני, בבעלות איש עסקים מסתורי, שמאפשר לו להגשים את הכוונות שלו ולעשות מה שהוא מוצא לנכון. והוא מוצא. תפיסת העולם של רב הון מרתקת. הוא טוען בין השאר שהזן שהכי מתאים לו הוא דווקא מרלו. אין כמעט יינן ישראלי שלא יספר לך שהכוכב הגדול אצלנו, הזן הכי מתאים, הוא קברנה סוביניון.

RR
RR צילום: יחסי ציבור

רב הון לא מסכים. כדי להדגים את דבריו הוא פותח בקבוק מרלו 2004, מסדרת VC, סדרת היוקרה של היקב. זה יין שעדיין לא הגיע לשוק. הקולגות שלו כבר מחממים מנועים עם 2007 והוא עוד מוכר את בציר 2003.  ברוב המקרים אני נוטה להסכים עם הקולגות של רב הון ולקבוע שקברנה ישראלי הוא הדבר האמיתי.  לא טעמתי יותר מדי מרלו ישראליים שהיו שווים את הדיו שבו הודפס שמם.

כשחזרתי הביתה וטעמתי את מרלו 2003 של רב הון, גיליתי שהיין הזה נהדר ובהחלט שווה הון. לא בטוח שמדובר בתשובה לסנט אמיליון או פומרול, מולדת המרלו בבורדו, אבל זה יין נהדר. רציני, כבד ראש ודחוס. בהחלט לא עוד קברנה מחופש כמו רוב המרלו המקומיים. רב הון למד בבורגון והוא משוכנע, בדיוק כמוני, שזה גן עדן של היין. למרות זאת, הוא לא מנסה להיות שגריר בורגון בארץ, פשוט כי אי אפשר. את הפינו נואר שהוא משחק איתו הוא משחרר לשוק רק פעם בכמה שנים.

2,000 הבקבוקים של 2005 אזלו מזמן ולקראת סיום הפגישה הוא מתרצה ונותן לי לטעום את ה-2008.  לעתיד יש טעם מזהיר, אבל רב הון מעדיף להניח את הקלפים שלו על המרלו. אחרי שעתיים אני קם מהכיסא, הלום יין ומאושר. זוג מבוגר נכנס לחדר הטעימות המרווח והמפואר, וענבר, מנהלת השיווק, מוזגת להם את מה שנשאר בבקבוקים אחרי סיבוב הטעימות של רב הון ושלי. תפנקי אותם, מחייך היינן, ואני חושב שלפעמים כיף לטעות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''אלכוהול''

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים