מחקר: דל שומן? דל פחמימות? הקלוריות קובעות

המפתח לירידה במשקל מתמצה בכלל בסיסי אחד: קלוריות – IN, קלוריות – OUT. היחס בין הפחמימות, השומן והחלבון משנה הרבה פחות – כך מעלה מחקר חדש שפורסם בכתב העת הרפואי "ניו אינגלנד"

אליסיה צ'אנג, אי-פי | 26/2/2009 15:04 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
דל שומן, דל פחמימות, או עשיר בחלבונים? סוג הדיאטה לא משנה. מה שקובע הוא הפחתה של מספר הקלוריות שאוכלים והקפדה על כך לאורך זמן – זו התוצאה המרכזית של מחקר שעקב במשך שנתיים אחרי אזרחים אמריקנים שפצחו בדיאטה מבוקרת, ושתוצאותיו התפרסמו היום בכתב העת הרפואי "ניו אינגלנד".
 
אפשר לאכול הכל.
אפשר לאכול הכל. צילום: Nadine Spizzirri-Phillips, CC BY

בעוד העולם נאבק במגיפת ההשמנה, מיליונים פונים לדיאטות שונות כמו אטקינס שנותנות דגש לאב מזון אחד על פני השאר. מחקרים קודמים מצאו שדיאטות דלות בפחמימות, כמו אטקינס, פועלות טוב יותר מאשר הדיאטה דלת השומן המסורתית.

אבל המחקר החדש מצא שהמפתח לאבדן משקל מתמצה בכלל בסיסי אחד" קלוריות - IN, קלוריות - OUT. "הסוד החבוי הוא שזה לא משנה אם אתה מתמקד במזון דל שומן או דל פחמימות", אמרה אליזבת' נייבל, מנהלת המכון הלאומי ללב, ריאה ודם, שמימן את המחקר. "הגבלה של הקלוריות שאתה צורך ושריפה של יותר קלוריות בעזרת פעילות גופנית היא המפתח לדיאטה".

עם זאת, תוצאות המחקר העלו כי למשתתפים היה קושי גדול לשמור על הדיאטה במשך תקופה כל כך ארוכה, ושהירידה במשקל היתה ברוב המקרים צנועה בלבד.

המחקר נערך בקרב 811 משתתפים אמריקנים בעלי עודף משקל , כשני שלישים מהם נשים.  החוקרים, מבית הספר למדיניות ציבורית בהרווארד, חילקו את הנשים לארבע קבוצות, שכל אחת מהן כללה דרגות שונות של שומן, חלבון ופחמימות. כל התפריטים הכילו שומנים בריאים, כמות גדולה של דגנים מלאים, פירות וירקות ורמה נמוכה של כולסטרול.

המשתתפים התבקשו לוותר על 750 קלוריות מהתפריט היומי, להתאמן 90 דקות בשבוע, להקפיד על ניהול יומן אכילה בזמן אמת, ולהיפגש על בסיס קבוע עם דיאטנית כדי לבחון את

ההתקדמות בתהליך.
התוצאות הראו כי אף אחת מהדיאטות לא רשמה ניצחון. הירידה במשקל ובהיקף המותן היו זהות בכל הקבוצות, ובממוצע כל משתתף איבד 6 ק"ג כעבור שישה חודשים, אבל החזיר את רוב המשקל במהלך השנה שלאחר מכן.

כעבור שנתיים, אובדן המשקל הממוצע היה 4 ק"ג לאדם. רק 15 אחוז מהמשתתפים השיגו ירידה של 10 אחוז ויותר ממשקל גופם ההתחלתי. משתתפים שהלכו באופן קבוע לקבל ייעוץ תזונתי השיגו תוצאות טובות יותר: אלו שהלכו לרוב הפגישות השילו מגופם בממוצע 10 ק"ג.

מוביל המחקר ד"ר פרנק סאקס מהרווארד אמר שדיאטה מוגבלת בקלוריות נותנת לאנשים בחירות מזון גדולות יותר, וגורמת לדיאטה להיות פחות מונוטונית. "הם רק צריכים להתרכז בכמה הם אוכלים", הוא ציין. לדבריו, ה"טריק" הוא למצוא דיאטה בריאה שהיא טעימה ושאנשים יישארו איתה לאורך זמן.

מומחים אחרים היו מוטרדים מכך שהמשתתפים במחקר לא הצליחו להחזיק מעמד במשקל המופחת בטווח הארוך. "אפילו אלו שהיו בעלי מוטיבציה גבוהה, משתתפים אינטיליגנטיים שעברו הדרכות על ידי יועצי תזונה, לא הצליחו להפחית במשקל הנדרש כדי להיפטר מהמצב של השמנת יתר שממנה הם סובלים", אמר מרטיג'ן קטן, מהאוניברסיטה החופשית באמסטרדם, במאמר שליווה את המחקר.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים