קוקוריקו כל היום: חיות השדה בחצר הבית
אם אתם חולמים על עזים, חמורים ותרנגולות בחצר הבית, כדאי שתכינו את עצמכם מראש גם לרעש, לכלוך, צחנה ובעיות עם השכנים. כמה דברים שחשוב לדעת על המחיר הלא פשוט, לפני שמחליטים להקים חווה קטנה תוצרת בית

ההחלטה לוותר גם על בעלות הכנף, הגיעה בעקבות שיחה עם חברתי שרון, שגידלה תרנגולות בחצר קטנה במושב. הנ"ל טענה שהטלת הביצים מלווה בצווחות המזכירות את אלה שבוקעות מחדר לידה. "כשזה קרה גם בארבע או חמש בבוקר", סיפרה, "השכנים התעצבנו, ולא עזרו כל הביצים הטריות שנתנו להם". בקיצור, למרות אותן ביצים נפלאות עם חלמון כהה וטעם מיוחד, ולמרות האהבה שנקשרה בין בני הבית ובין התרנגולות, נאלצו חברתי ומשפחתה לוותר על בנות טיפוחיהן ולמסור אותן לפינת חי. עכשיו הם מחפשים משק רחב ידיים שיאפשר להם לגדל חיות משק ללא הפרעה.
לתמי ואברהם קבלו, שחיים במשק גדול במושבה קדמת צבי שברמת הגולן ומנהלים חווה תיירותית בשם "בל עופרי", אין בעיות כאלה. בשטח של דונם ליד ביתם, הם מגשימים את החלום הכפרי האולטימטיבי ומגדלים עזים, כבשים, חמורים, סוסים (שחלקם נמצאו נטושים וסובלים מנכויות), תרנגולות , טווסים, יונים וארנבים. בני הזוג הקימו עבור בעלי החיים מתחם גדול ומגודר, עם מסתור מגשם ושמש ותאי הטלה לתרנגולות, רובם מחומרים ממוחזרים.
כרם ענבי היין שלהם ועצי הפרי הרבים, מספקים לבעלי החיים שפע של גזם לכרסום, בנוסף לתערובת, שיירי ירקות ושאר פסולת אורגנית מהבית ומהמסעדה שהם מנהלים. השטחים הגדולים מאפשרים להוציא את בעלי החיים למרעה, כדי שייהנו גם מגרגרים ועשב רענן. חלק מבעלי החיים, הטווסים למשל, חיים ללא גדרות ומעופפים לאן שהם רוצים. גם הארנבים מסתובבים חופשי בגינה, וחיים בשלום עם הכלבים והחתולים, שהורגלו לנוכחותם מגיל צעיר.
אבל חיות משק זה גם עבודה. מלבד
אם ננחת בחזרה למציאות הצפופה שבה חיים רובנו, נציין שלא בכל מקום מותר להחזיק חיות משק. לדברי הווטרינר ד"ר חגי אלמגור, בעבר האחראי על חוק צער בעלי חיים בשירותים הווטרינריים במשרד החקלאות, ההיתר להחזיק בעלי חיים כאלה בסביבת המגורים, מותנה בחוק העזר של הרשות המקומית. "בעיר למשל, אסור להחזיק סוס, חמור או כבשה בחצר, אלא אם מדובר בפינת חי עם רישיון", הוא אומר, "במושב, לעומת זאת, ברור שזה אפשרי, כל זמן שבעל החיים לא גורם למטרד (ושהוא אינו חזיר, שכן, על פי חוק, החזיר אסור בהחזקה מטעמי כשרות). אם העז הולכת לשכנים ואוכלת להם את הפרחים, צריך לפתור את הבעיה. לי, למשל, יש שני חמורים בחצר הבית במושב. נכון שהם עושים קצת רעש, אבל גם לתושבים אחרים אצלנו יש בעלי חיים, כך שאנשים רגילים לזה".
לגבי תנאי ההחזקה של חיות המשק ושל בעלי חיים בכלל, בקרוב אמורה הכנסת לאשר את קובץ התקנות לאחזקת בעלי חיים, שבשירותים הווטרינריים עמלים על ניסוחם זה כמה שנים. "התקנות אמורות להסדיר את כל הסוגיות הנוגעות לרווחת בעלי החיים כמו תנאי גידול, גודל השטח, צפיפות, העשרה סביבתית, הזנה, הכשרה של המגדלים ואפילו תנאי ההעברה ממקום למקום", מסביר ד"ר אלמגור.
בכל אופן, עד שייצאו התקנות הללו, ד"ר אלמגור ממליץ למי שמעוניין לגדל חיית משק, ליצור קשר עם הממונה על חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות ולקבל הנחיות ברורות.
גם לגבי צריכת ביצים וחלב מחיות המשק שלכם יש להתייעץ עם גורמים מוסמכים כדי למנוע העברת מחלות. "ביצים שאינן מפוקחות, עלולות להיות גורם להפצת מחלות כמו סלמונלה וחיידקי מעיים שונים, ויש לחסן את התרנגולות", אומר ד"ר אלמגור, "גם חלב שלא עבר פסטור עלול להיות מסוכן, בעיקר כשמדובר בחלב עזים, וחשוב שהעז תהיה מחוסנת. נכון שזה מאוד רומנטי להחזיק חיות משק ולאכול את התוצרת, אבל חשוב מאוד להיזהר ולהיות בקשר עם השירותים הווטרינריים ועם וטרינר מומחה לחיות משק".