הלב של אירופה: המדריך לפראג

פראג היא מיעדי התיירות הבולטים באירופה, ובכל שנה מגיעים לכאן מיליונים מכל העולם, ביניהם גם ישראלים רבים. כל מה שצריך לדעת כדי להפוך את הטיול בפראג לחגיגה אמיתית

nrg מעריב | 24/1/2009 11:29 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
פראג, או פראהה בלשון המקום, היא אחת הערים היפות והמתויירות בעולם. העיר כולה כמוה כמוזיאון חוצות אחד גדול, עם ארכיטקטורה מפוארת, רחובות וסימטאות רוויי היסטוריה, תרבות חוגגת בכל פינה, גשרים, פסלים, מגדלים, כנסיות ומצודות בני מאות שנים, ומעל לכל -  שפע של אווירה. 
 
גשר על הנהר וולטבה
גשר על הנהר וולטבה צילום: ג'ואנה ניוסום, cc-by

כתרים רבים נקשרו לשמה של פראג: 'רומא של הצפון' קראו לה, 'העיר המוזהבת', 'הלב של אירופה', 'העיר בעלת אלף הצריחים'  ועוד שמות ציוריים, כולם נכונים והולמים את העיר. שטחה של העיר הוא 496 קמ"ר ואוכלוסייתה מונה מיליון ו-200 אלף תושבים, מתוך 10 מיליון תושבים במדינה כולה.

נהר הוולטבה העובר בה זורם לאורך 30 ק'מ של העיר, המרחק בין שתי גדותיו בנקודה הצרה ביותר בעיר הוא 40 מ', ובנקודה הרחבה ביותר 330 מ'. בנויים עליו 18 גשרים המחברים את גדתו השמאלית עם הימנית. העיר מחולקת ל-10 רובעים מנהלתיים, מתוכם רובעים 5 - 6 הם המתויירים ביותר. בשנת 1992 הוכרזה העיר העתיקה של פראג על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמית, ומדי שנה פוקדים את העיר המופלאה הזאת כשלושה מיליון תיירים.

תושבי העיר, ובכלל, בני העם הצ'כי, נחשבים לאנשים חביבים ונוחים, עם מזג טוב, חיים את חייהם באווירה של 'חיה ותן לחיות'. הם אדיבים מאד ושמחים לעזור לתייר שמחפש כיוון או כתובת, אבל מחסום השפה עומד הרבה פעמים לרועץ. האנגלית אינה שפה שגורה על פיהם, אם כי בשנים האחרונות, בעקבות גלי התיירות ההולכים וגואים, עובדה זאת נמצאת במגמה של שיפור ויותר אנשים מסוגלים לנהל שיחה בסיסית באנגלית.
חשמלית בפראג
חשמלית בפראג צילום: פלורנס קאלווארץ, cc-by
תחבורה

בפראג הולכים הרבה ברגל, הן מתוך בחירה - כדי לבקר בכל המקומות מבלי להחמיץ דבר, והן מתוך כורח - בעיקר באיזור המרכז ההיסטורי שתחבורה ציבורית מנועה מלהיכנס אליו. לכן, אם אתם לנים במלון באיזור מרכזי, קרוב לוודאי שכמעט ולא תזדקקו לתחבורה ציבורית, למעט ההגעה משדה התעופה ואולי נסיעה בודדת פה ושם.

מומלץ בכל זאת לנסוע  לפחות פעם אחת בחשמלית בקו 22 העולה להראדצ'ני. הנוף הנשקף נהדר ושונה מזה המתגלה לעיניכם כשאתם עושים

את אותה דרך ברגל. קחו לכם סיבוב על החשמלית הזאת אפילו אם כבר ביקרתם במצודה וברובע הסמוך, סתם נסיעה לשם נסיעה, וגם קצת מנוחה לרגליים.

מערכת התחבורה הציבורית בפראג יעילה ומפותחת מאד, אחת הטובות באירופה, והיא מורכבת מאוטובוסים, חשמליות [Tram], מטרו, שייט על הנהר, וגם קו אחד קצר אבל חשוב של רכבל. אמנם רוב המרכז ההיסטורי נגיש בהליכה רגלית, אבל כדי לעבור מרובע לרובע תזדקקו בדרך כלל להסעה.  אלו הן האופציות:
השעון האסטרונומי
השעון האסטרונומי  צילום: גילי גרומן, cc-by

אוטובוס
האוטובוסים בפראג משרתים את האיזורים אליהם אין שירות של חשמליות או מטרו. עבור רוב התיירים, האוטובוסים אינם אופציה נוחה או כדאית. בדרך כלל, האוטובוסים היחידים שתיירים משתמשים בהם הם אלו שנוסעים בין שדה התעופה לעיר ובחזרה.
 
מטרו
מערכת הרכבת התחתית בפראג קלה להתמצאות ונוח מאד להתנייד בעזרתה בתוך העיר. הרכבות נוסעות בתדירות גבוהה למדי החל מחמש בבוקר ועד לחצות. יחד עם זאת, מאחר ויש רק שלושה קווים, מן הסתם אי אפשר יהיה להגיע אתם לכל מקום ומקום בעיר, ולכן יש צורך בהשלמת הנסיעה באמצעות קווי החשמלית.

חשמלית
זהו אמצעי התחבורה הזמין והנוח ביותר בפראג. יש 25 קווי נסיעה שונים הממוספרים מ-1 ועד 26 (אין קו מספר 13...)  בשעות הלילה משתנים קצת מסלולי הנסיעה, ובין 12:30 אחרי חצות ועד ל-4:30 בבוקר, פועלים רק 8 קווי חשמלית הממוספרים מ-51 עד 58. תדירות הנסיעה בלילה היא בערך כל 40 דקות.

קווי החשמלית מכסים הרבה יותר יעדים מאשר קווי המטרו, אבל זה אינו היתרון היחיד שלהם. העובדה שהם נוסעים מעל לפני הקרקע חשובה מאד לתיירים, כיוון שכך כל נסיעה פשוטה הופכת לסיור תיירותי בעיר שעוזר להכיר אותה עוד ועוד, וכמובן שזה הרבה יותר נעים מאשר לנסוע במנהרות תת קרקעיות חשוכות. קווי חשמלית מספר 22  ו-23 הם דוגמה מצויינת לנסיעה במסלול יפה.

קו חשמלית מיוחד - נוסטלגי
חשמלית מספר 91 הנקראת nostalgická linka נוסעת במסלול תיירותי היסטורי מיוחד בסופי שבוע ובחגים, ורק בעונת התיירות (סוף מרץ עד אמצע נובמבר). החשמלית נוסעת מתחנת Vozovna Střešovice בכל שעה עגולה מ-12 בצהרים עד שש בערב.
כנסיית טין ביום מעונן
כנסיית טין ביום מעונן צילום: ג'ייק ליפר, cc-by

שייט על הנהר
בפראג מציעות מספר חברות שייט על הנהר, בדרך כלל רק בחודשי האביב, הקיץ ותחילת הסתיו. החוויה של לראות את הנופים מתוך הנהר היא מיוחדת במינה: מרכז העיר ההיסטורי מתגלה מזוית לגמרי שונה כששטים על המים, ובמהלך השייט חולפים על פניכם מראות מרהיבים: מצודת פראג, גשר קארל, הרודולפינום, התיאטרון הלאומי, גבעת פטז'ין ומגדל ה'אייפל' הקטן שבראשה, מצודת וישהארד ועוד.

מזג אויר

אביב וסתיו
מזג האוויר בפראג מחייב לקחת משהו חמים ללבוש. הטמפרטורות נמוכות יותר מאלו שאנו רגילים להן בארץ, ועלול להיות קריר הן בבקרים ובערבים, אבל בהחלט גם במהלך היום. רצוי שהמשהו החמים יהיה סוודר, סווטשירט, מקטורן או כל דבר אחר מבד לא מתקמט במיוחד, כדי שכאשר יהיה חם במשך היום, אפשר יהיה לקפלו ולהכניסו לתיק, או לכרוך אותו על המתניים או הכתפיים. להבדיל ממזג האוויר שלנו, גשם צפוי בפראג בכל רגע נתון, ולכן מטריה קטנה מתקפלת שדוחפים לתיק, או מעיל גשם דק הם בבחינת אביזר חובה.

קיץ
בקיץ חם ולח בפראג, ורטוב רטוב. רצוי ללבוש בגדי כותנה קלים ולהמנע מבדים סינטטים שמזיעים בהם, כיוון שבהחלט מזיעים. בשורת מיזוג האוויר טרם הגיעה לפראג במלוא עוזה, בעיקר לא באיזורים העתיקים של העיר, ולפעמים הישיבה במסעדות או הכניסה לחנויות בקיץ דומה לכניסה לסאונה, פשוט מרחץ זיעה.

רבים מתושביה ומבעלי העסקים של העיר לא מכירים בצורך של המזגן בשביל מעט הימים החמים שיש לה לפראג, ופשוט מוחים זעה במטפחת ומחכים שאו-טו-טו יבוא הסתיו. גם במקומות הבודדים שכן מכירים בערך המזגן, עוצמת הקירור שלו איננה בסטנדרטים המוכרים לנו. בבתי המלון, בעיקר החדישים יותר, יש מזגנים. גשם בקיץ הוא חזיון נפוץ מאד בפראג, וחשוב להיות מצויידים במטריה מתקפלת או במעיל גשם דק.

חורף 
בחורף קר, קר. כשטמפרטורת המכסימום לא מתרוממת מעל 0 מעלות או אפילו מינוס מעלה או שתיים, קשה להסתובב ברחובות מבלי לקפוא. אם אתם נוסעים בחורף - קחו אתכם את הדברים הכי חמים שיש לכם במלתחה, כיוון שאם לבושים טוב ועטופים היטב, אז טיול ברחובות הנפלאים של פראג יכול להסתיים במקסימום אף אדום וקר. כל השאר עדיף שיהיה מוגן: כובע, צעיף צמר, כפפות, גרביים חמות, נעליים טובות שאינן חדירות לרטיבות, מכנסי צמר או לנשים גרביונים חמים, גופיות מחממות. וכמובן - מעיל עליון חם.

כסף וקניות

התפרקות מסגרת הקומוניזם, התפתחות השוק הפרטי והצורך להיות יצרני כדי להרוויח, הולידו שכבה קטנה של אנשים שמחפשים להצליח בדרך הקלה, בדרך כלל על חשבונם של תיירים. פקחו עיניים ושימו לב. בראש ובראשונה, הזהרו מכייסים הפועלים באיזורי התיירות הפופולאריים, בעיקר באלה עם הדוחק והצפיפות.

גם תחנות מטרו עמוסות הן כר נרחב לפעולתם. זהירות מיוחדת יש לנקוט  מפני נהגי המוניות התחמנים שלפעמים מסובבים את התייר במעגלים בנסיון להוציא ממנו עוד כמה קרונות. לפעמים בעלי הקיוסקים מחזירים עודף לא נכון, משרדי חלפנות דוחפים לחשבון ההמרה כל מיני סעיפים עלומים המפחיתים את הסכום נטו שאתם מקבלים, מלצרים שוכחים להחזיר עודף - אבל אין בדברים אלה כדי להדאיג מאד את התייר או להצביע על סכנה. אלו הן 'רמאויות קטנות' ולא  ממש מזיקות, שהתפתחו במדינות רבות לאחר התפרקות המשטר הקומוניסטי, והדברים נכתבים רק על מנת שתהיו עירניים.

חנויות
בתי הכלבו והחנויות הגדולות בפראג, כמו גם רוב החנויות הקטנות, פתוחים בדרך כלל משעה 09:00 בבוקר ועד 20:00 ברציפות, 7 ימים בשבוע. במספר חנויות קטנות נוהגים לעשות הפסקת צהריים קצרה. במספר חנויות ובתי כלבו נהוגות שעות פתיחה קצרות יותר בסופי השבוע, ולעומת זאת, במספר חנויות ובתי כלבו - נהוגות שעות פתיחה ארוכות יותר בימים מסויימים בשבוע, לעיתים עד 22:00.

טיפ
עובדי המסעדות, בתי הקפה והברים מקבלים תשלום עבור עבודתם, ואינם תלויים בקבלת טיפים מלקוחות. לפיכך, אין זו חובה לתת טיפ. יחד עם זאת, 5% עד 10% מגובה החשבון יתקבלו בברכה על ידי נותן השירות. בשנים האחרונות, מקומות לא מעטים בפראג למדו להוסיף דמי שירות בגוף החשבון. במקרים כאלה נהוג  להשאיר רק מטבעות, כסף קטן, כמחווה למלצר.


המידע המלא באתר המדריך לערים בעולם - פראג

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים