חיים מחוץ למערה: ביקור בית אצל משפחת הראל בכרמי יוסף

לפני 20 שנה, כשגרשון ועפרת בנו את הבית בכרמי יוסף, הם גילו בו פתח שהוביל למערת קבורה. היום המערה הזאת היא חלק מהבית המיוחד שהם גרים בו, ומשמשת כגלריה לעבודות הפיסול של גרשון. ביקור בית אצל משפחה שהאמנות זורמת בה בדם

ענת שיחור-אהרונסון | 18/3/2009 14:07 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
 
גרשון ועפרת הראל
גרשון ועפרת הראל צילום: גרשון הראל
 

כאן גרים: גרשון‭(62)‬ ועפרת‭(60) ‬
לבית היפהפה ביישוב כרמי יוסף שבשולי עמק איילון עברה משפחת הראל לפני כ־20 שנה. הבית משקיף על האתר הארכיאולוגי תל גזר. במרכז הנוף הפנורמי הנשקף מהמרפסת עומד לו עץ ברוש בודד על גבעה חשופה. הברוש הזה, לטענת בני הבית שעוסקים כמעט כולם באמנות, מהווה השראה עבורם בתוך הבית, בין המטבח לסלון, קבועה דלת בקיר. כשפותחים אותה, מתגלה גרם מדרגות היורד לתוך מערת קבורה טבעית, מתקופת בית ראשון.

המערה התגלתה במהלך חפירת היסודות של הבית, וגרשון החליט שלא לסתום אותה. הוא הפך אותה לחלק מהבית, וכיום היא משמשת גלריה לעבודות הפיסול שלו. גרשון ניקה את המערה אך לא שינה בה דבר. התאורה המאירה את העבודות, שמזכירות אמנות פרימיטיבית, יוצרת צללים ומשרה אווירה מסתורית. בימים אלה מוצגת במערה תערוכת עבודות פיסול של גרשון בשם "הרוב הדומם‭"‬. הבית גדול, בן שתי קומות ומרתף. (אם לא סופרים את המערה), וגם הגינה רחבת ידיים, מלבלבת וכוללת צמחי תבלין.


היסטוריה


עבודות הפיסול במערה
עבודות הפיסול במערה צילום: גרשון הראל
מסיבוב בבית קשה להאמין, אבל עד לפני שנתיים החזיק גרשון בתואר המחייב של "איש הייטק בכיר‭,"‬ כששימש נשיא קבוצת המערכות והתקשורת של חברת נס‭.‬ בגיל ‭,60‬ בעקבות פריצת דיסק, החליט שהספיק לו המרוץ ונזכר שמאז ומתמיד נמשך לאמנות ולאדמה. עפרת למדה בעבר תכנון ערים ועסקה במחקר, אולם בשנים האחרונות היא לא עובדת מחוץ לבית, ולדבריה יוצרת בקרמיקה ובעיקר כותבת למגירה. 

בזמן ההחלמה מפריצת הדיסק החל גם גרשון להתעניין
ביצירה ובפיסול בחימר וביקש מעפרת שתלמד אותו. גרשון התאהב בפיסול ובעבודה בקרמיקה, ועם הזמן פיתח טכניקות שריפה מיוחדות שיוצרות טקסטורות ייחודיות. "הבית שלנו מארח הרבה מאוד אנשים‭,"‬ אומרת עפרת, "בעיקר בסופי שבוע‭,"‬ כך שהיא עסוקה עד מעל לראש. לזוג ארבעה ילדים, כולם עוסקים במקצועות ייחודיים: ניר הוא צייר, מעיין - גיאולוג, רועי - צפר והללי מסיימת לימודי בלשנות של שפות מצריות עתיקות ואפילו יודעת לקרוא הירוגליפים.

חלון המטבח
חלון המטבח צילום: גרשון הראל

עיצוב ותכנון הבית

הבית מחובר חזק לסביבתו הטבעית והשורשית. הוא מרובה חלונות ופתחים גדולים, פתוח לנוף ומרוהט בסגנון מעט אתני. גרשון מסתובב בו כשהוא לבוש מכנסי שרוואל מפוספסים המזכירים אופנה כנענית. על הרקע הזה הוא מספר שלפעמים יוצא לו למצוא מטבעות עתיקים בחצר הבית.

המעון של ההראלים שופע יצירתיות. מוצגות בו עבודות של שלושה דורות: ציורים של הבן ניר, פסליו של גרשון וציורים של אביה של עפרת, הצייר אביה השמשוני, שנפטר לפני שנה בגיל ‭.96‬ השמשוני היה אדריכל ודיקן הפקולטה לארכיטקטורה בטכניון. הוא גם תכנן את תוכנית האב לירושלים לפני מלחמת ששת הימים.

