חיים מחוץ למערה: ביקור בית אצל משפחת הראל בכרמי יוסף
לפני 20 שנה, כשגרשון ועפרת בנו את הבית בכרמי יוסף, הם גילו בו פתח שהוביל למערת קבורה. היום המערה הזאת היא חלק מהבית המיוחד שהם גרים בו, ומשמשת כגלריה לעבודות הפיסול של גרשון. ביקור בית אצל משפחה שהאמנות זורמת בה בדם

כאן גרים: גרשון(62) ועפרת(60)
לבית היפהפה ביישוב כרמי יוסף שבשולי עמק איילון עברה משפחת הראל לפני כ־20 שנה. הבית משקיף על האתר הארכיאולוגי תל גזר. במרכז הנוף הפנורמי הנשקף מהמרפסת עומד לו עץ ברוש בודד על גבעה חשופה. הברוש הזה, לטענת בני הבית שעוסקים כמעט כולם באמנות, מהווה השראה עבורם בתוך הבית, בין המטבח לסלון, קבועה דלת בקיר. כשפותחים אותה, מתגלה גרם מדרגות היורד לתוך מערת קבורה טבעית, מתקופת בית ראשון.
המערה התגלתה במהלך חפירת היסודות של הבית, וגרשון החליט שלא לסתום אותה. הוא הפך אותה לחלק מהבית, וכיום היא משמשת גלריה לעבודות הפיסול שלו. גרשון ניקה את המערה אך לא שינה בה דבר. התאורה המאירה את העבודות, שמזכירות אמנות פרימיטיבית, יוצרת צללים ומשרה אווירה מסתורית. בימים אלה מוצגת במערה תערוכת עבודות פיסול של גרשון בשם "הרוב הדומם". הבית גדול, בן שתי קומות ומרתף. (אם לא סופרים את המערה), וגם הגינה רחבת ידיים, מלבלבת וכוללת צמחי תבלין.

בזמן ההחלמה מפריצת הדיסק החל גם גרשון להתעניין

הבית מחובר חזק לסביבתו הטבעית והשורשית. הוא מרובה חלונות ופתחים גדולים, פתוח לנוף ומרוהט בסגנון מעט אתני. גרשון מסתובב בו כשהוא לבוש מכנסי שרוואל מפוספסים המזכירים אופנה כנענית. על הרקע הזה הוא מספר שלפעמים יוצא לו למצוא מטבעות עתיקים בחצר הבית.
המעון של ההראלים שופע יצירתיות. מוצגות בו עבודות של שלושה דורות: ציורים של הבן ניר, פסליו של גרשון וציורים של אביה של עפרת, הצייר אביה השמשוני, שנפטר לפני שנה בגיל .96 השמשוני היה אדריכל ודיקן הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. הוא גם תכנן את תוכנית האב לירושלים לפני מלחמת ששת הימים.

אבל כאן לא מסתיימת השורשיות של המשפחה: גרשון הוא בן מושב באר טוביה. סבו, ד"ר גרשון גרי, הגיע לארץ עם הגדוד העברי. הוא היה האיש שיוסף טרומפלדור מת בידיים שלו והוא זה ששמע וסיפר את "טוב למות בעד ארצנו." גרשון אומר שאולי זו ההזדמנות להפריך את האגדה שטרומפלדור קילל ברוסית לפני מותו. סבא גרי, שמאוחר יותר היה לכירורג הראשי בבית החולים הדסה, יצא מכפר גלעדי לטפל בפצועי תל חי וטיפל גם בטרומפלדור. היו שאמרו שד"ר גרי לא הבין את הרוסית שבפיו של טרומפלדור, כי עלה מארצות הברית; אבל מי שאמר זאת לא ידע שגרי נולד ברוסיה והיגר עם הוריו לארצות הברית, כך שדיבר את השפה מצוין.

בימים אלה מתקיים פסטיבל אוכל כפרי באזור יואב-יהודה. עד סוף מרץ ניתן יהיה לבקר בבית ובמערה של משפחת הראל, שבה מוצגת תערוכת הפיסול, וכן לטעום מהתבשילים של עפרת שממזגים סגנונות, החל מהמתוחכם ועד לזה שעבר בירושה במשפחה. הארוחה תוגש בבוסתן הצופה לתל גזר ותכלול מגוון מרקים, מאזטים, לחמים, משקאות חמים ומאפים ממיטב המטבח הביתי, העושה שימוש בפרי הגן ובעשב השדה. גרשון, מצדו, יציע לכם מסלולי הליכה וסיור בתל גזר, אולם יש לתאם ביקור מראש.

גרשון ועפרת מרבים לארח חברים ומשפחה. למבקרים הם משתדלים להכין מנות מיוחדות, שמוגשות בכלי קרמיקה שהם יוצרים בעצמם. גרשון מספר שהוא מכין סוגים שונים של סושי וממולאים מעלים שהוא קוטף מסביב לבית. לפסטיבל האוכל, למשל, הוא הכין ממולאים מעלים של חוביזה ומרווה ירושלמית. "זה טעים יותר מעלי גפן, כי הם מעודנים יותר," הוא מסביר. עוד מכין הזוג ריבות וליקרים מפירות שקטפו מעצים בחצרם, וגם מהעצים של השכנים. לא מדובר, כמובן, בריבות פשוטות, אלא מהרכבים מיוחדים של שסק עם ג'ינג'ר ולבנדר או ריבת לימונים ולבנדר.
כשהם מארחים, הם מרבים להשתמש בווריאציות של חצילים: חמוץ־מתוק, במיץ עגבניות ועוד. גרשון, שאומר שהאחראית על הבישול בבית היא עפרת, מעיד שגם הוא עצמו נהנה לבשל, ובעיקר לשחק עם בטטות וסוגי מרקים - מעגבניות, דרך דלעת ועד גזר - ולהכול הוא מוסיף קוקוס, להשבחת הטעם.

סדר היום של הזוג הראל משתנה בהתאם לתקופות: עפרת מכינה כל יום ארוחת צהריים טרייה. מדובר בארוחות מלאות הכוללות כמה מנות. "היא לא מחפפת כי היא אוהבת לבשל," מעיד הבעל.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
