שבט קסטיאל: משפחת המעצבים המצליחה לדורותיה
באימפריית קסטיאל כבר עיצבו יאכטות יוקרתיות, מטוסים פרטיים ובתים מפוארים, אבל תמיד זוכרים איך סבא אפרים התחיל את העסק כי היה רעב ללחם. הוא וסבתא סטלה ז"ל דאגו לגבש את הילדים ליחידה לוחמת עיצוב, וגם אם לא הלכו בדרכו הצנועה - כולם שותפים למותג שצמח. השבט אומר את דברו

אבל כדי להכיר את המשפחה כדאי להתחיל בסיפור מראשיתו. סבא אפרים קסטיאל עלה מבולגריה בגיל 14 בשנת .1934 כמי שבא ממשפחה ענייה שהתיישבה בדירת חדר בשכונת נווה שאנן בתל אביב, החל אפרים לעבוד כשוליה במרפדייה. שמונה שנים מאוחר יותר, כשהוא בן 22 בלבד, החליט לפתוח ברחוב הקישון בתל אביב בית מלאכה צנוע בשם "המקשט," שם חווה ימים קשים כעצמאי בראשית דרכו. על מנת לרכוש את אמונם של לקוחות פוטנציאליים, גידל אפרים שפם והחל להתהלך כשהוא לבוש חליפה ועניבה.

"היינו משפחה ענייה שבה שמונה אחים ואחיות," מספר אפרים, "לא תמיד היה אפילו לחם לאכול. עוד בצעירותי החלטתי שאני עני לא אהיה. בימיי כפועל במרפדייה ראיתי שלהתקדם משם יהיה קשה מאוד, ולכן פניתי לדרך עצמאית. למרות הסיכונים הרבים, ההצלחה האירה לי פנים כבר אחרי שנה. למרות שאינני אדריכל ומעולם לא השלמתי לימודים גבוהים, הגעתי למיומנות גדולה אפילו מזו של טובי האדריכלים. כעבור עשר שנים, בגיל ,30 החלטתי לפתוח נגרייה על מנת להתנתק מהתלות באדריכלים ובמעצבים חיצוניים ולעשות אך ורק את הרהיטים שאני רוצה. כבר אז קניתי את הבניין ששימש כ'בית קסטיאל,' עד שעברנו בשנה שעברה למעוננו הנוכחי. בזמן ההוא כבר העסקתי 13 פועלים."

"תמיד ראיתי את העסק כמשפחתי," מוסיף אפרים, ואכן, משפחת קסטיאל נראית דוגמה למופת למשפחה מלוכדת. משפחה שגדלה והתפתחה תחת עינו הפקוחה ודרכו הברורה של סבא אפרים ובת זוגו סבתא סטלה, שנפטרה לפני כחמש שנים. אפרים ראה מאז ומתמיד את בניו, משה ויהושע, כממשיכי דרכו ודאג שכך יהיה עוד בהיותם ילדים צעירים. "משה ויהושע עסקו בבניית טיסנים וסירות עץ שנשלטו בשלט רחוק כבר בגיל צעיר, ואני דאגתי לקנות להם תמיד את כל הציוד הנדרש כדי שיוכלו להמשיך בדרכם. המרפסת של דירת החדר הקטנה שלנו ברמת גן שימשה להם כמעבדה, ואת סטלה אשתי הייתי מנחם בלכלוך שעשו בכך שיש לנו שני בנים מוכשרים לתפארת שימשיכו את השושלת בבוא היום.

כך הצטרפו משה ויהושע לעסק בשנת ,1975 כשמשה בחור צעיר ונשוי טרי ויהושע עדיין בצבא. "כל בן קיבל 33 אחוז, כאשר 33 האחוז הנותרים חולקו בין אשתי לביני ומניית הבכורה הייתה בשליטתי. יצאתי מנקודת הנחה שבחורים צעירים לא יוכלו ללמוד ללא טעויות בדרך, ולקחתי בחשבון ששניהם יהפכו מלאי רצון טוב ויוזמה רק אם ישמשו שותפים מלאים."

סבא אפרים מקפיד עדיין להגיע מדי יום לעבודה במרפדייה ועובד חמש שעות ביום בגזירת עורות ובדים. "כבר לא ממש שואלים לדעתי," הוא אומר, "אבל אני סומך עליהם והם יודעים את זה. תמיד הערכתי את הטעם והכישרון שלהם.”
משה הבכור (59) ויהושע (55) עובדים יחד מאז שהם זוכרים את עצמם. "במשפחה שלנו המשפחתיות גובלת בשבטיות," הם אומרים, "אבא הכין אותנו לעניין ורתם אותנו לעסק עוד כשהיינו ילדים. כדי שנתרגל לשהות זה לצד זה בטוב וברע גדלנו באותו חדר, התחנכנו יחד, חווינו אותם דברים ופיתחנו אותם תחביבים. אבא דאג לאחד אותנו ואיפשר לנו לבנות את הטיסנים והסירות ב'בית המלאכה' שריכזנו לעצמנו במרפסת הדירה. עד שבגרנו ובנינו משפחות גרעיניות משלנו אפשר לומר שאכלנו מאותה קדרה. בימי שישי נהגנו תמיד לחזור לבית אמא, שדאגה לאחד את כולנו, ושם נערכו ישיבות ההנהלה המאולתרות, כי במהלך השבוע פשוט לא היה לנו זמן לדבר."
"כשיהושע עדיין שירת בצבא, גייסתי אותו לטובת בניית בית עץ וזכוכית, ששימש כביתי הראשון ברמת השרון," מספר משה, "בנינו ערכה שלמה של בית והרכבנו אותו במהלך שבוע אחד מרוכז ומאומץ. השלד עמד אחרי ארבעה ימים בלבד. זו הייתה זירת הלימוד שלנו, והבית הזה עומד עד היום אף שגילו כבר למעלה מ־30 שנה."

משה ויהושע מתייחסים להתפתחות העסק כאל תהליך אבולוציוני שבו נעזרו והושפעו בין היתר מאדריכלים מובילים כמו אילן פיבקו ואלכס מייטליס. "בסופו של דבר הסלט גדול הרבה יותר מסך כל המרכיבים שלו," אומר משה, "אבל המרכיבים הם אלו שהביאו אותנו למה שאנחנו היום. לפני שנים אחדות שמנו לב שהרצון לדברים חדשים גדול יותר משטח התצוגה. עזבנו את הבניין ברחוב וולפסון לטובת המתחם הנוכחי ברחוב אלפסי, שנראה בעינינו כמרכז עיצוב חווייתי שכולל גם אירועי עיצוב ואמנות, אירועים מסחריים ופרטיים, תערוכות וכל דבר שיכול לעלות בדמיון."
"למרות כל השואו אנחנו רואים את עצמנו כאנשי עמל," מוסיף יהושע, "לריאיון איתך הגעתי מהנגרייה ולא מאיזה מטוס פרטי. בבוקר כופפתי פחים כדי להתקין ויטרינה חדשה, ומחר אני משתתף בהתקנת משטח הדק שאנחנו רוצים להוסיף כאן." כשאני מעזה לומר ש'קסטיאל' עושה רושם של בית עיצוב שמיועד לשמנה וסולתה, יהושע ומשה מתרעמים. "אנחנו יצרנים שיכולים לעשות כל דבר לפי צורך וגודל. לא כל רהיט חייב להיות בקנה מידה עצום או מרופד עור משובח. ההעמדה והצבעוניות באולמות התצוגה שלנו קצת מגוחכות בכוונה, אבל כשלקוח בא להתייעץ אנחנו קודם כול מתחשבים בגודל החלל שלו, וכמובן גם בתקציב."

דפנה היא היחידה מבני המשפחה שעובדים בעסק שהיא בעלת תואר אקדמי מסודר. "כל אחד מאיתנו עצמאי והעבודה בעסק באה לו קצת אחרת," היא אומרת, "אפרים נכנס ויצא ולבסוף מצא את מקומו. לי זה היה הרבה יותר ברור, כי מאז שאני זוכרת את עצמי, כשהיה משהו מעניין תמיד הייתי חלק ממנו. בחופשים הייתי שם וכשבגרתי דאגתי לטייל בעולם וללמוד במטרה להשתלב ולתרום מיכולותיי. למדתי עיצוב מוצר ב'ויטל' וסיימתי ב'שנקר.' התמזל מזלי וזכיתי במלגת לימוד במילאנו, שם למדתי 'עיצוב מותרות' בבית ספר ששייך לקבוצת 'ריצ'מונד' - בעליהם של 22 מותגים כמו 'קרטייה' ו'מון בלאן.' אחרי ארבע שנים באיטליה חזרתי לחיק בני משפחתי, וכיום אני מתפקדת בחברה בתפקיד רוחב שכולל עיצוב מוצרים לחנות, מכירות, עיצוב פנים והעמדה, בחירה ופיתוח של חומרים חדשים, חלק מארגון התצוגה, העמדת האירועים ובחירת יצירות אמנות."
כשאני שואלת על חופשות וחופשים, אומרת דפנה ש"גם אז אנחנו מכוונים לפי מה שיאפשר לנו ללמוד ולהתפתח. העבודה המשפחתית כל כך כיפית, שגם לחופשות ולתערוכות אנחנו נוסעים בהרכבים שונים. תמיד נדאג לבחור ביעד מיוחד או בבית מלון שממנו נוכל לקבל השראה. באופן כללי, אין סדר יום קבוע ותמיד יש המון מה לעשות. כל אחד יכול לבחור אם לעבוד במרחב עצמאי או לשתף את האחרים."
אלון קסטיאל, בקרוב בן ,30 לא עובד בעסק באופן קבוע ומרכז עכשיו את פרויקט הקורס החדש שעומד להיפתח תחת השם 'מעצבים בקסטיאל.' אלון, בוגר ראיית חשבון, כלכלה וניהול באוניברסיטת תל אביב, נחשב לאושיה בחיי הלילה התל אביביים ולאיש עסקים ממולח. הקורס יתקיים במתחם החנות, והוא מיועד לכל מי שמעוניין לרכוש כלים בסיסיים ומקצועיים בעיצוב פנים. בין המרצים בו האדריכלים אילן פיבקו, אלכס מייטליס ויוני מונג'ק, מעצב הפנים אלון ברנוביץ,' המעצבת איילה צרפתי וכמובן, איך לא, בני משפחת קסטיאל לדורותיה.
היכנסו לעמוד הפייסבוק החדש של מעריב בואו להמשיך לדבר על זה בפורום אופנה-