האתר הארכיאולוגי תל גזר
האתר הארכיאולוגי תל גזר צילום: גרשון הראל
  
 אבל כאן לא מסתיימת השורשיות של המשפחה: גרשון הוא בן מושב באר טוביה. סבו, ד"ר גרשון גרי, הגיע לארץ עם הגדוד העברי. הוא היה האיש שיוסף טרומפלדור מת בידיים שלו והוא זה ששמע וסיפר את "טוב למות בעד ארצנו‭."‬ גרשון אומר שאולי זו ההזדמנות להפריך את האגדה שטרומפלדור קילל ברוסית לפני מותו. סבא גרי, שמאוחר יותר היה לכירורג הראשי בבית החולים הדסה, יצא מכפר גלעדי לטפל בפצועי תל חי וטיפל גם בטרומפלדור. היו שאמרו שד"ר גרי לא הבין את הרוסית שבפיו של טרומפלדור, כי עלה מארצות הברית; אבל מי שאמר זאת לא ידע שגרי נולד ברוסיה והיגר עם הוריו לארצות הברית, כך שדיבר את השפה מצוין.

פינת האוכל
פינת האוכל צילום: גרשון הראל

מבקרים

בימים אלה מתקיים פסטיבל אוכל כפרי באזור יואב-יהודה. עד סוף מרץ ניתן יהיה לבקר בבית ובמערה של משפחת הראל, שבה מוצגת תערוכת הפיסול, וכן לטעום מהתבשילים של עפרת שממזגים סגנונות, החל מהמתוחכם ועד לזה שעבר בירושה במשפחה. הארוחה תוגש בבוסתן הצופה לתל גזר ותכלול מגוון מרקים, מאזטים, לחמים, משקאות חמים ומאפים ממיטב המטבח הביתי, העושה שימוש בפרי הגן ובעשב השדה. גרשון, מצדו, יציע לכם מסלולי הליכה וסיור בתל גזר, אולם  יש לתאם ביקור מראש.
 

ארוחה במרפסת
ארוחה במרפסת צילום: גרשון הראל

אוכל

גרשון ועפרת מרבים לארח חברים ומשפחה. למבקרים הם משתדלים להכין מנות מיוחדות, שמוגשות בכלי קרמיקה שהם יוצרים בעצמם. גרשון מספר שהוא מכין סוגים שונים של סושי וממולאים מעלים שהוא קוטף מסביב לבית. לפסטיבל האוכל, למשל, הוא הכין ממולאים מעלים של חוביזה ומרווה ירושלמית. "זה טעים יותר מעלי גפן, כי הם מעודנים יותר‭,"‬ הוא מסביר. עוד מכין הזוג ריבות וליקרים מפירות שקטפו מעצים בחצרם, וגם מהעצים של השכנים. לא מדובר, כמובן, בריבות פשוטות, אלא מהרכבים מיוחדים של שסק עם ג'ינג'ר ולבנדר או ריבת לימונים ולבנדר.

כשהם מארחים, הם מרבים להשתמש בווריאציות של חצילים: חמוץ־מתוק, במיץ עגבניות ועוד. גרשון, שאומר שהאחראית על הבישול בבית היא עפרת, מעיד שגם הוא עצמו נהנה לבשל, ובעיקר לשחק עם בטטות וסוגי מרקים - מעגבניות, דרך דלעת ועד גזר - ולהכול הוא מוסיף קוקוס, להשבחת הטעם.

 

ערמת הספלים
ערמת הספלים צילום: גרשון הראל
הווק הוא כלי שמיש ביותר במטבח שלהם. בעזרתו הם מכינים "אוכל סיני בסגנון ישראלי‭,"‬ כלומר הרבה ירקות מוקפצים ובשר עוף. "בכלל‭,"‬ אומר גרשון, "האוכל הישראלי הוא תערובת של סגנונות, ממש כמו האוכלוסייה. אנחנו אוכלים גם קובות ואורז פרסי עם תפוחי אדמה. המילה 'פיוז'ן' היא פלצנית, אבל המטבח הישראלי מאופיין ב'הכול ביחד‭."'‬

חיי היומיום

סדר היום של הזוג הראל משתנה בהתאם לתקופות: עפרת מכינה כל יום ארוחת צהריים טרייה. מדובר בארוחות מלאות הכוללות כמה מנות. "היא לא מחפפת כי היא אוהבת לבשל‭,"‬ מעיד הבעל.

 

פסליו של גרשון
פסליו של גרשון צילום: גרשון הראל
 גרשון עצמו, בתקופות שהוא מפסל, מסתגר לשעות ארוכות בסטודיו. בתקופות אחרות הוא מרבה לטייל. כמי שלדבריו "מחובר חזק לטבע‭,"‬ הוא נוסע כל שנה לטייל במקומות עם בעלי חיים וצמחים הנמצאים רק שם מסיבות אבולוציוניות. כך, למשל, נסע לפני שלוש שנים לאיי גלפגוס, ולפני שנתיים נסע עם בנו למדגסקר. השנה כבר הספיק לבקר חודש באנטרקטיקה, בלי עפרת, שלא התלהבה במיוחד מאופציה של שיט במים קפואים. באפריקה, לעומת זאת, טיילו השניים כבר שלוש פעמים.

היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
קבלו עיתון מעריב למשך שבועיים מתנה

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים