בית הפלדה

בין וילות שכונת צהלה הנישאות ברוח החלום הציוני של שנות האלפיים, בנה האדריכל אריה גינזבורג בית מודולרי, אקולוגי, המורכב מחומרים פשוטים, שכולם מוצרי מדף המיוצרים בכמויות המוניות לבניה תעשייתית

את
רעיה הנרי | 4/1/2009 8:01 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
בשכונת צהלה, בין וילות כמו טוסקניות המתנשאות מאחורי גדרות גבוהות, בולט הבית שתכנן האדריכל אריה גינזבורג. ואולי בולט אינה הגדרה קולעת, משום שדווקא בית הפלדה רחב הידיים אינו משתלט על הרחוב, אינו מאפיל על המגרש, אינו מגמד בקנה המידה שלו את האיש הפוסע בקרבתו.

המגרש, כמו אלה של שכניו, גודלו כ‭500-‬ מ“ר, וגם שטח הפנים של הבית - שתי קוביות מתכת מאורכות בהתאמה לפרופורציות המגרש, המונחות זו על גבי זו בזווית ישרה - גודלו, בדומה לשכניו, 300 מ“ר. אלא שהתכנון של גינזבורג הצליח להשאיר הרבה גינה מסביב: קומת הקרקע, שמוקמה לאורך המגרש בקצהו הצפון מערבי, מכסה ‭23%‬ בלבד משטח החלקה, וכך שלושה רבעים משטח המגרש נותרו פנויים.
 
בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
הקומה השנייה דומה לאחותה למעט שלושה הבדלים: ‭.1‬ היא קטנה ממנה מעט (במודול אחד ועל כך בהמשך) ‭.2‬ מכיוון שהוסטה בזווית ישרה לקומה שמתחת, היא פנימית לקו החזית הקדמית של הבית ‭.3‬ היא מרחפת מעליה בצדה הצפון מזרחי.

הבית בנוי על העיקרון של "תוכו כברו‭,“‬ לפיו החומר משרת את הצורה. למעט הריצוף בקומת הכניסה, הוא מורכב מחומרים פשוטים, כולם מוצרי מדף המיוצרים בכמויות המוניות לבנייה תעשייתית. שלד המבנה עשוי פלדה, משום שלפלדה חוזק רב ומשקל נמוך בהשוואה לחומרי שלד אחרים כמו בטון, והשימוש בה אפשר להפחית את משקל החלק ה“מרחף“ של הקומה העליונה.

 

בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
מכיוון שלא ניתן לתפור יחד חומרים ממשפחות שונות (למשל בין בלוק בטון לבין קורות פלדה) הבחירה בפלדה, מסביר גינזבורג, חייבה שימוש בחומרים מתועשים מוכנים. "ההחלטה לעבוד עם מתכות נבעה מהצורך בקומה שנייה קלה וגמישה (קורות מתכת וברגים‭.(‬ שום דבר אינו עשוי ’בתפירה אישית‭.‘‬ אבל כמו
שיש ג‘ינס ב‭100-‬ שקל ויש ג‘ינס ב‭1,000-‬ שקל, הכל קם ונופל על הגזרה ואיכות התפר‭,“‬ אומר גינזבורג, שמתייחס לעבודת האדריכלות שלו כאמן ליצירה פורצת דרך. את המבנים שלו הוא מתכנן ובונה לבד כראות עיניו, בלי להתפשר על רצונות של לקוח, עד שבא זה שמתאהב, וקונה.

בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
 
תוכנית הבית מבוססת על יחידה בסיסית אחידה - מודול. המודול הוא קובייה שמידותיה ‭4.4 X 4.4‬ מ‘ וגובהה שלושה מטרים. 11 מודולים מרכיבים את הבית: שישה בקומת הקרקע וחמישה בקומה שמעליה. גודל כל חלל נגזר מהמודול: חדר המגורים ‭2 -‬ מודולים, המטבח - מודול אחד, חדר הרחצה של הילדים ‭1/4 -‬ מודול וכך הלאה.

בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
 
כל מודול מורכב משישה חלקים: שלד, גג, רצפה, קירות חוץ, קירות זכוכית ומחיצות פנים. כל אחד מהרכיבים שמהם מורכב המודול, למשל קירות אלומיניום, גבס וזכוכית, ולוחות עץ דחוס המשמשים כקירות פנים - הוא, כאמור, מוצר מדף זמין, והוא יוצר 11 פעמים (כמספר המודולים) בו זמנית, בשישה בתי חרושת שונים. כולם הגיעו לכאן גמורים ומוכנים באותו זמן וחוברו בהרכבה יבשה באמצעות ברגים, ללא הלחמות או הדבקות.


בתכנון הבית שאף גינזבורג להגיע לניצול מקסימלי של כיווני האור והצל לחימום וקירור פסיביים של המבנה, ובכך להקטין באופן משמעותי את הצורך בתאורה חשמלית, במיזוג אוויר בקיץ ובחימום בחורף. כל זה במקביל להשגת מקסימום פרטיות וחסימת קו הראייה מבתי השכנים. כך המבנה הצר של שתי הקומות מאפשר לאור יום לחדור לכל חלקי הבית דרך חלונות ודלתות שקופים וחלביים, בעוד שהקירות החיצוניים הפונים לרחוב (בקומה הראשונה) ולשכנים (בקומה השנייה) הם אטומים.

בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
 
צדו הדרום מערבי של המגרש, הקרוב לבית השכנים, יועד להיות חצר משק. לחזית זו פונים המטבח, חדר המשפחה ושירותי האורחים. קיר חדר המגורים הפונה לצד זה הוא קיר אטום. לעומת זאת הצלע המקבילה, הפונה לצפון מזרח, מרוחקת מבית השכנים, ולכן חזית זו כולה שקופה, ומנצלת את הבריזות המצננות הנושבות מכיוון זה.
בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
 
חלונות הענק נפתחים אל בריכת השתקפויות, שעוזרת לצינון טבעי של אקלים הבית. תודות לקומה העליונה, המצילה על חלק זה של הבית, צד זה אינו חשוף לקרינת שמש ישירה גם בקיץ, וכך טמפרטורת המים נמוכה גם בימים חמים.

קומת הקרקע היא חלל פתוח, המאפשר לחסוך את שטח המסדרונות וקירותיהם המתחייבים מההפרדה בין הפונקציות השונות כמו המטבח וחדר האורחים. כל אחד מחללי המשנה - כניסה, אירוח, מטבח, פינת אוכל ופינת משפחה - מתמזג עם זה הסמוך לו ומאפשר קשר עין עם שאר החללים בקומה. כך, מבהיר גינזבורג, מתקבלת "זרימה של חלל“ - חלל דינמי שאינו כלוא בין קירות ובתוך מדורים.

הקווים המסמנים את תחומי חללי המשנה הם הקווים המגדירים את גבולות המודול: עמודי הפלדה והקורות המחברות ביניהם שנצבעו בכתום בולט, ופסי זכוכית כתומים המכסים את תאורת הרצפה ומחברים בין העמודים. צביעת המתכת בכתום החם גם עוזרת לבטל את הרושם שיוצרת הפלדה כחומר קר, מנוכר ובלתי ידידותי. כדי להדגיש את ההבדל בין התחום הציבורי (המבואה וחדר המגורים) והתחום הפרטי (המטבח, פינת האוכל ופינת המשפחה) שבקומת הקרקע, הונחו מגשי האלומיניום הצרים והארוכים המהווים את התקרה בכיוונים שונים בכל אחד מהאזורים הללו.

לריצוף הקומה נבחרו אריחי אבן צפחה לא מלוטשים בגוון סגול עמוק. אחד מקירות חדר המגורים חופה בלוחות מתכת בעלי טקסטורה מחוספסת שנצבעו בחוםאדום-בורדו. התוצאה, מבהיר גינזבורג, יוצרת קשר ויזואלי בין המתכת תוצרת המכונה לבין אריחי הצפחה הטבעיים. הבחירה בלוחות שבבי עץ דחוסים לחלק מהקירות, הוא אומר, יוצרת אף היא מכנה משותף בין חומרי הבית המתועשים לבין התחושה המתקבלת ממראה העץ החם המחבר אל הטבע.

גרם המדרגות המוביל לקומה השנייה, הנראה כמו כלוב ברזל גדול, מוקם במרכז הבית, מחלק את החלל ובאותה עת מאפשר מבט דרכו מקצה הבית לקצהו. המדרגות עצמן, מפח מרוג, אווריריות ואינן חוסמות את הזרימה. בקומה השנייה שלושה חדרים, לכל אחד מהם צמוד חדר רחצה פרטי, ולחדר הראשי גם חדר ארונות.
 

בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
חדר זה, הסוויטה של ההורים, פונה אל הצמרות הירוקות של השכונה. שני חדרי השינה האחרים פונים אחד לחזית, והשני אל צמרת עץ המנגו הענף אשר נותר כאן עוד מימי המייסדים. רצפת הקומה חופתה בלוחות עץ אורן פשוטים ובהירים, המתאימים לקירות העץ הדחוס. "יתרון בולט נוסף של קירות אלה‭,“‬ מסביר גינזבורג, "הוא בהיותם מופרדים מכל הצנרת והחשמל העוברים מאחוריהם וניתן בקלות לעשות שינויים ותיקונים‭.“‬

את הבית עוטף הגן - שטחים פתוחים מחופים בחצץ שחור ובהם זרועים איים בודדים של צמחייה, פינות ישיבה ובריכות נוי המזמינים ל“מסע תגליות‭,“‬ ומעניקים רמה שונה של אינטימיות ומקומות ישיבה. השימוש באבן בזלת בצורות, גדלים וטקסטורות שונות, אומר גינזבורג, עובר כחוט השני בעיצוב הגן ומעניק לו אחידות.
 
בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה
 מפרץ ירק ופשפש כניסה צדדי בגדר מזמינים את הבאים בשערי הבית לטיול בשביל המוביל אל לב לבו. מסביב, כמו וילון תחרה אוורירי, מתאר גינזבורג, נשתלה צמחייה נמוכה ומרווחת המאפשרת קשר ויזואלי מבעדה וסביבה בין פנים וחוץ, פרטי וציבורי. כשיגדלו, יצבעו הצמחים את הגינה בגוני ירוק אדום-חום, ואוושת עלוותם הנעה עם הרוחות תוסיף אלמנט של צליל ותנועה לדרמה הסטטית של הבית.

מעטפת חיה שנועדה לרכך את הקווים הגיאומטריים הנוקשים של אדריכלות הבית, ונחווית באמצעות כל חוש קיים: ראייה, מישוש, שמיעה, ריח ואפילו טעם, בדמות שיחי לבנדר ריחניים הנטועים לאורך שביל הכניסה.

עץ המנגו הענף שבחצר האחורית צובע את הגינה בירוק, מספק פרי טעים בעונה וצל רוב ימות השנה. פרגולות שיתכסו במהלך הזמן במטפסים עונתיים כמו הגפן ירחיבו את יריעת הצל בעונה החמה אך יאפשרו לקרני שמש חורפיות לחמם את פינות הישיבה בימים הקרירים.

בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה

בתווך, בין החזית הקדמית לירכתיים, נמצאת בריכת ההשתקפויות, מעליה גשר עץ המהווה את שביל הכניסה אל הבית. בריכת ההשתקפויות, אומר גינזבורג, נועדה לאזכר את תעלות המים שהקיפו מבצרים בתקופות קדומות כאמצעי הגנה מפני פולשים, ביטוי סימבולי של הפרדה בין פנים וחוץ, בין נחלת הפרט לרשות הרבים. גשרון הכניסה לבית, בדומה לגשרי העץ המתרוממים, הוא הקשר המרכזי בין הבית לעולם החיצון, ומחזק את תחושת הביטחון של השוהים בין הכתלים ברוח המשפט "ביתי הוא מבצרי‭.“‬
בית הפלדה
בית הפלדה צילום: רן ארדה

בשעת לילה עוטפת התאורה את הגינה בעומק דרמטי, ומזמנת לבריכה המפכה תפקיד מרכזי. השתקפויות הנוף, היוצרות בשעות היום משחקי אמנות משתנים על גגון הבריכה, מתעצמות עם רדת הליל והדלקת התאורה והופכות את הגגון למסך קולנוע הפוך המשקף את האור המרצד.



כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

עוד ב''עיצוב ואדריכלות''

כותרות קודמות
כותרות נוספות

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים